Разбрахте ли за пропадналия асансьор в Майчин Дом ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Местоположение: Местожителство: Местожителство: Местожителство: Местожителство:

Разбрахте ли за пропадналия асансьор в Майчин Дом ?

Мнение от Penchev1 » 04 Мар 2010, 18:11

http://bnt.bg/bg/news/view/23961/koj_e_ ... hin_dom_au

Колеги , ако не сте гледали репортажа тази сутрин рано в сутрешния блок на националната телевизия вижте го от този линк.За пореден път се убеждавам ,че е истина твърдението от преди повече от 100 години ,че Българите не сме народ а мърша (с последното не искам да обидя или засегна никой от вас аудиторията по никакъв начин)

Ако някой има някакви притеснения или въпроси може да подпита а аз да обясня това което знам и по отношение на техниката и по отношение на гологлавия господин с дрезгавия глас ...

Георги Пенчев

ентусиаст
Аватар

Re: Разбрахте ли за пропадналия асансьор в Майчин Дом ?

Мнение от Мишел » 04 Мар 2010, 21:52

Съда и Господ щели да кажат кой е виновен!
Тц-ц-ц, да изсъхнат дано, нещастници!!! :banghead:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 04 Мар 2010, 22:21

жорка,знаеш мнението ми по въпроса!
а иначе-винаги се получава ,че трябва нещо да стане,да се утрепа човек,да стане сакатлък и тогава да се сетиме ,че нещо трябва да се направи! качвах се в тия асансьори там преди година и ми изтръпна сърцето от звуците и състоянието им...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 04 Мар 2010, 22:28

Пенчев, прав ли е този с дрезгавия глас. (странен nickname днес?!)
И кой е виновен според теб?
Трябва ли да има сигнализатор за претоварване, защото съм виждал на изключително стари асансьори такъв. Ако не трябва защо? Кой е отговорен за поддръжката на асансьорите в болниците? Колко компаниии има в София, които се занимават с това? С други думи един внася, друг инсталира, а трети се прави че поддържа ли? Така ли се прехвърля топката?
Глупости ли са това за бариерата на асансьора, за да не се претоварва?

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Мар 2010, 11:29

Penchev1 написа:твърдението от преди повече от 100 години ,че Българите не сме народ а мърша

Това "твърдение" може да го изрече или някой долен сърбин (или друг чужденец, който ни мрази) или някой сънародник без капка самочувствие и самоуважение :!:
Че във всяко стадо си има мърша е истина, но да се говори за един народ, че е мърша е меко казано - няма да казвам, всички се досетиха :idea:
Така че, колега, ако мислиш, че спадаш към "мършата", говори в единствено число :!:

По темата: навсякъде по света стават такива трагедии, вкл. и в "най-белите" държави.
За който не верва да прочете как в САЩ е станала същата трагедия, СЪС СМЪРТНИ СЛУЧАИ, поради същите причини:
http://www.insidehighered.com/news/2006/11/01/elevator
Долу може да прочетете, че такава трагедия може да се случи дори в сграда за 500 милиона долара:
http://www.seattlepi.com/local/260554_elevator23.html

На асансьор за 6 да се качат 12 ми звучи неразумно.
Но можеха да сложат блокировка против претоварване.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 05 Мар 2010, 11:47

А дали си спомняте разговора с една от родилките, която сама каза, че асансьора е бил за 6 души, а вътре са били 12? Мисля, че това изчерпва темата.

едит: той пламъчко ме изпреварил... :oops: :mhihi:
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NEDD » 05 Мар 2010, 12:37

Zagy написа:А дали си спомняте разговора с една от родилките, която сама каза, че асансьора е бил за 6 души, а вътре са били 12? Мисля, че това изчерпва темата.

Това си е било чисто претоварване... И не мисля че трябва да има някой друг виновен, освен самите тях... :( Гадна история все пак
The fun is not in the straight line...!

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 05 Мар 2010, 12:41

Започвам малко разбъркано да отговарям на въпросите за да се спазва някаква последователност така както стоят нещата

liloff написа:Трябва ли да има сигнализатор за претоварване, защото съм виждал на изключително стари асансьори такъв. Ако не трябва защо?

Лилов ка го видя това устройство и на какъв асансьор ,защото то седи или над кабината или под нея т.е в зоната на шахтата , там където ти няма как да достигнеш освен ако нямаш специален авариен ключ за шахтови врати ? Вероятно имаш впредвид идикатор в кабината ...

В асансьорите по наредбата трябва да има устройства за контрол на товара.За старите Български уредби на асансьорния завод кабините 4 лица не са проектирани за такива устройства ,като само мебелните кабини с капацитет 480 кг 6 лица са били мислени и оборудвани с такива устройства (в това число и въпросната кабина в Майчин дом).Реално обаче тези устройства са били доста недомислени защото след няколко години експлоатация те са отказвали да работят.Асансьорния завод от близо 20 години не съществува , резервни части не се произвеждат а някои фирми са се специализирали в производството на някои от частите ,но цялостно няма шанс примерно човек да си закупи за асансьора оригиналното заводско устройство.
Наредбата обаче не оставя "празно" и обикновенно топката е в подържащите фирми :confused:

Реално от опит казано , много често когато на етажната собственост или определения служител във ведомствената/обществената сграда в чийто ресор спада/т асансьора/асансьорите бъдат уведомени ,че се налага планов ремонт или подмяна на някаква част хората в общия случай нехаят жестоко , почти винаги за асансьорите няма пари , почти винаги ТЕ са лъгани и в крайна сметка масата от асансьорите са в ужасно състояние :( Тук обаче държавата след няколкократни подмятания по медиите през последните 8 - 10 години за финансова линия от Евро съюза за подмяна и модернизация на старите уредби нищо не направи , такива средства така и не са отпуснати.
Хората обикновенно казват "нямаме пари , не може да подменяме нищо" , държавата казва "по наредбата асансьора трябва да бъде в пълна изправност' и заради тази огромна неуредица фирмите са между чука и наковалнята ... И ако към това се добави факта ,че има една бройка фирми фантоми ,които поддържат асансьори за 20 лв на месец в 7 етажни сгради , които нито имат договори с етажната собственост , но нито издават документ за размера на месечната такса ,нито водят надзора по своите асансьори ,с което те са опасни и положението става съвсем страшно :conf: Най-гадното е че в общия случай държавата не прави и не е правила нищо по тези особенно важни въпроси свързани най-вече с живота и безопасноста на ползвателите , просто е оставила всичко в ръцете на хората и стане ли нещо се търси виновен

liloff написа: Кой е отговорен за поддръжката на асансьорите в болниците?

За поддръжката на асансьорите в болницата са отговорни фирмите ,които имат сключени валидни договори

liloff написа: Колко компаниии има в София, които се занимават с това?

Аз лично не знам точния брой , не са малко лошото е ,че измежду тях има много фантоми ,които събират стотинки ,но засметка на това не вършат нищо по силата на действуващите наредби и влошават още повече положението ...

liloff написа: С други думи един внася, друг инсталира, а трети се прави че поддържа ли? Така ли се прехвърля топката?

Ами не съвсем . В конкретния случай тази уредба е проектирана,произведена ,доставена , инсталирана от държавно предприятие "Асансьорни монтажи" гр.София , поддържано е до 1990 година поне от държавно предприятие "Асансьорни сервизи" гр.София и в годините на т.нар. преход сервизирана от друга/и фирма/и . Тук реално няма прехвърляне на топка поне според мен , то всичко се следи и прави по наредба така ,че да не остават "празнини" ... В случай когато асансьора се спира по желание на ползвателите , те са длъжни да занесат ревизионната книга при фирмата за надзор ,които пък вписват датата на която уредбата е изключена и толкова

liloff написа: Глупости ли са това за бариерата на асансьора, за да не се претоварва?

Не са глупости , но нявсякъде са изпокрадени ако не при доставката от държавното предприятие , то после от "неизвестни лица" . Ние специално гледаме в такива асансьори да поставяме контрол на достъп за да може да се ползва от медицинския персонал само ,но не винаги от другата страна се съгласяват на това.В едно болнично заведение , което работи на предела на възможното и в което асансьора се ползва от медицински персонал, пациенти , посетители и техници в сградата едни такива врати ,които трябва да преградят кабината направо биха довели до колабс работата в същата болница.Примера не е случаен ,но няма да се конкретизирам за къде става въпрос точно - там нон-стоп се возят носилки и разни хора и пак не успяват а ако всеки път трябва да се държи асансьора докато се разтваря и затваря тази преграда просто нито докторите ще смогват да лекуват своите пациенти ,нито ще се движат всички в сградата нормално ... Ето пример за това ,че повреме на основната реконструкция на заведението парите за втори асансьор са спестени и сега и те и фирмата за поддръжка влачат тежкия кръст и този асансьор трябва да работи по-точно от самолет ,защото при едно просто спиране се провалят операции и пр.

liloff написа: Пенчев, прав ли е този с дрезгавия глас

А тоя търговец с дрезгавия глас изобщо не е прав и аз се надявам да получи своето наказание от съда в случай ,че Юлиян Иванов го засъди :censored: Видяхте какво бе отношението му към началника на ДАМТН , какви клевети , какви обиди нанесе на човека по телевизията :shock:
Той си има силни позиции и се вре да дава компетентни мнения а самия той като обикновен монтажник навремето е бил :help: :mhihi: Изживява се явно като отделна институция и сиак той да диктува правилата , не зачита институцията ,която контролира и самия него :| Узаконява си асансьорите по свои принципи ,чрез някаква гръцка фирма , но това не е редно и точно едно от нещата за които за прословутите асансьори в Нардоно събрание беше отхвърлен от класиране беше именно това ...
И това за рафтовете за мазетата от въпросните прегради също май не трябваше да го казва точно той :mhihi:
За журналистите също не искам да коментирам ,защото обичат да наливат масло в огъня и в един момент като стане страшно сгъват цирка и потеглят с 200 от место :evil:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 05 Мар 2010, 12:46

Мерси ;)
Не съм виждал самото устройство разбира се. Грам не разбирам от асансьори... просто ми направи впечатление, че един стар асансьор не тръгна, докато единия човек не слезе. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 05 Мар 2010, 12:54

Само да кажа нещо ... Жоркаа,сещаш ли се бях т епитал за един асансьор в нашият блок! Той е правен в завод "Станке Димитров" или поне така пише по дръжките,и имаме 3 такива! 2 нормални и един товарен! Товарният е за 8 или 6 май беше човека,леките са по 4,като влезнат 5,или се надвиши определено тегло,под двата бутона за камбана и стоп,има една лампа,и като светне таз лампичка,мове си седите вътре до другиден,поради простата причина че асансьора не тръгва!
Това в блокове строени от Строителни Войски,далечните 80 години на миналият век!
Сега от 4 години таз система не работи,но е факт че я имаше!
Много се съмнявам във въпросният асансьор в АГ да няма такава система!? Има,просто е на позиция Off,образно казано!
P.S. Ето и Liloff казва за същото!!!
Последният да внимава,като се пуска от моста на Захарната 8)
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Мар 2010, 13:07

flame написа:
Penchev1 написа:твърдението от преди повече от 100 години ,че Българите не сме народ а мърша

Това "твърдение" може да го изрече или някой долен сърбин (или друг чужденец, който ни мрази) или някой сънародник без капка самочувствие и самоуважение :!: .

Славейков викаш е бил сърбин или друг чужденец, който ни мрази или сънародник без капка самочувствие и самоуважение. :bowdown: поклон колега пред познанията и начетеността ти. Иначе си все много компетентен и много знаеш по всички въпроси :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Мар 2010, 13:26

bum_bum написа:
flame написа:

Това "твърдение" може да го изрече или някой долен сърбин (или друг чужденец, който ни мрази) или някой сънародник без капка самочувствие и самоуважение :!: .

Славейков викаш е бил сърбин или друг чужденец, който ни мрази или сънародник без капка самочувствие и самоуважение. :bowdown: поклон колега пред познанията и начетеността ти. Иначе си все много компетентен и много знаеш по всички въпроси :mhihi:

Говорих за ТВЪРДЕНИЕ, колега, а не за СТИХОТВОРЕНИЕ :winky:

И ако си запознат с оригиналните стихове на Славейков (а не със съкратения форумен вариант "ХХХ и скапаната държава - не сме народ, а мърша" :kuku: ) може би би ти станало ясно, че става въпрос за определен кръг наши сънародници от онова време, а не за целия български народ :idea:

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 05 Мар 2010, 13:41

На колегата flame няма да казвам нищо ... :) Аз казах , че това не се отнася към уважаемата аудитория

Колеги , яд ме е сега ,че например на пострадалите няма да им се съставят актове за неправилно ползуване на уредбата а те самите сега ощетяват държавата като лежат и се лекуват в болнични заведения задето са се набутали в кабината без никой да се замисли ,че това не е редно.Нека щом се раздават наказания да се раздават на всички виновни.Журналистите неспряха да питат кой сега ще носи отговорност за пострадалите ,при положение ,че самите те се признават за виновни :mhihi:

Гледайте асансьорите като се качвате , всички стари Български стари асансьори са за макс. 6 лица !
Рядко са 8 и 10 лица кабините и това са главно нови асансьори в обществени сгради отговарящи на наредбата за достъпшните среди в урбанизираните територии с 900 мм светъл отвор на вратата за хора в неравностойно положение.
Изключително рядко са кабини с капацитет 13 и повече лица ...
Гледайте и използвайте разумно асансьорите за да бъде всичко О'К :)

ивчо , под кабината има едни гумени тампони дето са се смляли и това устройство няма как да работи.направо нямам си на идея как е удържало досега ,защото 97% на уредбите с такива устройства от татово време всичко е толкова отмряло комплексно ,че няма накъде.А хората нямат пари и желание да ги отремонтират ... а държавата търси виновни и товари хората ...

Георги Пенчев
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 05 Мар 2010, 13:45

Моето мнение е ,че виновни за станалото са точно тези ,които са се качили в кабината.Много се издразних на адвокатите в репортажа дето почват да дават наставления ,кой кого трябва да съди ,а виновни са си изцяло тези ,които са се качили.Не може да не погледнеш в какво се качваш и той най-малкото ,когато имаш голямата отговорност да износиш един живот в себе си.И този водещият на сутрешният блок на БНТ толкова некомпетентен и прост човек.Нито изчакваше гостите да се изкажат ,а пускаше някакви коментари ,които и той не знае за какво става на въпрос.Безобразно стари били асансьорите ,били ковчези ,били убиици глупусти и глупусти.В чужбина има асансьори на повече от 30години ,които при правилна и навременна поддръжка и до днес работят безотказно...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да го гледат

Мнение от ME4KY » 05 Мар 2010, 14:02

Zagy написа:А дали си спомняте разговора с една от родилките, която сама каза, че асансьора е бил за 6 души, а вътре са били 12? Мисля, че това изчерпва темата.

едит: той пламъчко ме изпреварил... :oops: :mhihi:

:!: Аз само тва кат ми гледах ми беше предостатъчно
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата