Еврооптимъзмът: заблуда или да

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 21 Май 2005, 16:52

Една интересна статия, която предизвика доста интересни коментари тук. Надявам се и при нас да се състои една добра дискусия.

Началото на тази статия e подплатено с терзанието, че всеки млад човек, който се настройва да я чете, вече се е заредил с огромна доза желание за спор. Сигурна съм, че много от младите хора в България са преди всичко ‘за’ влизането ни в Европейският съюз, но нека се опитам да изложа фактите, които ме карат да си мисля, че тези чувства са плод на една фалшива измама, с други думи, прекаленият еврооптимизъм е заблуда.

Еврооптимизмът е много разпорстранено явление сред пост-комунистическите общества. Повечето хора свързват съюзяването ни с, нека ги наречем, 'баш европейците' с прогрес, живот, независещ от ежедневните дивотии, дължащ се на липса на финанси, свободно пътуване по света и прочее. Този синдром на източните страни се базира много често и на асоциативно мислене – щом европейците са добре, значи няма как и ние да не станем добре. На мнозина не им е ясно какво точно ще се случи, когато и ако влезем, но има една мъглява идея, че каквото и да е, ще е по-добре от сега. И сигурно ще е. С риск да прозвуча нелепо ще кажа: Да, ама не съвсем.

Баш европейците гледат малко по-различно на нашето присламчване към рая, който те са си построили, и поради тази причина са се застраховали с някоя и друга клаузка, особено щом става дума за диви балканци. Англичаните имат една много хубава фраза, с която можем да изчерпим цялата природа на проблема: “White but not quite.”, т.е 'бял, ама не съвсем'. И ние сме така за тях – бели сме, но не точно.

Sic, Фактите:

1. Квотите за износ на вино /просто това ми е болна тема, няма как да не започна с нея/ ще бъдат драстично намалени с влизането ни в ЕС. Презумцията е, че не бива да бъдем конкуренция на Франция и другите държави, претендиращи за челно място на винените пазари. Е, добрата новина е, че виното ще си остава в България и кой мислите, че ще се наложи да го изпие? Лошата е, че липсата на външно финансиране ще доведе до застой, да не кажа, замиране на традициите в тази силна нам сфера. Да не споменавам факта, че вече много изби са унищожени, а огромни винени масиви са изкоренени. До голяма степен това се дължи на вътрешната политика на Министерството на Земеделието /защо ли го пиша с големи букви/, но също е малко или много наложено от европейските разписания.

2. Цените съвсем няма да останат същите, а за заплатите почти съм убедена, че ще придобият статут на константи от сегашния си вид. Наемите, продажбата на земя и недвижимо имущество ще се наложи да следват тенденциите в Европа. Горките бедни провинциални студенти, които нямат успех или желание за общежитие...

3. Продажбата на земя на чужденци. Ах, тези чужденци. Това не ви ли мирише на скрит колониализъм? На мен да. Всеки чужденец ще може да си купува земя в България и да си прави, каквото си иска с нея, включително и да си построи ядрена централа, ако му се ще... Само за сравнение, Унгария, Чехия и особено Полша са болезнено свързани със земята си и в клаузите за продажба на земя на чужденци строго са разписани 11-годишни или там някъде срокове след влизането им в ЕС за НЕ-продажба на земя. А ние какво направихме – даваме си я без остатък и то само след някакви си 5 години от присъединяването ни към Европата. Ще кажете, че е по-добре да я продадем отколкото да я оставим да пустее, но я се замислете отново по този въпрос.

4. Ясно е, че екологичната обстановка в някои райони в милата ни татковина /я, в татковина имало и вино.../ е доста благопиятна за отдих и туризъм. А какво ще се случи, когато всички ония тумби европейци решат да се понесат насам? Да почиват или строят металообработващи заводи, където ние да работим за без пари, разликата е малка.

Отношението ми дотук може и да звучи много цинично, закостеняло и тесногръдо /нали?/, но има резон в цялата работа, защото въпреки тоя стремеж да се метнем на европейския влак, никой не се замисля с цената на какво ще стане това и какво аджаба е отношението на самите европейци към нас. Нататък:

5. За много малко ни беше разрешено въобще да започнем преговори за членство в ЕС. Можеше и да се разминем с него. Говорейки си с млади европейци, заинтересувана от нежеланието им да ни допуснат до тяхната светая светих, те мъдро заключаваха, че нямали нищо против нас /с типичната си империалистична склонност да ни третират като вредители, които имат нужда от облагородяване/ само че някак си нямало да е честно да ги изместваме от хубавите работни места. “А ако сме по-добри от някои от вас?”, чудех се аз. Ами да сме си посторили и ние местенца за работа... Ами да сме, ама не сме.

Не искам да разчопвам темите за културната унификация, за религиозния плурализъм и толерантност, към който се стремят в ЕС, но които по ред причини са невъзможни и неестествени... и безброй други теми, за които рядко някой се замисля, заслепени от идеята, че на всяка цена трябва да влезем в тази Европа. А ако не влезем - е, това вече ще бъде клраят на света!

Но нека се върнем на разликата в икономическото, социалното и може би умствено развитие между дивите балканци и обитателите на лелеяната Европа? Тук вече със сигурност ще се плеснете по челото и ще се зачудите тази FroZzen откъде ги измисля тези неща, но е факт, че европейските държави дължат богатството си до голяма степен на колонизирането на други държави и на това по между си. Можете ли да се сетите за просперираща европейска и не само държава, която не е била колонизатор? Даже и сега да потривате доволно ръце, мислейки си ха-ха, ами Ирландия, нека кажа, че самата тя ре-колонизира, макар и не пряко самата Англия, да не пропунем Щатите /модела WASP: white Anglo-Saxon Protestant идва от тях и англите/, а също и Австралия, където, както е известно, живеят индивиди предимно от келтски произход. Не се сещате, нали. Е, и аз. Просто защото няма такава. Англия, разбира се, Франция, с безкрайните си колонии в северна Африка и къде ли не, Дания... Германия нямала нищо общо с това и за да е доволна си започнала една две световни войни. Знаем от уроците по история как съдбата на България е драскана на цигарена кутия. Не искам да насторйвам никого против Европа. Единствено искам да стане ясно, че в Европа не текат реки от мед и малсо, че там никой не ни чака с отворени обятия, даже напротив... и не на последно място, че заблудата за европейското ни добруване не помага на никого. Без да заклеймявам глобализацията, ще отбележа, че вариантът да гледаме трезво на европейското си интегриране като че ли е по-добър от безмозъчното придържане към европейските принципи.

Идеята ми е, че не можем да се мерим с европейците, защото не сме имали същите ‘шансове’ като тях. Ние, както е известно, не сме били никога империя и няма как да сме натрупали несметни богатства за сметка на други народи. И в този смисъл, възможно ли е изобщо някога да ги настигнем? Мисля, че не. Не и в този смисъл, към който болшинството се стремим. Имам усещането, че европейците са на крачка от мечтания статут на вечни феодали – те си изнасят мръсните производстава навън, а ние се предполага, че ще трябва да работим и за тях... Така че ако някой европеец ви каже, че Европа е съгласна да се бракува с нас, то знайте, че ние ще сме мъж под чехъл...

А като казах за умствено развитие: българите и балканците като цяло не са по-глупави от европейците. Европейците обаче са имали шанса да бъдат владетели на света и чисто и просто са наложили правилата. Те знаят как точно се държат ножа и вилицата, как и кога се пие чай /бран в Китай/, с колко минути е допустимо и учтиво да се закъснява за среща, кои са правилата на fair play-a, как трябва да се образоваме, за да сме способни да управляваме, как трябва да мислим, за да не ни задушават другите... Другият обаче за тях не е никой, или някой, но винаги в подчинена позиция.

А да сте забелязали, че броят на звездичките на знамето на ЕС не е мръднал въпреки няколкото вълни на разширяване и въпреки онзи модел, предложен от Европейската комисия в началото на 2002-а /знаме с 45 вертикални ивици с цветове от флага на всяка от членките/? Няма и да мръднат – 12 и толкоз.

Препечатано от тук
Изображение

младши завивач
Аватар

Мнение от ivo » 21 Май 2005, 17:05

Статията е много тенденциоzна и плоска. Някоя беzработна секретарка ще да я е писала, guess off the top of my head :mhihi: :mhihi: :mhihi:

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 21 Май 2005, 19:28

Аз пък смятам,че има мноооого истина/горчива/ в нея! :evil:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 21 Май 2005, 20:53

Намирам, че статията си е баш на място... особено ме боли за земята... Колко от вас и за какво време и при какви закони ще можете да си купите земя в Австрия, Германия, Испания, Италия, да не говорим за Швейцария? Не говоря за пари, а за възможност, да си купите нещо свое, без да сте задължително с гражданство там.

Нима няма да има ограничение от към това, колко години ще живее у нас? Или просто ще купуват евтина земя и ще строят, наистина каквото си поискат, от хотели до ядрени централи?

За виното дамата е много права - вино в България се е правело още преди хиляди години! Но - френското, италианското и испанското са най-читави...

Президента обеща да направи Референдум за влизането в ЕС (не в Европа подчертавам, че понятието Европейски съюз не е = на Европа като континент, много се дразня :twisted: от това дългогодишно набиване на цитат - България в Европа :mhihi: Баси малоумните медии и политици имаме, след като ни промиха мозъците с това. Защо мнозина вече забравиха, че евросъюза бе създаден с цел да се противопостави на Америка и на силния долар? :twisted:

Дай боже сили на президента да се наложи за Референдум, преди влизането ни. Първа ще си сложа вота - НЕ!

В интерес на истината, моето скромно мнение е (с което не ангажирам никой) България е кръстопътя и пътя към Азия. Едни необятни пазари, към които се стремят мнозина.

Отделно, страната ни е един невероятен рай, както за туризъм така и за селско стопанство и прочие. Дори тютюнът ни е съставна част в производството на най-скъпите цигари в света. Но... киселото ни мляко, не отговаряло на евро стандарта. :twisted:

В същност не ние трябва да се натискаме за тъпия евросъюз с единна парична единица и пазари (уж) Напротив, колемите банки и компании играят доста добра задкулисна дипломатическа игра и ние все повече затъваме в обещанията си да им дадем България на тепсия, с всичко прилежащо към нея. А в същност, на Евросъюза и големите пари им трябват отворените ни граници... не ние, не България, не децата ни, не труда ни... трябва им свободна територия, за да достигнат по-лесно извън Европа. Ние сме точката... която е най-сладкото парче от пая.

Да не забравяме, че ако се огледате, вече си имаме и Сименс, и Данон, и Нестле и Милка и още стотици компании, които закупиха нашите заводи и предприятия. Просто се пригответе да бъдете евтина работна ръка за в бъдеще, да живеете на кредит, да сте зависими от икономическия пазар от и налаган от ЕС (това включва правителства, банки и пари, не население) и от политическите настроения в европарламента, в който нашите ще са просто ПРЕДСТАВИТЕЛИ както казва Тодор Колев "гласувай.... ръкопляскай" е*ем ти и еврото и съюза. Дано Французите на 29 май не приемат евро констиуцията. Първата конституция в света е Френската, тия сега ще налагат друга конституция... съобразена с парите и пазарите.

Още много може да се изпише по темата, но... се боя, че у нас преобладава тъпото ни овчедушие. :( СССР не успя да ни направи 15 република, а сме на път, наистина да станем колония на нечии интереси.
Да караш Peugeot е страст!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Impasse » 21 Май 2005, 21:57

Ами то така така,ама в крайна сметка,трябва нещо да дадеш,за да получиш ( не както си мислят повечето хора)!Пък и сме достатъчно малки и слаби,за да се съобразяват с нас,а не обратно :idea: Според мен целия проблем идва от там,че управляващите ни са дупедавци и не устояват националните интереси :evil: :!: ,а се раздават с лека ръка,дори още някой да е поискал това от тях :!: НО замислете реално,Европа се обеденява (за добро или лошо),скоро ще се приеме и европейската конституция :arrow: пътят е натам!Мисля,че е неразумно да вървим срещу течението,по простата причина,че не можем да си го позволим :idea: :winky:
One passion,one car,one life...

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 22 Май 2005, 0:05

Аз не разбрах само едно нещо.., защо постоянно се разискват тия теми за влизането в ЕС? Така или иначе нито някои ни е питал дали искаме да ходим.. пък и да ни беше питал нямаше да е от значение. Някои ще кажат, че тея дето сме ги избрали (а не е трябвало) са ни вкарали в ЕС :arrow: така или иначе който и да беше дошъл на власт все щяха на там да ни бутат защото там е голямата лапачка (за тях). И какво излиза в един момент :arrow: ,че ние (както винаги) само седим и си говорим, а управниците си правят каквото искат (пак както винаги!).

Според мен вече е банално да се пускат такива теми.. ще поживеем и ще видим.Ясно е, че не е на хубаво, но още веднъж питам.. ние ли го решихме? НЕ!

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 22 Май 2005, 0:22

Бе принципно "дамата" дето го е писала тва е права, но това е само едната гледна точка на въпроса... Има и още наистина много плюсове от икономическа гледна точка, които в момента ме мързи да обяснявам, но... Те се припокриват с минусите и в отделни сфери дори излизаме на плюс. Това с виното, да си призная, не го знаех, ма то е естествено - ние ако бяхме износител Но.1 на вино щяхме ли да дадем на някоя малка държава (дори с по-хубаво вино) да ни измести от пазара? Не, естествено, след като това е голяма част от икономиката ни.
Където има намесени икономически интереси (разбирай : пари) няма место за скрупули и чест. Това е пътят.
MORE BEER!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 22 Май 2005, 13:34

SlipKnoT написа:Аз не разбрах само едно нещо.., защо постоянно се разискват тия теми за влизането в ЕС? Така или иначе нито някои ни е питал дали искаме да ходим.. пък и да ни беше питал нямаше да е от значение

Не е банално да се разисква подобен род проблем. Напротив... нещата просто отиват към безумие и е резонно, всеки да може да сподели своето виждане. Колкото и тъпо да звучи, но в демократична държава, всеки има право да каже своето мнение. Щом не ни питат, може да си го кажем сами... А и до влизането ни има да изтече още мнооого вода. Може и хич да не влезнем. И без това полза някаква за нас, обикновения народ няма да има.

Лично аз няма да простя на Костов, че разписа за 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а. Няма да простя и на Михайлова, че заряза медиците ни в Либия, като хукна да се подмазва в Брюксел. Не бих простила и на Паси, че ни завря в НАТО. На още една дузина лидери не бих простила, нито пък бих гласувала доверие да се върнат обратно в парламента, а да отидат в Европарламента? ... просто могат да забравят за моя положителен вот. Надявам се, някой от тях да прочете това и да се замисли какво е забъркал и как е загубил доверието ми.

Например, все по-често чета, че няма да имаме невероятната възможност да работим в други държави след влизането ни в ЕС. Точно обратното - у нас ще дотърчат милионите безработни в Германия, Австрия, Италия, Испания и т.н.

В момента, мнозина от заминалите българи се ослушват, как да се върнат у нас, да си купят жилище и да се върнат обратно, и същевременно да печелят от наема му тук.

Дон Хуан де Маркофф
Аватар
Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
Мечтае да кара: X6 cabrio

Мнение от B U L L I » 22 Май 2005, 14:07

това не можеше ли да се формулира в два - три реда?
ИзображениеИзображение
http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Tano » 22 Май 2005, 19:13

Тия дни щях да пиша нещо подобно защото тия дни пак се появиха теми, в който някакви ... , индивиди да ги нарека, говорят за България не много приятни неща.
А за Европата, :mhihi: :mhihi: :mhihi: мойта скрита мечта е следващото правителство да им дойде акъла в главата, да обяват царчето и неговите хора за престъпници, които са останали тук да ги обесят и да отменят всички закони, договори, споразумения и т.н. подписани от тях и да преговаряме с ЕС както си му е реда, т.е. като равен с равен, да не кажем като молещ със знаещ колко струва. Да не изброявам и причини затова, най малкото че ако имаш поне малко съзнание на БЪЛГАРИН, трябва да си достатъчно горд от този факт и да знаеш наистина колко струваш, защото иначе е срамно някой, който има национално самосъзнание от 5-6 ПЪТИ по малко години от нас да те гледа отвисоко и да ти налага каквото и да е, за каквото и да е.
Аз нямам нищо против да влезем в ЕС, просто е неизбежно, няма и нищо лошо в крайна сметка, проблема е начина по който го правим, без никакво лично мнение, приемайки всичко с обилно намазан с вазелин задник и силно наведени за максимално тяхно удоволствие.
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е ГОРД ОТ ТОВА КОЕТО Е, И ДА ОТСТОЯВА ПРАВАТА СИ

:bgflag: ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ :bgflag:

П.С. И хайде да не задаваме пак глупавия въпрос защо е велика :evil: и ако някой пак има проблем с резкия ми тон :1: по този въпрос съм си такъв
Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 22 Май 2005, 21:06

Аз съм от мислещите, като TheBoss, Eva*, NeoPrint и Tano (дори съм за неговите крайни мерки на саморазправа с царчето, но реалностите няма да го позволят за голямо мое и на мнозина други съжаление). Много се лае срещу Жан Виденов, който действително бе един голям фанатик, но по негово време външният дълг беше намален с 2 млрд $ 8) 8) (той и затова падна, че не играеше по свирката на новите поробители на България), а Милен Велчев и с-ие го увеличиха с 4 млрд. :twisted: :twisted:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 22 Май 2005, 21:25

Тано, аз също споделям твоят патриотизъм, много съм закачлив на тази тема, но... В икономиката ако друго не научиш, поне знаеш, че като става дума за такива огромни количества пари... Просто няма място за компромис. Наистина можехме много повече да спечелим от този съюз, но +1 е по-добре от +0, нали?
MORE BEER!

младши завивач
Аватар

Мнение от ivo » 22 Май 2005, 23:51

Нямах намерение да пиша повече, но прочетох много крайности тук. Накратко напълно съгласен Azrail и Impasse и с Tano отчасти.
Цените съвсем няма да останат същите, а за заплатите почти съм убедена, че ще придобият статут на константи от сегашния си вид.
Зависи zа кои zаплати говориме. Продуктивните и обраzовани хора, ще бъдат по-търсени ще почувстват увеличение на zаплатите. Държавните служители и нискоквалифицираните хора не толкова и по-бавно.
Наемите, продажбата на земя и недвижимо имущество ще се наложи да следват тенденциите в Европа.
Тук кое е толкова лошото?
Това не ви ли мирише на скрит колониализъм? На мен да. Всеки чужденец ще може да си купува земя в България и да си прави, каквото си иска с нея, включително и да си построи ядрена централа, ако му се ще...
Има реална опастност да ни колониzират :mhihi:
Идеята ми е, че не можем да се мерим с европейците, защото не сме имали същите ‘шансове’ като тях.
Къде става въпрос zа "мерене" не раzбрах. :help:
А като казах за умствено развитие: българите и балканците като цяло не са по-глупави от европейците....Другият обаче за тях не е никой, или някой, но винаги в подчинена позиция.
Съгласен с първото. Във второ ме учуди наивността на авторката. :)

Eva* написа:много се дразня от това дългогодишно набиване на цитат - България в Европа Баси малоумните медии и политици имаме, след като ни промиха мозъците с това. Защо мнозина вече забравиха, че евросъюза бе създаден с цел да се противопостави на Америка и на силния долар?
Съгласен zа клишето "България в Европа" :lol:, но все пак това че това е факт все още нищо не zначи -- тя и Албания е в Европа, Молдова също :). Само паралелът тук с Америка и ЕС не го раzбрах, мога само да кажа, че Европа няма отдавна полzа от слаб долар, най-малкото zаради по-слаб експорт(а Америка е голям паzар)! Тук пак се окаzва, че истината е по средата.

Eva* написа:България е кръстопътя и пътя към Азия. Едни необятни пазари, към които се стремят мнозина.......А в същност, на Евросъюза и големите пари им трябват отворените ни граници... не ние, не България, не децата ни, не труда ни... трябва им свободна територия, за да достигнат по-лесно извън Европа.
Последно паzарите ли им трябват или територията, противоречиш си.

Eva* написа:Да не забравяме, че ако се огледате, вече си имаме и Сименс, и Данон, и Нестле и Милка и още стотици компании, които закупиха нашите заводи и предприятия. Просто се пригответе да бъдете евтина работна ръка за в бъдеще, да живеете на кредит, да сте зависими от икономическия пазар от и налаган от ЕС (това включва правителства, банки и пари, не население)
Да, много по-добре щеше да е ако не бяха купили компаниите и те бяха zамряли поради неконкурентноспособност. :) Не че съм фен на големите корпорации и монопол -- просто твърдението не е на място, понеже не каzва нищо. За живота на кредит и zависимостта от икономическия паzар пак какво общо има с темата -- как иначе да е не ми е ясно, добре дошли в паzарна икономика, комуниzмът свърши. ;)

Eva* написа:Например, все по-често чета, че няма да имаме невероятната възможност да работим в други държави след влизането ни в ЕС. Точно обратното - у нас ще дотърчат милионите безработни в Германия, Австрия, Италия, Испания и т.н.
За въzможността zа работа е вярно като цяло ще ни дадат 7 години иzпитателен срок, но ще има куп програми по които ще може улеснено да се отива на работа в ЕС в раzличните държави. Ще можеме да пътуваме в Европа беz да ни третират съвсем като хора от иzтока, а това zа българите живеещи и пътуващи в ЕС ще се усети (виzи zа престой, обучение и други такива глупости ще отпаднат, както и книжките ще важат и куп други такива дреболии). А zа това как оттам ще дотърчат милиони беzработни -- от сега са се zатичали :mhihi:

В момента, мнозина от заминалите българи се ослушват, как да се върнат у нас, да си купят жилище и да се върнат обратно, и същевременно да печелят от наема му тук.
Ти намери чиста далавера :) Купуваш жилище zа 50,000€ и после до даваш под наем zа 350€ на месец както ми предлагаше една брокерка, направо ме нави :lol: Отново няма отношение с "еврооптимиzма" или ЕС, освен можеби това, че цените на имотите би следвало да паднат, zащото в момента някои цени на имоти(не на всички естествено) в БГ са нереално високи (направо цени от средна и дори zападна Европа), zаради иzкуственото им държане като такива (т.е. липсата на реален паzар).

Tano написа:А за Европата, мойта скрита мечта е следващото правителство да им дойде акъла в главата, да обяват царчето и неговите хора за престъпници, които са останали тук да ги обесят и да отменят всички закони, договори, споразумения и т.н.
Че са престъпници -- престъпници са няма спор. Няма да коментирам отделни министри или случаи, щото съм сигурен, че има достатъчно хора, които четат тук и които zнаят zа какво става дума, при това много повече от мен. Но във връzка с ЕС смятам, че това е единствения начин чуждите интереси, които идват тук да намалят или отслабят малко по малко таzи буквално беzочлива мафия, каквато е царското правителство и икономическите обекти свърzани с него (или всяко друго правителство респективно).

Tano написа:Да не изброявам и причини затова, най малкото че ако имаш поне малко съзнание на БЪЛГАРИН, трябва да си достатъчно горд от този факт и да знаеш наистина колко струваш, защото иначе е срамно някой, който има национално самосъзнание от 5-6 ПЪТИ по малко години от нас да те гледа отвисоко и да ти налага каквото и да е, за каквото и да е.
Ти и аz сме така, но съм на мнение, че като цяло националното ни самосъzнание е на най-ниското въzможно ниво и всеки друг има по-голямо zа съжаление! Всеки от народа се оплаква, чака да го "оправят" :mhihi:, говори zа "тея отгоре", zа "тая гадна страна" и има самочувствието на пълен цървул! За съжаление докато има такива непродуктивни индивиди, които само мърморят така ще е, zащото "държавата" са хората, а не управляващите!

И накрая последно какво zначи еврооптимиzъм всъщност? Това е и както хората, които още емигрират на zапад с "оптимиzъм" и се окаzва, че нещата не са така както са очаквали и никой не им носи нищо на тепсия и не ги посреща с такси на Хийтроу и стигаме пак до там, което коментирахме наскоро, че всичко си zависи според потенциала на всеки отделен индивид. Комуниzмът не работи. Влиzането ни в ЕС е предиzвикателство, от което доста хора -- предприемчиви, кадърни, с връzки, дори и бедни и в неравностойно положение, иzобщо всякакви ще се облагодетелстват в една или друга степен, по начини, по които иначе не биха се. Няма как да няма раzдвижване на паzара на труда(или повечето други паzари), като естествено не говоря, че иzведнъж ще "ни дадат европейски zаплати" :mhihi:. Нормално е и ще има и минуси zа някои(едва ли zа "народа" като цяло!), но все пак това е реалността, която е много далече от крайностите и утопиите, които сте написали. ;) А далаверата на zападните страни и в частност фирми (която е главната причина иzобщо да ни пускат да влиzаме в техния ЕС) е друга тема и тук не я коментирам. Не коментирам и приликите и раzките с американския модел (щото много говорите zа на "zапад" -- едно широко понятие), темата не може да бъде zбита в една тема. ;)

За Жан Виденов, Костов, НАТО, янките и БМВтата и национал-социалиъмът не пиша коментар, zа да има ПИЙС във форума, всеки има право на мнение -- уважавам. ;) Респект и нямам намерение да се zаяждам с никого. :winky:

младши завивач
Аватар

Мнение от ivo » 23 Май 2005, 0:08

Държа само да поясня, че съвсем не съм ултра-голям фен на ЕС и начина, по който се реалиzира "европейската идея" :lol:. Само коментирах последствията zа България, която както някой вече каzа е малка и няма голям иzбор. ;) Ясно е, че най-раzвитата икономика е американската и както миналата година немският външен министър(или тоzи на икономиката не си спомням точно) приzна (опровергавайки собственото си иzкаzване от 2000г.), че Европа няма да може да я достигне дори и преz 2010г. Но там в Щатите проблемите са други, а именно в обществото... Цитирам една приятелка, "горда" американка "there's just a shitload of dumb fat red-necks there" :mhihi: Иzлиzам много оффтопик, лека нощ ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 23 Май 2005, 0:13

Не искам да ме разбираш погрешно, но влизайки в ЕС (не в Европа) границите отпадат... но... пада и тази (наша), която е към Азия... та... свободната територия за преминаване сме ние. :)

За жилищата... имам един много близък френд, бизнеса му е да изкупува нови жилища. Има много. С нетърпение очаква влизането ни, защото колкото и да ти е чудно и в момента взима по ****,00 евро наем за хубав апартамент в центъра на града и то от Германци. Представи си какво би станало, след като влезнем в ЕС. :) Той наистина с нетърпение го очаква този превратен миг. Колкото до купуването от наши сънародници не се лъжи, че тук има само гарсониери и то панелки.

Има хубави жилища, новопостроени, на много добри пари. Защо да се продават на чужденци, след като всеки българин, поработил в чужбина може да си го позволи и да се върне, когато уж... България заприлича на Европа?

Ти живееш до колкото виждам, от профила във Виена... няма лошо, но аз живея тука от както съм се родила. Мога да ти кажа, че тук живота и икономиката и политиката не са спряли да се въртят около парите, а те вече отдавна не са в България.

Колкото до изкупените предприятия, жив свидетел съм, как се продаде най-големия ни завод за шоколадови изделия "Малчика" със 1500 души персонал, и то ПЕЧЕЛИВШ на Нестле, със 85 завода в света и как в момента има 200 човека работници там, а Нестле не носи кой знае какви приходи за България. Изключае 10% земя под завода, нищо не е българско вече там. Скоро, със закона за покупка на земята и това няма да е българско. :( Това беше един от първите продадени заводи, още много има, които наистина носеха печалба на страната.... Тези, които не носят - никой не ги ще. :evil:

В същност, какво според ЕС значи неконкурентноспособност? Нещо неотговарящо на нормите заложени от властимащите или на нормите, според самата държава?

Колкото до евро-то, действително, долара пада от година - две, но ЕС се основа именно заради силния до преди няколко години долар и заради надмощието на американските стоки над европейските пазари и необходимостта на единна парична единица и пазари в Европа.

Следваща

Назад към Извън Темата