Закон за скутерите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мадамите да крещят :)

Закон за скутерите?

Мнение от Rundev » 23 Фев 2011, 9:43

Здравейте колеги,понеже Сливен е много разкопан град и отвсякъде дупки,а използвам бмв-то за ежедневно ходене на работа и ми омръзна да правя все скъпи ремонти и прочие а и бензина расте поголовно,реших да си купя скутер.След два месеца търсене намерих подходящия.Скутера е Aprilia SR 50 , 49 cc.Питах вече на доста места и все различни версии относно регистрацията и с каква книжка може да се кара.Едни казват "Мотора ако е 49 кубика и ако е над 45 км/ч на километраж , А категория задължително" Други казват "Закона го промениха щом е 49 кубика,ако ще и 200 да пише на километража си остава мотопед и може да се кара с М" Незнам на кой да вярвам и кой закон е актуален.Някой да каже ако е запознат по подробно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F80 M3 Competition
Мечтае да кара: E30 M3 Sport Evolution 1990, E36 M3, Е46 М3 CSL, E90 M3 CRT

Re: Закон за скутерите?

Мнение от GeorgiMarinov » 23 Фев 2011, 10:09

Преди няколкото години като изкарах М категория, си купих същия модел и беше регистриран като мотопед, беше си 49 или 50 кубика там незнам, километража беше 80км/ч разграфен и си го карах със старите номера и нямаше никакъв проблем ... така че ако си го купил регистриран си го карай регистриран за мотопед ако в сливен ти правят проблеми в КАТ ...
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 23 Фев 2011, 10:10

ЗДП
Глава четвърта.
ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

1. категория М - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);

2. категория А1:

а) мотоциклети с работен обем на двигателя не повече от 125 cm3, с максимална мощност не повече от 11 kW и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,1 kW/kg;

б) триколесни моторни превозни средства с мощност, която не превишава 15 kW;

3. категория А2 - мотоциклети с мощност, която не превишава 35 kW, и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,2 kW/kg, като удвоената реална мощност не е по-голяма от нетната мощност на двигателя;

4. категория А - мотоциклети и триколесни моторни превозни средства с мощност над 15 kW:

а) мотоциклети - двуколесни превозни средства без кош (категория L3e) или с кош (категория L4e), с двигател с работен обем над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени съответно в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "е" и "з";

б) триколесни моторни средства - превозни средства с три симетрично разположени колела (категория L5e), с двигател с работен обем на цилиндъра над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "к";

:driving:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е500
Мечтае да кара: SLR

Мнение от Bmw325is » 23 Фев 2011, 10:35

Колега Аз Миналата година Карах същия мотор sr50 (мотороа е много - добър ,за мен най добрия скутер за тези пари) Та аз съм го карал с каска и с кат. М полицаи са ме спирали ,но нищо не са ми казвали.километража ми беше до 90 мисля

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 23 Фев 2011, 10:45

Bmw325is написа:...полицаи са ме спирали ,но нищо не са ми казвали.километража ми беше до 90 мисля

А е трябвало да ти "кажат" нещо! :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 23 Фев 2011, 10:48

Добре де...... мотора е нов внос не е регистриран сега ще го регистрирам.Според колегата изкарал закона нямам право да го карам,защото по километраж е 80 а всащност е 49 кубика.Кво правим ?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от go4et0o » 23 Фев 2011, 11:08

Сваляш километража махаш отгоре листчето или там каквото е скенер фото шоп пеинт или това което разбираш или твой познат както и някое рекламно студио и ти го правят нормален до 50 км защото имах хонда дио и беше с км до 60 и искаха да ми слагат А кат голям номер с познат се оправих иначе се заяждат, те тия в кат не са ахмаци ама познавам много хора които тоя номер мина за повече инфо може да разпиташ и в скутер клуб България имат си форум и повечето са тиин но има доста разбиращи от мотопеди и главно този модел е стънт машинка ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 23 Фев 2011, 11:31

go4et0o написа:Сваляш километража махаш отгоре листчето или там каквото е скенер фото шоп пеинт или това което разбираш или твой познат както и някое рекламно студио и ти го правят нормален до 50 км защото имах хонда дио и беше с км до 60 и искаха да ми слагат А кат голям номер с познат се оправих иначе се заяждат, те тия в кат не са ахмаци ама познавам много хора които тоя номер мина за повече инфо може да разпиташ и в скутер клуб България имат си форум и повечето са тиин но има доста разбиращи от мотопеди и главно този модел е стънт машинка ;)

А те трева пасат полицаите колега,те не са хора :) Няма смисъл от такива глупости,нерегистрират за пръв път точно тоя скутер или който и да било.Искам да знам с точност как е правилно,за да може като го регна като мотопед и като ми ударят някъде палката да си знам правата а не да гледам безучастно как ми пишат акт.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от go4et0o » 23 Фев 2011, 11:35

пасат или не става ти казвам ако не без познат няма да можеш го регнеш с малкият номер . искаш по реда да си го регистрираш няма такъв смислен закон мислил го е някой преди 100 лета тия дето дигат 50 и са с такъв километраж ги карат по селата с касетки с домати отзад балкани симсони и ония с педалите скутер с М номер може да си купиш готов регистритан иначе сега много трудно връзки пари и такива законовият ред е ....... :conf:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mnh » 23 Фев 2011, 12:41

Не се плаши,че ако те спрат милиционерите с палка,а на километража ти пише 90км/ч - няма да ти кажат нищо,ако скутера е регистриран като МОТОПЕД.
Най-лесното си преправи километражчето,просто е безсмислено на малък скутер да се слага А категория...

ПП:На моя скутер километража е до 140км/ч ма си е с малък номер и са ме спирали и не съм имал проблеми.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 23 Фев 2011, 13:06

Alpina_fanatic написа:ЗДП
Глава четвърта.
ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

1. категория М - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);

2. категория А1:

а) мотоциклети с работен обем на двигателя не повече от 125 cm3, с максимална мощност не повече от 11 kW и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,1 kW/kg;

б) триколесни моторни превозни средства с мощност, която не превишава 15 kW;

3. категория А2 - мотоциклети с мощност, която не превишава 35 kW, и с отношение мощност/тегло, което не превишава 0,2 kW/kg, като удвоената реална мощност не е по-голяма от нетната мощност на двигателя;

4. категория А - мотоциклети и триколесни моторни превозни средства с мощност над 15 kW:

а) мотоциклети - двуколесни превозни средства без кош (категория L3e) или с кош (категория L4e), с двигател с работен обем над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени съответно в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "е" и "з";

б) триколесни моторни средства - превозни средства с три симетрично разположени колела (категория L5e), с двигател с работен обем на цилиндъра над 50 cm3, ако е с вътрешно горене, и/или с конструктивна максимална скорост, по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "к";

:driving:

Хах, чета това и се чуда що за празноглав тупан, никога не качвал се на мотор и скутер е измислил това?
Чак съотношение мощност/тегло има .... :mhihi: :kuku: и шиляда под категорий при положение ,че незнам някой да произвежда мотор който да влиза в една от тях. МОЖЕ ЛИ ДА СА ТОЛКО ПРОСТИ?

По темата - ако имаш книжка за кола значи имаш и М категория, със нея може спокойно да караш какъвто и да е скутер до 50 кб. Никой няма да ти гледа километража и да те пита колко си вдигал.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 23 Фев 2011, 14:30

Рундев това с километража съм го правил преди години и свърши работа.Разглоби таблото,на циферблата с обикновено фолио залепи всичко след 45км/ч и си готов.Никой полицай няма как да разбере лепено ли е или не(освен ако не се качи с теб да го повозиш :mhihi:)става и със спрей да се пръсне но цифрите са релефни и се виждат като се загледаш.
П.П.В интерес на истината това съм го правил на същата Априлия само че предният модел на SR и пак съм го регистрирал като мотопед а беше с тунинг на Малоси и генерация на Полини 80цц :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F80 M3 Competition
Мечтае да кара: E30 M3 Sport Evolution 1990, E36 M3, Е46 М3 CSL, E90 M3 CRT

Мнение от GeorgiMarinov » 23 Фев 2011, 15:09

Да колега, единствения начин е да се направи филм със километража :) иначе го пишат А1 категория и трябва да си я изкарваш отделно ... просто в бг скутерите или се купуват готови регистрирани от някой който е правил тая схема, или трябва да имаш връзки в КАТ .... то иначе скутера може да бъде тунингован и да вдига 130 ... но пак да си е с малкия номер ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 23 Фев 2011, 15:47

Що ги говорите тия глупости сега с километражите. Да си направи лепенка та да не рекът ,че много бърз. :kuku:
Мене на джипа ми пише ,че 260 вдига, ама умира доста преди това.
Не си прави такива смешни експерименти колега, най много да се утрепеш незнаейки с колко караш в действителност заради таква лепенка. Покрай мотори съм от 14 годишен, не знам за случай на някой да са му направили проблем заради километража на скутера. Регистриран ли е като мотопед до 50 кб е напълно достатъчно ако ще и 330 да му пише на километража.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 23 Фев 2011, 15:50

BMW_RIDER написа:Що ги говорите тия глупости сега с километражите...

:mhihi:

Виж, че доста хора са на едно мнение ... Ноу Коммент просто :conf:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата