Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!

Мнение от plradev » 26 Мар 2012, 13:24

Такам ,накратко ... Става въпрос за оригинални 16" ВАГ джанти ,които се нуждаят от освежаване . Говорих с бояджийте ,които казват ,че няма проблем и ,че са пръскали доста алумиеви джанти прахово. Питах ги на колко градуса ги пекат ,казаха на 200 ,което за алимуний по идея не би трябвало да е особен проблем .. не знам .

Обаче ,гумаджията ,които е демонтирал гумите от джантите силно е посъветвал собственика им да не ги боядисва прахово ,защото алуминия "се отвръщал" и след това ставали кашкавалени. Демек ,много се кривели и имал клиенти ,които директно си изхвърляли джантите след прахово боядисване. Говорих и с още няколко човека и мненията са 50/50 и сега .... :dunno:

А иначе за прахово ще ми вземат по 20лв на джанта (познати са ми бояджийте затова е такава цената) а за нормално пръскане в камера по 50лв на джанта .. К'во праиме ... ?!

Някой ,които е имал челен опит да дава мнение ,че казуса е сериозен ...
Изображение

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Re: Прахово боядисване на алуминиеви джанти да или не ?!

Мнение от BMW///M-ma6inata » 26 Мар 2012, 13:59

Мойте ги пръснаха в камера. Точно заради тези мнения 50/50 не ми се рискува, все пак колелата са едни от най-важните части в автомобила.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Мар 2012, 14:47

Ако можеш да ги оставиш 2 седмици да съхнат на 20тина градуса- може и да не ги печеш. Печенето е стриктно за спестяване на време за съхнене.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: през ями и окопи...
Мечтае да кара: LEXUS

Мнение от titimen » 26 Мар 2012, 16:38

HE

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 26 Мар 2012, 16:47

ЩО?
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 26 Мар 2012, 19:48

защото алуминия омеква
дай ги да се боядисат при някой автобояджия, ако е кадърен ще станат по същия начин

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 26 Мар 2012, 20:10

© написа:защото алуминия омеква
дай ги да се боядисат при някой автобояджия, ако е кадърен ще станат по същия начин

Да бе ,то се е видяло ,че така ще стане накрая,не щото ми е меродавно "НЕ"-то на колегата ,а на принципа страх лозе пази ...
От всички телефони навъртяни днес по въпроса и четене по-форумите никой категорично не може да потвърди едното или другото и явно си зависи от сплавта на самата джанта и кадърността на майсторите ... та явно си е и до някакъв късмет. В случая май няма да разчитам много на него.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 26 Мар 2012, 20:10

аз боядисвах едни джанти на прахово и за 1 сезон станаха на нищо

ОК, аз съм малко кекав и ги обелих от дясната страна, но и там където бяха слагали тежести гумаджийте се олюпи боята

не си струва, боядисай си ги в камера
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Мар 2012, 20:16

Ако се спазват точните изисквания няма проблем, това, че някой си в БГ е решил, че е "майстор" и е осрал нечии джанти, не значи че като цяло методът е кофти..
Превъртете на 19 минута. Тук при нас, не бих ги дал, че мое решат да ги пекат на 1000 градуса за по-бързо :mhihi:
http://vbox7.com/play:9c51ede87a

Слави
Аватар

Мнение от © » 26 Мар 2012, 20:34

plradev написа:
© написа:защото алуминия омеква

Да бе ,то се е видяло ,че така ще стане накрая,не щото ми е меродавно "НЕ"-то на колегата ,а на принципа страх лозе пази ...
От всички телефони навъртяни днес по въпроса и четене по-форумите никой категорично не може да потвърди едното или другото и явно си зависи от сплавта на самата джанта и кадърността на майсторите ... та явно си е и до някакъв късмет. В случая май няма да разчитам много на него.

аз бях изправен пред същата дилема за едни други джанти, не моите и в крайна сметка реших да не ги боядисвам прахово. Боядиса ги бояджия, взе 200лв за 4-те, но 2 г. след това не са мръднали ... въобще.
Иначе от моите проучвания по въпроса достигнах до този извод - дали е верен или не, както казваш, никой не знае със сигурност. Но се спазва принципа страх лозе пази :mhihi: Виж Sharo от Е46, мисля че имаше конкретна случка на Калояново с прясно боядисани прахово джанти ... може би ще ти разкаже :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 26 Мар 2012, 20:49

Като цяло е важно да не се прекали с температурата на изпичане, разпитвал съм хора които се занимават с това и момента на изпичане е най-важен за да си остане джантата с алуминий с НЕпренаредени молекули както ми каза човека. Не бива да се превишаша температура от 200 градуса. НО има и НО, ако джантата е от НЕкачествен алуминий това може да се получи и при по ниски градуси. Дадоха ми пример с джанти CMS които след изпичане на 180 градуса за 2 седмици на колата са били толкова криви, че човека ги е изхвърлил. При съвсем плавно качване на нисък тротоар една от предните джанти така се изкривила, че гумата се отлепила. Не е за вярване, но се огъвали с тръбен ключ без особено усилие. Аз наскоро правих моите. Немски са и са добри. Първо един пясакоструй и после на свестен бояджия и воала. Станаха страхотно! Просто има риск и това е. Ако сте сигурни в качеството на метала давайте смело, ако не добрия стар бояджия ви очаква. :yes:
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 26 Мар 2012, 20:55

Аз пък още се чудя как да си боядисам джантите, но определено бях изненадан от една технология, която показаха по Дискавъри. Предаването е доста известно - "Да продадеш колата си" или нещо от сорта. Там възстановяваха едно Е31. Джантите му бяха доста зле и пича ги занесе на място където да ги възстановят. Процедурата, която показаха е следната:
1. Сваляне на старата боя. Прави се в киселина, а не с пясъкоструйка.
2. Обилно измиване с вода, за да се прекрати действието на киселината.
3. Прахово боядисване и изпичане в камера. Праховото покритие се явява основа, цветът беше бяло/сив.
4. Боядисване в цвят, който какъвто му радва окото и изпичане в камера. В предаването ползваха оригинален цвят на BMW за джантите на Е31.
След приключване на цялата процедура, джантите изглеждаха уникално. Обясниха, че това е начина за възстановяване на джанти.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 26 Мар 2012, 21:11

готино, ама 60 паунда на джанта..

та, човек получава това, за което плаща :)
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 26 Мар 2012, 21:18

Колегата Dpy е пуснал точно тоя клип по-нагоре в темата с е31-цата и аз се очудих на киселината ... :roll:
По белите държави явно така свалят боята ,тука ги жулат с песъкоструйката ,при която също имах драма днес. Бояджиите при които бях ме посъветваха да песъкоструя джантите с кварцов пясък ,а не с друг масов абразив ,който ползват са песъкоструене ,защото се получавали язви в алуминия и джантите ставали много грапави,което боята не може да "оправи". Те и още един човек ме пратиха в Дружба до ДаруКар в една пряка където има песъкоструйка ,като цената е 1лв на цол за джанта (проверена цена от няколко "независими източника" в последствие) и ако нямали кварцов пясък ,съм можел да си купя ,да го занеса и с него да ги жулнат .. Викам си чудесно .. Отивам аз ,чакам час и нещо някой да се появи ,щото всичко беше заключено в 15:00 и почнахме да обсъждаме с човека ,кво правим. Обяснява ми той ,че ги пръска с някаква гръцка шлака с големина на зърното 2мм :shock: ,ама джантите ги струил след 2-3 пръскания на други материали и абразива се натрошавал и ставал много ситен. Наистина видях остатъчен материал от преработения абразив и беше ситен ,ма знам ли дали е достатъчно. Питам го аз ако си купя кварцов пясък и му го занеса дали може да ги пръсне с него и съответно какво количество ще ми трябва и тоя пич ми вика - " ми за 4 джанти около 500кг пясък (половин ТОН) :shock: :shock: :shock: :mhihi: Може наистина да е необходимо толкова ,ма нямам самосвал ,ебаси :banghead: И накрая като го попитах за цената ,с неговия материал дали е лев на цол ,последва въпрос какави са джантите. Казах - 16'' ,отговора от негова страна беше 25лв на джанта :ranting: Демек 100лв за 4-те
Сега дали ме сапуниса и видя бързи и лесни пари щото съм на зор не знам ,ма казвайте къде има проверен песъкоструй с кварцов пясък ,който не трябва да им карам с фадрома ...
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата