каква е разликата между полиране и пастиране

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

каква е разликата между полиране и пастиране

Мнение от lordofthedance » 27 Апр 2005, 17:01

днес ми пастираха колата с някакви пасти,които се казват 3М.искам да попитам какво ще рече това полиране и каква е разликата от пастирането и съответно кое е по добро.мерси :D

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Апр 2005, 17:13

ми.. те ги ползват и двете взаимозаменяемо (баси думата) но всъщност има разлика...

полирането е със цел да се премахнат неравности и мръсотии от боята.. търка се със много фин (или по-груб според състоянието на боята/ лака) абразив... от това може да стане по-лъскава колата, но не е задължително. идеята е да стане боята/лака по-гладък и да се премахнат дребни драскотини и следи от предишно лошо миене със мръсен парцал/вода или полиране/пастиране (swirl marks)

пастирането пък се прави когато боята/лака е във добро състояние. полирането има за цел да се нанесе слой които да подобрява оптическите характеристки на боята/ лака- дълбочина, лъскавост а също така и да пази лака/боята от ултравиолетови лъчи, боклуци и тн. хубавите пасти са също и антистатични демек не привличат прах което е важно (и видимо) при тъмните цветове.

новите коли примерно не им трябва полиране защото боята/лака са във добро състояние.. само трябва периодично да се пастират за да се пази боята.

кога е време да се пастира една кола? като я миеш и водата седи на локви а не на малки (1-2см макс) кръгчета...

кога трябва да се полира? като си прекараш пръстите по боята, ако усетиш грапавини... време е :)

3м правят добри абразиви (rubbing compounds) за полиране, но не са особено силни във пастите...

повечето сериозни фирми предлагат комплекти "по етапи" (steps). първо е груба полираща паста, след това е финна полираща паста, след това е една вакса, 2ра.. 3та.. има ги до 7 етапа и $300+ цена за 10тина мазания.. най-простите комплекти са 2-3 етапни- груба паста, финна паста и вакса...

най-хубавите пасти (разбирай печелят най-много по шоута) са zaino, zymol и още разни други бутикови... колкото пасти толкова и мнения..

аз лично мисля че за различните цветове коли различни пасти са най-подходящи... мажеш половината преден капак със едната, мажеш другата половина със другата и гледаш... което изглежда по-добре.. то е... всеки си има истина ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 27 Апр 2005, 17:48

А ако съм с скорошно боядисана предница а останалата част от МПСто е със старата и избледняла от слънцето боя кое да приложа :roll:

Е21 fanatic
Аватар

Мнение от Hastalavista » 27 Апр 2005, 21:45

Ако боядисаната част е в добро състояние - пастиране само.
Ако има полепнали прашинки по базата/лака - полиране, така ще компенсирш овехтяването на старата боя!
Ама полирането е по-скъпо.
Изображение

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 28 Апр 2005, 16:42

Значи една паста за да изравня нюансите......
Ще пробвам собственоръчно пък ако не стане ще трябва да заделя някой лев за специалисти :uups:
Мивкаджий гледам 40 кинта искат :roll:

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 28 Апр 2005, 21:27

Пабло,за тая работа трябва машина иначе не става квото требва

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 29 Апр 2005, 6:02

pAbLo написа:Значи една паста за да изравня нюансите......
Ще пробвам собственоръчно пък ако не стане ще трябва да заделя някой лев за специалисти :uups:
Мивкаджий гледам 40 кинта искат :roll:

има да търкаш 1 седмица кат преял и пак няма стане, повярвай пробвал съм го :mhihi: :mhihi:
ако ще го прайш сам ти требе поне дрелка с гъба :mhihi: и гараж - щот не тряя да те вали дъжда.... и тва съм го пробвал - не стаа :mhihi:

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 29 Апр 2005, 13:29

Е значи ще стой шарено тогава.
Аз излишни пари точно сега нямам :confused:

Назад към Извън Темата