Закон за скутерите?
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Rundev
- младши ентусиаст
-
- Кара: мадамите да крещят :)
Закон за скутерите?
Здравейте колеги,понеже Сливен е много разкопан град и отвсякъде дупки,а използвам бмв-то за ежедневно ходене на работа и ми омръзна да правя все скъпи ремонти и прочие а и бензина расте поголовно,реших да си купя скутер.След два месеца търсене намерих подходящия.Скутера е Aprilia SR 50 , 49 cc.Питах вече на доста места и все различни версии относно регистрацията и с каква книжка може да се кара.Едни казват "Мотора ако е 49 кубика и ако е над 45 км/ч на километраж , А категория задължително" Други казват "Закона го промениха щом е 49 кубика,ако ще и 200 да пише на километража си остава мотопед и може да се кара с М" Незнам на кой да вярвам и кой закон е актуален.Някой да каже ако е запознат по подробно.
- GeorgiMarinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: F80 M3 Competition
- Мечтае да кара: E30 M3 Sport Evolution 1990, E36 M3, Е46 М3 CSL, E90 M3 CRT
Re: Закон за скутерите?
Преди няколкото години като изкарах М категория, си купих същия модел и беше регистриран като мотопед, беше си 49 или 50 кубика там незнам, километража беше 80км/ч разграфен и си го карах със старите номера и нямаше никакъв проблем ... така че ако си го купил регистриран си го карай регистриран за мотопед ако в сливен ти правят проблеми в КАТ ...
- Alpina_fanatic
-
-
ЗДП
Глава четвърта.
ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
1. категория М - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);
2. категория А1:
а) мотоциклети с работен обем на двигателя не повече от 125 cm3, с максимална мощност не повече от 11 kW и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,1 kW/kg;
б) триколесни моторни превозни средства с мощност, която не превишава 15 kW;
3. категория А2 - мотоциклети с мощност, която не превишава 35 kW, и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,2 kW/kg, като удвоената реална мощност не е по-голяма от нетната мощност на двигателя;
4. категория А - мотоциклети и триколесни моторни превозни средства с мощност над 15 kW:
а) мотоциклети - двуколесни превозни средства без кош (категория L3e) или с кош (категория L4e), с двигател с работен обем над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени съответно в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "е" и "з";
б) триколесни моторни средства - превозни средства с три симетрично разположени колела (категория L5e), с двигател с работен обем на цилиндъра над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "к";

Глава четвърта.
1. категория М - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);
2. категория А1:
а) мотоциклети с работен обем на двигателя не повече от 125 cm3, с максимална мощност не повече от 11 kW и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,1 kW/kg;
3. категория А2 - мотоциклети с мощност, която не превишава 35 kW, и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,2 kW/kg, като удвоената реална мощност не е по-голяма от нетната мощност на двигателя;
4. категория А - мотоциклети и триколесни моторни превозни средства с мощност над 15 kW:
а) мотоциклети - двуколесни превозни средства без кош (категория L3e) или с кош (категория L4e), с двигател с работен обем над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени съответно в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "е" и "з";
б) триколесни моторни средства - превозни средства с три симетрично разположени колела (категория L5e), с двигател с работен обем на цилиндъра над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "к";

- Bmw325is
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е500
- Мечтае да кара: SLR
Колега Аз Миналата година Карах същия мотор sr50 (мотороа е много - добър ,за мен най добрия скутер за тези пари) Та аз съм го карал с каска и с кат. М полицаи са ме спирали ,но нищо не са ми казвали.километража ми беше до 90 мисля
- Alpina_fanatic
-
-
Bmw325is написа:...полицаи са ме спирали ,но нищо не са ми казвали.километража ми беше до 90 мисля
А е трябвало да ти "кажат" нещо!

- Rundev
- младши ентусиаст
-
Добре де...... мотора е нов внос не е регистриран сега ще го регистрирам.Според колегата изкарал закона нямам право да го карам,защото по километраж е 80 а всащност е 49 кубика.Кво правим ?
Сваляш километража махаш отгоре листчето или там каквото е скенер фото шоп пеинт или това което разбираш или твой познат както и някое рекламно студио и ти го правят нормален до 50 км защото имах хонда дио и беше с км до 60 и искаха да ми слагат А кат голям номер с познат се оправих иначе се заяждат, те тия в кат не са ахмаци ама познавам много хора които тоя номер мина за повече инфо може да разпиташ и в скутер клуб България имат си форум и повечето са тиин но има доста разбиращи от мотопеди и главно този модел е стънт машинка 

- Rundev
- младши ентусиаст
-
go4et0o написа:Сваляш километража махаш отгоре листчето или там каквото е скенер фото шоп пеинт или това което разбираш или твой познат както и някое рекламно студио и ти го правят нормален до 50 км защото имах хонда дио и беше с км до 60 и искаха да ми слагат А кат голям номер с познат се оправих иначе се заяждат, те тия в кат не са ахмаци ама познавам много хора които тоя номер мина за повече инфо може да разпиташ и в скутер клуб България имат си форум и повечето са тиин но има доста разбиращи от мотопеди и главно този модел е стънт машинка
А те трева пасат полицаите колега,те не са хора

пасат или не става ти казвам ако не без познат няма да можеш го регнеш с малкият номер . искаш по реда да си го регистрираш няма такъв смислен закон мислил го е някой преди 100 лета тия дето дигат 50 и са с такъв километраж ги карат по селата с касетки с домати отзад балкани симсони и ония с педалите скутер с М номер може да си купиш готов регистритан иначе сега много трудно връзки пари и такива законовият ред е ....... 

Не се плаши,че ако те спрат милиционерите с палка,а на километража ти пише 90км/ч - няма да ти кажат нищо,ако скутера е регистриран като МОТОПЕД.
Най-лесното си преправи километражчето,просто е безсмислено на малък скутер да се слага А категория...
ПП:На моя скутер километража е до 140км/ч ма си е с малък номер и са ме спирали и не съм имал проблеми.
Най-лесното си преправи километражчето,просто е безсмислено на малък скутер да се слага А категория...
ПП:На моя скутер километража е до 140км/ч ма си е с малък номер и са ме спирали и не съм имал проблеми.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Alpina_fanatic написа:ЗДП
Глава четвърта.
2. категория А1:
Хах, чета това и се чуда що за празноглав тупан, никога не качвал се на мотор и скутер е измислил това?
Чак съотношение мощност/тегло има ....

По темата - ако имаш книжка за кола значи имаш и М категория, със нея може спокойно да караш какъвто и да е скутер до 50 кб. Никой няма да ти гледа километража и да те пита колко си вдигал.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Рундев това с километража съм го правил преди години и свърши работа.Разглоби таблото,на циферблата с обикновено фолио залепи всичко след 45км/ч и си готов.Никой полицай няма как да разбере лепено ли е или не(освен ако не се качи с теб да го повозиш
)става и със спрей да се пръсне но цифрите са релефни и се виждат като се загледаш.
П.П.В интерес на истината това съм го правил на същата Априлия само че предният модел на SR и пак съм го регистрирал като мотопед а беше с тунинг на Малоси и генерация на Полини 80цц

П.П.В интерес на истината това съм го правил на същата Априлия само че предният модел на SR и пак съм го регистрирал като мотопед а беше с тунинг на Малоси и генерация на Полини 80цц

- GeorgiMarinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: F80 M3 Competition
- Мечтае да кара: E30 M3 Sport Evolution 1990, E36 M3, Е46 М3 CSL, E90 M3 CRT
Да колега, единствения начин е да се направи филм със километража
иначе го пишат А1 категория и трябва да си я изкарваш отделно ... просто в бг скутерите или се купуват готови регистрирани от някой който е правил тая схема, или трябва да имаш връзки в КАТ .... то иначе скутера може да бъде тунингован и да вдига 130 ... но пак да си е с малкия номер 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Що ги говорите тия глупости сега с километражите. Да си направи лепенка та да не рекът ,че много бърз.
Мене на джипа ми пише ,че 260 вдига, ама умира доста преди това.
Не си прави такива смешни експерименти колега, най много да се утрепеш незнаейки с колко караш в действителност заради таква лепенка. Покрай мотори съм от 14 годишен, не знам за случай на някой да са му направили проблем заради километража на скутера. Регистриран ли е като мотопед до 50 кб е напълно достатъчно ако ще и 330 да му пише на километража.

Мене на джипа ми пише ,че 260 вдига, ама умира доста преди това.
Не си прави такива смешни експерименти колега, най много да се утрепеш незнаейки с колко караш в действителност заради таква лепенка. Покрай мотори съм от 14 годишен, не знам за случай на някой да са му направили проблем заради километража на скутера. Регистриран ли е като мотопед до 50 кб е напълно достатъчно ако ще и 330 да му пише на километража.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Alpina_fanatic
-
-
BMW_RIDER написа:Що ги говорите тия глупости сега с километражите...

Виж, че доста хора са на едно мнение ... Ноу Коммент просто

50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4