размисли и страсти за банките...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

размисли и страсти за банките...

Мнение от cod-cdbp » 12 Юли 2010, 10:18

Натъкнах се на това
Смятате ли че има някакви истини в написаното, нека обсъдим, не за друго а защото ми е интересно.
На пръв поглед звучи прекалено хубаво за да е истина, но ми се иска по-ориентираните в тази област да споделят мнение.

Може ли да бъде „прецакана” банка? МОЖЕ!!! И е по силите на всеки човек изтеглил кредит. За целта е нужно да се развенчаят няколко мита и да се създадат необходимите условия.

1 условие. – Всеки един човек е нужно да „вдене” че банките НЕ СА СВЕЩЕННИ КРАВИ И ДВИГАТЕЛ НА ИКОНОМИКАТА.

Парите от еквивалент на стойноста на дадена потребителска или промишлена стока бяха превърнати в стока от банките. Като всяка стока и тя е подвластна на пазарните закони за търсенето и предлагането. Когато парите са в огромно количество тяхната стойност се понижава. Или с други думи – имаме инфлация.. Всички бяхме свидетели на процеса поскъпване на жилища, независимо от огромното им предлагане. А всъщност истината е че парите загубиха своята стойност благодарение на огромното количество излято от банките във вид на кредити – както към строителите така и към купувачите.

2 условие - Преодолейте страха от банките в себе си.

Няма нищо страшно да се опълчиш на банка . Като всяка институция която използва за своето съществуване обществени средства то би трябвало да подлежи на държавна регулация и контрол. Обаче нито един политик не предприема необходимите стъпки в тази насока. А всичко е въпрос на няколко параграфа записани в закона за банките.

1. Банка нямя право да надвишава лихвата по кредити от всякакъв вид с 4 процентни пункта от ОЛП на БНБ.

2. Банка няма право да надвишава лихва по депозити от всясасъв вид с 2 процентни пункта от ОЛП на БНБ.

3. Банка няма право да отпуска кредити сумарно надвишаващи 80% от сумата на депозитите.

4. Банка няма право да налага такси, комисионни и други вземания за обслужане на кредити или депозити.

5. Банка няма право да получаа кредит от друга банка вкл. и находящи се извън територията на Р.Б. с изключение на БНБ.

Та така, защо може тока, газта, таксиметровите превози и др да подлежът на регулация, а банките не? Между другото гласят се да въвеждат пределни цени а таксиметровите услуги защото видите ли на някакъв евро-чиновник му взели от летището до центъра 100 лева!!! Ами да се е качил на друго такси или да си е хванал градският транспорт. Пазарнта икономика бе братче. Квот повикало таквоз се обадило.

Обаче банките –НЕ. Няма да ги закачаме. Щото това е намеса в свободният пазар, и е недопустимо в пазарната икономика. Щом е така обръщаме другият лист.

Имате кредит – може да започнете да НЕ ГО ОБСЛУЖВАТЕ.

1. Преминете в сивата икономика – работете без трудов договор и официално бъдете безработни. Не плащате ДОД на държавата. Може да си плащате здравните и пенсионни усигуровки , но само в НОЙ. Избягвайте частните фондове – те играят на фондовата борса което в днешната ситуация, а и за вбъдеще НЯМА БЪДЕЩЕ.
2. Освободете се от всякакво излишно имущество. Оставете само онова което ще ви служи за единствено жилище и вещи за житейска необходимост.
3. Ако е наложително разведете се – формално.

И спирате да плашате. Банката след няколко неплатени вноски ще предприеме действие по предсрочно изискване на кредита. Обаче като няма официално от къде да си вземе парите остава с пръст в уста.
Знайте едно – БАНКИТЕ НЕ ИСКАТ ВАШЕТО ЖИЛИЩЕ, КОЛА ИЛИ ДРУГА ВЕЩ ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ГИ ПРОДАДАТ.
НЯМА ПАЗАР
НЯМА КОПУВАЧИ. А НЕ МОГАТ ДА ГИ ЗАДЪРЖЪТ ПОВЕЧЕ ОТ 6 (ШЕСТ) МЕСЕЦА - ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ.
А ЗА 6 МЕСЕЦА КРИЗАТА НЯМА ДА ПРЕМИНЕ.
ИДВА ВТОРАТА ПО-СТРАШНО ВЪЛНА.
КРИЗАТА НА ДЪЛГОВЕТЕ.
БАНКАТА ИСКА САМО И ЕДИНСТВЕНО ПАРИ. !!!!

Използвайте тяхната алчност във ваша полза. ПОВЯРВАЙТЕ СИ !!!

ПО-СИЛНИ СМЕ ОТ ТЯХ !!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: размисли и страсти за банките...

Мнение от deyan-enchev » 12 Юли 2010, 10:21

Бе четох го тая сутрин, като изключим че нито 1 закон няма оцифиално цитиран - а и аз не ги знам законите за банките - ми са видя повърхностно мнение.

Или е ПР на някой банка :roll:

Инъче е задължително да има закон който регламентира максималния размер на лихвите по кредити - и той да е изпълним ...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 12 Юли 2010, 10:29

Бла,бла,бла ... Нали знаете за лудият и баницата ...!
Нищо за което да се хванете,освен това за имуществото и т.н.!
Много ми е интересно как ще го регламентират :mhihi: ?
Все едно да вземат пари от евреин (нищо лично,такъв е "лафа")!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 12 Юли 2010, 10:43

според мен това са пълни глупости дето ги е написал.. дано хората не са толкоз наивни, че да му повярват

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 12 Юли 2010, 11:19

bioz написа:според мен това са пълни глупости дето ги е написал.. дано хората не са толкоз наивни, че да му повярват

Е ако па земат, та му повярват какво ще стане ? :mhihi:

Бтв още по темата.

1. Ако не си плащаш, и те дадат на съдия изпълнител, банките са на загуба, щото остават без лихва. Могат да те съдят само върху главницата + законовите лихви, които се сметат не по техни си измислени рейтинги, а по официалния на БНБ - демек нещо от сорта на 0.10% на година. Така че са вътре отвсякъде , щото тея пари, дето са ги раздали не са техни и требва да плащат лихви по тех, дето са да кажем по 5-6% на година.

2. По непотвърдена информация, нашия любим оператор глобул, чрез фирмата сгс груп (или нещо такова беше) са дали всичките си длъжници на съд, говорим и за такива дето им дължат по 50 стотинки :mhihi: Има около 80 000 дела заведени, за всеки длъжник, демек съда е блокиран само с тях, за в близките има няма 10-20 години, а пък доколкото знам, ако не си потърсят дълга до 3 години, му изтича давността. То за какво си мислите, че сега като отидеш да си предоговаряш условията по кредитите, те карат да подпишеш нова запис на заповед с актуална дата ? Щото на старата, може да и изтече давността и го лапат отново.

3. Ако банките обаче фалират, пак ще пасеме трева вервайте ми , ще е по зле положението от 97ма година. :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 12 Юли 2010, 11:39

dimithur написа:...3. Ако банките обаче фалират, пак ще пасеме трева вервайте ми , ще е по зле положението от 97ма година. :mhihi:

В наща държавица народа вечно пасе тревичка като гледам.... :banghead: :banghead: :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Юли 2010, 12:35

Това със съдия изпълнител е кофти,щото ако дължиш 30 лева-съдия изпълнителя иска 120 лева щото бил сложил всекакви таксички и такси.
ВАЖНО-понеже имах взимане-даване,по скоро само даване на съдия-изпълнител,оказва се че именно тези ЧСИ си служат с откровенни измами с цел лична благина,осъдил ме за друго и иска пара-викам добре и започвам да му ги превеждам,след 3 месеца ми се обажда и ми казва че дължа към ной 30 лева и трябва да му преведа още 120 лева,щото ной солидано се били присъединявали към 1 вият иск,отивам до ной и там ми казват че пара не дължа,отивам при ЧСИ то и ми показват документ от 2 листа,на първият с печат и подпис от нои пише "Лицето АЗ няма задължения..." на 2 рата страничка нек'ва екселска табличка и пише 01.01.1999-31.12.1999 г -30 лева,обяснявам как така на 1 вия документ от ной-не дължа а на нек'в 2 ри лист-дължа,общо взето се държах и непристойно (Аз),отивам в нои,загубвам 3 часа и се оказва че НЕ ДЪЛЖА,имало е 30 лева но пише "поради давност" и не дължа,обяснява ми служителката че те 2 ра такава страница не пращат и че дори да зема да ги дам на чси то тея пари-няма партида по която ще ги вкара (освен да гон вкара на жена си...ако все още има и там партида),освен това служитеклата на нои ми обясни че много хора така идват да си вадат такива неща защото чси та та масово се опитвали да ги извъртят....

По другия въпрос-така е,ако нямаш доходи,у сивата икономика си-след неколко години банките го пишат лош кредит и нема повече да те обичат...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 12 Юли 2010, 13:02

Е.Димитров написа:По другия въпрос-така е,ако нямаш доходи,у сивата икономика си-след неколко години банките го пишат лош кредит и нема повече да те обичат...

и аз не ги обичам :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 12 Юли 2010, 15:18

Изводът от тези глупости - остани бос и гол, за да прецакаш банката..... минах ли те, минах ли се :mhihi:

Образованието не е зло хора - образовайте се!
36436
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 12 Юли 2010, 15:42

Може да бъде прецакана банката, но не по такъв начин. Освен, че трябва да си грамотен, трябва и да си достатъчно компетентен и да знаеш как работи системата, за да може да се възползваш от пропуските.

Дребната риба никога няма да успее да прецака такава машина с огромен човешки и паричен потенциал.

Но на всички оптимисти мога да кажа, че лошите кредити фигурират в централен кредитен регистър до 5 години, а ипотеките са с валидност от 10 години, след което трябва да се подновят.
Селото се оказа точно във града

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 12 Юли 2010, 15:47

vanci88 написа:Изводът от тези глупости - остани бос и гол, за да прецакаш банката.....

Много точно и ясно казано :)
наче автора явно е нямал работа някой петъчен следобед :)

А и не разбирам каква е тази мания да "прецакаме банките" - хората са го казали от време оно - простирай се според чергата. В днешно време - вземи кредит, който си сигурен, че може да обслужваш.
Иначе за какво да тегля кредит, щом " Освободете се от всякакво излишно имущество. Оставете само онова което ще ви служи за единствено жилище и вещи за житейска необходимост." Нито телевизора, нито колата са вещи от първа необходимост.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Юли 2010, 15:58

Benedetto написа:
vanci88 написа:Изводът от тези глупости - остани бос и гол, за да прецакаш банката.....

Много точно и ясно казано :)
наче автора явно е нямал работа някой петъчен следобед :)

А и не разбирам каква е тази мания да "прецакаме банките" - хората са го казали от време оно - простирай се според чергата. В днешно време - вземи кредит, който си сигурен, че може да обслужваш. Иначе за какво да тегля кредит, щом " Освободете се от всякакво излишно имущество. Оставете само онова което ще ви служи за единствено жилище и вещи за житейска необходимост." Нито телевизора, нито колата са вещи от първа необходимост.

Проблема е че всъщност взимаш кредит който знаеш че ще може да обслужваш но банките в тъпата ни държава започват да вдигат лихвите на принцип "както ни скимне",не може народната банка да свали ОЛП за да могат частните банки да се реорганизират а от часните банки да вдигат противно на всякакви световни правила (по целия свят банките свалиха % -само тук не) и да си правят каквото си поискат,щото видиш ли това била "частна инициатива",както се случва с лукойл,енергиините дружества и тн.
Аз съм си направил сметката че при 8% (колкото ми отпуснаха в началото кредита) ще мога да се оправям отлично,сега е 14,5%...щото така решили...Е за това се мислят варианти в изпадане в некаква друга икономика (сива,оранжава и тн.)и други подобни щуротии които иначе никога не биха ти хрумнали при други условия

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 BMW E46 330i

Мнение от ///M3 » 12 Юли 2010, 16:14

Само че банките си продават "лошите" кредити на фирми за събиране на вземанията и ще идват постоянно да ви притесняват едрички момчета... :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 12 Юли 2010, 16:19

Най-лошо е, да си гарант на някого за кредит. Тогава ти се такова таковата, ако реши да не плаща. Сори за офтопика.

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 12 Юли 2010, 16:19

///M3 написа:Само че банките си продават "лошите" кредити на фирми за събиране на вземанията и ще идват постоянно да ви притесняват едрички момчета... :roll:

Тц и тоя номер не минава вече, щото Цеци много ги погна лихварите, малко да се оплачеш и им идват качулките. А и за какво им е ? Те сега се нагушиха с много пари от депозити, ще направят некой въртел да им вземат парите на хората и да си бият камшика. А може и да не си го бият. Много хубава тактика си намериха с тея 10+% лихва по депозитите, много народ се излъга , ама вероятно ще гризне дървото . То им е ясно, че като не могат да си вземат парите от тея, дето немат (демек дето са теглили кредити), ще ги вземат от тея дето имат (тея дето си ги внасят на депозит) :lol:

Бтв пак от апокрифен и недостоверен източник дочух, че влоговете по "промоционални" депозити, не били гарантирани от държавата ? Някой да има повече информация ?
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

Следваща

Назад към Извън Темата