Последно около затъмнените прозорци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ги като каляски !

Последно около затъмнените прозорци

Мнение от Yandel » 10 Мар 2012, 22:04

В централната емисия на НоваТВ от 09.03 има нов подробен репортаж относно затъмняването на прозорците и честно казано аз научих нови неща и който е изтървал може да хвърли едно око на този линк (23:00мин).
А иначе ако правилно съм разбрал аз значи в крайна сметка се разрешава затъмняването на всички прозорци, но с определена светлопропускливост, защото все пак според репортажа нали всяка патрулка е оборудвана с уред за измерване на пропускливоста :lol: И с две думи вече можем да си затъмним прозорците със светло фолио без проблем.

Въпроса ми обаче е друг... скоро ме спряха и се заяждаха за задния ми прозорец, че също бил затъмнен и аз им казах покажете ми в правилника и там наистина нищо не пише за него но изрично се казва, че намаляването на светлопропускливоста на предния и страничните прозорци е ЗАБРАНЕНО, демек в закона нищо не се споменава за никакви проченти, а според този правилник 43 от ИКЕ на ООН е разрешено, ако светлопропускливоста не е по-малка от 75% да речем... и ако ме спрат в такава ситуация какво става.... според закона едно, а според разни правилници - друго :no:

ентусиаст
Аватар

Re: Последно около затъмнените прозорци

Мнение от BadAngel » 10 Мар 2012, 22:26

имай предвид, че уж прозрачното стъкло има само 85% пропускливост на светлината

ако сложих и фолио, дори и с нисък процент на затъмняване със сигурност ще минеш тези разрешени 70% пропускливост

и пак ще те санкционират

не си е работа, много пъти е обсъждано и няма вратичка
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 12 Мар 2012, 14:15

BadAngel написа:имай предвид, че уж прозрачното стъкло има само 85% пропускливост на светлината

ако сложих и фолио, дори и с нисък процент на затъмняване със сигурност ще минеш тези разрешени 70% пропускливост

и пак ще те санкционират

Това със стандартно 85% - не го знаех..само че има нещо друго много смешно в целия този закон и пореден шум за нищо ,както много други неща..
Реално излиза,че ако колата е поризведена ако ще и 90% затъмненост - няма проблем - аз на това казвам дискриминация - то направо е смешно ,как за едни може а за други не може :banghead:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 12 Мар 2012, 14:39

позволеното затъмняване е 15% НО всички тонирани стъкла са затъмнени между 10-15%
и нещо много важно, затъмняването трябва да е заводско....допълнително е позволено САМО на задните странични стъкла и то САМО при наличие на странични огледала на автомобила!
задното стъкло може да бъде затъмнено САМО със щора
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 12 Мар 2012, 15:26

Gqbriel написа:Реално излиза,че ако колата е поризведена ако ще и 90% затъмненост - няма проблем - аз на това казвам дискриминация - то направо е смешно ,как за едни може а за други не може :banghead:

на теория е така

на практика не, защото никой автомобилен производител няма да получи европейско одобрение за кола с черни стъкла
No bling at the Ring

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 12 Мар 2012, 15:28

kraininski написа:позволеното затъмняване е 15% ...

и нещо много важно, затъмняването трябва да е заводско....

задното стъкло може да бъде затъмнено САМО със щора

Я сега за всичко това да изкараш конкретните точки от закона щото иначе само си чешеш пръстите по клавиатурата...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraininski » 12 Мар 2012, 16:44

не ми се обясняваше, но явно ще се наложи.
преди 3-4 години ми написаха акт за затъмнено задно стъкло+сенник от фолио на предното....и аз понеже съм непримирим :) се заядох кво прайме със оригиналните щори и сенници на тея стъкла....полицая каза че щора може и ми написа акт....подписах акта, след това подадох и неква жалба....щото затъмнени коли колкото искаш пък мен ме хванаха....нещо повече накараха ме на момента да разлепя фолиото за да не ме спрат от движение....явно твърде много ги бех издразнил....та това което написах по-горе ми беше описано барабар със законите и подточките и алинеите във отказа на молбата която бях подал....отидох тогава при адвоката си....който нещо измисли че 2 от въпросните текстове си противоречали....абе стана голема суматоха....заради едно фолио 17 пъти ходих в кат....в крайна сметка адвоката ми си свърши работата, акта ми беше отменен, но това което написах по горе, са изискванията които КАТ имат към стъклата на автомобилите....написани лично от тях в документ....него го нямам отдавна за съжаление....а къде и дали публично ги има тея изисквания....кой знае....тва е България, сичко е неясно а полицията е дълбоко убедена че Силата е с тях и само с тях

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraininski » 12 Мар 2012, 16:49

и друго се сетих....същите полицаи ми обясняваха и че е абсолютно забранено затъмняването на които и да било от светлините....в което се убедих като отидох да регистрирам известно време след това една кола....накараха ме в кат в халето където са каналите да ги търкам с кореселин черния спрей за да не я спрат от движение....а аз бях отишъл за номера :)

онези със фолиото и акта им виках добре де аз ше ви кажа че е оригинално така, кво прайме, те много просто ми казаха - както ти не можеш да докажеш че е оригинално така и ние не можем да докажем че не е, следователно си виновен :)

с други думи виновен до доказване на противното

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 12 Мар 2012, 17:04

kraininski написа:и друго се сетих....същите полицаи ми обясняваха и че е абсолютно забранено затъмняването на които и да било от светлините....в което се убедих като отидох да регистрирам известно време след това една кола....накараха ме в кат в халето където са каналите да ги търкам с кореселин черния спрей за да не я спрат от движение....а аз бях отишъл за номера :)

онези със фолиото и акта им виках добре де аз ше ви кажа че е оригинално така, кво прайме, те много просто ми казаха - както ти не можеш да докажеш че е оригинално така и ние не можем да докажем че не е, следователно си виновен :)

с други думи виновен до доказване на противното

мхм

тносно затъмнените стъкла:

Закон за ДП - Раздел XX - Задължения на водачите на пътни превозни средства:

Чл.105. (изм.,ДВ,бр.43 от 2002 г.)
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2)Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата:

Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:

... но не пътният полицай решава това, и е тълкувано ето тук:

чл.52 - ЗМВР

чл.11 - ППЗМВР

чл.12 - ППЗМВР
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Аватар

Мнение от ms » 12 Мар 2012, 17:32

Gqbriel написа:...

Или най-просто казано- ЗАБРАНЕНО е да слагаш фолио на предното стъкло и на стъклата на предните врати (без значение колко процента е) + е забранено да ползваш щора на задното стъкло... При наличие на странични огледала стъклата на задните врати и задното ако ти е кеф може и черна боя да ги минеш...

Хубаво е да си знаете поне основните права- спирали са ме много пъти със затъмнено задно стъкло и грижи няма... Опитвали са да се заяждат и да плашат със спиране от движение, ама нещо не откриха по кой член да ми напишат акта ;) Да съм само аз да кажем съм късметлия, но масово се карат коли с тъмни задни стъкла- едва ли някой ще кара така ако на всяко спиране олеква с поне 20лв....
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: го из просото!
Детайли за колата: E46 330d

Мнение от Urt » 12 Мар 2012, 20:33

ms написа:

При наличие на странични огледала стъклата на задните врати и задното ако ти е кеф може и черна боя да ги минеш...

От къде прочете, че може и задното да затъмниш, че даже и с боя?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ги като каляски !

Мнение от Yandel » 12 Мар 2012, 21:03

Urt написа:
ms написа:

При наличие на странични огледала стъклата на задните врати и задното ако ти е кеф може и черна боя да ги минеш...

От къде прочете, че може и задното да затъмниш, че даже и с боя?

Миналиq месец като ме спряха се заядоха за задното стъкло... казах им, че не е забранено и да ми покажат в закона къде го пише, че не може да е затъмнено.... след 30 минути ровене в закона намери точката и видя, че НИЩО не се споменава за задния прозорец така, че както беше казал един колега и с тапети мога да си го налепя и пак никой нищо не може да ми каже.... А за моя случай... полицая започна уж да го тълкува, ама в крайна сметка ми се извини и си призна грешката :yes:

Аватар

Мнение от ms » 12 Мар 2012, 21:15

има едно просто положение: Щом НЕ Е изрично забранено, значи е разрешено- толкова е просто положението...
в ЗДвП пише "Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.", да виждаш нещо за задното стъкло :?: Аз не виждам... Но пък по тази точка могат да се заядат за всякакви надписи които куцо и кьораво лепи по предното стъкло...
Пише и " Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло." - фолиото определено НЕ е перде или щора...

Значи МОГА да го боядисам с черна боя :mhihi:

Да го обясня просто- ако на мен ми забранят със закон да си затъмня задното стъкло значи трябва да забранят продажбите на нови коли (основно джипове) с тъмни задни стъкла и баничарки дето пък хич нямат стъкла след В-колонката... Не ми казвайте "Те излизат от завода така" щото е без значение- ако за едни може, а за други е забранено се води дискриминация...
Изображение
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 12 Мар 2012, 21:24

абе не вярвам по тая точка с пердетата да глобят, който кара със щора. аз ако съм на милиционера веднага ще му кажа къде виждаш пердета :?: :kuku:
така, че щора или фолЮ за отзад може при всички ситуации.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 12 Мар 2012, 21:53

BadAngel написа:имай предвид, че уж прозрачното стъкло има само 85% пропускливост на светлината

и пак ще те санкционират

Има вратичка - ако си от тия дето те питат къде работиш или техен не пряк колега - пожарникар , например :bang:

Следваща

Назад към Извън Темата