Азбуката и Кирил и Методий

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
Кара: Mercedes, BMW, Subaro

Re: Платена реклама на Камор

Мнение от Терзийски » 16 Дек 2005, 12:51

TheBoss написа:
CheGevara написа:...между другото зимата почна преди 1 месец :lol:
:twisted: Както и Кирил и Методий не са българи, а чисти византийци ;)

хи :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 16 Дек 2005, 13:04

ICE написа:...

Ренде! :twisted:

Терзийски написа:
TheBoss написа:
CheGevara написа:...
:twisted: Както и Кирил и Методий не са българи, а чисти византийци ;)

хи :mhihi: :mhihi: :mhihi:

И едното и другото са истина. А, ако не си убеден то трябва да се върнеш в 8-ми клас :twisted:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Slavi_m » 16 Дек 2005, 14:16

TheBoss написа:...

За Кирил и Методий не си прав ;) И май ще трябва ти да се връщаш :) Те са били славяни,родени в Солун,а по това време тези територий са били населявани главно от хора които в момента се наричат българи :!: Що се отнася до византийците-те нямат никакво участие..Майка им е била славянка,бащата е някой си там Лъв еди кой си(забравих вече точно подробностите)но ако искаш да поспорим по тази тема...дебелите учебници са до мен :)

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 16 Дек 2005, 14:53

Slavi_m написа:
TheBoss написа:...

...

Съгласен! Отваряй и чети! Само ще ти кажа, че Солун по това време е бил в границите на Византийската империя. А баща им е грък. Следователно са били византийски граждани (по-правилно е да се каже,че са граждани на Източната римска империя, известна като Византия). По това време не биха позволили на варварин както са наричали НЕгражданите на РИ да си развява байрака, камо ли да пише и азбука. Което от своя страна навежда на мисълта, че на Кирил и Методий им е наредено отгоре да напишат таз азбука, която така и не се ползва масово. А тази азбука, която ние наричаме кирилица всъщност е методиевица, даже може и да се нарече климентица, защото Климент Охридски я е въвел в употреба.

Ти си на ход :)
Изображение

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 16 Дек 2005, 15:45

Хубава тема се оформя - "Азбуката ни - с какъв произход е всъщност?",
но някой мод да я раздели....

Потребител
Аватар

Мнение от DEYAN IYI » 17 Дек 2005, 20:04

:D Майка им е славянка, а баща им е византиец, което не означава, че е грък ;) Има разни "доказателства" из житията на Кирил и Методий, че са с български аристократичен произход. Вероятно родът им е бил изгонен или е избягал от България поради някаква причина. Както знаете, при бягство на аристократи от една държава в друга, те веднага се "подслоняват" при местните такива и се интегрират в системата, а не берат мандарини, пипер и маслини :) Може би нещо подобно се случва и с фамилията на Кирил и Методий (известни в някои източници с имената Църхо и Страхота, едни типични елински имена :mhihi: )

Кой е поръчал "написването" на азбуката!?! Ами защо да не е Борис!?! Има доста по-логични обяснения от "Византия реши да елинизира славянството чрез християнството и им написа азбука за да се различават от елините" :mhihi:

Самата азбука - глаголицата- едва ли е написана за кратко време в усамотената манастирска среда, където братята "беседвали единствено с книгите". Доста от глаголическите букви кореспондират с древнобългарските рунически символи (както и негръцките букви в кирилицата Ъ,Ь,Б,Ч,Ж,Ц,Ш,Щ, носовките...) и ако говорим за "написване" на славянската азбука, по-подходящ би бил "адаптиране на българските символи към славянския език" ;)

Друг е въпросът "на кой славянски диалект са написани първите текстове". Открити са множество нехарактерни черти за тогавашните говори от солунско, които пък са типични за по-североизточните земи от същото време:)

И "Моравската мисия" е твърде подозрителна в официалния си вариант!

ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ :!: :!: :!: книгата на д-р Петер Юхас (унгарски българист) - "Кирил и Методий в Българската Моравия" http://www.slovo.bg/old/litforum/121/niliev.htm

ПП- "абе наши са" ;) както биха рекли всички на балканите :lol:
Бай Фичо - ега ти пауъра!!!
Изображение

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
Кара: Mercedes, BMW, Subaro

Мнение от Терзийски » 17 Дек 2005, 23:57

АЗ ТАКАВА ТЕМА НЕ СЪМ ПЪСКАЛ :!: :!: :!: :!: :!: :!:

НЯКОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ ЛИ КАКВО СЕ Е ПОЛУЧИЛО :?: :?: :?:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jk » 18 Дек 2005, 0:12

Конспирация, шантаж и пропаганда! :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от DEYAN IYI » 18 Дек 2005, 5:26

Терзийски написа:АЗ ТАКАВА ТЕМА НЕ СЪМ ПуСКАЛ :!: :!: :!: :!: :!: :!:

НЯКОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ ЛИ КАКВО СЕ Е ПОЛУЧИЛО :?: :?: :?:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Май Тхе Босс е виновен за всичко :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: , щом е провокирал заглавната тема от настоящата беседа:D

ПП- а кога всъщност започна зимата!?!? Току-що се прибрах,малко след 4 сабахлен, та в Пловдив сега има около 5-7 санти сняг!!! Можем спокойно да кажем "В Майнатаун зимата започна от днес!" Ха, дано не ви е изненадал снегът!!!

И да ползвате само релефни гуми :mhihi: , че инче лъзга много, ама кефът по-малко :D
Бай Фичо - ега ти пауъра!!!
Изображение

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 19 Дек 2005, 3:17

за брат ми не знам ама за мен мога да кажа че майка ми и баща ми са 100 % българи :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Назад към Извън Темата