Образованието в страната

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Образованието в страната

Мнение от driver69 » 19 Дек 2009, 14:15

Колеги, днес сутринта гледах Сблъсък, където дискутираха темата, "Неграмотни ли са българските деца". Чудя се и си мисля, само аз ли твърдя, че за да са неграмотни българските деца, трябва да има повече от една виновна страна? А коя е тя? Дали е училището, където учителите просто гледат някакски да им мине часа? Или пък са родителите, който като се върнат вкъщи, първата им работа е да пуснат телевизора, втората да нарежат мезето и за завършек на деня си лягат. Контакт със своето пройзведение, било то син или дъщеря, няма. А може би вината е и в учениците, които рано сутрин вместо да бъдат в училище, седят в близкото кафене, защото "Мно'у рану уе.". Знам, че темата няма нищо общо с автомобилите, но все пак - защо да не изразим мнение по един наболял обществен въпрос(макар че явно крокодилите са по-важни от българските деца).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кракомобил
Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]

Re: Образованието в страната

Мнение от georgymk » 19 Дек 2009, 14:20

Еми сега ще ти кажа как стоят нещата,аз съм в 10 клас,когато на даскала не му е на кеф,влиза и ни казва,днес няма да преподавам говорете си,или пък просто ни пускат,и така....имаме една учителка по математика,дето си "измисля" сама задачите и не мое ги реши,и така нищо още не знаем по математика,оценките ги пишат не по знание,а по държание,както се държиш с учителя,такава уценка ще имаш....как да са грамотни..
1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
3) Следователно от 1 и 2 - Жена = пари*пари
4) Парите са корен на всички проблеми =>
=> пари = √проблеми
Следователно от 1,2,3,4 :
---------------------------- 2
Жена = (√проблеми)
Съкращаваме корена в скобите и степента и получаваме:
Жена = проблеми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от porostorm » 19 Дек 2009, 14:25

Ау, горките, даскалите са ви виновни, вие сте невинни, не само вие сте били ученици ве момченце :mhihi:
:yes:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 19 Дек 2009, 14:42

Аз лично ако усетя, че детето ми (нямам такова, но говоря принципно) е полуграмотно, ще си го подхвана сам. Но в нашата образователна система ситуацията е комплексна и няма само една страна, която е виновна. Колегата по-горе е казал какво е отношението на учителите към учениците, а пък всички знаем колко е висок процента на келешите и патките при децата. Справка - просто попрочетете коментарите под клипчетата във vbox - там всички са тийнове. Просто нямам думи.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Дек 2009, 14:48

georgymk написа:.както се държиш с учителя,такава уценка ще имаш....как да са грамотни..

явно няма как :confused:
Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 19 Дек 2009, 15:03

Според мен темата трябва да започне с изясняване на понятието неграмотност!
Защото всеки го разбира различно, някой говорят за корена на неграмотността, други за по-широко понятие! Иначе темата ще се изгуби някъде...

Образованието в България е под всякаква критика, 11 клас съм, в уж що годе елитно училище /поне преди е било/ и това което виждам всеки ден не е нормално. Какво ще се промени в държавата като не се промени образованието? Не може всеки втори да има висше образование, повечето икономисти, а нямат представа от предмета.
В училищата приема е на колограм, защото на училището се плаща за всеки ученик. Има правило за над 15 неизвинени /не съм сигурен в цифрата/ ученика да се гони, е да ама това го няма, всеки гледа да държи учениците за да има пари. Уча в сегашното си училище от осми клас, до сега учители по български език съм имал трима нито един не предаваше както трябва. Сега в 11 клас всички сме толкова зле с материала, училището се сетило и на всички 11 и 12 класове натресло най-строгия учител. Защо защото трябва да се представим добре на матурата, защото това представяло училището... Що за мислене е това... Трагедия...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Дек 2009, 15:18

Боли ме,то повечето тинейджъри са заклети наркомани ,тревомани и алкохолици,това ако им беше проблема-с мед да ги намажеш.
Ей и тука,3 мнения на потребители,единия 10 ти клас,написал че кара 318IS-що и как я кара без да има тапия за това си остава въпрос,друг пък младеж е 11 ти клас и си е сложил аватар-емблемата на вис 2-надявам се че знае тези кои беха висаджиите,което пък е емблематично какви са им новите кумири на подрастващите

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 19 Дек 2009, 15:42

аз си спомням,че даскала по практика пиеше ракия в лимонадено шише,беше си избил зъбите при падане по стълбите от много лимонада,пълна трагедия :D ,той няма стимул да преподава,как отсрещната страна да научи нещо от него :roll:
проблема е в родителите,те трябва да следят как се развива детето им,а не да му се радват,че кълчи кълки на планета тв ;)
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 19 Дек 2009, 15:59

bum_bum написа:
georgymk написа:.както се държиш с учителя,такава уценка ще имаш....как да са грамотни..

явно няма как :confused:

Има още две години, ще се научи :mhihi:
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 19 Дек 2009, 16:05

Е как да е високо нивото на образованието, като на никой не му пука.
Кого да го интересува ...
Учениците, които отиват на училище единствено да се покажат колко са вървежни и да се изфукат с новите си дрешки и телефончета за 1000 лева с предплатена карта с баланс 5 лв и да се натискат със съученичките си по тоалетните... Да не говорим от колко време насам е едва ли не срамно да покажеш знания и да получиш добра оценка, да се отнасяш подобаващо с преподавателите и т.н. Така че, в общи линии, ако искаш да си готин трябваа да се държиш като леке, да отговаряш, да псуваш, да казваш "пиши ми две, ма, патко, кво ме интересува" и така нататък :)
Или пък учителите, със заплата, подобна на тази на пазач на платен паркинг... Е т'ва ако не е подигравка... Как да е високо нивото на образовнието после, как да са мотивирани учителите, как да влизат качествени кадри в системата...
За родителите пък изобщо не искам да почвам :)
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 19 Дек 2009, 16:09

Bavarcho написа:Не може всеки втори да има висше образование, повечето икономисти, а нямат представа от предмета.

Висшето образование е някакъв страхотен батак, обсолютно несъобразен с нуждите на трудовия пазар-бълват "специалисти" които не могат да си намерят работа и работят не по специалността си-затова сме и на тоя хал.
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 19 Дек 2009, 16:20

saleen написа:
Bavarcho написа:Не може всеки втори да има висше образование, повечето икономисти, а нямат представа от предмета.

Висшето образование е някакъв страхотен батак, обсолютно несъобразен с нуждите на трудовия пазар-бълват "специалисти" които не могат да си намерят работа и работят не по специалността си-затова сме и на тоя хал.

Ами как иначе, като висшистите са повече от средняците....то работническа класа не остана. Всички искаме да сме от директор на горе :mhihi:
И в САЩ голяма част са полуграмотни, но пък кво им пука, като има кво да харчат :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 19 Дек 2009, 16:28

Когато родителите са прости, как искате децата да имат по-висша цел от пиене, чалга или друго подобно. Не може да са грамотни при условие, че грамотноста не е модерна. Виждате кое е модерно - да си прост, нахален, да лъжеш, да мамиш. А също и много учители са простовати хора - професията не е платена и не е реномирана.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 19 Дек 2009, 16:34

Мордехай написа:Виждате кое е модерно - да си прост, нахален, да лъжеш, да мамиш.

Това е просто задължително, иначе си балък :mhihi: Жалко, но факт-това са ценностите, на които се възпитават подрастващите.
Никой не мое ма връне на селу!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 19 Дек 2009, 16:39

Ryapoff написа:Дали е училището... Или пък са родителите-......... А може би вината е и в учениците

По малко във всички е вината.
Имам много близка позната, която преди две години категорично отсече - повече с деца не искам да се занимавам и напусна Училището, където имаше 20 години стаж и сега продава в магазин за 1 левче.
От нея знам, че в училище вече учителят няма абсолютно никакви права. Тя преподаваше на малките от 1 до 4 клас и вярвайте ми, толкова неща ми е разказала... как си говорят в час по мобилните, как мама или тати са скачали дори и на бой, заради детенцето, че му се е скарала или направила забележка. От Министерството на образованието категорично забраниха всичко. Говорят си, не са в час, не идват подготвени на училище... те нищо не могат да направят. Това е още от малките класове. Нагоре вече картинката става ясна предполагам.

До тук с учителите.

Имам 4 племенника. 2 момчета и 2 момиченца. Едната двойка братче и сестриче са много строго възпитавани. Няма лягане, без домашното да е написано. За другата - там са лежерно нещата. Не знам, дали е правилно, но все се надявам да са грамотни.

Учениците... За протокола съм на 40 години, да няма... ама скив са, ти кво знаеш. Учила съм в едно от най-строгите училища в София - 18 гимназия, днес Уилиям Гладстоун. Скъсваха ни от контролни, класни, устни изпити. Не съм била цвете - в 8 клас навъртях 30 неизвинени само за единия срок. За малко да ме изключат, но сключих споразумение с директорката, да сведа глава и да залегна над уроците.
Всеки може и сам да се образова, нали? В трети клас прочетох "Клетниците" на Юго. И се басирам, че една част от форумците няма да могат без замисляне да кажат кой е Жан Валжан и защо Козета плаче в края на романа? Не мога да си събера библиотеката от книги в къщата, защото нямам толкова място, и ги разпилях из цялата рода. Все се надявам, някой ден племенниците ми да четат, а не да стоят в нета и от там да поглъщат информация.

Деца нямам, но около мен всички са с деца в пубертета. Няма такова чудо. Ние говорим за романи и класици, те "аре бе мамо, нали щяхме да ходим в МОЛ-а, да ти покажа едни страшни ботушки". За цветно сравнение - сега въртят една реклама на М-тел... "Не мамо, тук няма мол", и "Мило, хвана ли рибка?"

А с неграмотното писане отдавна вече претръпнах, макар че е гадно. Особено по форумите, където може неколкократно да си видиш писаниците и ако трябав да помислиш и редактираш и тогава публикуваш.
Последна промяна Eva* на 19 Дек 2009, 16:54, променена общо 1 път
Да караш Peugeot е страст!

Следваща

Назад към Извън Темата