Една уникална Спасителна Операция приключи успешно!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Една уникална Спасителна Операция приключи успешно!

Мнение от Владо » 14 Окт 2010, 0:47

... се провежда в момента.
Предварителните прогнози бяха, че Чилийските миньори ще бъдат спасени около Коледа.
Справиха се доста по-рано.
Лично мен ме интересуват доста технически подробности, щото това ми е професия. Надявам се на по-късен етап да има повече информация.
Сега малко снимки: http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/rescued_from_a_chilean_mine.html
и малко инфо: http://dnes.dir.bg/news/minyori-chili-chiliyskite-minyori-7254046?nt=13,
http://www.bnews.bg/article-16521
Последна промяна Владо на 14 Окт 2010, 10:11, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Re: Една уникална Спасителна Операция

Мнение от E34 » 14 Окт 2010, 2:23

хе, и мен ме кефи развиващото се. обаче....! цялата операция струвала 22 милиона $$$$$$$, а капсулата 18000$ на ден. евала все пак, че толкова пари се дават за 33 човека - истински мъже! ай сеа и малко конспирация, 10 месец + 10 година + 13 ден = 33.....миньори :clap: :clap: кефи ли ви, а?
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

старши ентусиаст
Аватар
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 14 Окт 2010, 2:41

22 милиона долара в този бизнес са... нищо :!:
сондаж с диаметър 76мм /какъвто е стандарта/, дълбочина 700м и опробване по цялата дължина е около 200-250к долара... но с увеличаването на диаметъра нещата стават страшни...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 14 Окт 2010, 2:55

е малко тъпо изказване, относно стойността на операцията! сигурен съм, че е без да искаш! Браво на цялата оргазницаия и дано всички миньори са психически здрави, защото толкова време в тази дупка ... Ужас!

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Една уникална Спасителна Операция приключи успешно!

Мнение от Сондьора » 14 Окт 2010, 11:02

Те са сондирали три сондажа едновременно, дори е имало и една нефтена сонда....тая цена е напълно нормална, и не само са сондажите ми за цялата техника и оборудване...само слънчевите очилата за миньорите, са по 450 $ бройката..Участието на НАСА и т.н., така че не са дали кой знае колко... ;)

Е34, ква е тая формула и кви са тия години месеци и дни, от какво..??

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от StuNNeR » 14 Окт 2010, 11:11

Истината е обаче е, че операцията е прецедент в човешката история, който завърши успешно!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 14 Окт 2010, 11:35

StuNNeR написа:Истината е обаче е, че операцията е прецедент в човешката история, който завърши успешно!

Прецедент за тия 610м, иначе не е...Така се вадят миньори отдавна.
Интересно ще е /а и съм сигурен, че пак ще успеят да го направят в мините в Южна Африка дето са на дълбочина 1500-2000 метра :shock: , там май имаше и по дълбоки.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 14 Окт 2010, 19:52

vlad0 написа:е малко тъпо изказване, относно стойността на операцията! сигурен съм, че е без да искаш! Браво на цялата оргазницаия и дано всички миньори са психически здрави, защото толкова време в тази дупка ... Ужас!

не бе, смисъла беше че са отделени ОГРОМНИ средства за спасяването на няколко човешки живота и сещайте се кога това щеше да се случи тук примерно. иначе колегата искаше подробности и реших, че това са интересни детайли, които чудно но в наш'та компетентна преса не бяха изнесени. относно формулата беше, че на 13.10.2010 са спасени 33-ма. кат събереш 13+10+10 = 33........бе не ми обръщайте внимание :kuku: поздрави!
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Окт 2010, 21:32

.... радвам се много за тези хора...

но ако не бяха американците да им дадат накрайниците за бургиите и осигурят операторите за сондите... щяха да ги извадят не по коледа ми не знам кога...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 14 Окт 2010, 21:55

alx написа:.... радвам се много за тези хора...

но ако не бяха американците да им дадат накрайниците за бургиите и осигурят операторите за сондите... щяха да ги извадят не по коледа ми не знам кога...

Колега по - добре недей, че явно грам си нямаш и понятие.... :winky:

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 15 Окт 2010, 0:25

E34 написа:не бе, смисъла беше че са отделени ОГРОМНИ средства за спасяването на няколко човешки живота и сещайте се кога това щеше да се случи тук примерно.

Абе това го мани... Помисли кога тук щеше да се случи хора по улиците да се радват и да празнуват за това, че няколко човешки живота са спасени... После те били мангали...
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 15 Окт 2010, 1:09

Сондьора написа:
alx написа:.... радвам се много за тези хора...

Колега по - добре недей, че явно грам си нямаш и понятие.... :winky:

нямам понятие защото не ми е материя, но английския ми е като матерен а америка- като втора родина ;)

иди прочети за "Center Rock Inc".. една малка компания в пенсилвания. не им е за първи път да помагат при такива случаи...

http://content.usatoday.com/communities ... n-rescue/1

после се поинтересувай кой е бил формън-а на сондата (в случая Schramm T 130) - някой си джеф харт от денвър, колорадо...

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N12167523.htm

ето тука можеш да прочетеш за шрам риг-а... http://www.schramminc.com/ (в дясно има линк за спасителната операция)
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 15 Окт 2010, 1:11

Коментар от един друг форум: (цитирам по памет, моля да бъда извинен) - Когато това лято масово се пренатоварваше електрическата мрежа по морето и се стигна до няколко дневни аварии, през които нямаше подаване на електричество по Южното Черноморие в мина Черно Море 2 остават блокирани миньори без резервен генератор, но когато тока се пуска първо се гледа се пусне на големите хотели, а миньорите под земята - кучета ги яли"...

Не съм запознат със случая отблизо, но лятото в тази мина бяха блокирани над 200 души... Нито дума!
Без страх, без спирачка!

старши ентусиаст
Аватар
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 15 Окт 2010, 2:15

alx, силно благодаря за линковете :yes:
колега, строго техническите термини не са важни в случая, надали тук ще се говори втори път за сондиране :bchug:
чисто технически ситуацията се изясни... шрам правят всякакви машини за геоинжинерни, геотехнически, нефт и газ, и проучвателни задачи, тази като гледам е с доста силни параметри, само мотора е 760кс... но той движи доста работи, най-важната от които е доста мощен компресор /осигуряващ 38кубм въздух с налягане 24,1бара, или 32,6кубика с налягане 35,5 бара за...минута :!: /... а се споделя и, че машината е тунингована :mhihi:
колебаех се дали сондажа е бил обсаден /облицован по популярному/... но след като е приключил в събота, на 9-ти, явно не... което е потенциален риск при ваденето да не се получи срутване, но явно всичко мина ок...
еми това е, не ми се правят паралели с други географски ширини, щото само ще се ядосвам... явно тези хора са имали още дни да изживеят...
:clap: :clap: :clap:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 15 Окт 2010, 3:45

Сондьора написа:Интересно ще е /а и съм сигурен, че пак ще успеят да го направят в мините в Южна Африка дето са на дълбочина 1500-2000 метра :shock: , там май имаше и по дълбоки.

Аз поне на 2800 съм слизал, ама това в SA няма как да стане - сейфтитo e на нечовешко ниво - ненормални са. В добивни галерии бачкат не повече от 5 човека (само 2-ма на забоя).Крепежа е винаги бетон с анкери, независимо къде -няма компромиси. Пък и чернилките сам знаеш колко ги тачат там :mhihi: :mhihi: :mhihi:

За финансите : Преди да почнат да добиват в една шахта, минават поне 10 години и харчат средно 15-на милярда ....А един проект започва поне с 5-6 шахти.
Ubi dubium, ibi libertas

Следваща

Назад към Извън Темата