DOT на гумите
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- r3s1s74nc3
- младши ентусиаст
-
DOT на гумите
Колега ако може малко да поясните кое какво значи при различните ДОТ-ове . Всеки знае примерно ДОТ- 2504 какво значи . Но аз лично много рядко виждам гуми с написан по този начин ДОТ ... Днес един познат взе едни гуми континентал и джамбаза почна да ни разправя , че едната двойка са 2007 , а другата са 2008 . Зяпах , гледах не видях никакьв 4-цифрен ДОТ . Имаше ДОТ подобен на "Р7Б4" , в смисьл комбинация от букви и цифри . Та ако може да разясните за всички останали ДОТ-ове различни от 4-тири цифрените . Както и да кажете как изглежда ДОТ на гума преди 2000 година .
Re: DOT на гумите
Делят се на до 1999 и след 2000 година
След като се опитах да го конвертирам, обърна, копна и какво ли още не, с други думи да му тегля теслата и да извадя само определен текст, не се получи, и... направо отвори и прочети,... че се изнервих
http://abtomoto.wgsucher.de/downloads/tire_dot_age.pdf
Благодаря ти.
След като се опитах да го конвертирам, обърна, копна и какво ли още не, с други думи да му тегля теслата и да извадя само определен текст, не се получи, и... направо отвори и прочети,... че се изнервих

http://abtomoto.wgsucher.de/downloads/tire_dot_age.pdf
Благодаря ти.

Да караш Peugeot е страст!
- r3s1s74nc3
- младши ентусиаст
-
porostorm в този линк кьдето си ми дал дават пример с ДОТ 235 и казват , че това значи 23-та седмица от 2005 година , но доколокото четох вьв линк-а който даде Ева , ДОТ–овете с трицифрени числа са преди 2000 година в смисьл че ДОТ 235 ще рече - 23 седмица от 1995 година . Или аз бьркам някаде ?
Не знам защо са го описали така. И аз мисля, че означава 95. По интересно е когато ДОТ-а е изразен с букви как стоят нещата? Ако някой знае да пише.

- C8699HX
- младши ентусиаст
-
- Кара: от малък
- Мечтае да кара: Безаварийно
porostorm написа:Не знам защо са го описали така. И аз мисля, че означава 95. По интересно е когато ДОТ-а е изразен с букви как стоят нещата?

Айде стига де,са ще ме изкарате че карам с гуми от 97-ма (DOT-487).......Имам няколко гуми отпреди 2000г и на тях пише някви букви .......

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Някъде след буквите или от другата страна на гумата има и нормалното означение от 4-цифрен ДОТ. Две цифри за седмицата и две за годината, в която са произведени гумите.
Never mistake motion for action...
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Това,което аз знам за гумите е следното : първата и втората цифра от четирицифреният код са седмицата,в която е произведена гумата ,а останалите две цифри - годината .Пример : 4407 означава 44-та седмица на 2007 година. Гуми преди 1999 г. се означават след последната цифра от кода, с триъгълник ,т.е. цифрата от кода ,която е за годината и след нея едно триъгълниче,като острият връх на триъгълника сочи цифрата. Триъгълника е обърнат и наподобява знака за по-малко като острият ъгъл е към последното число от кода показващ годината . Не трябва да се забравя,че гумата старае .Така,че колеги не ви съветвам да карате с гуми на 10 години -аз даже и не съм виждал вече такива .....Това е най-общо ,което може да се каже за гумите и трябва всеки от нас да знае при избора на гуми .Поздрави !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Източник - http://www.ladaclub-bg.com
"DOT кода започва с буквите "DOT", последвани от три четворки цифри и/или букви, които показват в кой завод е произведена гумата. Последните 4 цифри показват седмицата и годината на производство.
При гумите, произведени преди 2000 година, са използвани кодове с 3 цифри. Например, DOT код "178" означава, че гумата е произведена през 17тата седмица на 8мата година от това деситилетие. В този случай 1988 година. При автомобилни гуми, произведени през периода 1990-2000 година, след цифрите на DOT кода има малък триъгълник (Δ). Така гума с DOT код "503Δ" е произведена през 50тата седмица на 1993 година. След 2000 година DOT кода вече съдържа 4 цифри. Например, DOT код 3003 означава, че гумата е произведена през 30тата седмица на 2003та година.
Другите цифри в DOT кода се използват за идентификация на производителя.
Какво означават цветните точки от вътрешната страна по една гума?
Значи от вътрешна страна в повечето случай или там, където пасва с джантата, но от отвътре на гумата има цветна точка. Точно това е маркировката която Ви трябва. Нашите търговци на дребно купуват гуми от запад по-евтини и не мислят за риска на чуждият (нашият) живот: купуват преоценени гуми и трият маркировката. Но дори и да не го направят, задайте си въпроса Вие знаехте ли за това и това ли щяхте да гледате?
EUROPE / USA standard colors
Червен цвят
Kлас А – O.K.
Клас В – малки козметични дефекти – няма проблем, гумата е с гаранция
Жълт цвят
Клас С – нарушен е състава на каучуковата смес – няма гаранция, бързо износване или дисбаланс ,не отговаря на изискванията за този модел
Зелен цвят
Клас D – вътрешни дефекти – VERY DANGER!!!
Какво означават цветните точки, които са отвън на гумата?
Червена - Трябва да съвпада с отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Бяла - Трябва да бъде на 180 градуса от отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Жълта - Използва се при железните джанти. Трябва да съвпада с вентила.
Още обозначения по гумата:
TREADWEAR - Това е индекс на износването. Колкото е по-голям, толкова повече ще се таркалят на Вашият автомобил
TEMPERATURE - За лятото маркировката е А
TRACTION - Индекс на сцеплението, от А до С, но е много условно"

"DOT кода започва с буквите "DOT", последвани от три четворки цифри и/или букви, които показват в кой завод е произведена гумата. Последните 4 цифри показват седмицата и годината на производство.
При гумите, произведени преди 2000 година, са използвани кодове с 3 цифри. Например, DOT код "178" означава, че гумата е произведена през 17тата седмица на 8мата година от това деситилетие. В този случай 1988 година. При автомобилни гуми, произведени през периода 1990-2000 година, след цифрите на DOT кода има малък триъгълник (Δ). Така гума с DOT код "503Δ" е произведена през 50тата седмица на 1993 година. След 2000 година DOT кода вече съдържа 4 цифри. Например, DOT код 3003 означава, че гумата е произведена през 30тата седмица на 2003та година.
Другите цифри в DOT кода се използват за идентификация на производителя.
Какво означават цветните точки от вътрешната страна по една гума?
Значи от вътрешна страна в повечето случай или там, където пасва с джантата, но от отвътре на гумата има цветна точка. Точно това е маркировката която Ви трябва. Нашите търговци на дребно купуват гуми от запад по-евтини и не мислят за риска на чуждият (нашият) живот: купуват преоценени гуми и трият маркировката. Но дори и да не го направят, задайте си въпроса Вие знаехте ли за това и това ли щяхте да гледате?
EUROPE / USA standard colors
Червен цвят
Kлас А – O.K.
Клас В – малки козметични дефекти – няма проблем, гумата е с гаранция
Жълт цвят
Клас С – нарушен е състава на каучуковата смес – няма гаранция, бързо износване или дисбаланс ,не отговаря на изискванията за този модел
Зелен цвят
Клас D – вътрешни дефекти – VERY DANGER!!!
Какво означават цветните точки, които са отвън на гумата?
Червена - Трябва да съвпада с отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Бяла - Трябва да бъде на 180 градуса от отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Жълта - Използва се при железните джанти. Трябва да съвпада с вентила.
Още обозначения по гумата:
TREADWEAR - Това е индекс на износването. Колкото е по-голям, толкова повече ще се таркалят на Вашият автомобил
TEMPERATURE - За лятото маркировката е А
TRACTION - Индекс на сцеплението, от А до С, но е много условно"

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
Ако,има три цифри без триъгълниче веднага след тях - това е декадата на 80-те години.
Ако,има три цифри с триъгълниче веднага след тях - това е декадата на 90-те години.
Ако,има четири цифри - гумата е произведена след 01.01.2000г.
Ако,има три цифри с триъгълниче веднага след тях - това е декадата на 90-те години.
Ако,има четири цифри - гумата е произведена след 01.01.2000г.
12 мнения
• Страница 1 от 1