Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!
Такам ,накратко ... Става въпрос за оригинални 16" ВАГ джанти ,които се нуждаят от освежаване . Говорих с бояджийте ,които казват ,че няма проблем и ,че са пръскали доста алумиеви джанти прахово. Питах ги на колко градуса ги пекат ,казаха на 200 ,което за алимуний по идея не би трябвало да е особен проблем .. не знам .
Обаче ,гумаджията ,които е демонтирал гумите от джантите силно е посъветвал собственика им да не ги боядисва прахово ,защото алуминия "се отвръщал" и след това ставали кашкавалени. Демек ,много се кривели и имал клиенти ,които директно си изхвърляли джантите след прахово боядисване. Говорих и с още няколко човека и мненията са 50/50 и сега ....
А иначе за прахово ще ми вземат по 20лв на джанта (познати са ми бояджийте затова е такава цената) а за нормално пръскане в камера по 50лв на джанта .. К'во праиме ... ?!
Някой ,които е имал челен опит да дава мнение ,че казуса е сериозен ...
Обаче ,гумаджията ,които е демонтирал гумите от джантите силно е посъветвал собственика им да не ги боядисва прахово ,защото алуминия "се отвръщал" и след това ставали кашкавалени. Демек ,много се кривели и имал клиенти ,които директно си изхвърляли джантите след прахово боядисване. Говорих и с още няколко човека и мненията са 50/50 и сега ....

А иначе за прахово ще ми вземат по 20лв на джанта (познати са ми бояджийте затова е такава цената) а за нормално пръскане в камера по 50лв на джанта .. К'во праиме ... ?!
Някой ,които е имал челен опит да дава мнение ,че казуса е сериозен ...

- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Re: Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!
Мойте ги пръснаха в камера. Точно заради тези мнения 50/50 не ми се рискува, все пак колелата са едни от най-важните части в автомобила.
Ако можеш да ги оставиш 2 седмици да съхнат на 20тина градуса- може и да не ги печеш. Печенето е стриктно за спестяване на време за съхнене.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- titimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: през ями и окопи...
- Мечтае да кара: LEXUS
защото алуминия омеква
дай ги да се боядисат при някой автобояджия, ако е кадърен ще станат по същия начин
дай ги да се боядисат при някой автобояджия, ако е кадърен ще станат по същия начин
- plradev
- старши ентусиаст
-
© написа:защото алуминия омеква
Да бе ,то се е видяло ,че така ще стане накрая,не щото ми е меродавно "НЕ"-то на колегата ,а на принципа страх лозе пази ...
От всички телефони навъртяни днес по въпроса и четене по-форумите никой категорично не може да потвърди едното или другото и явно си зависи от сплавта на самата джанта и кадърността на майсторите ... та явно си е и до някакъв късмет. В случая май няма да разчитам много на него.

аз боядисвах едни джанти на прахово и за 1 сезон станаха на нищо
ОК, аз съм малко кекав и ги обелих от дясната страна, но и там където бяха слагали тежести гумаджийте се олюпи боята
не си струва, боядисай си ги в камера
ОК, аз съм малко кекав и ги обелих от дясната страна, но и там където бяха слагали тежести гумаджийте се олюпи боята
не си струва, боядисай си ги в камера
No bling at the Ring
Ако се спазват точните изисквания няма проблем, това, че някой си в БГ е решил, че е "майстор" и е осрал нечии джанти, не значи че като цяло методът е кофти..
Превъртете на 19 минута. Тук при нас, не бих ги дал, че мое решат да ги пекат на 1000 градуса за по-бързо
http://vbox7.com/play:9c51ede87a
Превъртете на 19 минута. Тук при нас, не бих ги дал, че мое решат да ги пекат на 1000 градуса за по-бързо

http://vbox7.com/play:9c51ede87a
plradev написа:© написа:защото алуминия омеква
Да бе ,то се е видяло ,че така ще стане накрая,не щото ми е меродавно "НЕ"-то на колегата ,а на принципа страх лозе пази ...
От всички телефони навъртяни днес по въпроса и четене по-форумите никой категорично не може да потвърди едното или другото и явно си зависи от сплавта на самата джанта и кадърността на майсторите ... та явно си е и до някакъв късмет. В случая май няма да разчитам много на него.
аз бях изправен пред същата дилема за едни други джанти, не моите и в крайна сметка реших да не ги боядисвам прахово. Боядиса ги бояджия, взе 200лв за 4-те, но 2 г. след това не са мръднали ... въобще.
Иначе от моите проучвания по въпроса достигнах до този извод - дали е верен или не, както казваш, никой не знае със сигурност. Но се спазва принципа страх лозе пази

- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
Като цяло е важно да не се прекали с температурата на изпичане, разпитвал съм хора които се занимават с това и момента на изпичане е най-важен за да си остане джантата с алуминий с НЕпренаредени молекули както ми каза човека. Не бива да се превишаша температура от 200 градуса. НО има и НО, ако джантата е от НЕкачествен алуминий това може да се получи и при по ниски градуси. Дадоха ми пример с джанти CMS които след изпичане на 180 градуса за 2 седмици на колата са били толкова криви, че човека ги е изхвърлил. При съвсем плавно качване на нисък тротоар една от предните джанти така се изкривила, че гумата се отлепила. Не е за вярване, но се огъвали с тръбен ключ без особено усилие. Аз наскоро правих моите. Немски са и са добри. Първо един пясакоструй и после на свестен бояджия и воала. Станаха страхотно! Просто има риск и това е. Ако сте сигурни в качеството на метала давайте смело, ако не добрия стар бояджия ви очаква. 

Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Аз пък още се чудя как да си боядисам джантите, но определено бях изненадан от една технология, която показаха по Дискавъри. Предаването е доста известно - "Да продадеш колата си" или нещо от сорта. Там възстановяваха едно Е31. Джантите му бяха доста зле и пича ги занесе на място където да ги възстановят. Процедурата, която показаха е следната:
1. Сваляне на старата боя. Прави се в киселина, а не с пясъкоструйка.
2. Обилно измиване с вода, за да се прекрати действието на киселината.
3. Прахово боядисване и изпичане в камера. Праховото покритие се явява основа, цветът беше бяло/сив.
4. Боядисване в цвят, който какъвто му радва окото и изпичане в камера. В предаването ползваха оригинален цвят на BMW за джантите на Е31.
След приключване на цялата процедура, джантите изглеждаха уникално. Обясниха, че това е начина за възстановяване на джанти.
1. Сваляне на старата боя. Прави се в киселина, а не с пясъкоструйка.
2. Обилно измиване с вода, за да се прекрати действието на киселината.
3. Прахово боядисване и изпичане в камера. Праховото покритие се явява основа, цветът беше бяло/сив.
4. Боядисване в цвят, който какъвто му радва окото и изпичане в камера. В предаването ползваха оригинален цвят на BMW за джантите на Е31.
След приключване на цялата процедура, джантите изглеждаха уникално. Обясниха, че това е начина за възстановяване на джанти.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
готино, ама 60 паунда на джанта..
та, човек получава това, за което плаща
та, човек получава това, за което плаща

No bling at the Ring
- plradev
- старши ентусиаст
-
Колегата Dpy е пуснал точно тоя клип по-нагоре в темата с е31-цата и аз се очудих на киселината ...
По белите държави явно така свалят боята ,тука ги жулат с песъкоструйката ,при която също имах драма днес. Бояджиите при които бях ме посъветваха да песъкоструя джантите с кварцов пясък ,а не с друг масов абразив ,който ползват са песъкоструене ,защото се получавали язви в алуминия и джантите ставали много грапави,което боята не може да "оправи". Те и още един човек ме пратиха в Дружба до ДаруКар в една пряка където има песъкоструйка ,като цената е 1лв на цол за джанта (проверена цена от няколко "независими източника" в последствие) и ако нямали кварцов пясък ,съм можел да си купя ,да го занеса и с него да ги жулнат .. Викам си чудесно .. Отивам аз ,чакам час и нещо някой да се появи ,щото всичко беше заключено в 15:00 и почнахме да обсъждаме с човека ,кво правим. Обяснява ми той ,че ги пръска с някаква гръцка шлака с големина на зърното 2мм
,ама джантите ги струил след 2-3 пръскания на други материали и абразива се натрошавал и ставал много ситен. Наистина видях остатъчен материал от преработения абразив и беше ситен ,ма знам ли дали е достатъчно. Питам го аз ако си купя кварцов пясък и му го занеса дали може да ги пръсне с него и съответно какво количество ще ми трябва и тоя пич ми вика - " ми за 4 джанти около 500кг пясък (половин ТОН)
Може наистина да е необходимо толкова ,ма нямам самосвал ,ебаси
И накрая като го попитах за цената ,с неговия материал дали е лев на цол ,последва въпрос какави са джантите. Казах - 16'' ,отговора от негова страна беше 25лв на джанта
Демек 100лв за 4-те
Сега дали ме сапуниса и видя бързи и лесни пари щото съм на зор не знам ,ма казвайте къде има проверен песъкоструй с кварцов пясък ,който не трябва да им карам с фадрома ...

По белите държави явно така свалят боята ,тука ги жулат с песъкоструйката ,при която също имах драма днес. Бояджиите при които бях ме посъветваха да песъкоструя джантите с кварцов пясък ,а не с друг масов абразив ,който ползват са песъкоструене ,защото се получавали язви в алуминия и джантите ставали много грапави,което боята не може да "оправи". Те и още един човек ме пратиха в Дружба до ДаруКар в една пряка където има песъкоструйка ,като цената е 1лв на цол за джанта (проверена цена от няколко "независими източника" в последствие) и ако нямали кварцов пясък ,съм можел да си купя ,да го занеса и с него да ги жулнат .. Викам си чудесно .. Отивам аз ,чакам час и нещо някой да се появи ,щото всичко беше заключено в 15:00 и почнахме да обсъждаме с човека ,кво правим. Обяснява ми той ,че ги пръска с някаква гръцка шлака с големина на зърното 2мм

Сега дали ме сапуниса и видя бързи и лесни пари щото съм на зор не знам ,ма казвайте къде има проверен песъкоструй с кварцов пясък ,който не трябва да им карам с фадрома ...

49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4