Днес Швейцария празнува рожден ден

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Днес Швейцария празнува рожден ден

Мнение от Penchev » 01 Авг 2011, 17:00

Изображение Koлеги , днес цяла Швейцария празнува своят национален празник :D Изображение

На готово поствам една статия от сайта livenews.bg , от която можете да прочетете подробности около събитието и датата.
Мен лично ме е яд ,че не мога да съм там точно сега :arrow: грандиозни тържества се провеждат , денят естествено е неработен.Една от уникалните атракции е церемонията с традиционните алпхорнове + хвърлянето на Швейцарските флагове :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=oimfEZgH7BU

Да са живи и здрави хората , да пазят природата ,традициите и даденостите си за да красят все така континента , да помагат все така в трудни моменти , когато тук никой не може да помогне за човешко здраве :bowdown: :bowdown: :bowdown: и не на последно място да са все така безупречно честни и точни :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Първи август е националния празник на Швейцария. На този ден швейцарците отбелязват своя национален празник, празнувайки го с огньове и с празнична заря.

На 1-ви август 1291 трите кантона Ури (Uri), Швиц (Schwyz) и Унтервалден (Unterwalden) сключват "Вечния съюз" ("Ewigen Bund") и поставят началото на Швейцария. Съюзът на първите трите кантона първоначално е замислен единствено за оказване на съпротива на австрийците и на други общи врагове. В последствие все повече и повече кантони се присъединяват, кои доброволно, кои не, но така с времето се създава Швейцария в днешните й граници.

Изображение
Поляната на Рютли :D

Изображение

Съюзът бива сключен на Rütliwiese (поляната на Рютли) и до днес местото на най-тържествените празнични церемонии с т.н. "Rütlischwur" (Клетвата на Рютли), която знае всяко дете.

Т.н. Bundesbrief от 1291, в който областите Ури (Uri), Швиц (Schwyz) и Унтервалден (Unterwalden) се свързват в съюз обещаващ си подкрепа е датиран "начало на август 1291". За това и националния празник се празнува на 1-ви август. Документът дълго е бил "загубен" и едва 1758 бива открит в частен архив в кантон Schwyz.

Хартата обединява включените страни в борба срещу чуждото господство на Хабсбургите от Свещената Римска Империя. През 1353 година към първите три кантона се присъединили кантоните Гларус и Цуг и градовете Цюрих, Люцерн и Берн, формиращи "Старата Федерация" от 8 кантона оцеляла през по-голямата част на 15-ти век (въпреки че Цюрих е изключен от конфедерацията през 1440 г. поради териториален конфликт) и довела до нарастване на силата и богатството на федерацията. Традиционното изброяване на кантоните е вследствие от реда на тяхното присъединяване, като 8-те, формиращи "Старата Федерация" са споменавани първи.

Въпреки това 1-ви август дълго не се е смятал за "деня на Швейцария", а по-скоро 8 ноември. Историкът Егидиус Джуди (Aegidius Tschudi) поставя датата на исторически недоказаната "Клетва на Рютли" (Rütlischwur), смятаща се за поставяща началото на Швейцария, на 8.11.1307. За първи път тази клетва е спомената в исторически източници през 1470.

От 1899 г. насам по препоръка на правителството кантоните бият камбаните вечерта на 1 август. От това в началото твърде скромно събитие с времето се развива националното тържество: с огньове по планините, заря, патриотични речи и много, много грилирани наденици. Едва от 1993 г. насам денят е обявен официално за почивен.

Различни празненства отбелязват този ден в цялата страна, някой помпозни, други скромни. Традиционно, празникът бива почитан с хиляди грилирани наденици и тържествена заря. С десетки планински огньове, видими почти от всякъде и навсякъде, бива почитано миналото, изразява се надеждата в бъдещето и вяра в живота. Планинските огньове са една от прекрасните традиции, която е символ на сила и задружие.

Информационен източник http://livenews.bg/Dnes-SHveytsariya-pr ... -den-16290

Георги Пенчев
Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Re: Днес Швейцария празнува рожден ден

Мнение от Bavarcho » 01 Авг 2011, 19:03

Страхотна държава, дано хората там още дълго ни радват с точността си, да пазят прекрасната природа и естествено да ни радват с перфектните си коли :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изображение Изображение Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 01 Авг 2011, 20:50

аз им желая дълголетие и да бъдат все така точни :D ах как ми се иска и Бълагрия да заприлича на Швейцария на Балканите :confused:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 02 Авг 2011, 20:16

един toocool ни стига :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Авг 2011, 21:53

Не знам много за Швейцария, нито съм ходил там (а много искам), но някак си имам голям респект към тая страна. Пожелавам на хората там всичко най-хубаво, да запазят държавата си държава :), да се гордеят с това, което имат, и все така да правят шоколада :mhihi:

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 02 Авг 2011, 22:00

Шоколада ми има празник :mhihi: ще го изям с респект! :mhihi:

А иначе наистина.. една страхотна страна.. по това което съм чувал за нея.. чистота, ред и култура! :yes:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Авг 2011, 5:33

Перфектна държава за стари хора. От сега съм решил- като стана на 65 - се преселвам. Доста впечатления имам от нея и знам, че много ще ме кефи.

Да са живи и здрави.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 03 Авг 2011, 6:30

Да им е честит празника, да са живи и здрави и да пазят реда и традициите, които имат в момента докато дойде и моя ред да ги посетя, а защо не и да се преселя там.

А сега в кръга на шегата:
Изображение
Изображение

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 03 Авг 2011, 13:23

както е тръгнало цяла България ще се пресели там и после горко и на Швейцария :mhihi:
Добре, че преселването не става толкова лесно ...

пп. В кръга на шегата де, да не се обидят колегите :winky:
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 03 Авг 2011, 22:50

kOnPuBkA написа:както е тръгнало цяла България ще се пресели там и после горко и на Швейцария :mhihi:
Добре, че преселването не става толкова лесно ...

пп. В кръга на шегата де, да не се обидят колегите :winky:

Добре че е шегата, та покрай нея да си кажем и истината :mhihi:

Penchev, с Тоо Cооl - а като нищо може да спретнете едно групово унищожаване на булгаристанските ви лични документи :mhihi:

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 03 Авг 2011, 23:55

zxsport , май е въпрос на време :)
Аз до момента само хубави неща съм видял там , продължавам да виждам и в сега , като в това не визирам само красотите и уреденоста на страната. За хората какви неща съм чул ,че незнам какви били ,че незнам що били ,но личния ми опит говори съвсем друго ! Верно сега няма много такива "оооо ела да пием по една ракия" и газ на бутилката до напикаване (макар ,че хората тук доста сериозно се отчуждиха) а после приказки зад гърба :help: завист и нарушаване на личното пространство ... НЕ , невероятно точни ,чисти и истински взаимоотношения без навлизане в личното пространство.Абе за мен и жена ми дори в момента няколко души от там какви жестове направиха и продължават да правят сега , направо нямаме думи :bowdown: 5 живота няма да ми стигнат за да се отблагодарявам !!! На есен като отидем пак , ще носиме подаръци разни малко от малко поне да връщаме жестове и внимание до небето :bowdown:

Знаете ли какво е да сте там , да познавате всичко много добре , да познавате хора и да имате приятели , да познавате привичките им , да обичате и познавате адски много красивата им природа от кантон Граубунден до Женева и от кантон Тичино до кантон Юра абе изобщо да се носите в "небесата" измежду всичките адски луксове докато сте там и изведнъж БААААМ в тежката и омерзена действителност в България ? Питайте мен -> много е гадно подяволите :help: Незнам в фейсбука съвсем , кой от там - кой е тук ,но доста хора имам добавени и те виждат разни мои снимки и знаят ,че съвсем не се шегувам ...

Георги Пенчев
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 04 Авг 2011, 0:26

:mhihi: :mhihi: какво ще кажете ,а ?

Изображение

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 04 Авг 2011, 7:22

Жорка, няколко пъти съм изпитвал рязката промяна от чужда към Българска действителност, и е доста неприятно.
Честно казано напоследък така като се разхождам из страната, виждам че нещата като, че ли малко от малко се опитват да тръгнат в някаква посока, но все имам странното усещане че ще е временно. :paranoid:
Изображение

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 04 Авг 2011, 13:04

_65536_kb_sec_ написа:Жорка, няколко пъти съм изпитвал рязката промяна от чужда към Българска действителност, и е доста неприятно.
Честно казано напоследък така като се разхождам из страната, виждам че нещата като, че ли малко от малко се опитват да тръгнат в някаква посока, но все имам странното усещане че ще е временно. :paranoid:

Просто жалки напъни бих казал.. :no:

А иначе жорка... Здрава пейка без надписи :shock:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust

Мнение от А.Марчев » 04 Авг 2011, 13:13

uricatoli написа:Шоколада ми има празник :mhihi: ще го изям с респект! :mhihi:

А иначе наистина.. една страхотна страна.. по това което съм чувал за нея.. чистота, ред и култура! :yes:

:ok: :ok: :ok:

Баща ми е ходил там и когато се върна от там все хубави неща за нея даже казва ,че иска там да живее :angel: просто като гледах снимки те там е като рай :angel:

Хайде честит им празник ! :bchug:
Изображение

Назад към Извън Темата