Проблем със съседа и колата ми..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кой кашля?
Аватар
Кара: D779676

Проблем със съседа и колата ми..

Мнение от Nikolay1 » 14 Авг 2010, 14:27

Днес слизам пред нас и видях колата ми напръскана от единия край с вар, съседа (от първия етаж, с къщата сме 3 семейства на 3 етажа) е пръскал някаква стена точно на 50см от колата и я е направил леш, миналата година я беше надрал, сума пъти си изхвърля манджи, нокти и какви ли не боклуци върху колата ми. Интересно ми е някой сблъсквал ли се е с такова нещо и мога ли правово да му заведа дело или по някакъв начин да го санкционират или просто да слезна у тях и да си платя 1000то лева за телесна повреда?
Be poZer, ride HoreX, drink 4oreX!
Oня русия

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: Проблем със съседа и колата ми..

Мнение от vld » 14 Авг 2010, 14:38

Нашамари го щом не рабира от дума, стига вече да си му правил забележка де, ако си траеш, може някой ден да се из***е от горе и, че му бил далече "00". :ranting:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 14 Авг 2010, 14:40

Можеш да го фанеш за уя. Нямаш как да го осъдиш, загубена кауза. Бий му шамарите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 14 Авг 2010, 14:51

Пробвай да се разбереш с него.
Телесната повреда си е престъпление и ако му счупиш нещо отиваш на средна телесна повреда, което си е престъпление от общ характер и е свързано с доста лоши последици за теб.
А и обикновено , дори и да минеш по съкратени процедури (признаеш си вината и т.н.) може и да плащаш около 5-6к лв. , защото и на толкова са оценявани "вредните" и "страданията" в следствие на СТП.
Още повече ще си осъждан :idea:

Не си заслужава според мен.
А ако има свидетели може да си заведеш един граждански иск на общо основание за непозволено увреждане. Може и да успееш да го осъдиш да си плати едно боядисване на колата, ако наистина е увредена в следствие на изцапването с вар. Не бих разчитал (не съм срещал и такава практика да ти кажа), но ще си има едно наум с теб щом си го докарал до съд. Може и да почне да се съобразява, на доста хора така им действа допира с правораздавателните институции.
За нокти и т.н. боклуци мисля, че няма да може да претендираш за нищо...
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 14 Авг 2010, 16:05

един крив шут зад коляното да падне и 2 в бъбреците, не остава синьо ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 14 Авг 2010, 16:30

И ако го набиеш, утре може да ти запали колата. Или да те причака с винкела в тъмното.

Ако имаш каско, ги извикай на място и им покажи щетата и варосаната стена. Те да се занимават с чичката.
Селото се оказа точно във града

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 14 Авг 2010, 17:24

ебати циганската държава.Всеки се ебаа с тебе и нищо неможеш да направиш.
Ейтака с един комшия самоче не се отасяше за колите а за мизерията която оставяше във входа.
Лайньото си оставяше буклука на стълбището и стоеше там със седмици наред.Ени миризми ени мизерии.
Няколко пъти сме си говорили с него по тос въпрос.И на приказки изглеждаше разбран.Обещава че няма да се повтори и т.н.
Ама след няколко дена същата мизерия.Накрая му казах че ще му начупя прозорците да кибичи на студа.
Напрай ми се на мъж.Обаче от както му го казах това неговия етаж стана най-чистия в блока :)
от тогава проблеми не съм имал с него.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 14 Авг 2010, 18:16

kriso85 написа:А и обикновено , дори и да минеш по съкратени процедури (признаеш си вината и т.н.) може и да плащаш около 5-6к лв. , защото и на толкова са оценявани "вредните" и "страданията" в следствие на СТП.

да да да... 10 хиляди лв ще плати, от средна телесна до - средна телесна, има много голяма разлика, едно е да му счупиш носа, друго е да го блъснеш с колата и да лежи 5 месеца на легло! За да плати 5-6к лв, СТП трябва да граничи с ТТП. Да не забравяме, че в някои случаи има и пробация... кой съд ще приеме иск за 5к лв заради син гиоз и болки в гърба ? :)

Към автора отивай при него и му казвай колко струва пастирането, чистенето и т.н.. ако нещо ти се озвери може спокойно да му отпереш няколко. След като ти се е озверил, ти влизаш в графа афектиран.. и може 1 ст да не платиш.
Във съда всичко се взема под внимание, манджи, псувни, вар.. не става просто да заведеш иск за 5 бона, "ама той ме удари искам 5 бона". :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 14 Авг 2010, 19:08

kiro_320 написа:
kriso85 написа:А и обикновено , дори и да минеш по съкратени процедури (признаеш си вината и т.н.) може и да плащаш около 5-6к лв. , защото и на толкова са оценявани "вредните" и "страданията" в следствие на СТП.

да да да... 10 хиляди лв ще плати, от средна телесна до - средна телесна, има много голяма разлика, едно е да му счупиш носа, друго е да го блъснеш с колата и да лежи 5 месеца на легло! За да плати 5-6к лв, СТП трябва да граничи с ТТП. Да не забравяме, че в някои случаи има и пробация... кой съд ще приеме иск за 5к лв заради син гиоз и болки в гърба ? :)

Колега аз какво съм написал, май не четеш :!:

Наказанието (ти говориш за пробация) е доста различно от цена на гражданския иск. Естествено, че за първо осъждане ще мине по възможно най-леката пътека, но си е осъждане. А цената на гражданския иск и размера на неговото уважаване от съда не е обвързано с наказанието.
И да , доста често съд присъжда по 5-6-7к лв. за средна телесна повреда, при това не само ако е бил 5 месеца на легло. Още повече, че дори се искат и по 15к лв. за такива неща.
Прочети малко практика и тогава пак се изказвай неподготвен.

Аз просто нахвърлях няколко реда мисли, за да не се усложнява положението на колегата. Който както иска да си ги тълкува. Всеки си има глава на раменете и си отговаря за постъпките.

Не се чувствай длъжен да ми отговаряш, темата не е за това. А и не ми се влизат в безмислени правни полемики.

kiro_320 написа:Във съда всичко се взема под внимание, манджи, псувни, вар.. не става просто да заведеш иск за 5 бона, "ама той ме удари искам 5 бона". :mhihi:

А и той няма да си "заведе" иск, а просто ще предяви иск в наказателния процес, защото средната телесна повреда (ако се стигне до такава) е престъпление от общ характер и при него всичко си върви , без да има никакви задължения за пострадалия. След ДП той просто се конституира като частен обвинител и граждански ищец и си иска една баснословна сумичка
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 14 Авг 2010, 19:29

paxaH написа:И ако го набиеш, утре може да ти запали колата. Или да те причака с винкела в тъмното.

Ако имаш каско, ги извикай на място и им покажи щетата и варосаната стена. Те да се занимават с чичката.

:yes: И аз това препоръчвам.
Никой не мое ма връне на селу!

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 14 Авг 2010, 19:41

Моя съвет (изпробвано ) не го бии,викни го обясни му,че ако продължава така няма да има хепи енд постарай се да изглеждаш много ядосан и бесен,помага много,страха прави чудеса.
Ако не помогне,някои път някоя вечер,без да те види един пердах и така
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 14 Авг 2010, 19:49

Има ли автомобил този съсед?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Авг 2010, 20:18

аз лично при твоето положение бих го повикал и му показал какво е направил и му казал че следващия път изобщо няма да се опитвам да комуникирам с него а направо ще убеждавам.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 14 Авг 2010, 20:28

kriso85 написа:...

Казах ти че никои съд няма да приема иск за 5к лв, нито ще наложи така "санкция" или каквото и да е било, освен ако не е нещо доста тежко или рецидив някакъв.Не говоря за пробация, нея я споменах, защото наказанието може да е ПРОБАЦИЯ, без глоба.
Каква практика ? СТП + грабеж, СТП + умисъл, СТП по непредпазливост, СТП следствие на афект... за каква точно СТП говориш ? или че просто за СТП пляскат 5к ? Ти щом си подготвен правиш ли разлика между СТП при афект/хванал си някой да краде от колата ти/, и СТП когато си чул че Пешо казал че приятелката ти била к*рва и ти си го хванал след 5 дена си го спукал от бой?
Просто тая "практика" не е точно практика, всичко е според зависи от случая от там и решението/глобата на съда.
Никои не казва да го рита 10 минути да получи комоцио, със изкъртени 5 зъби и т.н... просто хвръкна много нависоко, колегите казаха да го ошамари, не да го трепе като куче.

ентусиаст
Аватар
Кара: Камион колкото читалището...

Мнение от pistata9889 » 14 Авг 2010, 20:36

Поговори си с него и му обясни че щетите по колата ти са на стпйност достатъчна да платиш на някои да го очисти,и в следващия случай няма да ги даваш за колата.

Само че го предцени да не е по-голям ербаб от теб и да се обиди.
Абе с една дума разберете се като хора,цял живот ли ще се гледате на криво после.

Имах случай подобен но не същия,хора на една възраст,минаха нещата през съда,и сега кофти работа,ходим по свадби и мероприятия,всеки внимава къде да ни сложи за да не му развалим празника,в по тесен кръг винаги единия гори,заради случилото се.Така че давайте като хората.Прави добро и чакай някой ден да ти се върне.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

Следваща

Назад към Извън Темата