КАТ рекет?!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

КАТ рекет?!

Мнение от vladye » 26 Сеп 2011, 16:20

Здравейте, току-що се връщам от КАТ, ходих да плащам стари актове.

Интерсува ме защо се иска от мен да платя актове, на които според закона им е изтекъл давностният срок?
Тоест, според лелките на гишето за плащане на глобите, давността на актовете изтича след 3 години от влизане в сила на постановлението.
И не искат да чуят друго, казаха ми, че така работели и ако имам възражения да ходя да се оплаквам на "шефа".
Според ЗАНН този срок е 2 години.

Наякой изпадал ли е в такава ситуация?
От колеги от форума съм чувал, че се правят на ударени и държат на това, че при всяко положение срока е 3 години, ако мине ... и на всяка цена да се настоява, това което пише в закона.

Има ли смисъл да подавам жалби или да търся юрист?

ЗАНН
Закон за административни нарушения и наказания

Чл. 64. Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г.) са били обжалвани, но са били потвърдени или
изменени от съда.

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
virtue and tranquillity

Потребител
Аватар

Re: КАТ рекет?!

Мнение от McQueen79 » 26 Сеп 2011, 17:04

vladye написа:Има ли смисъл да подавам жалби или да търся юрист?

Юристите никога не са излишни. :D

Я ми кажи, защо ти е да ги плащаш тия актове? И кога ти връчиха постановленията по тях?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 332i
Детайли за колата: E36 red coupe 3,2 stroker

Мнение от penev » 27 Сеп 2011, 11:10

Tой колегата не иска да ги плаща, а вероятно иска да си вземе талона.
И аз имах такъв случай. Наистина лелката беше крайно неадекватна(или се правеше), но шефа реши проблема.
Моля не ми пишете съобщения! Вече не влизам в този форум.

Потребител
Аватар

Мнение от McQueen79 » 27 Сеп 2011, 18:32

vladye написа:Здравейте, току-що се връщам от КАТ, ходих да плащам стари актове.
Интерсува ме защо се иска от мен да платя актове, на които според закона им е изтекъл давностният срок?

Аз се досетих какво иска, но все пак нека каже, защото няма как да му се даде ясен отговор без да даде ясно условие. Защото другият вариант е две години да е карал без талон - имам няколко такива случаи в адвокатската си практика.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 28 Сеп 2011, 2:04

Една приятелка скоро ходи до КАТ и нея я караха да плаща акт на 2 години и....
Разбира се, че ще си търсиш правата...или просто опитай при друга служителка...
Убедил съм се, че различните служители работят по различен начин :)
Едните ти искат майка си и баща си, а други ти оправят документите без 1000 разправии. Това е в Бг за съжаление :)
Успех!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Аватар

Мнение от vladye » 28 Сеп 2011, 11:07

Книжката трябва да взема :)
Ще мина до БАУ за консултация, а в четвъртък е приемен ден в КАТ и ще подам жалба.

Това за сега.
virtue and tranquillity

Потребител
Аватар

Мнение от McQueen79 » 28 Сеп 2011, 11:09

Oк де, за пореден път се убеждавам, че хората, които не са юристи са като глухонеми, щом става въпрос за юридически въпроси. Не разбирам защо се мъчите да четете законите, като явно написаното там е все едно на чужд език:

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

Какво значи "акт на 2 години"? Актът може да е издаден и преди 5 години, ама това е наказателна процедура. Давността започва да тече ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА на наказателното постановление. Т.е. може да е започнала да тече вчера.

Някой от вас може ли все пак да поясни кога е влязло в сила наказателното постановление и съответно да може да му се отговори от кога е започнала да тече давността, респ. дали служителките са прави?

Аватар

Мнение от vladye » 28 Сеп 2011, 11:57

Пред мен са наказателните ми постановления - в списъка имам такива, които са от преди 3 години, тоест по-стари от 2 години?
Датите са тези, на които влиза в сила наказателното постановление.
virtue and tranquillity

Потребител
Аватар

Мнение от McQueen79 » 28 Сеп 2011, 15:28

vladye написа:Пред мен са наказателните ми постановления - в списъка имам такива, които са от преди 3 години, тоест по-стари от 2 години?

Наказателното постановление влиза в сила когато изтече срокът за обжалването му. Тази дата не я пише никъде. Срокът за обжалването започва да тече от датата на ВРЪЧВАНЕ на наказателното постановление, а не от датата на издаването му.

Т.е. ако днес ви е връчено постановление издадено преди 3 години във връзка с нарушение, случило се преди 3 години, и 1 месец, давността ще изтече след две години и две седмици, т.е. повече от 5 години след извършване на нарушението. Имайте ги предвид тия неща, когато тръгнете да питате кой какво право има - няма как да ви се каже без да бъдете напълно точни и конкретни в излагане на фактите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 03 Окт 2011, 17:23

McQueen79 написа:
vladye написа:Пред мен са наказателните ми постановления - в списъка имам такива, които са от преди 3 години, тоест по-стари от 2 години?

Наказателното постановление влиза в сила когато изтече срокът за обжалването му. Тази дата не я пише никъде. Срокът за обжалването започва да тече от датата на ВРЪЧВАНЕ на наказателното постановление, а не от датата на издаването му.

Т.е. ако днес ви е връчено постановление издадено преди 3 години във връзка с нарушение, случило се преди 3 години, и 1 месец, давността ще изтече след две години и две седмици, т.е. повече от 5 години след извършване на нарушението. Имайте ги предвид тия неща, когато тръгнете да питате кой какво право има - няма как да ви се каже без да бъдете напълно точни и конкретни в излагане на фактите.

Колега, ние не сме юристи, ама все дотолкова сме запознати.Поне затова, за което говоря аз. Разбира се, че се говори за постановление връчено преди 2 години, че и отгоре. Но служителката в КАТ каза, че срокът за амнистиране бил 3 години, което не е така.
Затова казах на колегата да си търси правата, в случай, че и неговото постановление е от тогава :)
Успех!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Потребител
Аватар

Мнение от McQueen79 » 04 Окт 2011, 22:41

Добре де, с какво карате през тия две години? Не обжалвате постановленията, талоните седят в КАТ, при проверка постановлението ли показвате? И има ли полицаи, които се връзват, че едно постановление може да се жали 2 години?

Те от КАТ вече тотално ни цакат: или плащаш, или не получаваш контролния талон. При това положение караш с постановлението докато влезне в сила решението по делото.

Докато жалите и показвате тия постановления, самите полицаи какво казват? Или като видят, че човекът е склонен да жали пред съд и махат с палката и викат "бегай". :D И после вика на другия "тоя беше с постановление". Демек, ялова овца.

Аватар

Мнение от vladye » 05 Окт 2011, 17:33

Добре, като ходите в КАТ как Ви търсят глобите - 2 или 3 години назад?
Мисълта ми е - това масова практика ли е или е изолиран случай?
virtue and tranquillity

Потребител
Аватар

Мнение от alincoo » 05 Окт 2011, 19:50

Егати темата. :) Хем си се о*кал .... хем те били рекетирали като искат да си платиш за гяволъка :) Е н'ема такава държава !!! :)

Аватар

Мнение от vladye » 05 Окт 2011, 22:45

Айде сега си изтрий мнението и не се излагай повече по-добре :yes:
virtue and tranquillity

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 06 Окт 2011, 0:56

McQueen79 написа:Добре де, с какво карате през тия две години? Не обжалвате постановленията, талоните седят в КАТ, при проверка постановлението ли показвате? И има ли полицаи, които се връзват, че едно постановление може да се жали 2 години?

Те от КАТ вече тотално ни цакат: или плащаш, или не получаваш контролния талон. При това положение караш с постановлението докато влезне в сила решението по делото.

Докато жалите и показвате тия постановления, самите полицаи какво казват? Или като видят, че човекът е склонен да жали пред съд и махат с палката и викат "бегай". :D И после вика на другия "тоя беше с постановление". Демек, ялова овца.

Ами карам си със самата книжка и който поред акт имам. :mhihi: В този случай не им се занимава да пишат 15 минути, за акт който струва 10 лв, да не говорим, че нищо не могат да си изпросят от този акт и ме пускат.

Но да се върнем на темата и да обобщим, защото имайки предвид часовия пояс малко ме мързи да чета, мисля, пък и схемата много не я знам, понеже не съм си плащал акт досега. :mhihi: :oops:
Аз имам връчвани само актове за тия 3 години откакто имам книжка. Точки все още имам, ако това има значение. Наказателни постановления не са ми били връчвани и не съм ходил да си взимам. Ако отида до КАТ сега и си ги взема постановленията ще мога ли да обжалвам някое от тях (понеже съм ги взел току-що)? И давността почва да тече, откакто ги взема, така ли, без значение кога ми е писан акта?
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата