Давност на невръчен АКТ...?!?
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- Stefanov_simeon
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: NISSAN PATROL 2.8 GL&OPEL OMEGA
- Мечтае да кара: Alpina / B7 (E65/E66L) / 4.4 i V8 32V L (500 Hp)
Давност на невръчен АКТ...?!?
Здравейте колеги.
Значи имам следния казус:
На 2-ри януари ми съставиха акт поради изтекла гражданска отговорност.Същата беше изтекла на 31 декември...?!?
До момента всеки месец ходя да ми удължават с 1 месец акт-а.
Въпросът ми е има ли давност по която АКТ-а може да отпадне ?
Преди време бях чел някъде че до 6-тия месец не ти ли го връчат (или по точно не ти ли излезе наказателно постановление би следвало акт-а да отпадне по давност).Но от КАТ си траели и дори да си потърсиш това си право казвали че АКТ бил излязал преди 6-тия месец, но не бил връчен ...?!?
Някой знае ли нещо по въпроса ?
След няколко седмици се навършват 6 месеца от както ми съставиха АКТ-а, мога ли да предприема нещо, че бая солени са глобичките за моето провинение (от 400 до 600 лв...) ?
Значи имам следния казус:
На 2-ри януари ми съставиха акт поради изтекла гражданска отговорност.Същата беше изтекла на 31 декември...?!?
До момента всеки месец ходя да ми удължават с 1 месец акт-а.
Въпросът ми е има ли давност по която АКТ-а може да отпадне ?
Преди време бях чел някъде че до 6-тия месец не ти ли го връчат (или по точно не ти ли излезе наказателно постановление би следвало акт-а да отпадне по давност).Но от КАТ си траели и дори да си потърсиш това си право казвали че АКТ бил излязал преди 6-тия месец, но не бил връчен ...?!?
Някой знае ли нещо по въпроса ?
След няколко седмици се навършват 6 месеца от както ми съставиха АКТ-а, мога ли да предприема нещо, че бая солени са глобичките за моето провинение (от 400 до 600 лв...) ?
:-)
Re: Давност на невръчен АКТ...?!?
6месеца е. Потвърдиха ми го от КАТ София, после ти издават нов талон и това е!
Аз съм на 5ти месец също.
- Stefanov_simeon
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: NISSAN PATROL 2.8 GL&OPEL OMEGA
- Мечтае да кара: Alpina / B7 (E65/E66L) / 4.4 i V8 32V L (500 Hp)
liloff написа:6месеца е. Потвърдиха ми го от КАТ София, после ти издават нов талон и това е!
В смисъл отпада ли АКТ-а или просто ти издават нов талон ?
И трябва ли да подам някакви документи, какво къде ?!?
Защото си мисля че ако ходя на гишето те ще си ми удължават АКТ-а до без край !?!?
Всъщтност мен ме спрха полицаи от РПУ-то не бяха от КАТ, така че аз ходя да ми удължават АКТ-а в полицията, а не в КАТ.Но си мисля че това не е от голямо значение.
:-)
6 месеца е за административна санкция - лишаване от правоуправление
2 години е давностния срок на акта. С други думи трябва в рамките на две години да те призоват/намерят и да ти връчат наказателното постановление,а не ти да им ходиш на крака.
2 години е давностния срок на акта. С други думи трябва в рамките на две години да те призоват/намерят и да ти връчат наказателното постановление,а не ти да им ходиш на крака.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Я наистина разкажете колеги, че и на мен ми стана изключително интересно ! В онлайн КАТ, след справка ми казват че нямам актове, а аз имам акт от юли 2010, който не е плащан до сега, но преди 1 месец ми писаха за неплатен. Интересното е че в справките ми казва че нямам актове. Мога ли да отида да си прибера талона, че вече ми е мъчно за него... или ?
П.С. За говорене по телефон в задръстване -> 6 точки, за челна катастрофа с 2 тотал щета коли -> 7 точки, е как да си платя телефона
П.С. За говорене по телефон в задръстване -> 6 точки, за челна катастрофа с 2 тотал щета коли -> 7 точки, е как да си платя телефона

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
И на мен ми е интересно това с давността на актовете. Още като взех книга ми написаха един акт за ляв завой от лента занаправо.
Естествено не бях виновен - не съм го плащал. Та гледах преди няколко месеца в i-kat и в списъка с актовете
този не фигурираше. Та имам още 2-3 акта. Не съм взимал НП, нищо не съм правил, нито съм ходил в КАТ, нито съм плащал. Та на тези актове колко време им е давността? 

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- worker
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E34 525tds
- Мечтае да кара: M3 E30
Та на тези актове колко време им е давността?
Финансовата давност мисля че е две години стига да не са за превишена скорост, защото при тях няма давност

При мен е абсолютно същото положение.Имам акт,нямам наказателно постановление.Писах възражение до шефа на КАТ след като изтекоха шест месеца и ми отговори,че има издадено НП. До ден днешен не съм го получил обаче.
на актове незнам да има давност ...
На постановленията две години - потвърдено!
- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
Един краток въпрос и от мен за акт. Брат ми го спират в Долна Диканя пред една седмица в 12ч вечерта. Бил е с мойта кола и малко му мрънкали въпреки има генерално пълномощно от мен от тази година. Карал е с 76 в населено място. Абе олял се накратко и просто не искал да ги храни катаджиите с рушвети и с молби (май намекнале че искат да се договорят, ама брат ми казал пишете си акт и не ме занимавайте с такива работи). Написали му акта ама не му взеле малкия талон (то ест не знам дали го и взимат при акт.. (не съм Българин още)..и не ги знам законите толко добре...четох го здвп ама не ми се разясни много кое как е
).
Той си кара с македонската книжка, ама колата си е с български номера (просто е в процес на изкарване на бг книжка). Не могат реално да му вземат точки от македонската книжка (те могат ама не им дал другата книжка където да ги написат...щот в Македония имаш дополнително книжуле където ти ги писат точките).
Значи, писали му акт, не му взеле нищо и му казале да чака да го извикат. Той искал направо на място да си плати акта, не му дали, не знам си кво.. Просто се страхува мен да не ме спрят на някоя митница и да ми искат пари (по тази причина всичко е изрядно от към даноци, гражданска, актове.....и да платих 80 лв акт щот не съм си регнал колата в общината, щот не знаех как е процедурата и никой включително и нотариуса не ми каза че трябва да го направя... ама опраих се), щот колата е на мое име... Аз му казах да не се притеснява, щом не са му жзели малкия талон, друг път ако го спрат катаджии няма да знаят че има неплатен акт.
И сега той си чака да дойде от кат Наказателно Поставление, и дали въобще ще дойде това поставление по пощата?
И има ли някакви глоби за неплатени актове, дали трябва да ти вземат малкия талон когато ти пишат акт? Щот карам много често в България, да знам как да се оправя без да черпя някой..
стана малко дълго ама....

Той си кара с македонската книжка, ама колата си е с български номера (просто е в процес на изкарване на бг книжка). Не могат реално да му вземат точки от македонската книжка (те могат ама не им дал другата книжка където да ги написат...щот в Македония имаш дополнително книжуле където ти ги писат точките).
Значи, писали му акт, не му взеле нищо и му казале да чака да го извикат. Той искал направо на място да си плати акта, не му дали, не знам си кво.. Просто се страхува мен да не ме спрят на някоя митница и да ми искат пари (по тази причина всичко е изрядно от към даноци, гражданска, актове.....и да платих 80 лв акт щот не съм си регнал колата в общината, щот не знаех как е процедурата и никой включително и нотариуса не ми каза че трябва да го направя... ама опраих се), щот колата е на мое име... Аз му казах да не се притеснява, щом не са му жзели малкия талон, друг път ако го спрат катаджии няма да знаят че има неплатен акт.
И сега той си чака да дойде от кат Наказателно Поставление, и дали въобще ще дойде това поставление по пощата?
И има ли някакви глоби за неплатени актове, дали трябва да ти вземат малкия талон когато ти пишат акт? Щот карам много често в България, да знам как да се оправя без да черпя някой..
стана малко дълго ама....

- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
vlad0 написа:на актове незнам да има давност ...
какво значи това имам акт за винетка на година и шест месеца, но не съм ходил да взема НП, значи ли това, че ако почакам още малко ще мине давността..
доколкото знам глобата е само парична...

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
Мисля че актовете нямат давност...
т.е. пишат ти акта... излиза постановлението... както вече би трябвало да знаете... едно наказание не влиза в сила докато не ти връчат постановлението... до 6 месеца ако не те намерят да ти връчат постановлението, акта автоматично влиза в сила... в твоя случай виновни са служителите на КАТ защото забавят придвижването на акта и заради това предполагам не си го получаваш... по моята логика този акт независимо кога се придвижи... все някой ден ще стане на постановление... от там все някога ще ти влезне и наказанието в сила...
т.е. пишат ти акта... излиза постановлението... както вече би трябвало да знаете... едно наказание не влиза в сила докато не ти връчат постановлението... до 6 месеца ако не те намерят да ти връчат постановлението, акта автоматично влиза в сила... в твоя случай виновни са служителите на КАТ защото забавят придвижването на акта и заради това предполагам не си го получаваш... по моята логика този акт независимо кога се придвижи... все някой ден ще стане на постановление... от там все някога ще ти влезне и наказанието в сила...
Oбясниха ми, че акта отпада и не се очаква да излезе наказателно постановление за него.Stefanov_simeon написа:В смисъл отпада ли АКТ-а или просто ти издават нов талон ?liloff написа:6месеца е. Потвърдиха ми го от КАТ София, после ти издават нов талон и това е!
И трябва ли да подам някакви документи, какво къде ?!?
Защото си мисля че ако ходя на гишето те ще си ми удължават АКТ-а до без край !?!?
Всъщтност мен ме спрха полицаи от РПУ-то не бяха от КАТ, така че аз ходя да ми удължават АКТ-а в полицията, а не в КАТ.Но си мисля че това не е от голямо значение.
Не знам какво се попълва още, но предполагам нищо! Издават ти новия талон и това е.
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
Абе мисля че си седят , имам един от 2009та дето другия месец ще направи 3 години и си седи той е за скорост вярно , а за другите нямам спомен
I'm slowly drifting

14 мнения
• Страница 1 от 1