Днес Швейцария празнува рожден ден
Модератор: Общи модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Днес Швейцария празнува рожден ден

На готово поствам една статия от сайта livenews.bg , от която можете да прочетете подробности около събитието и датата.
Мен лично ме е яд ,че не мога да съм там точно сега

Да са живи и здрави хората , да пазят природата ,традициите и даденостите си за да красят все така континента , да помагат все така в трудни моменти , когато тук никой не може да помогне за човешко здраве

Първи август е националния празник на Швейцария. На този ден швейцарците отбелязват своя национален празник, празнувайки го с огньове и с празнична заря.
На 1-ви август 1291 трите кантона Ури (Uri), Швиц (Schwyz) и Унтервалден (Unterwalden) сключват "Вечния съюз" ("Ewigen Bund") и поставят началото на Швейцария. Съюзът на първите трите кантона първоначално е замислен единствено за оказване на съпротива на австрийците и на други общи врагове. В последствие все повече и повече кантони се присъединяват, кои доброволно, кои не, но така с времето се създава Швейцария в днешните й граници.
Поляната на Рютли

Съюзът бива сключен на Rütliwiese (поляната на Рютли) и до днес местото на най-тържествените празнични церемонии с т.н. "Rütlischwur" (Клетвата на Рютли), която знае всяко дете.
Т.н. Bundesbrief от 1291, в който областите Ури (Uri), Швиц (Schwyz) и Унтервалден (Unterwalden) се свързват в съюз обещаващ си подкрепа е датиран "начало на август 1291". За това и националния празник се празнува на 1-ви август. Документът дълго е бил "загубен" и едва 1758 бива открит в частен архив в кантон Schwyz.
Хартата обединява включените страни в борба срещу чуждото господство на Хабсбургите от Свещената Римска Империя. През 1353 година към първите три кантона се присъединили кантоните Гларус и Цуг и градовете Цюрих, Люцерн и Берн, формиращи "Старата Федерация" от 8 кантона оцеляла през по-голямата част на 15-ти век (въпреки че Цюрих е изключен от конфедерацията през 1440 г. поради териториален конфликт) и довела до нарастване на силата и богатството на федерацията. Традиционното изброяване на кантоните е вследствие от реда на тяхното присъединяване, като 8-те, формиращи "Старата Федерация" са споменавани първи.
Въпреки това 1-ви август дълго не се е смятал за "деня на Швейцария", а по-скоро 8 ноември. Историкът Егидиус Джуди (Aegidius Tschudi) поставя датата на исторически недоказаната "Клетва на Рютли" (Rütlischwur), смятаща се за поставяща началото на Швейцария, на 8.11.1307. За първи път тази клетва е спомената в исторически източници през 1470.
От 1899 г. насам по препоръка на правителството кантоните бият камбаните вечерта на 1 август. От това в началото твърде скромно събитие с времето се развива националното тържество: с огньове по планините, заря, патриотични речи и много, много грилирани наденици. Едва от 1993 г. насам денят е обявен официално за почивен.
Различни празненства отбелязват този ден в цялата страна, някой помпозни, други скромни. Традиционно, празникът бива почитан с хиляди грилирани наденици и тържествена заря. С десетки планински огньове, видими почти от всякъде и навсякъде, бива почитано миналото, изразява се надеждата в бъдещето и вяра в живота. Планинските огньове са една от прекрасните традиции, която е символ на сила и задружие.
Информационен източник http://livenews.bg/Dnes-SHveytsariya-pr ... -den-16290
Георги Пенчев
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Re: Днес Швейцария празнува рожден ден
Страхотна държава, дано хората там още дълго ни радват с точността си, да пазят прекрасната природа и естествено да ни радват с перфектните си коли

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
аз им желая дълголетие и да бъдат все така точни
ах как ми се иска и Бълагрия да заприлича на Швейцария на Балканите 

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
един toocool ни стига 

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Не знам много за Швейцария, нито съм ходил там (а много искам), но някак си имам голям респект към тая страна. Пожелавам на хората там всичко най-хубаво, да запазят държавата си държава
, да се гордеят с това, което имат, и все така да правят шоколада 

- uricatoli
- Зайо-Байо
-
- Кара: Пръскан кенеф
- Мечтае да кара: Мка комби
- Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..
Шоколада ми има празник
ще го изям с респект!
А иначе наистина.. една страхотна страна.. по това което съм чувал за нея.. чистота, ред и култура!

А иначе наистина.. една страхотна страна.. по това което съм чувал за нея.. чистота, ред и култура!

Перфектна държава за стари хора. От сега съм решил- като стана на 65 - се преселвам. Доста впечатления имам от нея и знам, че много ще ме кефи.
Да са живи и здрави.
Да са живи и здрави.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Да им е честит празника, да са живи и здрави и да пазят реда и традициите, които имат в момента докато дойде и моя ред да ги посетя, а защо не и да се преселя там.
А сега в кръга на шегата:

А сега в кръга на шегата:

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
както е тръгнало цяла България ще се пресели там и после горко и на Швейцария
Добре, че преселването не става толкова лесно ...
пп. В кръга на шегата де, да не се обидят колегите

пп. В кръга на шегата де, да не се обидят колегите

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- zxsport
-
kOnPuBkA написа:както е тръгнало цяла България ще се пресели там и после горко и на Швейцария![]()
пп. В кръга на шегата де, да не се обидят колегите![]()
Добре че е шегата, та покрай нея да си кажем и истината

Penchev, с Тоо Cооl - а като нищо може да спретнете едно групово унищожаване на булгаристанските ви лични документи

- Penchev
- Сватбаря
-
zxsport , май е въпрос на време
Аз до момента само хубави неща съм видял там , продължавам да виждам и в сега , като в това не визирам само красотите и уреденоста на страната. За хората какви неща съм чул ,че незнам какви били ,че незнам що били ,но личния ми опит говори съвсем друго ! Верно сега няма много такива "оооо ела да пием по една ракия" и газ на бутилката до напикаване (макар ,че хората тук доста сериозно се отчуждиха) а после приказки зад гърба
завист и нарушаване на личното пространство ... НЕ , невероятно точни ,чисти и истински взаимоотношения без навлизане в личното пространство.Абе за мен и жена ми дори в момента няколко души от там какви жестове направиха и продължават да правят сега , направо нямаме думи
5 живота няма да ми стигнат за да се отблагодарявам !!! На есен като отидем пак , ще носиме подаръци разни малко от малко поне да връщаме жестове и внимание до небето
Знаете ли какво е да сте там , да познавате всичко много добре , да познавате хора и да имате приятели , да познавате привичките им , да обичате и познавате адски много красивата им природа от кантон Граубунден до Женева и от кантон Тичино до кантон Юра абе изобщо да се носите в "небесата" измежду всичките адски луксове докато сте там и изведнъж БААААМ в тежката и омерзена действителност в България ? Питайте мен -> много е гадно подяволите
Незнам в фейсбука съвсем , кой от там - кой е тук ,но доста хора имам добавени и те виждат разни мои снимки и знаят ,че съвсем не се шегувам ...
Георги Пенчев

Аз до момента само хубави неща съм видял там , продължавам да виждам и в сега , като в това не визирам само красотите и уреденоста на страната. За хората какви неща съм чул ,че незнам какви били ,че незнам що били ,но личния ми опит говори съвсем друго ! Верно сега няма много такива "оооо ела да пием по една ракия" и газ на бутилката до напикаване (макар ,че хората тук доста сериозно се отчуждиха) а после приказки зад гърба

Знаете ли какво е да сте там , да познавате всичко много добре , да познавате хора и да имате приятели , да познавате привичките им , да обичате и познавате адски много красивата им природа от кантон Граубунден до Женева и от кантон Тичино до кантон Юра абе изобщо да се носите в "небесата" измежду всичките адски луксове докато сте там и изведнъж БААААМ в тежката и омерзена действителност в България ? Питайте мен -> много е гадно подяволите

Георги Пенчев
- Penchev
- Сватбаря
-
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Жорка, няколко пъти съм изпитвал рязката промяна от чужда към Българска действителност, и е доста неприятно.
Честно казано напоследък така като се разхождам из страната, виждам че нещата като, че ли малко от малко се опитват да тръгнат в някаква посока, но все имам странното усещане че ще е временно.
Честно казано напоследък така като се разхождам из страната, виждам че нещата като, че ли малко от малко се опитват да тръгнат в някаква посока, но все имам странното усещане че ще е временно.

- uricatoli
- Зайо-Байо
-
- Кара: Пръскан кенеф
- Мечтае да кара: Мка комби
- Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..
_65536_kb_sec_ написа:Жорка, няколко пъти съм изпитвал рязката промяна от чужда към Българска действителност, и е доста неприятно.
Просто жалки напъни бих казал..

А иначе жорка... Здрава пейка без надписи

- А.Марчев
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust
uricatoli написа:Шоколада ми има празникще го изям с респект!
![]()

Баща ми е ходил там и когато се върна от там все хубави неща за нея даже казва ,че иска там да живее

Хайде честит им празник !

15 мнения
• Страница 1 от 1