Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?
Модератор: Общи модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- ka4i
- ентусиаст
-
- Мнения: 1080
- Регистриран на: 31.03.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Е46 touring
Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?
Здравейте!
Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия? Решил съм да изненадам половинката и гостите с тях за утре вечер и моля за помощ!
Благодаря предварително!
Пълнени патладжани от с телешко месо
Продукти: 1 порция
патладжани – 200 гр,
лук – 20 гр,
домати – 50 гр,
кълцано телешко месо или телешка кайма – 90 гр,
олио – 25 гр,
чесън,
магданоз,
чер пипер и сол.
Приготвяне: Патладжаните се нарязват на половинки по дължина. Издълбават се с лъжичка, посоляват се и се оставят да се изцеди черния сок. В мазнината се задушава ситно нарязания лук, месото, накълцано на много ситно или каймата, чесъна, магданоза, черния пипер и солта. Със задушената смес се пълнят отцедените патладжани и се нареждат в плитка тавичка, покриват се с филийки от домати, сипва се малко топла вода на дъното и ястието се пече, докато остане на мазнина. Върху всеки патладжан внимателно се счупва по едно яйце, така че белтъка да го облее, а жълтъка да остане в средата. Отново се запича, докато белтъка побелее.
И
Домати, пълнени с кълцани пилешки гърди
Тук е оригиналната рецептата, на руски.
Продукти:
5 средно големи домата
1 опаковка замразени пилешки гърди (около 500-600г)
две щипки девисил, щипка мащерка, щипка риган, сол на вкус
майонеза
кашкавал
Пилешките гърди се изплакват с вода и докато са още замръзнали се нарязват на малки кубчета.
Запържват се до златисто в тиган, заедно с подправките. Солта се слага накрая.
Доматите се измиват, отгоре се изрязва по-тясната част. Сърцевината се изважда с малка лъжица. Отцедените, запържени кубчета се слагат в доматите. Слага се дебел слой майонеза, а отгоре се настъргва дебел пласт кашкавал.
Редят се върху станиол в тавичка (за да няма после трудности при измиването).
Запичат се в предварително загрята фурна (240-260°) 15тина минути или докато кашкавалът хване кафеникава коричка.
Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия? Решил съм да изненадам половинката и гостите с тях за утре вечер и моля за помощ!
Благодаря предварително!
Пълнени патладжани от с телешко месо
Продукти: 1 порция
патладжани – 200 гр,
лук – 20 гр,
домати – 50 гр,
кълцано телешко месо или телешка кайма – 90 гр,
олио – 25 гр,
чесън,
магданоз,
чер пипер и сол.
Приготвяне: Патладжаните се нарязват на половинки по дължина. Издълбават се с лъжичка, посоляват се и се оставят да се изцеди черния сок. В мазнината се задушава ситно нарязания лук, месото, накълцано на много ситно или каймата, чесъна, магданоза, черния пипер и солта. Със задушената смес се пълнят отцедените патладжани и се нареждат в плитка тавичка, покриват се с филийки от домати, сипва се малко топла вода на дъното и ястието се пече, докато остане на мазнина. Върху всеки патладжан внимателно се счупва по едно яйце, така че белтъка да го облее, а жълтъка да остане в средата. Отново се запича, докато белтъка побелее.
И
Домати, пълнени с кълцани пилешки гърди
Тук е оригиналната рецептата, на руски.
Продукти:
5 средно големи домата
1 опаковка замразени пилешки гърди (около 500-600г)
две щипки девисил, щипка мащерка, щипка риган, сол на вкус
майонеза
кашкавал
Пилешките гърди се изплакват с вода и докато са още замръзнали се нарязват на малки кубчета.
Запържват се до златисто в тиган, заедно с подправките. Солта се слага накрая.
Доматите се измиват, отгоре се изрязва по-тясната част. Сърцевината се изважда с малка лъжица. Отцедените, запържени кубчета се слагат в доматите. Слага се дебел слой майонеза, а отгоре се настъргва дебел пласт кашкавал.
Редят се върху станиол в тавичка (за да няма после трудности при измиването).
Запичат се в предварително загрята фурна (240-260°) 15тина минути или докато кашкавалът хване кафеникава коричка.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2499
- Регистриран на: 23.06.2005
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?
бяло вино!и мезетата вече според него
сирена асорти,филенце и тн.
патладжана е тежка храна и върви с леки питиета

патладжана е тежка храна и върви с леки питиета
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?
За тия ястия - някое по кисело винце, примерно Совиньон Блан, Ризлинг, Шардоне.... Ако искаш да сервираш няколко вина -принципа е вървиш от бели към червени и от млади към по-стари. Най-старите към края на вечерта с не много ароматни бели и жълти сирена или по-леко филенце.
Не маловажен фактор, е и какво обичат гостите
Другото пиене, според салатките ...
Смени майонезата със сметана, в последната рецепта

Не маловажен фактор, е и какво обичат гостите


Другото пиене, според салатките ...
Смени майонезата със сметана, в последната рецепта



Ubi dubium, ibi libertas
- ka4i
- ентусиаст
-
- Мнения: 1080
- Регистриран на: 31.03.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Е46 touring
- kronos
- ентусиаст
-
- Мнения: 899
- Регистриран на: 30.11.2006
- Местоположение: с. Варна
- Пол: Мъж
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Re: Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия?
Салата от кисело зеле с червен пипер и домашно червено вино
Червеното вино по правило се сервира с меса, а бялото с морска храна и птиче месо.
За пикантни, солени и пушени ястия се препоръчват белите ризлинг и траминер, а от червените - пино ноар.
За варени и задушени месни ястия и ястия със сметана от белите вина е най - подходящо шардонето, а от червените - мерло и каберне совиньон.
За високо киселинни храни като домати и цитрусови плодове - совиньон блан, от червените - цинфандел.
Божоле (леко червено вино с плодов аромат) - подходящо за десерти, сирена, пикантни храни, скара, морски дарове.
Кианти (доста силно италианско червено вино, много сухо) - подходящо за предястия, леки сирена, паста, морска храна, свинско, телешко, скара.
Пино ноар (френско червено вино със свеж аромат) - поднася се с леки сирена, сандвичи, свинско, телешко, агнешко, пилешко, морска храна.
Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) - подхожда на скара, сирена, паста, агнешко и пилешко.
Каберне Совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) - сервира се с тежки сирена и скара.

Червеното вино по правило се сервира с меса, а бялото с морска храна и птиче месо.
За пикантни, солени и пушени ястия се препоръчват белите ризлинг и траминер, а от червените - пино ноар.
За варени и задушени месни ястия и ястия със сметана от белите вина е най - подходящо шардонето, а от червените - мерло и каберне совиньон.
За високо киселинни храни като домати и цитрусови плодове - совиньон блан, от червените - цинфандел.
Божоле (леко червено вино с плодов аромат) - подходящо за десерти, сирена, пикантни храни, скара, морски дарове.
Кианти (доста силно италианско червено вино, много сухо) - подходящо за предястия, леки сирена, паста, морска храна, свинско, телешко, скара.
Пино ноар (френско червено вино със свеж аромат) - поднася се с леки сирена, сандвичи, свинско, телешко, агнешко, пилешко, морска храна.
Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) - подхожда на скара, сирена, паста, агнешко и пилешко.
Каберне Совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) - сервира се с тежки сирена и скара.
5 мнения
• Страница 1 от 1
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани