За личните данни, за правдата, за принципа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

За личните данни, за правдата, за принципа

Мнение от ukelichko » 05 Мар 2010, 18:39

Днес отивам в КАТ да си взема новата книжка и естествено трябваше да доплатя нещо си там за талона. СИБАНК има гише точно в КАТ и чинно се нареждам и си внасям сумата. Направи ми впечатление, че с казването на името ми излезе и ЕГН-то. Ами аз не съм клиент на тази банка и не искам да имам досие в техните компютри. Като попитах откъде ми имат ЕГН-то, овцата ми каза, че нали съм плащал и друг път и затова. Мислех да спретна едно скандалче, че не искам да ми съхраняват данните в техните системи, но си викам, чакай да прочетая закона все пак. Ей така за принципа и за правдата. За какво са тези закони ако не ги спазваме и не следим за тяхното спазване от трети лица. Зная, че нищо няма да направят с моите данни, но не искам точно пък СИБАНК да разполагат с тях. Та прочетох закона, но не съм юрист и не ми стана много ясно, кое точно са лични данни. Това което разбрах е, че данните се използват за конкретна цел и след това трябва да се заличат. И се събират само със съгласието на лицето и то от точно определени органи и нестопански организации. Та ако ЕГН- то и името ми са лични данни според закона, трябва да бъдат заличени след извършване на плащането в банка в която нямам сметка или кредит и не използвам нито една тяхна дългосрочна услуга. Нека някой юрист да каже какво мисли по въпроса и ако съм прав лично ще се обърна към комисията за личните данни и телевизията. Заради принципа и за правдата.

master of the force
Аватар

Re: За личните данни, за правдата, за принципа

Мнение от alx » 05 Мар 2010, 19:28

мисли го така- "лични данни" е всяка информация за тебе която може да се използва в твоя вреда.

по отношение на лични данни и тайна на личноста и тн.. българия е неразорано поле. повечето големи чужди банки в бг се съобразяват с ес законите (които са доста строги) и се съблюдават от одитори, но като цяло държавните закони които са чадър над всички граждани са.. боза.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 05 Мар 2010, 21:43

по тази логика, кат си платиш тока, водата, телефона и т.н. да ти изтриват данните. нарушението идва, ако ползват данните ти без твое съгласие, черно на бяло или свидетели.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 05 Мар 2010, 21:55

Личните данни ги нямат за нищо :dunno: Не съм чул досега да са санкционирали някого, за това, че без разрешение има достъп до такава информация, или я публикува.
Никой не мое ма връне на селу!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 05 Мар 2010, 22:14

То и мобилните телефони са лични данни, ама тука се плескат наляво и надясно по темите телефоните на този и онзи без те дори да подозират.... :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 05 Мар 2010, 22:49

Абре на мене ми дадоха пак така в кат акт написан на мое има с кола, която нямам нищо общо по каквито и да е документи. Собственика на колата също не е посочвал аз да съм я карал, дори и не се е вясвал в кат в този период.
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pesho » 05 Мар 2010, 23:04

А дали СИБАНК не е регистрирана като администратор на лични данни в КЗЛД :?:

Администратор на лични данни е физическо или юридическо лице, както и орган на държавна власт или на местно самоуправление, който обработва лични данни, като:

видът на обработваните данни, целите и средствата за обработване са определени със закон, или

той сам определя вида на обработваните лични данни, целите и средствата за тяхното обработване.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krilce » 05 Мар 2010, 23:10

също така и като отидете в хотел нямат право да задържат личната карта ама и тва никой не го гледа
ima 2 vida hora: P*tki s p*tki i p*tki s p*tki
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Мар 2010, 23:17

pesho написа:А дали СИБАНК не е регистрирана като администратор на лични данни в КЗЛД :?:

Администратор на лични данни е физическо или юридическо лице, както и орган на държавна власт или на местно самоуправление, който обработва лични данни, като:

видът на обработваните данни, целите и средствата за обработване са определени със закон, или

той сам определя вида на обработваните лични данни, целите и средствата за тяхното обработване.

банките винаги идват администратори. няма как да са процесори защото вида на бизнеса им диктува че обработват данни за лични нужди.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pesho » 05 Мар 2010, 23:30

@alx Питането ми беше малко риторично. Или аз не те разбрах ?

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 06 Мар 2010, 0:19

Банките със сигурност са регистрирани като администратори и имат право да съхраняват данните ти.

А за хотела, никога не съм давал да ми задържат личната карта.. точно защото нямат право.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 06 Мар 2010, 3:45

За дългосрочни договори каквито са тези с енергото и мобилните оператори - да. Но в закона е казано: 6. се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват; личните данни, които ще се съхраняват за по-дълъг период за исторически, статистически или научни цели, се поддържат във вид, непозволяващ идентифицирането на физическите лица.
Е след заплащането на вноската не би трябвало да ми пазят личните данни, нищо че са регистрирани като администратори. А и понеже имам сметки в други банки, винаги са искали съгласието ми и то писмено да обработват личните ми данни.
Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Физическото лице има право по всяко време да поиска от администратора да:

1. заличи, коригира или блокира негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на този закон;
Е това ще направя защото закона ми позволява и не искам точно СИБАНК да схранява моите лични данни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да го гледат

Мнение от ME4KY » 07 Мар 2010, 19:21

Па после се чудите що ви звънят от Булсатком ... :mhihi: :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 07 Мар 2010, 19:28

ukelichko написа:За дългосрочни договори каквито са тези с енергото и мобилните оператори - да. Но в закона е казано: 6. се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват; личните данни, които ще се съхраняват за по-дълъг период за исторически, статистически или научни цели, се поддържат във вид, непозволяващ идентифицирането на физическите лица.
Е след заплащането на вноската не би трябвало да ми пазят личните данни, нищо че са регистрирани като администратори. А и понеже имам сметки в други банки, винаги са искали съгласието ми и то писмено да обработват личните ми данни.
Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Физическото лице има право по всяко време да поиска от администратора да:

1. заличи, коригира или блокира негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на този закон;
Е това ще направя защото закона ми позволява и не искам точно СИБАНК да схранява моите лични данни.

Ми те си знаят, че пак пак ще направиш некое нарушение и ще имаш нужда от услугите им, затова ги пазят . И както в случая се оказва са прави :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

Слави
Аватар

Мнение от © » 07 Мар 2010, 21:16

всички фирми които имат назначен дори и един работник ги накараха да се регистрират в Комисията по защита на личните данни като Администратори (краен срок 15 февруари 2010г). Попълват се едни справки - какви данни събираш, как ги съхраняваш и т.н. и след като те регистрират и одобрят няма проблем да ги съхраняваш при условията позволени от закона вкл. като спазваш правилата за разкриването им
Така че ако се задълбочиш или направиш скандал, няма проблем да се измъкнат - нали са банка, 100% са си опекли работата

Назад към Извън Темата