Изтичане давноста на акт и неплащането му...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Изтичане давноста на акт и неплащането му...

Мнение от Демирев » 25 Фев 2010, 13:39

Какво става, когато са писали акт за леко нарушение от 100 лева без отнеманене на точки - шофиране на лека кола без винетка, само с парична глоба и изчакаме да изтече давноста от 2 г. на акта?

След 2г. без нарушения като се отиде в КАТ с акта дали ще върнат отнетия син талон или ще си искат първо фактура от съседното гише на банката за плащане?

Моля само който е минавал подобна процедура да пише!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Galaxy
Мечтае да кара: ///M

Re: Изтичане давноста на акт и неплащането му...

Мнение от djvisage » 25 Фев 2010, 15:07

За неплатени актове взимат книжката. Преди време карах с изтекъл акт спряхаме и ми взеха книжката(направо на улицата). След това трябваше да си платя акта и чак тогава да си взема книжката а след това и талона. Надявам се да съм бил полезен.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 25 Фев 2010, 15:54

Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете. :evil:
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djvisage » 25 Фев 2010, 15:58

Пешеходец е баба ти.

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 25 Фев 2010, 16:01

бяха минали две години от акта, отидох дадох си книжката на гишето и си платих само новия акт ...

за старите не е ставало въпрос :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 25 Фев 2010, 16:06

Демирев написа:Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете. :evil:

Бе колега що се пенявиш, кат си писал глупости. Ако имаш акт с взет талон, ти изтича след месец и тряя да отидеш в КАТ да си го оправиш, там макс ти го удължават до 3 месеца /после ако е за вземане на книжка примерно, праиш друго леко нарушение и ти пишат нов, който за момента отменя първия, но и той изтича след месец/.
После тряя си платиш глобата за да си земеш талона.

Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 25 Фев 2010, 16:10

Сондьора написа:Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.

Кои са тея актове? Аз от една година карам с един акт и все се каня да го платя и все или нямам пари или ме домързява. Могат ли да ми го слажат един голям? :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 25 Фев 2010, 16:18

BMWALPINA написа:
Сондьора написа:Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.

Кои са тея актове? Аз от една година карам с един акт и все се каня да го платя и все или нямам пари или ме домързява. Могат ли да ми го слажат един голям? :mhihi:

Ако талона си е в теб, кво ше търсиш в кат?
Ако си с нов акт, което неможе да трае повече от 4 месеца общо ще си платиш и двата акта.

п.п. Преди 2г. не беше задължително да плащаш акта за да ти върнат талона.
Ако колата е на твое име се плащаше в данъчното, ако си плащаш данъците :mhihi:

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 25 Фев 2010, 16:22

Сондьора написа:
BMWALPINA написа:

Ако талона си е в теб, кво ше търсиш в кат?
Ако си с нов акт, което неможе да трае повече от 4 месеца общо ще си платиш и двата акта.

п.п. Преди 2г. не беше задължително да плащаш акта за да ти върнат талона.
Ако колата е на твое име се плащаше в данъчното, ако си плащаш данъците :mhihi:

Не е в мен талона, а акта е изтекъл преди година...Като отида в кат трябва ли да плащам нещо друго освен акта, някакви наказания има ли?

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 25 Фев 2010, 16:22

В конкретния случай става дума за административно нарушение, наказуемо по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). За констатираното нарушение трябва да бъде съставен акт на нарушителя, върху който има право да напише възражение на място пред контролните органи. Законът дава още една възможност: в 3-дневен срок след връчването на акта лицето да напише допълнителни писмени обяснения по случая и да ги внесе в деловодството на съответното поделение на „Пътна полиция"- КАТ.
Наказанията по ЗАНН са обществено порицание, глоба или временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Те се налагат само с наказателно постановление, което задължително се връчва на нарушителя срещу подпис. Той може да го обжалва в 7-дневен срок с писмена жалба в 2 екземпляра, подадена чрез наказващия орган, адресирана до районния съд. Делото може по различни причини да се забави, т.е. да има свой продължителен процесуален живот в съда. Гражданите (нарушителите) и контролните органи (актосъставител и наказващ орган) трябва да знаят, че независимо от бавенето в съда или поради чиновническа немарливост при обработване на акта и наказателното постановление текат законова давност и обща абсолютна давност. След като последната изтече, административното производство се прекратява и наказанието отпада. Съгласно чл. 82. ал. 1 от ЗАНН административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
- две години, когато наложеното наказание е глоба; (с наказателно постановление)
- шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
- три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания гражданин за изпълнение на наказанието. Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора сроковете, посочени по-горе. Пример: за глобата общата давност е 2 години + 1 година = 3 години абсолютна давност.
В конкретния случай добре би било най-напред да обжалваш в срок наказателното постановление пред районния съд (ако считаш, че имаш основание, т.е. изложеното в акта и в наказателното постановление не е вярно като фактическа обстановка), а след това спокойно да изчислява погасителната административна давност по дадения пример.

Успех :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 25 Фев 2010, 16:28

Сондьора написа:
Демирев написа:Аз хубаво помолих да пишат само минавали по този път, а не глупостите на пешеходци, ама няма кой да чете. :evil:

Бе колега що се пенявиш, кат си писал глупости. Ако имаш акт с взет талон, ти изтича след месец и тряя да отидеш в КАТ да си го оправиш, там макс ти го удължават до 3 месеца /после ако е за вземане на книжка примерно, праиш друго леко нарушение и ти пишат нов, който за момента отменя първия, но и той изтича след месец/.

Ако ти е от старите, където се пишеше акт без да ти искат веднага плащане...след 2 г отпада.

Естествено че не е от тези дето отпаднаха още 2007г. ако не се лъжа.

Заеби ги тея за пияниците и с много висока скорост дето им вземат книжката.

Аз ти пиша за акт който е без отнемане на точки, камо ли книжка. Акт само за пари - 100лв. От края на 2008г. май беше.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от StuNNeR » 25 Фев 2010, 19:56

Прав си е колегата, след ако ти е изтекъл акта или удължаването на акта и излизане на постановление, трябва да се заплати иначе имат право да ти приберат книжката, ако не покажеш син талон или акт, на който не му е изтекъл срокът, при проверка. Друг е въпроса, че катаджиите правят компромиси понякога срещу съответната почерпка.Относно глобите, въпреки че не ги бях плащал повече от 2 г. и половина не отпаднаха.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djvisage » 25 Фев 2010, 20:18

Демирев написа:
Сондьора написа:

Естествено че не е от тези дето отпаднаха още 2007г. ако не се лъжа.

Заеби ги тея за пияниците и с много висока скорост дето им вземат книжката.

Аз ти пиша за акт който е без отнемане на точки, камо ли книжка. Акт само за пари - 100лв. От края на 2008г. май беше.

Няма абсолютно никакво значение за какво ти е акта. Ако ще и за шофиране гол да са ти писали процедърата е същата.

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: MB w212 AMG
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от kronos » 25 Фев 2010, 20:58

Те се трупат там в КАТ, и някой ден ще си ги платиш с лихвите. То и във данъчното някои колеги не си регистрират колите, но сега имат информация от КАТ и един ден.... не ме питайте от къде знам :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 25 Фев 2010, 21:50

днеска бях в КАТ да си платя актовете,имам един от 2006 за около 100лв и един за 30лв от 2008.Жената като щракна в компютъра излезе само този от 2008,платих го и си взех талона.Таксата на СИБАНК е 3 кинта.И друго днеска ме спряха сутринта куките като отивах към КАТ и се останови че гражданската изтекла от 1 месец(бях с колата на баща ми). Та написаха ми АКТ че нямам гражданска и сега се чудя ква глоба ще ми сложат :paranoid:
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

Следваща

Назад към Извън Темата