Изгубих бас, при спор за ЗДвП
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Изгубих бас, при спор за ЗДвП
Здравейте, колеги!
Видях, че има подобна тема на друг колега, но не става въпрос точно за същото, затова реших да пусна друга.
Имаме спор от седмица с един приятел, относно регулирането на кръстовище съответно със светофар и пътен знак, става въпрос за кръстовището на Метро 2 посока Божурище. Спорът се състои в следното, дали при наличието на задължителен знак Г4 " Движение само направо и надясно след знака" и работещ светофар без указана посока на него (пълна светлина) имаш право да направиш ляв завой?
Аз се ръководя от правилото, за ред на сигнализациите, които всеки ги знае, но се оказа, че май не е точно така
Видях, че има подобна тема на друг колега, но не става въпрос точно за същото, затова реших да пусна друга.
Имаме спор от седмица с един приятел, относно регулирането на кръстовище съответно със светофар и пътен знак, става въпрос за кръстовището на Метро 2 посока Божурище. Спорът се състои в следното, дали при наличието на задължителен знак Г4 " Движение само направо и надясно след знака" и работещ светофар без указана посока на него (пълна светлина) имаш право да направиш ляв завой?

Аз се ръководя от правилото, за ред на сигнализациите, които всеки ги знае, но се оказа, че май не е точно така

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Re: Изгубих бас, при спор за ЗДвП
светофара няма маркировка за движение само направо и надясно, щото едно време се завиваше там свободно, знака го сложиха доста по-късно и явно не са си направили труда да сменят и показателите на светофара...
там дори дебнат ченгета понякога за завиващи наляво
лошото е, че там са три ленти а знака е само от дясно...т.е. като си в крайна лява лента и ако до теб има камион или бус няма вариант да видиш знака и се ръководиш от светофара...
нямам спомени дали се вижда маркировката на платното
там дори дебнат ченгета понякога за завиващи наляво
лошото е, че там са три ленти а знака е само от дясно...т.е. като си в крайна лява лента и ако до теб има камион или бус няма вариант да видиш знака и се ръководиш от светофара...
нямам спомени дали се вижда маркировката на платното

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Вече смениха и светофара, като и на него има стрелка само направо, но спорът ни за преди това, когато беше пълна светлина.
Да, маркировка също има:) Платната са 2 с отделна лента за десен завой към Метро
Но защо трябва да се съобразявам със знак, при положение, че светофара ми разрешава завоя? Това е въпросът.
Никъде в закона не прочетох точно правило, може и да съм пропуснал нещо де
Да, маркировка също има:) Платната са 2 с отделна лента за десен завой към Метро

Но защо трябва да се съобразявам със знак, при положение, че светофара ми разрешава завоя? Това е въпросът.

Никъде в закона не прочетох точно правило, може и да съм пропуснал нещо де

ми като не работи светофара кво ще чиниш, ако няма знак 

No bling at the Ring
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
ако има промени по движението нали знаеш как се слагат временни знаци за да се регулира? е според тебе знака не е ли с приоритет? а много по-бързо е да сложиш знак отколкото да преправиш светофара.
BadAngel написа:ми като не работи светофара кво ще чиниш, ако няма знак
не си схванал какво е питането на колегата в първия пост, а именно:
при положение, че светофара разрешава завой на ляво а има знак, който го забранява с кое трябва да се съобразиш /при работещ светофар/

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
zazomazo написа:BadAngel написа:ми като не работи светофара кво ще чиниш, ако няма знак
не си схванал какво е питането на колегата в първия пост, а именно:
при положение, че светофара разрешава завой на ляво а има знак, който го забранява с кое трябва да се съобразиш /при работещ светофар/
Да, точно така, тук не става въпрос и за временно поставени знаци...работещ светофар с пълна светлина, и знак движение само направо и надясно след знака

В първият си пост съм описал точно каква е обърквацията

Последна промяна Nasko_ на 10 Май 2012, 0:02, променена общо 1 път
Попринцип ако забележиш нещо нередно на дадено кръстовище със светофарната уредба, не трябва ли погледнеш знаците понеже, както казаха по-горе знаците лесно се сменят/коригират 

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

така, аз листовките съм ги карал преди време и може да греша, вие ще ме поправите
приоритетите при регулиране на кръстовището са
1. регулировчик (той отменя всички останали, може да прави квото си иска, дори и кола със специален режим на движение не може да наруши инструкциите му)
2. подвижен знак
3. светофар
4. стационарен знак
5. пътна маркировка
6. правилото на дясностоящия
та казус няма, ако светофара ти разрешава да завиеш на ляво, завиваш
ако има знак, който ти забранява - той се приема като допълнително пояснение - не завиваш
и така
по принцип из цяла софия светофарите са поп-фолк, повече от половината светофари, които оказват предимство при ляв завой, са на кръстовища, където такова предимство няма
приоритетите при регулиране на кръстовището са
1. регулировчик (той отменя всички останали, може да прави квото си иска, дори и кола със специален режим на движение не може да наруши инструкциите му)
2. подвижен знак
3. светофар
4. стационарен знак
5. пътна маркировка
6. правилото на дясностоящия
та казус няма, ако светофара ти разрешава да завиеш на ляво, завиваш
ако има знак, който ти забранява - той се приема като допълнително пояснение - не завиваш
и така
по принцип из цяла софия светофарите са поп-фолк, повече от половината светофари, които оказват предимство при ляв завой, са на кръстовища, където такова предимство няма
No bling at the Ring
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
doomy525 написа:Попринцип ако забележиш нещо нередно на дадено кръстовище със светофарната уредба, не трябва ли погледнеш знаците понеже, както казаха по-горе знаците лесно се сменят/коригират
Този знак е там от години, просто преди няколко месеца промениха и светофара. До този момент беше както съм описал горе

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
значи си завиваш къде си искаш като няма стрелки. може и обратен да си направиш 

doomy525 написа:Попринцип ако забележиш нещо нередно на дадено кръстовище със светофарната уредба, не трябва ли погледнеш знаците понеже, както казаха по-горе знаците лесно се сменят/коригират
в случая със самата светофарна уредба няма нищо нередно-светофара си бачка и дава право да караш надясно, направо или наляво...просто знака противоречи на светофара, а знака не е с приоритет при работещ светофар, т.е. ако направиш ляв завой не би трябвало да си нарушител

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
zazomazo написа: а знака не е с приоритет при работещ светофар, т.е. ако направиш ляв завой не би трябвало да си нарушител
И аз така помня

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Така...исках да прочета няколко мнения, за да видя какви са вашите спомени, защото и аз не съм изкарал книжката вчера 
В началото изобщо не се замислих, когато започнахме да спорим, но това което ме кара да си мисля, че съм загубил баса е следното:
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
Това всички го знаем и никой не спори за него
Но точка 2 гласи:
Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
Точно тук май е разковничето, предполагам че задължителният знак продължава да действа плюс светофара, който дава предимство в кръстовището
Надявам се да разберете какво имам предвид, очевидно някой ще трябва да си върне книжката и да си вземе агнето, ама да видим той или аз

В началото изобщо не се замислих, когато започнахме да спорим, но това което ме кара да си мисля, че съм загубил баса е следното:
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
Това всички го знаем и никой не спори за него

Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
Точно тук май е разковничето, предполагам че задължителният знак продължава да действа плюс светофара, който дава предимство в кръстовището

Надявам се да разберете какво имам предвид, очевидно някой ще трябва да си върне книжката и да си вземе агнето, ама да видим той или аз

25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2