Над 80% от българските работодатели са със средно или по-нис

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Над 80% от българските работодатели са със средно или по-нис

Мнение от audi_bulgarian » 03 Май 2012, 14:47

Българският работодател обаче е на мнението, че неговият работник в никакъв случай не може да знае повече, отбелязват на конференция
Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование.Това сочи изследване на Българската стопанска камара (БСК).В България има около 300 хил. активно действащи фирми, като 80 на сто от техните собственици са с ниско образование, което е много тревожно, коментира доц. Серафим Петров, старши експерт в камарата.
Според него притеснителното е, че тези хора искат да наемат висококвалифицирани кадри, които да работят нискоквалифициран труд за малко пари.Освен това българският работодател е на мнението, че неговият работник в никакъв случай не може да знае повече, отбелязва Петров.Той разказва, че неведнъж са били водени разговори в представители на бизнеса, като на въпрос какви точно кадри биха покрили изискванията им, "в повечето случаи получаваме като отговор единствено мълчание".Тези хора не само не знаят, те не могат да преценят за какво въобще става въпрос, категоричен е експертът от стопанската камара.
:ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: Над 80% от българските работодатели са със средно или по

Мнение от zazomazo » 03 Май 2012, 18:55

е та какво? :dunno:
добрите бизнес умения въобще не се определят от висшето или средно образование
както и наличието на 2-3 висши не правят човека автоматично кадърен бизнесмен...

Хенри Форд е бил неграмотен, ама това въобще не му е попречило...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 03 Май 2012, 20:41

Достатъчно е човек да им види неграмотните обяви в джобса и да си направи съответните изводи колко им е багажа :mhihi:
Грамотността не се придобива с 2-3 висши, а в 1-ви до 3-ти клас...
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 03 Май 2012, 21:08

Абе 80% от младите като имат висше, и като ми се праснат на интервю ми идва с лопата да ги подхващам ...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 03 Май 2012, 21:28

Абе , работодателите :banghead: Те дали с висше или с основно , дават работа и хляб на 80% от населението. Имат нюх за бизнес- правят го. Не е ли по трагично положението за хора , без нужното образование и ценз да се занимават с политика ? Като господина например http://vbox7.com/play:c233172a&start=106&r=emb
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 03 Май 2012, 22:00

не го обръщайте на политика моля ви!!
И какво като са със средно и по-ниско образование имат ли нюх намерили ли са си нишата ... да дерзаят.
Аре бързо въпросче наемаш работник и си избираш между два варианта
1. 10 години стаж в като такъв катерил се по веригата в две или три фирми със средно
2. Тая година завършил с отличие и комуникативност клоняща към нулата
Кой избираш ???
А на тоя със средното ако се справя добре и има резултати кво ще го държиш на ентри ниво, защото някой с диплома се сърди ли?
Интереса клати феса един човек върши ли си работата и това се забелязва ще върви напреди и нагоре независимо от образование и всекви други дипломи квалификации и тем подобни.
Изображение

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Мнение от audi_bulgarian » 03 Май 2012, 22:46

Coulthard написа:А на тоя със средното ако се справя добре и има резултати кво ще го държиш на ентри ниво, защото някой с диплома се сърди ли?
Интереса клати феса един човек върши ли си работата и това се забелязва ще върви напреди и нагоре независимо от образование и всекви други дипломи квалификации и тем подобни.

Ми не е така! :ok:
Леля ми има отлични резултати в работата си в една банка, ама не върви нагоре, защото е със средно :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 03 Май 2012, 22:55

Ето ме, аз съм работодател със средно образование. Някога ми се щеше да имам висше, но нямахме пари и започнах дребния си бизнес с едно малко камионче на "пяцата" на площад "Македония" сред циганите-хамали с навити въжета на рамената, както повечето софиянци са ги виждали. После влезнах в казармата и след това продължих да работя. В момента имам колеги с висше образование, които постоянно ме търсят за съвети. В момента виждам младите завършващи студенти как не могат да пишат грамотно, как нямат никаква представа за бизнес и икономика, а самочувствието им и цитатите на професорите им са големи. Същите тези преподаватели - професори и научни сътрудници - нямат почти никаква идея за реалните условия на бизнеса, интересуват се от високите си доходи и огромните рушвети. Студентите изучават напълно излишни дисциплини, а есенцията на икономиката им се спестява. Виждам, че в днешно време всички младежи учат висше, но работа за висшисти няма. Има голям недостиг на специализирана работна ръка. Моята сфера е пример - постоянно се търсят шофьори с "Е" категория. Заплатите са доста високи в сравнение с останалите, но работата е тежка, мръсна, напрегната и със силно намален контакт със семейството. В случая високото образование няма никакво значение. Също така има и много истина в статията, че много простовати хора навлезнаха в бизнеса чрез връзки и чрез шуробаджанашкия капитализъм, тези хора, както каза един колега в друга тема, са способни да се чешат по косматия корем и да приемат клиенти, но не забравяйте, че и клиентите им могат да си бъркат в носа и да мажат сополите си по скъпите кожени мебели в акомпанимента на Глория. Така че, хора всякакви.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 03 Май 2012, 22:57

Kолега, нека не започваме и темата за висше срещу средно и опит срещу образование, защото след дадено ниво липсата на образование започва да тежи много, от директен сблъсък с такива хора ти го казвам. Служители в голяма фирма имам предвид, не работодатели.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Coulthard » 03 Май 2012, 23:08

хайде сега да ми обясниш след кое ниво липсата на образование липсва много ????
Я виж специалностите по разните му Висше учебни заведения .... и изучаваните предмети. Като "учиш" 5 години в повече щракайки с пръсти и хвърляйки салфетки по чалгарниците с какво точно облагородяването на разни ниско интелигентни индивиди спомага. Да дам един пример :)
Варна ВИНС Икономика на строителството - 5 години учиш сметкоплан и разходни норми :) дет бай мангал на строежа с 5г. стаж ти ги смята за 30мин. а да не коментираме БСУ ВСУ НБУ и всекви такива смешки.
Само да ти кажа и от краткият ми личен опит :) предпочитам да наемам хора на работа с по-нисък ценз но в час с материята отколкото някой недоказал се теоритик, в чужбина особено така прехвалената от "висшистите" Америка след уни само най ама най-доброто тръгва на работа по специалността от раз с висока заплата и ясно бъдеще всичко останало започва да трупа стаж и евентуално с добри препоръки си намира мястото в живота.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 03 Май 2012, 23:16

Липсва много когато дадена фирма израсте много. Тогава тези, които до скоро са били напред започват "да куцат" именно, защото някой навремето не им е показал нещо повече и от теорията. И като казвам напред имам предвид не простия бачкатор, а човекът издигнал се, защото е бил пример и т.н. и т.н.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 03 Май 2012, 23:36

До Култард:
Дипломата за висше образование-не те прави висшист-това ,че си успял по един или друг начин е друг въпрос.Но моля те не намесвай НБУ като учебно заведение,тъй като аз съм учил там и съм си плащал с изкараните с работа пари образованието...Не съм се дипломирал(завършил съм семестриално,остава ми дипломна работа да напиша от 3 години) и нямам време да завърша.Това не ме прави висшист,но определен знанията ,които съм получил в този университет са доста повече отколкото в който и да е друг държавен,и определено знам доста повече, от масовият студент в държавен универститет,поради простата причина-че съм си инвестирал парите в образование,а не ми е наложено от близки или познати като задължение.И моля те не сравнявай мамините синчета,дето карат на пари от мама и тати 4 години-с истинските студенти-които си изкарват парите за да учат.Висшето образование не е задължително-то е допълнително развиващо досега натрупаните умения.То трябва да е скъпо,за да не може сульо и пульо с 300 кинта джобни пратени по пощата да могат да си го позволят.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Coulthard » 03 Май 2012, 23:51

exotique написа:......

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Ето това е правилно защитена теза, а не предходното :) дай боже повече като теб. Абсолютно съм съгласен с всяка една твоя дума, но съгласи се че мислещите като теб са като игла в купа сено, надявам се някой ден като не ми достигне манталитета и капацитета за да израствам във фирмата/учреждението в което работя такъв като теб да ми е шеф, а не от онези с купените дипломи.

П.С. Нарочно пиша "висшист", не знаеш какво е да ти се обадят по телефона и да ти държат тон защо не съм ги предпочел за дадено работно място и възклицанието : "ама как аз съм "ВИСШИСТ""... е й ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2012, 1:14

не знам какво се превземате. има много професии, в които няма вариант да си без образование.
архитект, строителен и какъвто и да е инженер, адвокат, лекар и т.н.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 04 Май 2012, 1:16

steeN написа:не знам какво се превземате. има много професии, в които няма вариант да си без образование.
архитект, строителен и какъвто и да е инженер, адвокат, лекар и т.н.

с което май ги изреди всичките :lol: :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Следваща

Назад към Извън Темата