Моля спешно за информация - БГ кола в Чужбина

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Моля спешно за информация - БГ кола в Чужбина

Мнение от zvezdo88 » 27 Юли 2011, 10:37

Добро утро колеги,

От снощи съм доста притеснен и ми трябва информация отностно каране на кола с български регистрации в Холандия.

Студент съм в момента и карам колата си тук от 3 години с Български регистрации. Никога не съм спиран от полицай и винаги карам по правилата. Реших да си пререгистрирам колата и започнах да се интересувам. Вчера получих информацията ,че за регистрация трябва да платя 45% от стойноста на автомобила , което в моят случай е към 5000 евро. Другото което ми казаха е ,че нямам право да карам колата с българските табели повече от 3 месеца на територията на Холандия - ако ме хванат и съм карал повече, глобата е 5000 евро и имаш 6 дни да я регистрираш. Засичали я с така наречените коли - скенери и нямало начин да ги излъжеш. Информацията я получих от човек който живее от много години в Холандия. Въпроса е ,че в сайта за правилата на движение и регистрация на автомобили английската версия не работи. Доста се наплаших и реших да си връщам колата в България още този петък и да се прибирам към Холандия със самолет.

Моля да ми кажете ако знаете има ли такива неща като закони ако има някой в Холандия или чужбина.

П.С Моля без коментари от сорта - ако те спрат лъжи ги ,че еди какво си. Не става въпрос за лъгане ами всичко да си ми е легално.

Благодаря предварително
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Моля спешно за информация - БГ кола в Чужбина

Мнение от Bogat-Beden » 27 Юли 2011, 11:01

Колега,имаше наскоро такава тема за бг коли в Гърция
Аз също като теб съм карал 1 година без да ме спират (DK),но и аз бях пресрочил..
Май има някакъв вариант да е на чуждо име или с пълномощно,но аз лично не съм пробвал :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 27 Юли 2011, 23:06

колега

българия, както и холандия са страни членки на европейския съюз

това ограничение от 3 месеца или колкото е, може да е валидно само за кола, ползваща регистрация, издадена от страна, която не е членка на европейския съюз, какъвто е случая примерно с американските табели в българия

идеята на цялата работа е, все едно да не те пускат да караш в пловдив със софийски номера повече от 1 уикенд, тъпо а?
No bling at the Ring

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d E46 2002г.
Мечтае да кара: 2010 e92 335i

Мнение от makaveli316 » 27 Юли 2011, 23:19

Колега, тия "на мен ми казаха" са типичните неща които и тук ще ти кажат - демек никой не знае точно, а всеки е дочул или е гледал филми.
И аз имам подобен въпрос, но не съм пуснал тема, защото знам, че просто ще се изпишат 20 мнения с различни отговори и дори някои да са наистина така, съмненията в мен ще преобладават.
Аз за това другата седмица мисля да намеря време и да ида до полицията и да питам чичко полицай как стоят нещата и да ми каже всичко черно на бяло и какви възможни "вратички" има.
Мен до сега ме спираха 2 пъти, един от които беше когато един ме удари отзад и тогава бяха мега пекани полицайте и нищо не ми казаха за бг номерата.
До година мисля да и слагам немски номера и да ми е мирна душата, но за сега нямам възможност, просто имам други приоритети с финансите.
Наистина ако разбера как стоят нещата с тия номера, ще направя сайт направо, щото съм попадал на толкова теми относно тоя проблем и толкова различни мнения съм виждал, че човек да се чуди кво да мисли.
Последна промяна makaveli316 на 27 Юли 2011, 23:22, променена общо 2 пъти
Изображение

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Юли 2011, 23:19

Въпросът е дали работиш и плащаш данъци в Холандия... ако отговорът е НЕ, тогава нищо не могат да ти кажат... ако отговорът е ДА, тогава ако те хванат - дупе да ти е яко...

Ако не си регистриран по работно място и т.н. в Холандия, а просто си студент там, който "просто учи", тогава не виждам какво могат да ти кажат за колата... ако обаче си постоянно пребиваващ, с постоянно местоживеене, работно място (с договор и т.н.) и всичките му салтанати, тогава колата трябва да е регистрирана там... твоят човек вероятно живее и работи там и затва знае информацията по този начин...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 28 Юли 2011, 3:55

Mollov написа:Въпросът е дали работиш и плащаш данъци в Холандия... ако отговорът е НЕ, тогава нищо не могат да ти кажат... ако отговорът е ДА, тогава ако те хванат - дупе да ти е яко...

Ако не си регистриран по работно място и т.н. в Холандия, а просто си студент там, който "просто учи", тогава не виждам какво могат да ти кажат за колата... ако обаче си постоянно пребиваващ, с постоянно местоживеене, работно място (с договор и т.н.) и всичките му салтанати, тогава колата трябва да е регистрирана там... твоят човек вероятно живее и работи там и затва знае информацията по този начин...

:yes: Абсолютно точно! И не само за Холандия.

ПП: Тук в Гърция спасението е с пълномощно - не е твоя колата и не могат да ти кажат нищо, предполагам същото важи и за целия ЕС при положение, че имаш документи и работиш легално.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 28 Юли 2011, 8:31

А защо не провериш в службите в Холандия как стои въпроса? Хората на запад са много учтиви и ще ти обяснят, особенно когато отидеш и питаш :yes:
:yes:

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 28 Юли 2011, 11:03

Ae лошото е, че като отидеш да ти обяснят, да не стане така, че да ти кажат "при това положение ще е добре да ми дадете документите си, докарате колата на нашият паркинг и да си вземете постановлението за глобата..." :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 28 Юли 2011, 11:34

за учащ няма как да стане това...
за работещ е вероятно... има врътка с командировани лица, но не е това темата...

ентусиаст
Аватар

Мнение от zvezdo88 » 28 Юли 2011, 11:44

Благодаря на всички отзовали се на помощ.

Вчера звънях на Полицията и от там много любезно ми обясниха.
Ако си статут студент и имаш временна регистрация в Холандия с адрес, трябва да отидеш да си направиш BPM и да минеш на преглед, като си задържаш табелите българските, но един вид си им плащаш техния данък. Има някакъв калкулатор за изчисления където ми излезе ,че трябва да платя 1600 евро за този данък. Общо взето се отказах и реших да си пътувам за България да си продам колата и да си купя от тук и да ми е мирна душата. По-късно мога да направя тема с всичко което се изисква и каква е цялата процедура .
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d E46 2002г.
Мечтае да кара: 2010 e92 335i

Мнение от makaveli316 » 28 Юли 2011, 14:57

Mollov написа:Ae лошото е, че като отидеш да ти обяснят, да не стане така, че да ти кажат "при това положение ще е добре да ми дадете документите си, докарате колата на нашият паркинг и да си вземете постановлението за глобата..." :)

Съмнявам се, все пак не говорим за Бг. Хората са наистина любезни в "цивилизованите" държави. На мен лично хора които ме виждат за първи път, работещи държавна работа, са ми влизали в положението и са ме съветвали и съм останал впечатлен. Даже полицай ми скъса глобата и каза другия път да внимавам, след като старателно ми обесни къде и как да паркирвам, че да не получа глоба. Бяхме отишли с приятелката веднага да я платим и човека каза, че никога не е виждал хора толкова бързо да си плащат глобите.
Ако човек е честен, хората ти влизат в положението, а ако си тарикат, нормално да е обратното.
Изображение

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seven-eight » 28 Юли 2011, 22:48

и аз имам опит с БГ регистрационните номера в чужбина. Просто си искат техните номера(на съответната държава) и това е. Ако си full time student , тоест 3,5години трябват номера, ако си exchange(с престой до една година), можеш да си караш с твоите. Поне в Дания е така.

Тук в Дания трябва да си регистрираш колата до 14 дена, по принцип срока е до 6 месеца в европейския съюз, ама Дания разбираш ли тряя да е 14 дена.

И другото е, че аз писах на Европейската Комисия, ама единственото което получих е copy и paste от сайта им, нищо че не отговаря на реалността.

А номера с пълномощното не минава вече.

п.с. Колега, най-добре си се ориентирал за взимането на кола от Холандия. По скъпо ще ти е, но ще си спокоен. И аз така си взех датска и съм си екстра сега. А иначе внимавай с камерите, защото снимките пристигат до няколко дена и като си с холандския номер, ще трябва да ги плащаш.

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 31 Юли 2011, 8:26

В Италия ако имаш carta d'Identita нямаш право да караш кола с чужди табели, на твое име. Ако колата е собственост на друг човек (без италиански документ за самоличност не е проблем). Аз карам с кола регистрирана на фирмата ми в България и нямам проблем.
Имайте предвид, че в момента има много масирана акция за коли с български табели като цяло в Европа, защото премиите по застраховки са ни нелепо ниски в резултат на което плащането на обезщетение става бавно, трудно и не винаги е реално.
Освен това, що джигит развозва български табли на румънско-българския принцип нашумял напоследък не е истина. Доста бели се правят с наши коли и има доста проблеми.
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Мнение от audi_bulgarian » 31 Юли 2011, 8:36

Nasti написа:В Италия ако имаш carta d'Identita нямаш право да караш кола с чужди табели, на твое име....

Разбира се, че можеш да караш кола с чужди табели на твое име :winky: ...и при все, че си с жабарски паспорт :P

Nasti написа:Доста бели се правят с наши коли и има доста проблеми.

Ми няма такова нещо! :roll: Нали има статистика по въпроса....не ги ядем доматиту с колците :roll:
Изображение

Назад към Извън Темата