Изтичане давноста на акт и неплащането му...
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Изтичане давноста на акт и неплащането му...
Какво става, когато са писали акт за леко нарушение от 100 лева без отнеманене на точки - шофиране на лека кола без винетка, само с парична глоба и изчакаме да изтече давноста от 2 г. на акта?
След 2г. без нарушения като се отиде в КАТ с акта дали ще върнат отнетия син талон или ще си искат първо фактура от съседното гише на банката за плащане?
Моля само който е минавал подобна процедура да пише!
След 2г. без нарушения като се отиде в КАТ с акта дали ще върнат отнетия син талон или ще си искат първо фактура от съседното гише на банката за плащане?
Моля само който е минавал подобна процедура да пише!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- djvisage
- младши ентусиаст
-
- Кара: Ford Galaxy
- Мечтае да кара: ///M
Re: Изтичане давноста на акт и неплащането му...
За неплатени актове взимат книжката. Преди време карах с изтекъл акт спряхаме и ми взеха книжката(направо на улицата). След това трябваше да си платя акта и чак тогава да си взема книжката а след това и талона. Надявам се да съм бил полезен.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!

- Демирев
- ентусиаст
-
Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете. 

Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- djvisage
- младши ентусиаст
-
Пешеходец е баба ти.

бяха минали две години от акта, отидох дадох си книжката на гишето и си платих само новия акт ...
за старите не е ставало въпрос
за старите не е ставало въпрос

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Демирев написа:Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете.
Бе колега що се пенявиш, кат си писал глупости. Ако имаш акт с взет талон, ти изтича след месец и тряя да отидеш в КАТ да си го оправиш, там макс ти го удължават до 3 месеца /после ако е за вземане на книжка примерно, праиш друго леко нарушение и ти пишат нов, който за момента отменя първия, но и той изтича след месец/.
После тряя си платиш глобата за да си земеш талона.
Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.
- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
Сондьора написа:Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.
Кои са тея актове? Аз от една година карам с един акт и все се каня да го платя и все или нямам пари или ме домързява. Могат ли да ми го слажат един голям?

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
BMWALPINA написа:Сондьора написа:Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.
Кои са тея актове? Аз от една година карам с един акт и все се каня да го платя и все или нямам пари или ме домързява. Могат ли да ми го слажат един голям?
Ако талона си е в теб, кво ше търсиш в кат?
Ако си с нов акт, което неможе да трае повече от 4 месеца общо ще си платиш и двата акта.
п.п. Преди 2г. не беше задължително да плащаш акта за да ти върнат талона.
Ако колата е на твое име се плащаше в данъчното, ако си плащаш данъците

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
Сондьора написа:BMWALPINA написа:Сондьора написа:Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.
Ако талона си е в теб, кво ше търсиш в кат?
Ако си с нов акт, което неможе да трае повече от 4 месеца общо ще си платиш и двата акта.
п.п. Преди 2г. не беше задължително да плащаш акта за да ти върнат талона.
Ако колата е на твое име се плащаше в данъчното, ако си плащаш данъците
Не е в мен талона, а акта е изтекъл преди година...Като отида в кат трябва ли да плащам нещо друго освен акта, някакви наказания има ли?
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
В конкретния случай става дума за административно нарушение, наказуемо по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). За констатираното нарушение трябва да бъде съставен акт на нарушителя, върху който има право да напише възражение на място пред контролните органи. Законът дава още една възможност: в 3-дневен срок след връчването на акта лицето да напише допълнителни писмени обяснения по случая и да ги внесе в деловодството на съответното поделение на „Пътна полиция"- КАТ.
Наказанията по ЗАНН са обществено порицание, глоба или временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Те се налагат само с наказателно постановление, което задължително се връчва на нарушителя срещу подпис. Той може да го обжалва в 7-дневен срок с писмена жалба в 2 екземпляра, подадена чрез наказващия орган, адресирана до районния съд. Делото може по различни причини да се забави, т.е. да има свой продължителен процесуален живот в съда. Гражданите (нарушителите) и контролните органи (актосъставител и наказващ орган) трябва да знаят, че независимо от бавенето в съда или поради чиновническа немарливост при обработване на акта и наказателното постановление текат законова давност и обща абсолютна давност. След като последната изтече, административното производство се прекратява и наказанието отпада. Съгласно чл. 82. ал. 1 от ЗАНН административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
- две години, когато наложеното наказание е глоба; (с наказателно постановление)
- шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
- три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания гражданин за изпълнение на наказанието. Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора сроковете, посочени по-горе. Пример: за глобата общата давност е 2 години + 1 година = 3 години абсолютна давност.
В конкретния случай добре би било най-напред да обжалваш в срок наказателното постановление пред районния съд (ако считаш, че имаш основание, т.е. изложеното в акта и в наказателното постановление не е вярно като фактическа обстановка), а след това спокойно да изчислява погасителната административна давност по дадения пример.
Успех
Наказанията по ЗАНН са обществено порицание, глоба или временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Те се налагат само с наказателно постановление, което задължително се връчва на нарушителя срещу подпис. Той може да го обжалва в 7-дневен срок с писмена жалба в 2 екземпляра, подадена чрез наказващия орган, адресирана до районния съд. Делото може по различни причини да се забави, т.е. да има свой продължителен процесуален живот в съда. Гражданите (нарушителите) и контролните органи (актосъставител и наказващ орган) трябва да знаят, че независимо от бавенето в съда или поради чиновническа немарливост при обработване на акта и наказателното постановление текат законова давност и обща абсолютна давност. След като последната изтече, административното производство се прекратява и наказанието отпада. Съгласно чл. 82. ал. 1 от ЗАНН административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
- две години, когато наложеното наказание е глоба; (с наказателно постановление)
- шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
- три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания гражданин за изпълнение на наказанието. Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора сроковете, посочени по-горе. Пример: за глобата общата давност е 2 години + 1 година = 3 години абсолютна давност.
В конкретния случай добре би било най-напред да обжалваш в срок наказателното постановление пред районния съд (ако считаш, че имаш основание, т.е. изложеното в акта и в наказателното постановление не е вярно като фактическа обстановка), а след това спокойно да изчислява погасителната административна давност по дадения пример.
Успех

- Демирев
- ентусиаст
-
Сондьора написа:Демирев написа:Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете.
Бе колега що се пенявиш, кат си писал глупости. Ако имаш акт с взет талон, ти изтича след месец и тряя да отидеш в КАТ да си го оправиш, там макс ти го удължават до 3 месеца /после ако е за вземане на книжка примерно, праиш друго леко нарушение и ти пишат нов, който за момента отменя първия, но и той изтича след месец/.
Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.
Естествено че не е от тези дето отпаднаха още 2007г. ако не се лъжа.
Заеби ги тея за пияниците и с много висока скорост дето им вземат книжката.
Аз ти пиша за акт който е без отнемане на точки, камо ли книжка. Акт само за пари - 100лв. От края на 2008г. май беше.
Прав си е колегата, след ако ти е изтекъл акта или удължаването на акта и излизане на постановление, трябва да се заплати иначе имат право да ти приберат книжката, ако не покажеш син талон или акт, на който не му е изтекъл срокът, при проверка. Друг е въпроса, че катаджиите правят компромиси понякога срещу съответната почерпка.Относно глобите, въпреки че не ги бях плащал повече от 2 г. и половина не отпаднаха.
- djvisage
- младши ентусиаст
-
Демирев написа:Сондьора написа:Демирев написа:Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете.
Естествено че не е от тези дето отпаднаха още 2007г. ако не се лъжа.
Заеби ги тея за пияниците и с много висока скорост дето им вземат книжката.
Аз ти пиша за акт който е без отнемане на точки, камо ли книжка. Акт само за пари - 100лв. От края на 2008г. май беше.
Няма абсолютно никакво значение за какво ти е акта. Ако ще и за шофиране гол да са ти писали процедърата е същата.

- kronos
- ентусиаст
-
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Те се трупат там в КАТ, и някой ден ще си ги платиш с лихвите. То и във данъчното някои колеги не си регистрират колите, но сега имат информация от КАТ и един ден.... не ме питайте от къде знам 

- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
днеска бях в КАТ да си платя актовете,имам един от 2006 за около 100лв и един за 30лв от 2008.Жената като щракна в компютъра излезе само този от 2008,платих го и си взех талона.Таксата на СИБАНК е 3 кинта.И друго днеска ме спряха сутринта куките като отивах към КАТ и се останови че гражданската изтекла от 1 месец(бях с колата на баща ми). Та написаха ми АКТ че нямам гражданска и сега се чудя ква глоба ще ми сложат 

"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3