още един въпрос за даанъците на МПС
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
още един въпрос за даанъците на МПС
здравейте колеги, тоя каус май не е обсъждан:
мой приятел направо закла вожда преди няколко дни, когата ми каза , че ходил в данъчното, и му казали , че дъължи към 100 кинта, от 2007 досега, за кола със черните номера и спряна от движение (талона е в КАТ) отпреди 10 години.
що за идиотщина е това- кола, спряна от движение, намираща се в частен двор, и търсат данъци?
тогава що дигат колите от кварталите- текът данъци, и се предполага че собственика ще ги плати?
аз ли не разбирам, що ли?
ПП; колата е 1.1, 50 кон4ета, не е ли малко височък тоя данък?
мой приятел направо закла вожда преди няколко дни, когата ми каза , че ходил в данъчното, и му казали , че дъължи към 100 кинта, от 2007 досега, за кола със черните номера и спряна от движение (талона е в КАТ) отпреди 10 години.
що за идиотщина е това- кола, спряна от движение, намираща се в частен двор, и търсат данъци?
тогава що дигат колите от кварталите- текът данъци, и се предполага че собственика ще ги плати?
аз ли не разбирам, що ли?
ПП; колата е 1.1, 50 кон4ета, не е ли малко височък тоя данък?
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: още един въпрос за даанъците на МПС
След като я спреш от движение с документа от КАТ отиваш да я отпишеш в данъчното. Сега можеш пак да идеш с документите, които показват от кога е свалена от регистрация и да ти махнат данъците за времето за което е била свалена от регистрация.
- akula
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:След като я спреш от движение с документа от КАТ отиваш да я отпишеш в данъчното. Сега можеш пак да идеш с документите, които показват от кога е свалена от регистрация и да ти махнат данъците за времето за което е била свалена от регистрация.
колега, колата е спряна от движение, от КАТ са издали документ за това, и този документ е заведен в данъъчното, до 2007 данъъците не са текли, след това започват да ги начисляват. идеята е 4е колата е само спряна,

ако е свалена от регистрация, т.е. върнати са номерата в КАТ, е друго- това вече не е кола, а просто купчина желязо, за да се подкра отново процедурата е доста тегава.
-БМВ е34
-БМВ е34
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Ми вдигаш една патардия в данъчното и ще се оправят нещата. Искай да ти покажат, къде и защо е заведена отново на отчет. Явно са се объркали нещо при смяната на номерата.
- akula
- младши ентусиаст
-
май не става с патърдия, променили са закона от 2007, ама само слухове, та това ми е питането: законно ли текът, поради промяна в закона, или верно са объркали нещо? няма логика, ама кое в тая държава се подчинява налогиката? 

-БМВ е34
-БМВ е34
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Ми прочети в закона, но няма логика. Не може да ти събират пътен данък за нещо, което не се движи. По-скоро може да го таксуват като къща 

- akula
- младши ентусиаст
-
именно, де колега, виж предишния ми пост за логиката 

-БМВ е34
-БМВ е34
- tahsinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E34 /грухчо/
- Мечтае да кара: E34 M5
От 01.01.2007г. има изменение в Закона за местните данъци и такси,което гласи, че от 01.01.2007г. данък МПС дължат всички регистрирани автомобили,мотоциклети и.т.н.,без значение на това дали са спрени от движение или не.Единственото условие за освобождаване от този данък е прекратяването на регистрацията на МПС-то,тоест бракуването му.До 01.01.2007г. спрените от движение МПС не дължаха данък, но уви от тази дата вече им се начислява данъка ведно с лихвата към него за просрочване.За съжаление хората не четат държавен вестник пък и общините нямат кой знае какъв интерес да разпространят тази подробност,не забравят обаче да начислят данъка от въпросната дата.
Ето линк към закона,обърнете внимание на чл.52,53 и 54:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134174720
Ето линк към закона,обърнете внимание на чл.52,53 и 54:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134174720
- akula
- младши ентусиаст
-
благодаря на колегата Тахсинов за изчерпателния отговор, за съжаление, това е мн. лоша новина, бих казал отчайваща.
-БМВ е34
-БМВ е34
9 мнения
• Страница 1 от 1