Бързо питане към застрахователи
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
Бързо питане към застрахователи
Здравейте колеги
Знам че тук има колеги които се занимават с автомобилно застраховане и ако могат малко да помогнат
Та въпроса ми е: При възникнало ПТП при което не съм аз виновен, към коя застрахователна компания трябва да се обърна, в смисъл такъв че каското ми е към една компания, а гражданската при други застрахователи, имам и протокол от КАТ.
Благодаря
Знам че тук има колеги които се занимават с автомобилно застраховане и ако могат малко да помогнат

Та въпроса ми е: При възникнало ПТП при което не съм аз виновен, към коя застрахователна компания трябва да се обърна, в смисъл такъв че каското ми е към една компания, а гражданската при други застрахователи, имам и протокол от КАТ.
Благодаря

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Re: Бързо питане към застрахователи
Еми обръщаш си се и към двете, или само към тази дето ти е каското
А протокола от КАТ си го фотокопираш в няколко екземпляра и им даваш копия, а оригинала го носиш само за сверка

А протокола от КАТ си го фотокопираш в няколко екземпляра и им даваш копия, а оригинала го носиш само за сверка

Към каското разбира се, гражданската е за да поема щети причинени от теб на друга кола (ако ти си виновния)
www.bmwпрофесори-bg.net
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
В случая имаш право на избор, а ако си един вид тарикат, можеш и от двете места да вземеш някой лев. Веднъж от каското - паркинг щета (ако е по-малко увреждането) и втори път по ГО на виновния водач, тъй като там ще трябва да остане протокола за ПТП (оригинал)...
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
Projektzwo написа:В случая имаш право на избор, а ако си един вид тарикат, можеш и от двете места да вземеш някой лев. Веднъж от каското - паркинг щета (ако е по-малко увреждането) и втори път по ГО на виновния водач, тъй като там ще трябва да остане протокола за ПТП (оригинал)...
и ако го хванат ( което е много възможно ) ще го съдят и от 2-те застрахователни компании

провери в коя от 2-те компании ще ти платят повече и отивай там... на 90% каското ще ти дадат повече кинти

- Projektzwo
-
-
Ogi написа:Projektzwo написа:В случая имаш право на избор, а ако си един вид тарикат, можеш и от двете места да вземеш някой лев. Веднъж от каското - паркинг щета (ако е по-малко увреждането) и втори път по ГО на виновния водач, тъй като там ще трябва да остане протокола за ПТП (оригинал)...
и ако го хванат ( което е много възможно ) ще го съдят и от 2-те застрахователни компании![]()
провери в коя от 2-те компании ще ти платят повече и отивай там... на 90% каското ще ти дадат повече кинти
Аз казвам какви са вариантите, той си преценява вече. В крайна сметка, който неможе да плува, едва ли ще влезе във водата...
Колкото до това, от коя компания ще вземе повече, зависи само и единствено от автомобила на колегата, ако е по-стар (над 8год.) и на двете места обезщетението ще се изчислява по експертна оценка, но по-чистия вариант е да си минеш щетата по каско, защото ще има регрес към компанията на виновния водач и тази щета на практика няма да играе роля в/у премията при евентуално подновяване на полицата...
- Zapa
- ентусиаст
-
Отидох си направо в Армеец където ми каскато, така прецених, понеже е платено на един път а не на вноски. Тук вече идва въпроса те по какви цени ще ми смятат щетите 

- Projektzwo
-
-
Zapa написа:Отидох си направо в Армеец където ми каскато, така прецених, понеже е платено на един път а не на вноски. Тук вече идва въпроса те по какви цени ще ми смятат щетите
След като нямаш право на сервиз (доверен или оторизиран), обезщетението следва да бъде изплатена по ЕО (в рамките на 14 дни), която се изчислява по Наредба 24.
- Zapa
- ентусиаст
-
Projektzwo написа:Zapa написа:Отидох си направо в Армеец където ми каскато, така прецених, понеже е платено на един път а не на вноски. Тук вече идва въпроса те по какви цени ще ми смятат щетите
След като нямаш право на сервиз (доверен или оторизиран), обезщетението следва да бъде изплатена по ЕО (в рамките на 14 дни), която се изчислява по Наредба 24.
По принцип го имаше като опция доверен сервиз в полицата, ама предпочетох експертна оценка, чувал съм че доста се чака иначе за доверен сервиз, пък и не съм сигурен че щяха да удоволетворят желание за доверен сервиз, понеже колата е на 12г.
И последно ако може малко повече инфо за това ЕО по наредба 24

Благодаря

- Projektzwo
-
-
ЕО = Експертна Оценка
Наредба 24 включва нормовремената за тенекеджийски и бяджийски труд, както и цената, наредбата не е обародвана от 2006г., което подсказва колко адекватно е плащането към този момент. Ето линк към самата наредба -> www.abz.bg/RapidASPEditor/MyUploadDocs/NZZ24_&6.doc - имай в предвид че цената за 1ч.ч. (човекочас) е 8лв. с ДДС, нали се сещаш колко сервиза работят на тази цена и какво обезщетение ще получиш.
Наредба 24 включва нормовремената за тенекеджийски и бяджийски труд, както и цената, наредбата не е обародвана от 2006г., което подсказва колко адекватно е плащането към този момент. Ето линк към самата наредба -> www.abz.bg/RapidASPEditor/MyUploadDocs/NZZ24_&6.doc - имай в предвид че цената за 1ч.ч. (човекочас) е 8лв. с ДДС, нали се сещаш колко сервиза работят на тази цена и какво обезщетение ще получиш.
10 мнения
• Страница 1 от 1