Престъпление ли е?
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Престъпление ли е?
Здравейте пичове, имам едно питане от морално (и не само) естество. Преди малко една колежка ми сподели новината, че днес МВР "ударило" нелегалните учебници по латински за студенти медици.
Ето самата новина:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3407231
16.11.2010 11:20
Спецоперацията на ГДБОП била насочена срещу незаконното разпространение на сканирани учебници по латински сред студенти в Медицински университет.
Почти всеки студент-медик ( или въобще студент) е бил изправян пред следния избор - купуваш си пресниман учебник за 10 лева, купуваш си истински учебник за 40-50 лева и изпитваш трудности до края на месеца, или не четеш по този предмет, или каквото остане от колегите.
Сега ще кажете - пиратството е престъпление, така е, но държавата не е създала алтернатива. Този и този учебник ти трябва - ако искаш купуваш...И това за студенти - медици!
Не се подвеждайте по заглавието - не става дума само за учебници по латински, ами за и достa други! За годините ми в МУ-София съм си купил поне 10-тина преснимани учебника! Дали заради мързела ми да ги търся по села и паланки, защото ги няма в книжарниците, дали заради нежеланието ми да плащам грешни пари, дали поради други причини. Престъпник ли съм?
От морална гледна точка, закона е ясен! 
Та си кажете мнението, моля!
Ето самата новина:
Спецоперацията на ГДБОП била насочена срещу незаконното разпространение на сканирани учебници по латински сред студенти в Медицински университет.
Почти всеки студент-медик ( или въобще студент) е бил изправян пред следния избор - купуваш си пресниман учебник за 10 лева, купуваш си истински учебник за 40-50 лева и изпитваш трудности до края на месеца, или не четеш по този предмет, или каквото остане от колегите.
Сега ще кажете - пиратството е престъпление, така е, но държавата не е създала алтернатива. Този и този учебник ти трябва - ако искаш купуваш...И това за студенти - медици!
Не се подвеждайте по заглавието - не става дума само за учебници по латински, ами за и достa други! За годините ми в МУ-София съм си купил поне 10-тина преснимани учебника! Дали заради мързела ми да ги търся по села и паланки, защото ги няма в книжарниците, дали заради нежеланието ми да плащам грешни пари, дали поради други причини. Престъпник ли съм?

Без страх, без спирачка!
Re: Престъпление ли е?
Жалко, че всички онези по дискотеките в Ст. Град ме карат да не вярвам, че има студент, който заради скъп учебник седи гладен....
Това безумие! Имат пари за алкохол, таксита и цигари, но нямат за учебник. Заведенията са им пълни! Престъпление до толкова, че ги дават за алкохол.
Като не ти харесва един учебник, вземи си друг и сниманото копие от "слабия учебник" ...
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Аз искам някой да ги награби тия преподаватели във вузовете, щото пък те такъв рекет удят на студентите с техните преписани от тук и там учебници
Не им купиш парцала на раздутите им цени, няма вземане на изпит
Аз като учех имаше учебници подвързани, с твърди корици на символична цена и някакви болкуци, които се късаха с 2-рото отваряне на 5 пъти по- висока цена. Иначе допускам, че закона е на страната на академичните рекетьори, нищо ново.

Последна промяна saleen на 16 Ное 2010, 22:36, променена общо 1 път
Никой не мое ма връне на селу!
- ves_v8
- Потребител
-
- Кара: Виенското метро
- Мечтае да кара: BMW E46 coupe
Тъй като в момента специализирам в Европа, в часност в Австрия, искам да кажа, че тук има в книжарницата на Университета 2 типа "бумаги" по един и същи предмет!
1) Оригинален учебник, чисто нов - цена 80 Евро
2) Скриптум - Пресниман Учебник 1:1 с Оригинала 15-20 Евро
Никой по дяволите не те гледа дали си с Оригинал или Ксерокопие и от това да зависи колко пъти ще те връщат на изпита или каква оценка ще имаш
Преди като учих Висше в ТУ-София беше от изключително голямо значение дали ще имам оригинален учебник закупен не от книжарницата на ТУ, не от къде да е, ами ДИРЕКТНО ОТ ПРОФЕСОРА!!!!
Повечето дори си имаха тефтерчета и си отбелязваха кой си е купил учебника от него...... 
1) Оригинален учебник, чисто нов - цена 80 Евро
2) Скриптум - Пресниман Учебник 1:1 с Оригинала 15-20 Евро
Никой по дяволите не те гледа дали си с Оригинал или Ксерокопие и от това да зависи колко пъти ще те връщат на изпита или каква оценка ще имаш

Преди като учих Висше в ТУ-София беше от изключително голямо значение дали ще имам оригинален учебник закупен не от книжарницата на ТУ, не от къде да е, ами ДИРЕКТНО ОТ ПРОФЕСОРА!!!!

BMW E39 530D... ein Flugzeug
saleen написа:Иначе допускам, че закона е на страната на кадемичните рекетьори, нищо ново.
Много ясно, те всички са в един огромен затворен кръг и всеки зависи от някой

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
миии ако 5 човека са се събрали, купили са си един учебник и са го преснели за да го ползват заедно и си траят... да кажем, че това е ОК. ама някви тарикати да преснимат и да продават и да печелят от тва... тва вече е явно престъпление.
също, не мисля, че автора може да ми забрани да преснимам учебник, след като не го правя с комерсиална цел. ако искам може да си избърша задника с учебника му
грешно/вярно ?
също, не мисля, че автора може да ми забрани да преснимам учебник, след като не го правя с комерсиална цел. ако искам може да си избърша задника с учебника му

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
не виждам нищо неморално човек да учи от квото може! имаше някъв закон ,че всеки трябва да има еднакъв достъп до образование и прочие. да ,ама не! щото ако нямаш поне някви кинти ще се изучиш ,ама друг път.
ако искам ще чета материала написан на плажния пясък! те ще ми кажат от кво да чета! чак па и гдбоп! понеже сички други престъпления фанаха ,та студентите и пресниманите учебници погнали.....! откачена работа!!!
ако искам ще чета материала написан на плажния пясък! те ще ми кажат от кво да чета! чак па и гдбоп! понеже сички други престъпления фанаха ,та студентите и пресниманите учебници погнали.....! откачена работа!!!
- djkita
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe & E46 Coupe
На мен ми се струва, че не става дума точно за пресниманите учебници на ксерокс и т.н., а за тези които се копират 1към1 и се продават и разпространяват нелегално. Ако е вярно това което казвам, аз съм твърдо ЗА.За да се създаде този учебник все пак доста хора са се трудили.. но нали сме България... кой го интересува това... важното АВАНТА да има, та даже и от авантата да печелим още и още....
А иначе за пресниманите учебници за ЛИЧНА УПОТРЕБА съм твърда ЗА.... не всеки има половин минимална заплата за да си купи ЕДИН от учебниците които са му нужни

А иначе за пресниманите учебници за ЛИЧНА УПОТРЕБА съм твърда ЗА.... не всеки има половин минимална заплата за да си купи ЕДИН от учебниците които са му нужни

MatriX_Fucked написа:Здравейте пичове, имам едно питане от морално (и не само) естество. Преди малко една колежка ми сподели новината, че днес МВР "ударило" нелегалните учебници по латински за студенти медици.
Ето самата новина:
Не се подвеждайте по заглавието - не става дума само за учебници по латински, ами за и достa други! За годините ми в МУ-София съм си купил поне 10-тина преснимани учебника! Дали заради мързела ми да ги търся по села и паланки, защото ги няма в книжарниците, дали заради нежеланието ми да плащам грешни пари, дали поради други причини. Престъпник ли съм?От морална гледна точка, закона е ясен!
разбира се че е престъпление. защитата "да, ама няма алтернатива" не е оправдание- ако някой е много глупав и никой не би го взел на работа и затова е изключително беден- би ли бил оправдан ако хване един калашник и с бой си пробие път до гишето на най-близката банка? логиката е е същата- условията преекспонирани с педагогическа цел

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
SKISA написа:...
ама не са погнали студентите, а фирмите които ксерокопират и продават.
не виждам нищо морално в това да копират учебници и да ги продават за тяхна изгода.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Това безумие! Имат пари за алкохол, таксита и цигари, но нямат за учебник. Заведенията са им пълни! Престъпление до толкова, че ги дават за алкохол.
- донякъде си прав , но нали знаеш , че човек пие или от радост или да забрави за трудностите (или от ... обяд) . Та не им е много лесно на повечето студенти със 50-60 лева да карат седмицата и да гледат как наточените путки се качват в лъскачките спрени под мизерното им общежитие . Не защитавам пиянките , но погледни и от другата страна .
миии ако 5 човека са се събрали, купили са си един учебник и са го преснели за да го ползват заедно и си траят... да кажем, че това е ОК. ама някви тарикати да преснимат и да продават и да печелят от тва... тва вече е явно престъпление.
също, не мисля, че автора може да ми забрани да преснимам учебник, след като не го правя с комерсиална цел. ако искам може да си избърша задника с учебника мугрешно/вярно ?
-

Те пресниманите са по-скъпи от "оригиналните", щото те последно са били издавани 1979г примерно
Едно преснимано учебниче се продава по 70-80лв, а ако не и повече
Предполагам са хванали точно въпросните "спекуланти", а не обикновените студентчета 

За конкретния случей не искам да коментирам.да речем,че учебника струва 50 лева и е 500 страници то ксерокопиране при цена 10 ст на страница излиза 50 лева, което силно ме съмнява. Ако някой продава с цел печалба подобно нещо е престъпление ако обаче цената е за разпечатване а не за самия учебник тогава престъпление няма. Според конституцията на РБ всеки има право на достъп до информация, това означава,че един учебник всеки може да си го разпечата и копира и не носи никаква наказателна отговорност и не нарушава нито един закон.
За мен тази акция на ГДБОП е поредната смешка на МВР с която се перчат хванали са 2-3 ма студенти дето са си преснимали учебници и отчитат дейност. Такова дело в съд няма да влезе и никой немогат да осъдят защото конституцията дава това право на всеки един гражданин. Така,че от морална гледна точка не правиш нищо нередно ако обаче мислиш,че този учебник е добър и имаш възможност да си го купиш си го купи истински поне някой лев да отиде за хората които да са го написали за да могат в бъдеще да създадат други добри учебници.
За мен тази акция на ГДБОП е поредната смешка на МВР с която се перчат хванали са 2-3 ма студенти дето са си преснимали учебници и отчитат дейност. Такова дело в съд няма да влезе и никой немогат да осъдят защото конституцията дава това право на всеки един гражданин. Така,че от морална гледна точка не правиш нищо нередно ако обаче мислиш,че този учебник е добър и имаш възможност да си го купиш си го купи истински поне някой лев да отиде за хората които да са го написали за да могат в бъдеще да създадат други добри учебници.
AcOrP написа:За конкретния случей не искам да коментирам.да речем,че учебника струва 50 лева и е 500 страници то ксерокопиране при цена 10 ст на страница излиза 50 лева, което силно ме съмнява. Ако някой продава с цел печалба подобно нещо е престъпление ако обаче цената е за разпечатване а не за самия учебник тогава престъпление няма. Според конституцията на РБ всеки има право на достъп до информация, това означава,че един учебник всеки може да си го разпечата и копира и не носи никаква наказателна отговорност и не нарушава нито един закон.
не. закона най-простичко е, че можеш да правиш копия на учебника само ако притежаваш оригинала (купил си го/подарен ти е, тн) и тези копия са само за лична употреба. в момента в които дадеш копие на друг деюре си прекрачил закона.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Ако искате реализация зад граница, учете на английски / или там езика където смятате да ходите/.....учебниците пак ги има фрее и то не в БГ сървъри...нищо, че са по над 100++$, а дали е престъпление за мен не е...аз ти давам учебник, и ти на мен, та така...
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2