С БГ Регистрация в Испания

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

С БГ Регистрация в Испания

Мнение от дид0 » 12 Апр 2011, 13:38

Здравейте, интересувам се може ли в Испания да се кара кола на БГ регистрация повече от 6 месеца? Понеже подочух, че ако работиш там и стоиш повече от 6 месеца, хванат ли те да караш кола с БГ номера конфискуват колата? :shock:
Ще бъда много благодарен ако някой може да помогне с актуално инфо.
П.п Става въпрос за Района около Барселона (Тарагона)
Последна промяна дид0 на 12 Апр 2011, 14:12, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на изпарения

Re: С БГ Регистрация в Испания

Мнение от BorisBMW » 12 Апр 2011, 13:59

Баща ми кара там с БГ табели и 2-ма негови приятели изгоряха. Колкото знам глобата е 3к евро, за колата дали е конфискуват не съм сигурен. Няма значение за кой район става въпрос, толкова са се озлобили заради кризата, че за най-малкото нещо тряскат страшни актове..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от дид0 » 12 Апр 2011, 14:30

А ако се направи Испанска застраховка? :roll:
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 12 Апр 2011, 14:35

дид0 написа:А ако се направи Испанска застраховка? :roll:

Това променя ли ти БГ регистрацията на МПС-то ? :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на изпарения

Мнение от BorisBMW » 12 Апр 2011, 14:43

Проблемът е, че ти караш по техните пътища, а плащаш данъци тук. Иначе една регистрация там е 1500евро, ако смяташ да работиш дълго, по-добре да си купиш кола там.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 12 Апр 2011, 17:25

Колеги, моля ви не обърквайте човека с отговори, които нямат нищо общо с истината.
До преди известно време (преди да влезем в ЕС) не можеше да се кара кола с БГ регистрация повече от 6м. и също така не се разрешаваше на българи, законно пребиваващи на Испанска територия или така наречените резиденти да карат с БГ свидетелство за управление.
Сега обаче нещата са други, БГ свидетелството е валидно и автомобил с БГ регистрация и валидна застраховка и зелена карта може да се кара без проблем.
Друг е момента че с БГ регистрация ще спират Колегата пуснал темата много често, защото напоследък започваме да си печелим лоша слава благодарение на някои БГ индивиди, които правят зулуми в Испания :no:
Поздрави на всички!!!
П.С. Колега, ако мога да съм полезен с нещо относно Испания,пиши на ЛС

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 12 Апр 2011, 18:43

Наша кола, Ауди Q7, се кара втора година без проблем в Испания с български номера, с валидна Зелена карта, преглед, каско и т.н. :yes: Така че няма проблем :idea:
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 12 Апр 2011, 19:19

И аз знам ,че имаш право в една календарна година да караш 6 месеца с БГ номера.
това е защото им ползваш пътищата а не плащаш данък. друг е въпроса ,че има хора които карат много по дълго но си е късмет ,че не са имали проблеми до сега ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от дид0 » 12 Апр 2011, 19:54

Аз също си карах Е34-ката 1 година без проблем но сега нещата стоели по друг начин....Дали има начин законно да си караш колата на БГ табели? Примерно ако направиш тяхна застраховка, да плащаш някакъв данък....? Много ми се иска да сам на БГ табели понеже там дори едни 17-ки неможеш да си сложиш без да е вписано в талона (също като в Германия трябва да се минава TUV) :kuku:
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 12 Апр 2011, 20:34

дид0 написа:...

Застраховка може да направиш, но не виждам смисъла :dunno:
Данъци как да платиш там, като нямаш нищо общо с тях :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Много
Мечтае да кара: По много

Мнение от Valkoni » 12 Апр 2011, 20:45

Колега няма такива работи,България е пълноправен член на евросъюза.Системата е вече единна,и ако искаш да си караш колата 6 или 10 месеца там това не е никакъв проблем.Стига да е с изрядни документи,и да спазваш разпоредбите на страната в която пребиваваш.А и ако работиш там работни документи(трудов договор,осигуровки и т.н.)Никой няма право да те глобява ако всичко ти е легално и изрядно.Имам опит от години извън страната.Успех и не се шашкай.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 12 Апр 2011, 21:58

специално за Англия казвам предполагам че и в другите членки на евросъюза е така.
в закона изрично е записано ,че имаш право да пребиваваш 6 месеца на тяхна територия в една календарна година. а ако си резидънт задължително трябва да си регистрираш колата там.
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 12 Апр 2011, 22:05

stambo_81dg написа:специално за Англия казвам предполагам че и в другите членки на евросъюза е така.
в закона изрично е записано ,че имаш право да пребиваваш 6 месеца на тяхна територия в една календарна година. а ако си резидънт задължително трябва да си регистрираш колата там.

За всички страни от ЕС важи същото правило :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Апр 2011, 22:15

Преди съм карал така кола тук и имах проблем, а наскоро без малко да залитна и да взема пак кола от БГ и да се чудя какво да правя.
Закона е ясен, ако си ресидент тук, нямаш право да е караш над 6 месеца. От там нататък искат да е регистрираш, това, че еди кой си карал 1-2 или 3 години и нямал проблем нищо не значи, просто не са се заяли и е имал късмет. Имам познати, които и до ден днешен карат, но всеки си решава. Може ти да имаш този късмет обаче.. Проблеми ще има и с прегледа, ако остане повече време, а и с застраховките, които знаем колко добре плащат в БГ, а какво остава за чужбина. Има един тънък момент, че няма как да се докаже от колко време е тук автомобила, дали 2 седмици или 6 месеца, но ако те спрат няколко пъти и се опише, може след време да знаят и в някое следващо спиране да излезе наяве, а и проблема с прегледа и застраховките си остава. С две думи, ако не е някакво уникална кола, не виждам никакъв смисъл за всичките тревоги и нерви, които ще преживееш. Ако си с Бг книжка, може и да се отървеш, някои хора са така, но пак казвам може, защото пак могат да те проверят за 2 минути и да разберат, че си ресидент. Ако не си ресидент, нямаш никакви проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Апр 2011, 22:21

дид0 написа:Аз също си карах Е34-ката 1 година без проблем но сега нещата стоели по друг начин....Дали има начин законно да си караш колата на БГ табели? Примерно ако направиш тяхна застраховка, да плащаш някакъв данък....? Много ми се иска да сам на БГ табели понеже там дори едни 17-ки неможеш да си сложиш без да е вписано в талона (също като в Германия трябва да се минава TUV) :kuku:

Това е така, но и не е така! Няма никакво значение с колко цола си, важното е външния размер да е еднакъв с предписания, това се вижда от автокалкулаторите. Примерно от 195/55/15 се минава, без никакви прегледи и проблеми на 205/40/17. Дебелината може да мърда до 20 мисля, но цолажа не ги вълнува. Ако се слагат много по-дебели гуми, да минава се преглед, но не струва кой знае колко.
Точно, ако си с БГ табели и някои много дебели гуми, бъди сигурен, че ще те спират всеки ден!
Последна промяна alekangg на 12 Апр 2011, 22:23, променена общо 3 пъти

Следваща

Назад към Извън Темата