Глоба вместо съд за пияни шофьори

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Съгласни ли сте с предложението на главния прокурор?

Анкетата свършва на 19 Фев 2010, 10:59

Да
21
21%
Не
61
62%
Смесени чувства
16
16%

Общо гласове : 98
ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 10:59

Обвинителите са затрупани и не им стига времето за сериозните случаи, аргументира се Велчев
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=310036

Глоба вместо съд да има за шофьорите, които сядат пияни зад волана. Такава поправка в Наказателния кодекс поиска главният прокурор Борис Велчев. Той разговаря вчера с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Маргарита Попова повече от час. Тримата обсъдиха спешните реформи, които трябва да се направят в Съдебната система.

"Наказателният кодекс трябва да бъде малко по-модерен, а с част от производствата да се занимават административните органи", коментира обвинител номер 1. Според него това е един от лостовете, които ще разтоварят съдебната система и прокурорите ще се заемат с тежките дела. "В момента 27 на сто от обвинителните актове са за каране в пияно състояние, като само 0,06% от тях са присъда "затвор". Повечето хора, които сядат почерпени зад волана, се разминават с пробация и глоба", обясни главният прокурор. Затова той и колегите му предлагат от тези нарушители да се искат високи административни глоби. Според юристи сумата за това нарушение обаче не трябва да бъде по-ниска от 2000 лева. Прокуратурата предлага още да има административни санкции и за акцизните престъпления, незаконната сеч и дребните транспортни нарушения.

ентусиаст
Аватар

Re: Глоба вместо съд за пияни шофьори

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 10:59

В първия момент като видях заглавието и се опулих! Аз съм от твърдите привърженици на тежките санкции за пияните шофьори. Но като се поразмислих си мисля, че може би Велчев наистина има право... При положение, че само 0.06% от нарушителите влизат в затвора. И при положение, че прокуратурата се зарива от такива дела и не може да обърне внимание на тежките престъпления.

Слабият момент е, че селските тарикати колкото и да ги глобят – те просто не си плащат глобите и се подиграват на системата и на съвестните шофьори. Може би трябва да се въведе алтернатива – или си плащат глобата, или влизат в затвора. При това положение съм убеден, че никой няма да седне да кара пиян повторно.

Другият слаб момент – тия с многото пари какво ги правим? На някой милионер няма да му е проблем редовно да плаща 2000 лева глоба - и става така, че едва ли не престъплението си има цена – докато можеш да плащаш нямаш проблеми със закона. Та затова си мисля, че може би трябва за всяко следващо нарушение глобата да се увеличава драстично. И на N-тия път вече да има затвор.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 330 xd , 2003
Мечтае да кара: BMW M3 E 46 CSL

Мнение от Bella » 20 Яну 2010, 11:07

Това са пълни глупости :evil: От 10.04.2009 г насам няма такова нещо .Промениха НК и НПК и вече пияните шофьори не се освобождават от наказателна отговорност с глоба по административен ред ,а им се налага наказание "Пробация " или "Условна присъда " .
И какво като им отпаднат ОА -тата за тези престъпления да не би да се засилят да решават другите дела по същество .
Те по тези дела имат най-много осъдителни присъди защото обвиняемите сключват споразумение .
Няма такива лаици и мързеливци .Догодина да им дадат пак по 5700 лева премии :banghead:
Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват :kuku:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 11:10

Bella написа:Това са пълни глупости :evil: От 10.04.2009 г насам няма такова нещо .Промениха НК и НПК и вече пияните шофьори не се освобождават от наказателна отговорност с глоба по административен ред ,а им се налага наказание "Пробация " или "Условна присъда " .
И какво като им отпаднат ОА -тата за тези престъпления да не би да се засилят да решават другите дела по същество .
Те по тези дела имат най-много осъдителни присъди защото обвиняемите сключват споразумение .
Няма такива лаици и мързеливци .Догодина да им дадат пак по 5700 лева премии :banghead:

Добре де, ама по ТВ чух, че на 1 прокурор се падали по няколко хиляди (хиляди!) дела годишно! :shock:
При това положение не виждам как въобще ще си свършат работата - да не говорим за качество...
По добре да останат на свобода 10 мангала дето са откраднали по няколко буркана туршия - но да бъде осъден дари само един от горните етажи ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bella » 20 Яну 2010, 11:25

flame написа: Добре де, ама по ТВ чух, че на 1 прокурор се падали по няколко хиляди (хиляди!) дела годишно! :shock:
При това положение не виждам как въобще ще си свършат работата - да не говорим за качество...

В момента не мога да намеря доклада за натовареността им за миналата година .Намеря ли го ще го кача за да прочетеш . Мога да говоря за София защото тук имам наблюдения - Значи в Софийска районна прокуратура където е по-големия обем от дела работят близо 200 човека прокурори .За 2009 г при тях са били заведени около 70 000 дела /не знам съотношението преписки -досъдебни производства /.Най-голяма част от тях са срещу Неизвестен извършител и по тях освен да напише 2 постановления прокурора няма какво друго да прави . Другата част от делата им са преписки които отказват да образуват защото няма дани за престъпление . Остават делата по които е разкрит ивършителя ,делото е приключено и той трябва да седне да напише обвинителен акт и да го внесе в съда .С оглед работата по едно дело мога да кажа ,че приключването на дело за управляване на МПС в пияно състояние е едно от най-леките защото там няма какво толкова да доказваш .Спрян за проверка ,установено е че е бил пиян ,съдъранието на алкохол в кръвта е на 1,2 на хиляда - 2 свидетели ,една експертиза и имаш готово дело . За да получат минимално наказание обвиняемите сключват споразумение с прокурора и едно такова дело приключва в рамките на 2 седмици .Е какво толкова сложно има ,че се оплакват не мога да разбера аз .
А качеството на свършената работа зависи от умствения им потенциал ,а не от натовареността им .
Факт е ,че в София са най-натоварени ,факт е че наказателния ни процес е меко казано формален и съдебната система не работи точно защото е затлачена с глупости заради този формализъм ,но декриминализирането точно на това престъпление няма да я улесни .Има толкова "мъртви " текстове за закона .Да ги декриминализират тях :dunno:
Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват :kuku:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 11:31

Според тази статистика се падат "само" по около 365 дела годишно ;)
Значи ако прокурорът не почива събота и неделя и не ходи по дела - ще има по 1 дело дневно ;)
Аз си мисля, че прокурорските дела не са като да прекопаеш градината машинално - и за 1 дело си мисля, че трябва повече от 1 ден ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bella » 20 Яну 2010, 11:36

flame написа:
Аз си мисля, че прокурорските дела не са като да прекопаеш градината машинално - и за 1 дело си мисля, че трябва повече от 1 ден ;)

"Плявата" се отсява доста бързо и като махнеш всичко по което няма какво да направиш не е чак такъв обема ;)
Те ако отработваха по едно дело на ден съвсем щяха да я втасат :winky:

За мен глобата не е решение защото така няма да има страх от репресия . :dummy:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 11:42

Bella написа:За мен глобата не е решение защото така няма да има страх от репресия . :dummy:

Напълно съм съгласен ;) Но го казах преди теб :D :winky: Че дори и "решение" на въпроса педложих :P
flame написа:Другият слаб момент – тия с многото пари какво ги правим? На някой милионер няма да му е проблем редовно да плаща 2000 лева глоба - и става така, че едва ли не престъплението си има цена – докато можеш да плащаш нямаш проблеми със закона. Та затова си мисля, че може би трябва за всяко следващо нарушение глобата да се увеличава драстично. И на N-тия път вече да има затвор.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 20 Яну 2010, 11:42

Какво няма да има?
Я пак? Ти колко пъти можеш да си позволиш да ти вземат 2к лв без да ти се отрази осезаемо на бюджета...
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 20 Яну 2010, 11:46

Милите прокурори, много се озорили, чак взех да се притеснявам за тях...По- малко трябва се работи в тая съдебна система, то бива бива да са работохолици, ама чак пък толкова...
Пък сега като почнат да глобяват пиянките, пък те като се засилят на юруш да си плащат глобите-ще се препълни тая хазна :help:
Далеч съм от мисълта, че тези поправки са един вид индулгенции, които ще дават възможност на баровците да вършат всякакви безобразия срещу заплащане и пак да си останат с чисто съдебно минало. Даже предлагам и наркотиците да се декриминализират, също и трафикът на хора-важното е кинта да пада в хазната и финансовия министър да се плюнчи, колко много приходи са събрали, докато обяснява на лекари, железничари и прочие простолюдие, че не знае защо нямат заплати.
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bella » 20 Яну 2010, 11:49

eraziel написа:Какво няма да има?
Я пак? Ти колко пъти можеш да си позволиш да ти вземат 2к лв без да ти се отрази осезаемо на бюджета...

Мхм те щото на место ще ти ги вземат :mhihi:

Акта с които ти се налага глобата се изпраща в Агенцията за държавни вземания -да ама ти си адресно регистриран в Чепръчене ,а живееш в София .Данъци не плащаш,на адреса не те намират .Как точно ще има събираемост ,като още нямат механизъм да си съберат другите пари .Имаш ли представа на колко хора съм водила дела ,които имат наложени глоби и не са ги платили .Ако изградят механизъм ок ,ама като знаеш че и да те глобят няма да ги плащаш дали ще се стреснеш :winky:
Живеем в Бг все пак :evil:

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 20 Яну 2010, 12:22

Поредната българска простотия, незнам от къде я измислиха. По добре нека си опростят съдебната процедура, а не да дават шанс на всички платежоспособни да карат на кирки пияни и да трепат по улиците наред срещу глоба.

Дайте по тая логика да си извада един затен талон и като утрепа некой държавата да ми го опрости! :banghead:
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 20 Яну 2010, 12:26

Дето се вика - сега ще пияните шофьори ще станат още повече.... всеки със 100лв в джоба ще си се качва да кара спокойно...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 20 Яну 2010, 12:48

Колеги, ако се намери 100% сигурин механизъм, който да гарантира събираемостта на глобите - мисля, че мярката ще е по-ефективна дори от затвора ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 20 Яну 2010, 12:53

Обикновеният човек-да, ама за баровеца с Майбах-а, или SL65 AMG-то едва ли ще е толкова голяма драма да си плати глобата и пак да кара пиян като талпа.
Никой не мое ма връне на селу!

Следваща

Назад към Извън Темата