Невидим убиец в мазето
Модератор: Общи модератори
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Невидим убиец в мазето
Тук не става въпрос за някаква мистерия а за радиоактивния газ радон. Темата не е свързана с БМВ, но е свързана с вашето здраве. За съжаление в България на проблема се обръща твърде малко внимание и след няколко години ще се усети негативния резултат. Защо след няколко години ще се опитам да обясня. Радонът е инертен радиоактивен газ който е продукт на деленето на урана( или по-точно на радия, което е една дълга история) намиращ се в земната кора. Радиоактивен, без цвят и мирис, по-тежък от въздуха с период на полуразпад 3,8 дни. Разпада се чрез няколко алфа и бета частици през редица карткоживущи продукти до олово. И сега внимавайте: Половината от радиационното облъчване на населението в България от естествени източници е от радон, според данни на Агенцията за ядрено регулиране. От друга страна радонът е сочен на второ място след цигарите като причинител на рак на белия дроб. Ако се комбинират двата фактора едновременно, шансът за белодробно заболяване, в повечето случай рак е по-голям от този на миньор. Според статистиката в България от радон за една година умират около 300 души(като се отнесе към световната статистика и се вземе предвид начина на живот на населението), значително повече отколкото от свински или птичи грип. Радонът има много голяма способност за проникване и се разпространява през порите на земната кора. Именно тази проникваща способност му позволява да преминава през микропукнатините в плочите и бетона и да прониква в жилищата, особено в мазетата и приземните етажи. Също така някой продукти, като гранитът(гранитогрес) излъчват радон. При вдишване отделя алфа частици в алвеолите на белия дроб или разтворен в кръвта достига да другите органи в човешкото тяло. Дъщерните продукти на радона също се разпадат чрез алфа частици. За разлика от другите типове йонизиращи лъчения(радиация), алфа частицата притежава голяма енергия, което и позволява да разкъса днк-то на клетката, от където се получва израждане и съответно ракови клетки. И сега като се вземе предвид тенденцията през последните години да се слага алуминиева и пластмасова дограма, се нарушава естествената вентилация и се задържа радон в жилищата. Естествено веднага никой няма да се разболее от рак на белия дроб. При нивата радон които се задържат в жилищата и при постоянно пребиваване това ще се случи след десетина години. И то не на всеки, а на някакъв процент, горе долу около един от семейство. Измерването на концентрацията на радон също не е лека задача поради няколко фактора. Първо радонът се отделя циклично и в зависимост от сезона, което значи че е необходимо дългосрочно измерване. Радонът е инертен газ и на практика се измерват неговите дъщерни продукти, чрез реакцията им с активен въглен и след това определяне на активността. Директно измерване на активността може да бъде направено, но е необходим доста скъп и прецизен уред, защото активността на радона е твърде малка за да се хване с конвенционалните дозиметри. И така като обобщение може да се каже: Невидим, проникващ навсякъде, изключително опасен, труден за откриване и атакува по най-коварния начин. Защото ракът на белия дроб в повечето случай се открива в последния стадий и е нелечим.
Често задавани въпроси(FAQ)
1. За първи път чувам за радона, да не си го измисляш или те гони някаква параноя?
В Съединените щати и останалите развити страни проблемът се изследва активно. Също така населението е доста информирано и се вземат адекватни мерки. Напълно нормална процедура при закупуване на жилище в САЩ е да бъде направено измерване за концентрацията на радон.
2. Как да установя наличието на радон в моето жилище?
Съществува уред за целогодишно измерване на цена около 150 долара, лошото е че не се продава в България, но може да се поръча от Ибей. Също така има описани и други методи, просто потърсете в световната мрежа.
3. И като открия радон в жилището си какво мога да направя?
На първо време редовно проветрвяване. Ако проблемът остане има технически решения, които не са по-скъпи от плазмата в хола ви.
4. Живея на висок етаж в сградата, застрашен ли съм от радон?
В значително по-малка степен, но съществува вероятност за проникване през пукнатините в бетона или чрез горещата вода(което е още една дълга история).
5. Всичко това са глупости, като тези за коланите и тези за здравословния начин на живот. Ям си тлъсто, пия си яко, пуша по две кутии цигари на ден, живея в приземен етаж и съм си облепил кухнята с гранит. И не проветрявам, защото отоплението и охлаждането е скъпо. И си карам пиян и с двеста и ми дреме на дедовия. И кво, можело да пукна от некакъв си газ?
Макар и теоретично да има шанс да умрете от радон, на практика вие ще умрете много преди това от простотия.
Често задавани въпроси(FAQ)
1. За първи път чувам за радона, да не си го измисляш или те гони някаква параноя?
В Съединените щати и останалите развити страни проблемът се изследва активно. Също така населението е доста информирано и се вземат адекватни мерки. Напълно нормална процедура при закупуване на жилище в САЩ е да бъде направено измерване за концентрацията на радон.
2. Как да установя наличието на радон в моето жилище?
Съществува уред за целогодишно измерване на цена около 150 долара, лошото е че не се продава в България, но може да се поръча от Ибей. Също така има описани и други методи, просто потърсете в световната мрежа.
3. И като открия радон в жилището си какво мога да направя?
На първо време редовно проветрвяване. Ако проблемът остане има технически решения, които не са по-скъпи от плазмата в хола ви.
4. Живея на висок етаж в сградата, застрашен ли съм от радон?
В значително по-малка степен, но съществува вероятност за проникване през пукнатините в бетона или чрез горещата вода(което е още една дълга история).
5. Всичко това са глупости, като тези за коланите и тези за здравословния начин на живот. Ям си тлъсто, пия си яко, пуша по две кутии цигари на ден, живея в приземен етаж и съм си облепил кухнята с гранит. И не проветрявам, защото отоплението и охлаждането е скъпо. И си карам пиян и с двеста и ми дреме на дедовия. И кво, можело да пукна от некакъв си газ?
Макар и теоретично да има шанс да умрете от радон, на практика вие ще умрете много преди това от простотия.
Последна промяна ukelichko на 18 Сеп 2010, 14:19, променена общо 1 път
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: Невидим убиец в мазето
Би ли споделил от къде черпиш информация по въпроса?
В кои райони на света е най активно явлението?

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
направо уби коня. не бях чувал за това до сега.
на този линк открих доста инфо...
http://www.epa.gov/radon/pubs/citguide.html
на този линк открих доста инфо...
http://www.epa.gov/radon/pubs/citguide.html
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Аз отивам да щурмувам мазето с гаегер-мюлеров брояч, ако намеря някой атом аргон, ще го кача във форума 

Никой не мое ма връне на селу!
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
аз съм се интересувал също за радона понеже се занимавам с естествени камъни.Доста изчетох по чуждите сайтове.Като цяло при изследвания в местности с наличие на повече радон от нормалното хората не боледуват повече от райони с по малко съдържание на радон.Демек не е много ясна работата.А специално в естествения камък нивата му са пренебрежимо ниски,тва според изследвания правени за института по мрамор на САЩ.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
vld написа:Би ли споделил от къде черпиш информация по въпроса?
Най-вече от американски сайтове, макар че и братушките руснаци имат доста изследвания. И в България са отпуснати пари за няколко проекта, но до сега нищо. Работата с радона е доста сложна, нещо като с коланите на автомобила. Не всички които карат кола умират от катастрофи, но си слагаме колана, нали? Цялата радиационна защита е статистическа наука, но пък сатитстиката е учудващо точна. Кое ме накара да напиша този пост. Двама мои приятели в момената са в последен стадии на рак на белия дроб. Познавам още двама, които починаха от същата болест. И можете ли да познаете в какви къщи живееха? Естествено че на първия етаж, с алуминиева дограма. Разбира се от 4 случая не може да се направи статистика, но това ме накара да се замисля. И преди знаех за въздействието на радона, но някак си не обръщах внимание. Гледам, че американците го вземат доста на сериозно. А до колко го има в естествените камъни тепърва ще се установява. До сега уредите за улавяне на такива малки дози радиация бяха доста скъпи. Сега с Гама-скаута(популярен потребителски уред) може да се придобие някаква представа. Обаче гледах едно сравнение на Скаута с CDV-700, което е военния уред за масово ползване в САЩ. И се оказа, че Скаута почти нищо си не засича. Сега в Щатите се продава Сирен Про, уред за измерване на радона в жилищата. Поръчал съм да ми купят един и ще споделя като го получа.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Интересно... много интересно! Бях чел за това явление, но не предполагах, че проблема е толкова сериозен. Като получиш уреда и като си поиграеш с него пусни малко допълнително инфо.
Si non confectus, non reficiat.
magareto_yori написа:аз съм се интересувал също за радона понеже се занимавам с естествени камъни.Доста изчетох по чуждите сайтове.Като цяло при изследвания в местности с наличие на повече радон от нормалното хората не боледуват повече от райони с по малко съдържание на радон.Демек не е много ясна работата.А специално в естествения камък нивата му са пренебрежимо ниски,тва според изследвания правени за института по мрамор на САЩ.
Да да,преди няколко години с очите съм си виждал как от гранитни плочи внос от Китай, гайгер-мюлеров брояч се скъса да квичи.Те тогава ми минаха всички мераци за гранитни плотове и стъпала.

за мен лично няма причина за притеснение, това е естествената среда на живот на човека и до известна степен той се е приспособил към нея
нито прахта във въздуха, нито радона в мазето убива хора... реално
No bling at the Ring
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
Май компакт дисковете поглъщат радон, доколкото знам 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
BadAngel написа:за мен лично няма причина за притеснение, това е естествената среда на живот на човека и до известна степен той се е приспособил към нея
Това е така при положение, че се осъществи естествена вентилация на жилището, както е било през вековете. И средната продължителност на живота до преди двеста години е била доста по-малка от сегашната. Но сега нещата се променят. И на приземния етаж, с алуминиева дограма, гранитен плот в кухнята(особено модерен напоследък) и декоративни камъни....И жената-домакиня постоянно пребивава там и докато си шета гледа сериали и една кутия цигари на ден...Всичко това зимата, на скъпото отопление, когато врата се затваря бързо а прозорците се отварят рядко.... Познато ли ви е. И се повишава концентрацията на радон, както и на въглероден двуокис и какво ли не. За радона няма праг при който започва да нанся поражения. Както казах радиационната защита е статиситческа наука. Приемете, че на 100 човека един ще заболее и то не веднага. С малка промяна на начина на живот това може да не се случи. Също така има места с голяма концентрация на радон. Преди време в една детска градина в София бяха открили радон 4 пъти над допустимата норма. Даваха го по новините. Опасността наиситна е малка, но съществува. Просто ми направи впечатление, че Хамерика обръща доста внимание на проблема през последните години и реших да напиша нещо по въпроса. Доста време съм работил с "радиация" и проблемът е не самата радиация а простотията. Колкото радиациата във всиките и видове е опасна, толкова и неутрализирането е елемнтарно(в мирно време, защото при бомбите е друго). В случая с радона се монтира вентилация на мазето и проблемът се решава. Ето един клип: http://www.youtube.com/watch?v=Aw4TO7j-iBM Съществува и антирадонова мазилка, която е на каучукова основа. Едно приятелче в Англия работеше в една фирма дето я нансят в къщите. Но е доста скъпа.
окси, явно има некви факти, които съвпадат
кажи кво да правим за да се предпазим, надявам се няма да се наложи да нося оловни дрехи в кухнята
кажи кво да правим за да се предпазим, надявам се няма да се наложи да нося оловни дрехи в кухнята

No bling at the Ring
- rottweiler
- ентусиаст
-
- Кара: шлеп
BadAngel написа:кажи кво да правим за да се предпазим
е човека си го е написал. вентилация. просто, бързо и евтино и лесно

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
BadAngel написа:окси, явно има некви факти, които съвпадат
Редовно проветрвяване ще свърши работа. Ако има съмнения, че има повишена концентрация би трябвало гражданска защита ли, ХЕИ-то ли да направят замерване. Ама като ги знаем нашите органи. Въпросът е доста сложен, как да решим да предприемем замерване. Ако има в района заболели от белодробни болести и не са пушили по две кутии цигари на ден, ако цялото семейство е болнаво, ако някой е болен от много болести. Защото радонът се разтваря в кръвта и поразява и другите органи. Особено са застрашени домакините, защото пребивавт постоянно в помещенията. Мъжете са ловци по природа и в стаята се задържат по рядко. Аз лично за мое успокоение си поръчах това
http://cgi.ebay.com/Safety-Siren-Pro-Se ... 3a5e9d031f Линкът е примерен, просто този уред. След един месец ще ми го донесат от Щатите и ще му преправя захранването. За лично успокоение, защото и моята къща е на два етажа и кухнята и дневния тракт са на първия етаж с ПВЦ дограма естествено. И съпругата ми прекарва доста време там. В никакъв случай не се опитвам да всявам паника, просто когато за една седмица откриха на двама мой приятели рак на белия дроб се зачетох доста за причините. И аз преди подценявах радона, въпреки че това ми е специалността. В момента специалистите по ракови заболявания изказват тезата, че за рак на белия дроб винаги има причина, случайно ей така заболяват пренебрежимо малък брой хора. Това пак в западните специализирани издания го пише.
Само на мен ли ми се струва, че някой е решил да продава поредния измислен уред за мерене на баба ми фърчилото в йбей на цена от 150$
Аре нема нужда. България съществува от 681г (по официални данни ) и тоя Радон не е успял да ни види сметката, но сега да знаете, след като има уред в ибей, който го мери и ако не си го купите, след 10г ще умре поне един член от семейството ви

43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3