Добив на шистов газ от американската фирма Шеврон в Добруджа
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Добив на шистов газ от американската фирма Шеврон в Добруджа
Правителството подписа договор за консцесия с американската фирма Шеврон, позволяващ сондажи за шистов газ на територията на Добруджа. Смятате ли решението за правилно и мислите ли, че по този начин България ще извлече ползи за себе си, благодарение на ''добрата'' американска компания? Ето и един трейлър, показващ ползите за населението живеещо на територия, в която се добива въпросния газ:
http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8
Ако ви се гледа филм на ужасите гледайте целия филм. Скоро ще можем да го гледаме и на живо с български дублаж по новините в 20:00 за сънародниците в Нови Пазар и околностите...
http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8
Ако ви се гледа филм на ужасите гледайте целия филм. Скоро ще можем да го гледаме и на живо с български дублаж по новините в 20:00 за сънародниците в Нови Пазар и околностите...
Re: Добив на шистов газ от американската фирма Шеврон в Добруджа
Първо , подписали са само договор за проучване, а не за добив
И второ, ако там наистина има газ за 300 години напред, жителите на Търговище ще могат да си купят вили в Дубай 

Не Мы такие, Жизнь такая
- Helix
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS;E30 325i
- Мечтае да кара: Самолет
Гледах вчера Gasland и ако 10% от филма е истина, шистовия газ не трябва да се добива в БГ още по-малко в Добруджа, още по-малко от Шеврон!

- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Kaк пък американска компания ще осигури енергийна независимост на България... Ебаси...Да поканим и турските войски у нас да гарантират националната ни ни сигурност!
Иначе - САЩ и Канада да си бомбят за шистов газ, те си имат огромни пустеещи площи. А при нас какво? Ще почнат да бомбят в Добруджа и след 2 дни ще пием вода с химикали в София!
Второ - нали бъдещето не беше във фосилните горива? Защо да обезпечаваме националата енергийна независимост с такива? Къде отидеха ветрогенераторите, къде отидоха слънчАвите панели?!
Трето - петролните компании хич им немам доверие! Тея пичове си гледат само печалбата и хич не ги интересува какво ще оставят след себе си!
Иначе - САЩ и Канада да си бомбят за шистов газ, те си имат огромни пустеещи площи. А при нас какво? Ще почнат да бомбят в Добруджа и след 2 дни ще пием вода с химикали в София!
Второ - нали бъдещето не беше във фосилните горива? Защо да обезпечаваме националата енергийна независимост с такива? Къде отидеха ветрогенераторите, къде отидоха слънчАвите панели?!
Трето - петролните компании хич им немам доверие! Тея пичове си гледат само печалбата и хич не ги интересува какво ще оставят след себе си!
Без страх, без спирачка!
Аз защо ли си мисля, че сме по-компетентни от всичките експерти на Земята и много по-добре знаем кво е тва шистов газ, за какво се бори с всичките му ползи, всичките му минуси.. или сме пророци, вярващи в новините в 20:00.. или 19:00 уотевър.
what a helluva ride
^Абе няма нужда да си какъвто и да е пророк, специалист, експерт или каквото там щеш, за да знаеш, че тоя договор ще позволи на неква американска фирма да дойде и да източи тоя газ и да го продаде, а ние да ядем дебелия под формата на замърсена околна среда и влошен жизнен стандарт за всички, живеещи в близост до находището с много малки изключения. Или вярваш, че договора за концесия е подписан в интерес на България и американската фирма едва-ли-не ще дойде да ни го изкопае и да ни го сложи в хранилища и ще иска пари само за труд, а ние ще продаваме газ на целия балкански полуостров и отвъд него и ще станем бетер Бруней?
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
pampo написа:Правителството подписа договор за консцесия с американската фирма Шеврон, позволяващ сондажи за шистов газ на територията на Добруджа...
чакай сега- подписали са концесия за добив или разрешително за проучване

Е договора първо предвижда сондажи (които не се разлиават съществено от самия добив) и при откриването им започване на добив и изплащане на концесионни отчисления. Смятам става ясно от поста ми, че не стартират добив, а само проучвания.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
че стартират проучвания е ясно... пак да питам дали си 100% сигурен какво са подписали
разрешение за пробни сондажи е едно, концесия е друго... аз залагам каса бира, че НЕ е подписан концесионен договор
и не щото съм сигурен, не съм се интересувал изобщо- просто има да се изпълнят много неща преди концесия и те не се изпълняват тихомълком за 1-2 месеца... само като се сетя колко бързо се прави ОВОС ми е ясно, че реален добив ще има най-рано след 3г. в идеалният случай...

^ Да, реален добив ще има може би и след повече от 3 години, но самите проучвания са достатъчно вредни, а и не виждам никаква причина добива след това да не се осъществи, иначе подписания договор не съм го прочел наистина и съм пуснал само каквото съм видял по новинарските сайтове...
MatriX_Fucked написа:Kaк пък американска компания ще осигури енергийна независимост на България... Ебаси...Да поканим и турските войски у нас да гарантират националната ни ни сигурност!
ТОВА!
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
правя двоен пост, защото смятам, че е нужно да акцентирам не, ами да натъртя до посиняване, че това трябва да бъде единствения цитат във всички мнения до края на темата
не просто защото единствения ценен ресурс, който имаме е нашата природа и никакъв шистов газ няма да може да ни купи чиста вода и здрави деца
не просто защото такива проекти със ужасяващи последици за околната среда и преди са били на тезгяха - пример - Бургас-Александруполис - знаете ли каква щеше да е технологията - да стане 1 фал и черноморието ни щеше да се превърне и в черноплажие... Знаете ли референдума кога беше проведен? В най-студения ден от шибаната зима, когато в Бургас беше -10. Кой нормален човек ще иде да гласува на тоя референдум при -10 и влудяващо леден вятър, правещ усещането за -20? Е, аз отидох, но да ви кажа, там просто нямаше хора, всички се седяха на топло. Случайна дата, случайно време, нали...
Има и други примери, наистина трябва да се даде гласност на негативните последици от такива проучвания и добив и да се спре! Абсолютно императивно е, ако не искате един ден децата и внуците ви да ви питат - дядо, разкажи ми за децата от твоето време, които са имали само по 5 пръста на ръка и са доживявали до 90-100 годишна възраст...
не просто защото единствения ценен ресурс, който имаме е нашата природа и никакъв шистов газ няма да може да ни купи чиста вода и здрави деца
не просто защото такива проекти със ужасяващи последици за околната среда и преди са били на тезгяха - пример - Бургас-Александруполис - знаете ли каква щеше да е технологията - да стане 1 фал и черноморието ни щеше да се превърне и в черноплажие... Знаете ли референдума кога беше проведен? В най-студения ден от шибаната зима, когато в Бургас беше -10. Кой нормален човек ще иде да гласува на тоя референдум при -10 и влудяващо леден вятър, правещ усещането за -20? Е, аз отидох, но да ви кажа, там просто нямаше хора, всички се седяха на топло. Случайна дата, случайно време, нали...
Има и други примери, наистина трябва да се даде гласност на негативните последици от такива проучвания и добив и да се спре! Абсолютно императивно е, ако не искате един ден децата и внуците ви да ви питат - дядо, разкажи ми за децата от твоето време, които са имали само по 5 пръста на ръка и са доживявали до 90-100 годишна възраст...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Странно,значи дали на американска компания да "проучва" за шистов газ и американците се изръсили с 30 милиона $,тия да не са някаква научна лаборатория и да пишат само къде има и къде няма или са някаква благотворителна организация дето си хвърля парите ,ей така,само да копне тук и там и да казва какво са намерили...Не вярвам в такива благодетели,най-вероятно са платили тея пари за "проучване" и това което се крие от държавата е че ако намерят,то автоматично да има и концесия...а забелязвате ли срока-2 години,тоест до 2 години трябва да са приключили и евентуално почнали,как съвпада със следващите избори
Ето и една друга компания,дето намери големи количества газ в черно море в шелфа на България,те бяха така добри,по договор,първо на нас да ни го продават с 10-15% по-ниски цени от колкото си го купуваме от русия-Голема далавера
Най-интересното беше преди около 2-3 месеца,беше дошъл един американец и беше препоръчал на правителството,да предостави на българите възможност,ако някой има нефт/газ в имота си,той да си го обработва,правителството обаче категорично отхвърли тая възможност,ако на някой в имота му бликне нефт или газ,то тоя нефт/газ е собственост единствено и само на държавата-такъв е закона,както и ония закон,че ако някой изкопае злато в имота си,то той трябва да го предаде на държавата срещу някакво минимално обезпечение

Ето и една друга компания,дето намери големи количества газ в черно море в шелфа на България,те бяха така добри,по договор,първо на нас да ни го продават с 10-15% по-ниски цени от колкото си го купуваме от русия-Голема далавера

Най-интересното беше преди около 2-3 месеца,беше дошъл един американец и беше препоръчал на правителството,да предостави на българите възможност,ако някой има нефт/газ в имота си,той да си го обработва,правителството обаче категорично отхвърли тая възможност,ако на някой в имота му бликне нефт или газ,то тоя нефт/газ е собственост единствено и само на държавата-такъв е закона,както и ония закон,че ако някой изкопае злато в имота си,то той трябва да го предаде на държавата срещу някакво минимално обезпечение

- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
ве кой гласува за 1вия отговор
американците ще ни помогнат да сме независими
тея ще ни преебат природата и по някакъв начин ще сме им задлъжняли за "услугата"

mitrax написа:ве кой гласува за 1вия отговорамериканците ще ни помогнат да сме независими
тея ще ни преебат природата и по някакъв начин ще сме им задлъжняли за "услугата"
Ми първо, единствено американците имат технология за добив на шистов газ . Или може би е по-добре да дадем находищата на руснаците, че да могат с повод и без повод да ни врътват кранчето, когато си поискат

Не Мы такие, Жизнь такая
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2