Два Хард диска?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Два Хард диска?

Мнение от F-14 » 22 Май 2005, 14:27

Искам да си сложа още един хард диск в компютъра че да имам повече място.Отбягвам да пиша в Hardware форума че за такова нещо ще ме нападнат веднага защо им пълня форума с глупости...
Искам да знам как да разбера дали имам нужда от нещо повече от самия хард- кабели някакви изисквания към самата система и така нататък.. :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 22 Май 2005, 14:51

при повечето нормални конфигураций не е проблем да сложиш още един хард диск,по-принцип има кабели за 4 устройства..... първи мастер ,първи слейв,втори мастер и втори слейв...в моментния ти диск трябва да е първи мастер,цд-то(там каквото е) трябва да е втори мастер.....купуваш новия хард ,сменяш отзад джъмперите на слейв,включваш го, отиваш в биоса на дъното и му даваш сам да си намери новия хард си готов....ама ако питаш мен,носиш си компютъра в някоя фирма и каваш искам нов хард и те ти правят процедурата по вкючването
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 22 Май 2005, 15:01

Чети внимателно:

- ВАРИАНТ 1: Ако имаш CD-ROM и с харда са вързани на един канал(тоест с един кабел) ще имаш нужда от още един 80 пинов IDE кабел, който трябва да включиш на свободен IDE слот на дъното, а другия край към хард диска.Внимавай да не забравиш, че трябва да включиш и захранващия кабел.

- ВАРИАНТ 2: Ако имаш IDE кабел на който е сложено само едно устрайство, било то хард или CD-ROM, то на този кабел спокойно можеш да сложиш втория ти хард диск!При този вариант нямаш нужда от нищо.

Важно: Ако закачиш двата харда на един IDE кабел то новия ти хард трябва да е SLAVE устройство, а стария ти хард трябва да е MASTER устройство.Тези режими на работа се определят и нагласят ръчно, посредством джъмперите на харда!Като купиш нов хард той фабрично е със поставен джъмпер в положение MASTER, и ти задължително трябва да го преместиш на SLAVE!На самия хард е показано къде трябва да бъден поставен джъмпера за съотвентите положения MASTER,SLAVE и CABLE SELECT!

Незабравяй, да работиш с хардовете само при изключен компютър!

Това е!Ако имаш въпроси, питай!!!
::: vankata™ :::

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 22 Май 2005, 15:17

мда...сега мерси много за помощта.с джъмперите съм наясно.Със захранването също :lol:
обаче- имам master и CD-rom сега като сложа 2рия хард,теоритично колко още неща мога да навържа?тя като цяло темата е дълга но засега само тия неща ме вълнуват.Като се доразвие евентуално ще питам още :)... След малко /като се изтегли нещо/ ще го отворя да го разгледам, и после ще пиша тук какво съм видял.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 22 Май 2005, 16:36

F-14 написа:теоритично колко още неща мога да навържа?

Теритично обикновено на дъното имаш 2 или 3 IDE слота, което означава че можеш да сложиш 2 или 3 IDE кабела.Като имаш в предвид че на един IDE кабел можеш да закачиш 2 устройства, останалото е елементарна аритметика:

- при 2 IDE кабела: 4 устройства

- при 3 IDE кабела: 6 устройства

Това е!

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 22 Май 2005, 20:27

имам 3 харда + една записвачка .. слагай смело и не се коси ;)

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 22 Май 2005, 20:43

Хахах, защо го пращате момчето на IDE слотове, с RAID ще му е много по-добре...
MORE BEER!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 22 Май 2005, 20:45

Azrail написа:Хахах, защо го пращате момчето на IDE слотове, с RAID ще му е много по-добре...

Защото той иска нещо по-елементарно и с по-малко средства!Поне така го разбрах аз!

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 22 Май 2005, 21:18

Ако дъното му си има Promise SATA RAID Controllers защо да го връзва на IDE? Нека провери всъщност де...
MORE BEER!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 22 Май 2005, 21:29

малко се обърках....ама ще взема да ви го снимам и да ви го пратя това дъно :lol: :uups: :lol:
утре ще видя как са цените и ще действам...
а някой знае ли цени на кабели?

ентусиаст
Аватар

Мнение от //M_Power » 22 Май 2005, 21:38

Евтини са,най-много 2-3 долара да са хубавите маркови кабели ;)
Три Бири и Турбото да сссвири
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 22 Май 2005, 22:24

Хахахах пичовете от хардуербг са го наплашили човека :lol: Аз пиша доста активно там и съм останал и аз с впечатлението, че начинаещите не ги тачат много. Все се намира някой, който да им каже чети преди да питаш! Просто цял ден киснем там и много ни се насъбира, затова така. Но трябва да кажа, че сайта е пълен с чудовищно мноог инфо! Да не кажа, че има почти всичко. И наистина не е зле човек да почете, но някой път е досадни да четеш за елементарни работи.

По темата : За по 5 лева има и кръгли кабели - пак същата работа вършат, но не са плоски и широки, а са вкарани в PVC цветен и гладък маркуч - по-красиви и заемат по-малко място. Абе по-добри. Мисля, че често срещаните дъна имат по 2 ИДЕ канла и съответно могат да се въжат максимум 4 устройства, но още поне 4 на САТА слотовете (сериал-ата). Наистина просто кажи на какво дъно какъв харддиска искаш да слагаш и ще ти кажем дали няма да има проблем. Не мъкни по фирми за такива работи. НЕ му препоръчвайте РАЙД масив, защото там е малко по-сложно - трябва дисковете да са еднакви (най-добре), а и при РАЙД се прави компромис - двата диска най-често се използват като един и ако единия изгори - отива и инфото на втория. Или пък се губи половината използваемо пространство за да спечелиш скорост и сигурност.
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 23 Май 2005, 8:38

Много е прав amd защото RAID масивите, най-често се ползват при сървърни решения или при компютри при които има много и важна информация и най-вече конфиденциална (пример: компютър в отдел счетоводство на някоя голама фирма)!Затова по-тобре и мен ако ме питате да си върже човека харда по популярния си начин и да ги ползва на 100%!

Наистина, ако купуваш кабели вземи си от тези, за които говори amd!Те са "аеродинамични", създадени са с цел да заемат по малко място и с това да се постигне по оптимален вариант на охлаждане и цирколация на въздуха в кутията.

Цените на тези къбели са около 5 лв.Ако купуваш иди на ул.Раковска в магазина на РЕСЕТ (те са два почти един до друг, малко преди централата на СДС, с червени надписи пише КОМПЮТРИ, РЕСЕТ - няма как да ги сбъркаш) и си купи от там!Там са доста реални цените за крайните потребители и нещата са качествени!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 23 Май 2005, 9:41

ами така си е с тоя хардуерен форум...юркат се много хакерите :shock:
значи в кутията ми от дъното излизат 2 магистрални кабела на всеки от който има по два жака или там както им се вика.Единия влиза в ром другия в хард и остават по още един свободен на всеки.
а дъното ми е albatron kx18dspro
а пък и съм във варна и тоя магазин не ми влиза в употреба но иначе благодаря :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 23 Май 2005, 9:54

Чувал съм, че всеки слот на дъното работи с честотата на най-бавното устройство, включено на него. Т.е. HDD работи на 133МHz, CD-ROM- на 33MHz , включени са на един слот (на един кабел) :arrow: като цяло дъното работи с този слот на 33MHz :arrow: харда работи доста под възможностите си. Вярно ли е това или не? Мисля, че по тази причина в компа на Ф-14 кабелите са 2.

Ф-14, аз бих включил новия хард на кабела към стария хард, като на новия не забравяй да сложиш джъмперчето на слейв.
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата