радар-детектор в Македония

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

радар-детектор в Македония

Мнение от adovet » 31 Авг 2011, 20:42

Колеги разрешено ли е ползването на радар детектор в Македония?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 N46B20

Re: радар-детектор в Македония

Мнение от Luki Junior » 01 Сеп 2011, 1:53

Нямам си идея.... А съм македонйец..... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Не давай жега много на колата..а ако чичо полицай те пита какво ти е това, казвай мп3 плеер за музика..... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сериозно.....видях че ще пътуваш за Охрид.... Ако ходиш през Гюешево, имаш околу 80 КМ магистрала и другото ти е дволентов път. На магистралата 130 си ОК.... по другите пътища понамалявай когато минеш низ селата... С други думи, карай свободно с 10 до 20 над позволеното извън населените места...
И македонците имат гаден навик да не при-светкат когато има катаджии на пътя.....

В краен случай ако ти пишат акт, не го плащай и не давай пари на полицай//с други думи рушвет..... На Митницата няма начин да знаят за него...

И не пий алкохол и да караш, в повечето случаи взимат книжки и глобата е 300-400 евро, и ако си пиинал в повече ще те закарат до локалния офис на КАТ.. много държат за алкохола и няма компромиси...
И винаги светлините пуснати, и колана сложен... Ако ти трябва още инфо свиркай....

Ако ходиш през Станке Лисичково/Златарево напиши...щот съм минал много пъти през двете и знам къде чакат катаджиите по пътя...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 01 Сеп 2011, 4:13

snipermkd написа:Нямам си идея.... А съм македонйец..... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Не давай жега много на колата..а ако чичо полицай те пита какво ти е това, казвай мп3 плеер за музика..... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сериозно.....видях че ще пътуваш за Охрид.... Ако ходиш през Гюешево, имаш околу 80 КМ магистрала и другото ти е дволентов път. На магистралата 130 си ОК.... по другите пътища понамалявай когато минеш низ селата... С други думи, карай свободно с 10 до 20 над позволеното извън населените места...
И македонците имат гаден навик да не при-светкат когато има катаджии на пътя.....

В краен случай ако ти пишат акт, не го плащай и не давай пари на полицай//с други думи рушвет..... На Митницата няма начин да знаят за него...

И не пий алкохол и да караш, в повечето случаи взимат книжки и глобата е 300-400 евро, и ако си пиинал в повече ще те закарат до локалния офис на КАТ.. много държат за алкохола и няма компромиси...
И винаги светлините пуснати, и колана сложен... Ако ти трябва още инфо свиркай....

Ако ходиш през Станке Лисичково/Златарево напиши...щот съм минал много пъти през двете и знам къде чакат катаджиите по пътя...

Meрси колега :yes:

Потребител
Аватар
Кара: E36 320 Touring
Мечтае да кара: E46 M3
Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино

Мнение от Loopix » 01 Сеп 2011, 11:06

В допълнение на написаното от колегата snipermkd ще добавя, че ограниченията за скорост са следните - в града 60 км./ч, извън града 110 км./ч. Внимавай много къде почват и къде свършват населените места, че там табелите са жълти и са така поставени, че е лесно да се обърка човек ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 01 Сеп 2011, 14:31

Ограниченията са:
50 км/ч в населени места
80 км/ч извън населени места
100 км/ч по първокласен път
120 км/ч по магистрала.
Кара се на фарове през цялата година.

Пътувал съм много пъти до Скопие през Гюешево и само един път имаше полицаи на магистралата. Внимавай по първокласните пътища, че има участъци с по 2 ленти в едната посока (най-често на изкачване) и по някое време дясната лента свършва и трябва да се престроиш в лявата, но няма никакви знаци преди това. Особено неприятно е вечерно време. По магистралата до Скопие се плаща 2 пъти (общо 80 денари). Един път съм ходил и до Охрид, но не помня колко още се плащаше натам. На повечето места приемат плащане и в лева и в евро, но обикновено го смятат на по-нисък курс. До колкото знам курса на еврото е фиксиран. В банките го купуват по 61,35 и го продават по 61,75.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E36 320 Touring
Мечтае да кара: E46 M3
Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино

Мнение от Loopix » 01 Сеп 2011, 15:09

M5 написа:Ограниченията са:
50 км/ч в населени места
80 км/ч извън населени места
100 км/ч по първокласен път
120 км/ч по магистрала.
...............

Колега, нещо си в грешка, миналата година ми се наложи да пътувам в Македония и се информирах нарочно на границата (което ще посъветвам да направи всеки при влизане в Македония) и както казах - 60 км/ч в населени места и 110 км/ч извън населени места, 130 км/ч по магистрала.

Ето и извадка от страницата на МВнР по въпроса:

ІІ. Пътуване и сигурност

Специфична информация за сигурността:
В страната има случаи на автомобилни кражби. На оживените места - пазари, автобусни спирки, ж.п. гари и др. не са рядкост джебчийските кражби. Освен пари и ценности, обект на интерес са и българските паспорти.

При нощно шофиране, особено извън магистралите, следва да се внимава за транспортни средства без светлинна сигнализация, което за тази страна е често срещано явление. В главните пътища нерядко се включват селскостопански машини, които затрудняват допълнително движението.
Обща пътническа информация:

• На територията на РМ задължително се шофира с включени фарове. Глобата за нарушението е на стойност 45 евро.
• Ограниченията на скоростта са, както следва:
- до 130 км/ч по магистрален път;
- до 110 км/ч по междуградски път;
- до 60 км/ч в населено място.
При извършени нарушения глобата е в размер между 45 и 300 евро, в зависимост от размера на превишената скорост.
• Задължително е използването на предпазни колани в МПС от всички пътници и на всички седалки, където има вграден защитен колан. Глобата за нарушение е в размер на 20 евро.
• Забранено е на седалката до шофьора да се возят деца до 12-годишна възраст както и лица под въздействието на алкохол. Глобата за нарушение е в размер на 45 евро.
• Забранено е използването на мобилен телефон от водача по време на движение. Глобата за нарушение е в размер на 45 евро.
• Лимитът за количество алкохол в кръвта на водача на МПС е 0,5 промили, а за професионалните шофьори – 0 промили. Глобата за нарушение е в размер от 250 до 400 евро. В случай на констатиране на количество алкохол в кръвта, надвишаващо допустимото, на водача не се позволява да продължи да управлява автомобила.
• В периода 15 ноември – 15 март е задължително автомобилът да бъде снабден със зимни авто-принадлежности /зимни гуми, вериги, торбичка с пясък, лопатка и др./. Глобата за нарушение е в размер на 15 евро.
• Движението по магистралите в Р Македония е платено. Заплаща се в македонски денари или евро.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 01 Сеп 2011, 16:29

Един съвет.
Ако минаваш на Гюешево/Деве Баир е македонската. След него има 2-3 села застани питай за обменно бюро/менувачница. До Скопйе е 80 денара...ама след Скопйе имаш 2 до Тетово и 2 до Гостивар (мисля че са по 30 денара (1 лев) на патарина)... След това нямаш....

За завръщане ти предлагам да поминеш откай Битола (красив град), Велес, Щип (Штип), Радовиш, Струмица, Златарево.....

Имай на ум че 70% от пътя ще е изкачване, спускане... малко е порамно от Скопйе до Гостивар (там даже можеш да се пробваш да караш колко си искаш...аз там винаги го правя... щот пътя е нов и хубав :mhihi: :mhihi: )

Карай 60 без проблем в населените места (Извънградско 100-110 нямаш проблеми), за магистралите не се притеснявай, коланите сложени, светлините пуснати и карай колко ти е кеф ама с тези ридове и завои едвай ли повече от 130 ще караш :-) )

Не оставай нищо ценно да се вижда по седалките, щот и тук има от мугравите братя.... На световарите ще има да ти мият предното стъкло...
И винаги си сменвай пари в обменно бюро, гледай да имаш точно на брой евро че и тук има много фалшиви ....

Номера на полиция е 192, пожарна 193, спешна помощ 194.

А и зависи от населеното място.. пред охрид има 2 села къде позволеното е 40, а има и други където е 50 и 60. Понякога си мисля че са слагани как им пръдне...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 01 Сеп 2011, 17:38

Ограниченията дето съм ги писал ги има на табела след като се мине границата при Гюешево/Деве баир. Не мога да гарантирам, че са 100% верни. Това съм видял, това споделям.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 01 Сеп 2011, 22:11

Днес по обед пристигнах
Нямаше проблем като изключим това че носех само левове и кредитни карти. И така минах всички путарини без да плащам .като видеха карта и направо ме пускаха. То тука в македония май много не се оправят с картите

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 02 Сеп 2011, 22:07

В македония изобщо не се оправят с кредитни карти. Само за теглене пари от банкомат се ползват. Просто хората тук обичат кеш.... който го няма в голями количества. :mhihi: :mhihi:
Изображение

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 02 Сеп 2011, 22:13

кеша прави чудеса
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 03 Сеп 2011, 0:02

[quote="Loopix"]е задължително автомобилът да бъде снабден със зимни авто-принадлежности /зимни гуми, вериги, торбичка с пясък, лопатка и др.[quote]
и ние ревем зимата за фаровете :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 03 Сеп 2011, 0:44

кеша прави чудеса

Какво не става с кеш, става с МНОГО кеш. :mhihi: :mhihi:

То ако тръгнеш на път тук без хубави зимни гуми по тези ридове и гори и без лопатка, (тук снега не го почистват толко често, а вали 30-40 сантиметри на веднъж принципно) направо тръгвай пеш. С предно ли си или с задно няма значение, закъсал си.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 03 Сеп 2011, 9:01

Aбе то тука смениш малко пари дадат ти една бала пари и свършат за нула време. Нон стоп си обменяме пари :mhihi: :mhihi: Но най интересното беше вчера в като решихме да отидем до Албания. Няма такава страна :mhihi: :mhihi: ,:mhihi: :mhihi: Това е държавата на Мерцедесите. 80% от колите са стари мерцедеси. То да беше само това.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 03 Сеп 2011, 9:03

Да попитам и още нещо. Тук в Македония читава ли е нафтата. По евтина е ама да не е като в Сърбия. Я някой колега дето има опит да сподели, че още не смея да заредя.

Следваща

Назад към Извън Темата