За пореден път по въпроса с тъмните прозорци
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Yandel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ги като каляски !
За пореден път по въпроса с тъмните прозорци
Значи ситуацията е следната - ясно ми е, че предните не трябва са затъмнени и тн, но както и да е - днес около София ме спряха за проверка и 'установиха' че съм използвал 'тъмно фолио', но не ме спряха от движение (както уж би трябвало), а ми написаха акт, който щял да е към 20 лева. Казаха ми, че ще си взема талона като си платя акта и мина технически преглед. Обаче при мене колата не е на мое име (и както казах не е спряна от движение) и да речем, че не мога да ида с тая кола да си платя глобата там след 1-2 месеца, когато излезе. Мога ли да ида с каквото и да е до КАТ, да си платя глобата и да си взема талона без да минавам преглед защото аз каква отговорност нося за нечия чужда кола :/
пп. най-интересното е, че стикера за първоначален технически преглед в КАТ е залепен върху фолиото
пп. най-интересното е, че стикера за първоначален технически преглед в КАТ е залепен върху фолиото

Re: За пореден път по въпроса с тъмните прозорци
няма къв преглед да минаваш щом не ти е спряна колата от движение, плащай акта и това е
www.bmwпрофесори-bg.net
- Николай Занчев
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E34 touring
- Мечтае да кара: М5
Yandel написа:пп. най-интересното е, че стикера за първоначален технически преглед в КАТ е залепен върху фолиото
От написаното се досещаш че е залепен на челното стъкло но ти си написал че няма фолио там

Между другото не съм чувал за много тъмно фолио да пишат акт при положение че има странични огледала за обратно виждане демек на вратите пише си го в закона

Yandel написа:Значи ситуацията е следната - ясно ми е, че предните не трябва са затъмнени и тн, но както и да е - днес около София ме спряха за проверка и 'установиха' че съм използвал 'тъмно фолио', но не ме спряха от движение (както уж би трябвало), а ми написаха акт, който щял да е към 20 лева. Казаха ми, че ще си взема талона като си платя акта и мина технически преглед. Обаче при мене колата не е на мое име (и както казах не е спряна от движение) и да речем, че не мога да ида с тая кола да си платя глобата там след 1-2 месеца, когато излезе. Мога ли да ида с каквото и да е до КАТ, да си платя глобата и да си взема талона без да минавам преглед защото аз каква отговорност нося за нечия чужда кола :/
За това нарушение би следвало да ти напишат фиш и ако имаш претенции тогава могат да ти напишат акт.
А това, че колата не е на твое име, не значи, че не носиш отговорност

- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
E ти ако имаш фолио на предния панорамен прозорец /нали там се лепи това за ГТП/ , направо 

"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Yandel
- кандидат ентусиаст
-
Имах фолио - от най-светлото беше. Махнах го като изрязах около стикерите, че иначе после ня мога да ги сложа пак.. иначе ходих в КАТ направо да питам казаха, че ако колата не е спряна от движение си плащам глобата и си карам до другия път като ме спрат за това. 

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
толкова ли е трудно да извадиш акта и да ни прочетеш по кой член ти го пишат
... сега гадаем при налична у теб информация ...

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
фолио на предния джам 

- Yandel
- кандидат ентусиаст
-
Вече не е в мен, но общо взето пишеше, че при проверка е установил, че имам потъмняващо фолио на предния панорамен прозорец и двата странични. Това ми беше нарушението, но така и не разбрах защо просто не ме спря от движение, ами ми сложиха глоба за 20 лева... нали по закон това би следвало да направят. Ето например с моята кола ме спряха преди няколко седмици (само задните са ми затъмнени) и полицая ми вика това фолио на задния прозорец да го няма другия път, защото ще те спра от движение 

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
колега, колкото и теми да пуснеш, няма да промениш закона... тва за 20-те лева е някаква смешка... която сигурен съм няма нищо обшо с нарушението, за кпето си говорите...
на тоя с малката п*шка дето ти е говорил за другия път спокойно му показваш ш без крайните вертикали ...
на тоя с малката п*шка дето ти е говорил за другия път спокойно му показваш ш без крайните вертикали ...
няма вече спиране от движение за тъмни стъкла и глобата е точно 20 лева
www.bmwпрофесори-bg.net
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
benzin написа:няма вече спиране от движение за тъмни стъкла и глобата е точно 20 лева
извади точният текст от закона с промяната + взимат ли точки или не и да ходи народа да затъмнява джамовете

ms написа:benzin написа:няма вече спиране от движение за тъмни стъкла и глобата е точно 20 лева
извади точният текст от закона с промяната + взимат ли точки или не и да ходи народа да затъмнява джамовете
от личен опит и от опита на двама приятели

www.bmwпрофесори-bg.net
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
benzin написа:от личен опит и от опита на двама приятелима не е добре да го знаят много хора, по добре затриите темата
като е от опит поне кажи точки взимат ли

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
benzin написа:ms написа:benzin написа:няма вече спиране от движение за тъмни стъкла и глобата е точно 20 лева
от личен опит и от опита на двама приятелима не е добре да го знаят много хора, по добре затриите темата
да супер нека хората незнаят правата си и да ги изнудват шапкарите по пътищата нали

mbclub.bg написа:
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
От тук става категорично ясно, че задните странични стъкла няма проблем за бъдат затъмнявани.
Остават челното стъкло, задното панорамно и предните странични стъкла.
Относно задното панорамно стъкло никъде не пише , че е забранено затъмняването му, следователно няма член в закона,
на базата на който да бъдем глобявани, следователно и то отпада от притеснения.
За челното стъкло е ясно, че дори не е редно, мен не ме вълнува може или не и не смятам да го коментирам,
но за страничните стъкла на предните врати живо ме интересува мнението на хора наясно със законите.
Има автомобили, които се движат с фабрично затъмнени (с нисък процент разбира се) предни странични стъкла.
Тях полицията не ги закача, но на тези, които са си сложили фолио им прави проблем. Тук има противоречие с
чл. 6 ал. 2 от Конституцията, който гласи следното:
Чл. 6.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
От по-горе цитираният чл.105 ЗДП, ал.1 и 2 става ясна забраната , но каква е санкцията при нарушаване на този член от закона???
Често органите на реда пишат АКТ на основание чл.105 ал.1 от ЗДП, и спират автомобила от движение, но дали тези техни действия са законни???
Ето какво се казва в - Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.!!!
Следователно спирането от движение е неправомерно наказание наложено от пътният полицай.
Ето и още малко доказателства за това :
За да спре от движение автомобила, пътният полицай трябва да има подписана заповед от прекия офицер за налагане на ПАМ да я връчи и да се разпишеш. Нито един полицай няма такава заповед в джоба си ако не е по съдебно решение или издирване.
Тук идва въпроса:
- Да де, но пътният полицай може да спре колата от движение ако тя е технически неизправна и попада под ударите на друг член от ЗДП?
И това не е точно така, защото пътният полицай не е лицето, което може да се произнесе с наказание "спиране от движение"
Да, в казва се, :
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) За осигуряване на безопасността
на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения
могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
... но не пътният полицай решава това, и е тълкувано ето тук:
чл.52 - ЗМВР
чл.11 - ППЗМВР
чл.12 - ППЗМВР
Тва го намерих от http://forums.mbclub.bg/index.php?showtopic=20216 и е от 2 години тая тема. И излиза, че спирането от движение е измислено от чичко полицай по пътищата за да плашат невежите хора.
ps. Даже в нашия форум е имало такава тема как на един са му спрели колата и после ги е осъдил.
Последна промяна b00st на 25 Окт 2011, 14:51, променена общо 2 пъти
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4