Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1080
Регистриран на: 31.03.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Е46 touring

Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

Мнение от ka4i » 07 Мар 2011, 10:24

Здравейте!
Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия? Решил съм да изненадам половинката и гостите с тях за утре вечер и моля за помощ!
Благодаря предварително!

Пълнени патладжани от с телешко месо

Продукти: 1 порция

патладжани – 200 гр,

лук – 20 гр,

домати – 50 гр,

кълцано телешко месо или телешка кайма – 90 гр,

олио – 25 гр,

чесън,

магданоз,

чер пипер и сол.

Приготвяне: Патладжаните се нарязват на половинки по дължина. Издълбават се с лъжичка, посоляват се и се оставят да се изцеди черния сок. В мазнината се задушава ситно нарязания лук, месото, накълцано на много ситно или каймата, чесъна, магданоза, черния пипер и солта. Със задушената смес се пълнят отцедените патладжани и се нареждат в плитка тавичка, покриват се с филийки от домати, сипва се малко топла вода на дъното и ястието се пече, докато остане на мазнина. Върху всеки патладжан внимателно се счупва по едно яйце, така че белтъка да го облее, а жълтъка да остане в средата. Отново се запича, докато белтъка побелее.

И

Домати, пълнени с кълцани пилешки гърди

Тук е оригиналната рецептата, на руски.

Продукти:
5 средно големи домата
1 опаковка замразени пилешки гърди (около 500-600г)
две щипки девисил, щипка мащерка, щипка риган, сол на вкус
майонеза
кашкавал

Пилешките гърди се изплакват с вода и докато са още замръзнали се нарязват на малки кубчета.
Запържват се до златисто в тиган, заедно с подправките. Солта се слага накрая.
Доматите се измиват, отгоре се изрязва по-тясната част. Сърцевината се изважда с малка лъжица. Отцедените, запържени кубчета се слагат в доматите. Слага се дебел слой майонеза, а отгоре се настъргва дебел пласт кашкавал.
Редят се върху станиол в тавичка (за да няма после трудности при измиването).
Запичат се в предварително загрята фурна (240-260°) 15тина минути или докато кашкавалът хване кафеникава коричка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2499
Регистриран на: 23.06.2005
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

Мнение от kiko » 07 Мар 2011, 10:35

бяло вино!и мезетата вече според него :arrow: сирена асорти,филенце и тн.
патладжана е тежка храна и върви с леки питиета

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

Мнение от hell's angel » 07 Мар 2011, 18:09

За тия ястия - някое по кисело винце, примерно Совиньон Блан, Ризлинг, Шардоне.... Ако искаш да сервираш няколко вина -принципа е вървиш от бели към червени и от млади към по-стари. Най-старите към края на вечерта с не много ароматни бели и жълти сирена или по-леко филенце.
Не маловажен фактор, е и какво обичат гостите :idea: ;)
Другото пиене, според салатките ...
Смени майонезата със сметана, в последната рецепта :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1080
Регистриран на: 31.03.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Е46 touring

Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

Мнение от ka4i » 07 Мар 2011, 19:19

Благодаря!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 899
Регистриран на: 30.11.2006
Местоположение: с. Варна
Пол: Мъж
Кара: MB w212 AMG
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?

Мнение от kronos » 07 Мар 2011, 20:32

Салата от кисело зеле с червен пипер и домашно червено вино :lol:

Червеното вино по правило се сервира с меса, а бялото с морска храна и птиче месо.

За пикантни, солени и пушени ястия се препоръчват белите ризлинг и траминер, а от червените - пино ноар.

За варени и задушени месни ястия и ястия със сметана от белите вина е най - подходящо шардонето, а от червените - мерло и каберне совиньон.

За високо киселинни храни като домати и цитрусови плодове - совиньон блан, от червените - цинфандел.
Божоле (леко червено вино с плодов аромат) - подходящо за десерти, сирена, пикантни храни, скара, морски дарове.
Кианти (доста силно италианско червено вино, много сухо) - подходящо за предястия, леки сирена, паста, морска храна, свинско, телешко, скара.
Пино ноар (френско червено вино със свеж аромат) - поднася се с леки сирена, сандвичи, свинско, телешко, агнешко, пилешко, морска храна.
Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) - подхожда на скара, сирена, паста, агнешко и пилешко.
Каберне Совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) - сервира се с тежки сирена и скара.

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook