американска чалга?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

американска чалга?

Мнение от alx » 21 Ное 2011, 17:08

не, не говоря за рапа...

слушах вчера по радиото едно парче на "блек-аийд пийз"- "аз ще съм" (imma be). бандата определено имат свой стил но все пак се водят поп музика... и се заслушах в текста... и чух следното... (преведено по смисъл щото идиоматиката идва в повече)

фърги пее: (ма мноо я обичам таз кака)

"ще си поклащам ханша а ти ще се облизваш"..
"ще се фръцна насам, ще се фръцна натам"...

уйл-ем-ай пее:

"ще съм брилянтен със мойте милиони- ще дам назаем милиард за да получа обратно билион"...
"ще съм банка която дава заеми от сперма"
"сладураната е в дългове и й връщат чекове ама аз нямам проблем с това"
"аз ще съм в клуба и ще правя каквото си искам, ще пия шампанско, ще съм готин и ще живея хубавия живот"

и така. просто се замислих- чалгата я има нявсякъде...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: американска чалга?

Мнение от bum_bum » 21 Ное 2011, 17:10

Ти май не си слушал 2 Life Crew :mhihi:
http://www.youtube.com/watch?v=IN3P_ttCffk
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: дърто Е30
Мечтае да кара: моята си,ама с неограничен бюджет

Мнение от SPEED_GABROVO » 21 Ное 2011, 17:10

Американската чалга не е ли кънтрито ? :mhihi:
BMW не е просто марка автомобили,а начин на живот.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Ное 2011, 17:20

SPEED_GABROVO написа:Американската чалга не е ли кънтрито ? :mhihi:

Кънтрито им е народната песен,чалгата им е по-скоро аремби то
:mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 21 Ное 2011, 17:21

SPEED_GABROVO написа:Американската чалга не е ли кънтрито ? :mhihi:

Кънтрито им е македонското на тех бре ... :mhihi: Сигурно си имат фестивал "Канзас Фолк" :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 21 Ное 2011, 17:21

alx написа:и така. просто се замислих- чалгата я има нявсякъде...

Мда. Сигурно си чувал едно изказване на покойния Стив Джобс за телевизията? Ако не си:
Steve Jobs написа:When you're young, you look at television and think, There's a conspiracy. The networks have conspired to dumb us down. But when you get a little older, you realize that's not true. The networks are in business to give people exactly what they want. That's a far more depressing thought. Conspiracy is optimistic! You can shoot the bastards! We can have a revolution! But the networks are really in business to give people what they want. It's the truth.

В общи линии, за това става дума...
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 21 Ное 2011, 17:21

Аз винаги съм се смял на "пуританите", отричащи българската музика наречена с "пошлото" име чалга, защото не мисля, че по някакъв начин се различава от "поп", рап или каквато наричат там в чужбината популярната музика, а същите тези се скъсват да слушат...

Та ще вземе да излезе, че няма нищо лошо в поп-фолка, щото носи нещо българско и вместо да се сваляме на чуждоезичните песни (в които очевидно повечето хора не разбират що се пее) е редно да започнем да харесваме и българската също толкова стойностна (и в положителния и отрицателния смисъл) музика :winky:

Има безброй много примери на музика от чужденеция където се пее за секс, пари и коли, без никакъв смисъл, но тук у нас хората предпочитат да се правят на възвишени и открито да я слушат а пък тайничко да друсат гюбеци в малките часове по дискотеките :mhihi:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 21 Ное 2011, 17:23

DrivinGGoD написа:Аз винаги съм се смял на "пуританите", отричащи българската музика наречена с "пошлото" име чалга, защото не мисля, че по някакъв начин се различава от "поп", рап или каквато наричат там в чужбината популярната музика, а същите тези се скъсват да слушат...

Та ще вземе да излезе, че няма нищо лошо в поп-фолка, щото носи нещо българско и вместо да се сваляме на чуждоезичните песни (в които очевидно повечето хора не разбират що се пее) е редно да започнем да харесваме и българската също толкова стойностна (и в положителния и отрицателния смисъл) музика :winky:

Или ще вземе да излезе, че има и стойностна музика, за който търси такава. ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Ное 2011, 17:28

DrivinGGoD написа:Аз винаги съм се смял на "пуританите", отричащи българската музика наречена с "пошлото" име чалга, защото не мисля, че по някакъв начин се различава от "поп", рап или каквато наричат там в чужбината популярната музика, а същите тези се скъсват да слушат...

Има безброй много примери на музика от чужденеция където се пее за секс, пари и коли, без никакъв смисъл, но тук у нас хората предпочитат да се правят на възвишени и открито да я слушат а пък тайничко да друсат гюбеци в малките часове по дискотеките :mhihi:

Ами хората не разбират английски и си слушат тъпнята . Наши поп-фолк не го оправдавам грам , защото 95% са кавъри на съседите ни и личи от километри , че музиката се прави на кило :no: 2004та-05та имаше някаква надежда да чалгата наистина да заприлича на поп-фолк ама не стана .
Американската чалга до колкото знам и викат "комерс" - включва предимно сладко-лигави поп изпълнители . Музиката на камерунците от гетата , даже и няма да я коментирам ...

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 21 Ное 2011, 17:33

Аз лично пък последните години намирам много приятни парчета на т.нар. чалга изпълнители, както като звучене така и заради "пошлите" истини за нашата реалност, които разкриват... и не ме е срам да си го кажа, даже в колата си ги слушам ;) редом с някой от чуждестранните комерсиални парчета като Румънските напоследък, както и с златните Dire Straits, Chris Rea, Scorpions, Queen и Christal Method например :twisted:
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Ное 2011, 17:47

DrivinGGoD написа:ще вземе да излезе, че няма нищо лошо в поп-фолка, щото носи нещо българско

Мда, в чалгията няма почти нищо лошо - освен, че гради селташки манталитет у затъпяващата част от младото българско поколение и други такива "дреболии" :kuku:
Поне да не е на български - та младите да не разбират всички простотии, за които се пее, а само да си въртят гюбеците и да щракат с пръсти като изконни европейци (от Анадола) :bowdown:

Музиката, която слуша човек, не е определящ критерий за интелигентността му - но е типичен белег, по който се познава къде е тръгнал и къде иска да иде.
И в тази връзка личните ми статистически наблюдения са, че слушащите анадолски ритми, пардон БГ поп-фолк, са много по-зле от феновете на US чалгата.

Това долу е БЪЛГАРСКОТО културно наследство:
http://www.youtube.com/watch?v=Eubf1UkwZfg
А това долу е АНАДОЛСКОТО културно наследство:
http://www.youtube.com/watch?v=-0UX87VNiBA
А има сънародници, които, слушайки първото парче, биха казали "А уа ко'й туй притурям са уа?! А уа кви са тия народни пьесни уа! Я зьеми пусни Василис Карас ньещо или на Амет новия хит, че не моа ги трая тея бе!" :kuku: Извинявайте, ама сред слушащите "американска чалга" тези, които ще реагират по-същия начин, са хиляди пъти по-малко :idea:

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 21 Ное 2011, 17:53

flame написа:
DrivinGGoD написа:ще вземе да излезе, че няма нищо лошо в поп-фолка, щото носи нещо българско

Мда, в чалгията няма почти нищо лошо - освен, че гради селташки манталитет у затъпяващата част от младото българско поколение и други такива "дреболии" :kuku:

Всъщност е точно обратното :winky: Текстовете на песните точно отразяват това, което вече се е изградило у "младото българско поколение" и което се случва в днешната реалност... далеч не чалгата е проблема стоящ в основата на селташкия манталитет ;)

flame написа:И в тази връзка личните ми статистически наблюдения са, че слушащите анадолски ритми, пардон БГ поп-фолк, са много по-зле от феновете на US чалгата.

Моите пък са точно обратните, но погледа на различните хора над света е различен... аз съм на мнение, че въпреки западналата интелигентност на българските подрастващи те спокойно могат да се мерят с чуждестранните си наборчета, които са не по-малко изостанали умствено в днешно време :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Ное 2011, 18:01

Незнам,аз слушам Рамщайн,Nightwish и некой от нашите,Ъпсурд (и то щото ги познавам и некой песни ми харесват като съдържание в чист комичен смисъл),не харесвам чалги,не харесвам и разни зурни и са ми супер досадни някой наши песни от народното творчество-автентичното ,дето като отвори някаква уста и половин час -аааааааааааааааааааааааааааааааа,че даже успява и да го къдри :dummy: :banghead: ....
Само като допълнение,обожавам македонските песни,стари градски дето се пее за София (...по Раковска по Дондуков ,даже по Леге...) и класическите на Вивалди,Рахманинов,Бетовен (някъде се пише и Бетховен),Бах,Моцарт...абе класическите...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 21 Ное 2011, 18:04

DrivinGGoD написа:
flame написа:

Всъщност е точно обратното :winky: Текстовете на песните точно отразяват това, което вече се е изградило у "младото българско поколение" и което се случва в днешната реалност... далеч не чалгата е проблема стоящ в основата на селташкия манталитет ;)

Всъщност не е точно обратното, защото изкуството като цяло и музиката в частност определено оказват влияние при оформяне на мирогледа. Та кое е първото не е от такова значение. Факт е, че чалгата най-малкото подпомага изграждането на същия този манталитет, който според теб отразява.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Ное 2011, 18:10

DrivinGGoD написа:
flame написа:

Аха, начи не средата гради манталитета, а той пада некъде от небето - или пък може би учителите учат децата на селташки манталитет :kuku:

DrivinGGoD написа:
flame написа:И в тази връзка личните ми статистически наблюдения са, че слушащите анадолски ритми, пардон БГ поп-фолк, са много по-зле от феновете на US чалгата.

Моите пък са точно обратните, но погледа на различните хора над света е различен...

Добре ве, човек, айде така по-простичко ще ти задам въпроса:
Колко % от мангалите (дето не могат да четат и пишат) слушат чалга и колко слушат Black eyed peas?
И колко % от висшистите слушат чалга и колко слушат Black eyed peas?
А?

Следваща

Назад към Извън Темата