"Ние" и мотористите.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: черна FZ-1N
Мечтае да кара: черна XJR 1300

"Ние" и мотористите.

Мнение от Bushman » 13 Май 2012, 14:18

Задравейте, Колеги. Преди дни пуснах една тема с молба към всички - да внимаваме и да "пазим" мотористите на пътя: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=297898

Това беше част от наша спонтанна инициатива в мото-форума, решихме всеки "нас" - моторджиите да пусне подобна тема в автомобилния форум, в който участва. Получи се много интересна равносметка - "беемвистите" (противно на всички очаквания) реагираха най-адекватно и коректно. Другите форуми (Нисан, Дачия, Опел и др.) не обърнаха особено внимание. А феновете на Мерцедес направо ни мразят... Ето линк към темата в мотофорума ни: http://www.motoforum-bg.com/index.php?topic=20624.0

Модераторите (в този форум) заключиха темата, защото се опасяваха от грубости и нарушаване на добрия тон на форума. Може би имаха основание, въпреки че темата се развиваше напълно коректно и в рамките на добрия тон. Пък и ние (моторджиите) не сме с толкова крехка психика и можем да отнесем някоя и друга псувня (ежедневно ни се случва). Както и да е... Все пак останаха доста неизяснени въпроси. Очерта се едно противопоставяне на "шофьори" срещу "мотористи". Помислих си - а защо да не си кажем един на друг проблемите, както казваше Шкумбата: "Дайте да си изясниме отношенията"... Нека разберем с какво се дразним или си пречим едни на други на пътя.

Първо да се определим. "Вие" сте шофьорите, които почти ежедневно карат само своите автомобили и нищо друго. "Ние" сме мотористи, които понякога (при хубаво време, предимно в почивни дни) караме мотоциклети. Иначе, през по-голямата част от времето - караме автомобили, също като "вас". Искам да отбележа още няколко факта:

1. "Ние" не сме по-лоши шофьори от "вас". Карането на мотоциклет развива рефлексите, координацията и концентранцията, това е доказано. Дори бих казал, че като шофьори сме даже по-внимателни, защото сме гледали същите ситуации и "от другата страна".

2. "Ние" не сме "самоубийци" или "донори". Когато съм тръгнал да се повозя в някоя слънчева събота с жена ми или дъщерята зад мен, с мотор за 10 бона и оборудване на още 2 000, в никакъв случай нямам намерение да се самоубивам.

3. "Ние" не искаме да ви пречим или съзнателно да ви поставяме в ситуации. Очакваме същото и от "вас".

4. "Ние" и "вие" на пътя нямаме какво да делим и нямаме защо да се конфронтираме. Имаме една цел - да оцелеем, да стигнем където сме тръгнали без проблеми, да бъде пътуването ни приятно. Караме по едни и същи разбити пътища, спазваме (или нарушаваме...) един и същи Правилник, сипваме на любимите си машини същото калпаво гориво, патим от същите самозвани "майстори", КАТ-аджиите ни дерат на общо основание, псуваме същите малоумни знаци и ограничения. Както виждате, нарочно поставям "ние" и "вие" в кавички...

Идеята ми е - хайде кажете с какво мотордиите на пътя ви дразнят, пречат, предизвикват, заплашват. Такава гледна точка ще бъде полезна за нас. Като по-уязвини, "ние" нямаме интерес да настройваме останалите участници на пътя срещу себе си. А "ние" също имаме какво да ви кажем. Например в предишната тема един колега - беевист говореше (пишеше) за "нагло провиране между колите". А защо да е "нагло"? Ако мина между колите и изляза пръв на светофара - това по никакъв начин няма да ви попречи или да ви забави дори с една секунда... Защо тогава "провирането" толкова ви дразни? Казвате също - постоянно правим нарушения. Ами "вие"? Разликата е, че когато аз с мотора си нарушавам - застрашавам предимно себе си и рядко - някой от другите участници в движението. А когато "вие" нарушавате с 2-тонните си 5-метрови железарии?

Ами това е за момента от мен. Надявам се тази тема да не бъде заключена (като предишната), за да можем да си кажем проблемите "право Куме, та в очи". Това може да бъде много полезно и за "двете" страни (доколкото може да се говори за такива).
Аз съм много лицемерен!Ето какво мисля за БМВ и притежателите му, а в същото време пускам тема в техния форум с призив да ни пазят на пътя!
Наистина интересна равносметка... След Мерцедес, БМВ ми е най-противната от всички марки автомобили. Естествено, не заради самите коли, ами заради хората, които ги купуват, карат, харесват или мечтаят за такива. За мен, това са комплексари, които по този начит се опитват да изпъкнат от тълпата и да се изтъкнат чрез кошницата, която карат. Защото (реално поглднато), един МБ или БМВ не ти дава нищо повече от една Тойота или Хонда от същия клас, при това - на много по-ниска цена. За съжаление, отскоро и аз се пиша при "беемвистите", щото бартеросах Наварата за един такъв самоходен курник. Но това не значи, че го харесвам или съм фен на марката.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Re: "Ние" и мотористите.

Мнение от Mollov » 13 Май 2012, 14:54

Одобрих темата само и единствено с идеята, че може да се получи градивен разговор/дискусия по темата... ако се почне с простотии всичко ще приключи супер бързо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 13 Май 2012, 15:30

Единственото, с което ме дразнят е да се наредят най-отпред на задръстването, след което да се замотаят с тръгването.
Нямам против да са най-отпред, единствено се дразня на хора, които се мотаят на светофара. Щом си първи - даваш газ и да те няма, ама навреме, а не след 2-3-4-5-20 секунди, когато вече свети червено...
В интерес на истината, тази година, виждам градация в поведението на мотористите, което ме кара да виждам надежда. :yes:
Изображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 13 Май 2012, 15:34

Преди шофьорите да тръгнат да ги пазят, да почнат да се пазят сами, защото в повечето случай вина има моториста.Ако трябва да съм честен, тези призиви "пазете мотористите" ме дразнят адски много.Едва ли не, като видим моторист да отбиваме в страни все едно минава линейка или пожарна.Точно това мислене, че някой трябва да ги пази правят безумия на пътя.Винаги има изключения в редиците им, за което моите адмирации, но за съжаление са малко.

Аватар

Мнение от brokenxs » 13 Май 2012, 15:42

ние.. вие... ние мотористите сме и ние шофиорите на колите няма ние и вие.. факт е че моторист зад волана на кола пази мотористите не за друго а просто защото дори и несъзнателно тои си ги забелязва тва го влече тва вижда тва го кефи нормално е като чуе или види мотор да го отрази.. и колкото виновни мотористи има толкова и шофиори на коли и прочие... ся верно е пича е казал с машина за 10 бона и екип за още 2 нямам намерение да се самоубивам,но има и адски много пишлигарчета живеещи на мотото "живей бързо,умри млад,бъди красив труп!" ...
Аз лично както се пазя с мотора така се пазя и с колата и смея да кажа че нямам проблеми!Верно е доста пъти аз спасявам положението от ПТП и с мотори и с коли и с камиони даже.. та мисълта ми е,че квото и да караш нямаш ли психика на предпазлив човек и шофиор.. фаида няма

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alX3m » 13 Май 2012, 15:49

"Вие" сте много и сте различни всичките! "Вие" не сте ти, не сте модераторите във форума Ви. Имате си черните овце, имаме си ги и "Ние" И тази инициатива ми звучи като "пазете децата по улиците" дето не се оглеждат и притичват по платната след някоя топка... е да има и такива дето се оглеждат и внимават, ама "Вие" не сте деца! И когато става дума за нарушения мисля, че няма "Ние" и "Вие". Когато един моторист кара с над 250, трябва да знае, че има вероятност някой да го засече, колкото и да е внимателен! Все едно някой с кола, като изправи завой, да се сърди след това на мантинелата, че не го е "пазила"... Та така, според мен това "Ние и Вие" идва малко нагло... не се движите със специален режим! :bchug: Не съм хейтър! Даже има вероятност скоро и аз да мина към "ние" или "вие", че вече не знам кой кой е :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 13 Май 2012, 16:23

Грешна ви е идеята според мен. Ако се спазват правилата за движение по пътищата и най-вече ограниченията 90% от случаите няма да се налага никой да пази някой. Ако пък се нарушават, всеки си преценява риска за себе си. Но да изискваш да те пазят докато нарушаваш правилата :kuku:
В провирането няма нищо лошо до момента в който някой майстор не ти отнесе огледалото или не ти одраска боята и после дим да го няма (всички сме виждали или пострадали лично).
90% от мотористите си крият номерата и не спират на полицаите, е това много ме дразни. От къде на къде аз с 62км/ч при ограничение 60 ще съм спрян и в същото време моториста прелита със 180 200 без да отрази палката.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Май 2012, 16:31

Не карам мотор, но намерих какво мислят мотористите по темата

http://www.motoforum.bg/index.php/topic,47293.0.html

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 13 Май 2012, 16:36

Ситуацията е горе доло следната... "Вие" постоянно повартяте "пазете ни" докато карате с 200 по околовръстното, което е същото като аз да излезна с М3-ката и да карам взеки завой напред с вратите и да казвам "пазете ме"...

хайде кажете с какво мотордиите на пътя ви дразнят, пречат, предизвикват, заплашват.

Не ме дразните, не ми пречите, не ме предизвиквате, обаче като карате безрасъдно не заплашвате само Вас! Утре като на някой му се прииска да покара по магистралата с 250+ и аз тръгна да изпреварвам в лявата лента като съм се огледал два пъти, обаче не очаквам след секунда да дойде ниско летящ обект, го засеча и той стане на пастет аз съм виновен, че съм му отнел предимството и не съм го пазел сигурно? И ще си полежа доволно...

В предната тема го написах... карайте си нормално и аз обещавам при всяка маневра да се оглеждам на шест, да се съобразявам ако наоколо има моторист и преди предприемане на маневрата да сигнализирам по общоприетия ред. Толкова.
Изображение

Аватар

Мнение от brokenxs » 13 Май 2012, 16:43

и тая тема започва да се превръща в дебилен скандал ми се струва... тея ние и тея вие.. бе изобщо тва понятие наши и ваши е тъпо.. тея мотористи дето говорят за пазене са по разумните дето на магистрала карат със 130-140 на околовръстното с 90-100 а тея с М3ките също спадат в тва число колегата добре си го е казал ако се спазват законите и ограниченията всичко ще е много по-добре излишно е да си чешеме пръстите и езиците кои е крив и кои е прав щото такива няма всеки си кара индивидуално.. кои бързо кои бавно.. се тая въпроса е че има много безрасъдни шофиори и от 2те страни и уж тая тема трябваше да привлече вниманието на тея хора малко от малко да земат да се замислят как карат и че не са само те на пътя.. ама е на пак лапешките изпълнения вие така карате ако аз така карам еди кво си и прочие..
П.П. до модератора и създателя на темата радвам се че пускате такава тема,но явно и тоя път няма да остане разбран смисъла и
:bchug: наздраве на всички и безавариино ви желая!
Аз от както минах на принципа бързаи бавно ми е много гот!За скорост си има писта за кафенце и прочие си има път с ограничения който е добре да се спазват...като тръгна 10 мин по рано няма да закъснея толкова ли е трудно та тряа да мелиме 1 и също и да нападаме тоя и ония

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 13 Май 2012, 17:24

LiTtLeRoCk написа:Преди шофьорите да тръгнат да ги пазят, да почнат да се пазят сами, защото в повечето случай вина има моториста.Ако трябва да съм честен, тези призиви "пазете мотористите" ме дразнят адски много.Едва ли не, като видим моторист да отбиваме в страни все едно минава линейка или пожарна.Точно това мислене, че някой трябва да ги пази правят безумия на пътя.Винаги има изключения в редиците им, за което моите адмирации, но за съжаление са малко.

+1

Bushman написа:хайде кажете с какво мотордиите на пътя ви дразнят, пречат, предизвикват, заплашват

Мен лично ме дразни звукът на моторите. Пистовите с високите си обороти, чопърите или там рокерджийските къде са, с боботещия си разпърдян звук. Имаше едни идиоти миналата година точно пред 9-а сграда в БПС паркираха такива мотори и ги форсираха. Е, изтраяха хората една седмица, разлепиха табели навсякъде и вече ги няма. Не знам защо полицията не прави нищо по въпроса. Като се види автомобил с генерация веднага се прави проблем, а на мотористи досега не съм видял някой шапкар да им направи проблем.
Дразни ме също и бързото им каране в градски условия. Не знам какви "разходки" жена си и детето си на мотор правиш, но аз моторист с баш мотор(не мотопед или тези малките къде са по 50 кубика) досега да кара не бавно, а нормално не съм видял. Да, има и такива с коли, но ако съотношението бързокаращи/нормално каращи коли е 10/90 например, при мотористите е 95/5.
Дразни ме и надменното им поведение на пътя. Дай вече, като си се качил на 150-200 коня, 200кг. мотор и да ти освободим улиците за тебе само. Винаги, ама винаги отнемат предимство, присвяткат на умряло, като, че има къде да се мръдна, докато изпреварвам 3 тира на двулентова в едната посока магистрала. Или вижда, че няма място, гледа те нагло, нагло и пак се бута пред теб. Въобще много по-големи идиоти от нормалните автомобилисти са мотористите. Във всяко отношение.

Не мисля, че мотористите имат каквото и да е право да искат от другите участници да ги "пазят". Щом претендираш, че всички сме равни на какво основание претендираш някой друг да те пази? Автомобилистите да не би някой да ги пази? Тираджиите да не би да ги пазят? Като ти е мил животеца и нямаш дупе за мотор или слизаш от него и се качваш на нещо друго или се кръстиш, скачаш на мотора и ако стане фал не квичиш, щото си се качил на него с ясното съзнание, че всички са равни на пътя.
Изображение

Аватар
Кара: черна FZ-1N
Мечтае да кара: черна XJR 1300

Мнение от Bushman » 13 Май 2012, 17:31

90% от мотористите си крият номерата и не спират на полицаите, е това много ме дразни. От къде на къде аз с 62км/ч при ограничение 60 ще съм спрян и в същото време моториста прелита със 180 200 без да отрази палката.

А защо мислите, че "ние" не се дразним от безумието на някои мотоджии? Аз лично минавам за един от "старите" мотористи, карам големи мотори от повече от 25 години. Моят номер винаги е където трябва - добре фиксиран и осветен:

Изображение

Освен номера съм редовен отвсякъде - ГО, данък, гуми, преглед, каквото се сетите. Дали нарушавам? Понякога, признавам си. Моторът ми прави 136km/h на първа скорост, после го "спъва" ограничителят на боротите. А скоростите са 6. И моята машина съвсем не е най-мощната и бърза, даже е дефорсирана (фабрично) от 185 на 150 коня. На прав равен асфалт просто няма начин да карам с 80. Понякога изпреварвам "неправилно", но с такава машина няма да стоя и да чакам някой камион да ме опушва, изкачвайки дългия наклон - пипвам газта и го "прескачам". Но не застрашавам никого. Не отнемам предимство на друг участник, просто нямам интерес да правя това.

Случвало ми се е (на мен, и на други колеги от форума) - настигаме някое хлапе, без нонер и каска, качил мацката и газ колкото може. Спираме го и му дръпваме едно конско, а оня мълчи като ученичка и гледа в земята. На някой друг ще тегли една майна и ще отпраши, даже на полицая. Ама на мен не смее, щото ми гледа мотора. Ако накарам поне едно такова хлапе да се замисли за последиците - денят ми не е бил напразен, си мисля.
Аз съм много лицемерен!Ето какво мисля за БМВ и притежателите му, а в същото време пускам тема в техния форум с призив да ни пазят на пътя!
Наистина интересна равносметка... След Мерцедес, БМВ ми е най-противната от всички марки автомобили. Естествено, не заради самите коли, ами заради хората, които ги купуват, карат, харесват или мечтаят за такива. За мен, това са комплексари, които по този начит се опитват да изпъкнат от тълпата и да се изтъкнат чрез кошницата, която карат. Защото (реално поглднато), един МБ или БМВ не ти дава нищо повече от една Тойота или Хонда от същия клас, при това - на много по-ниска цена. За съжаление, отскоро и аз се пиша при "беемвистите", щото бартеросах Наварата за един такъв самоходен курник. Но това не значи, че го харесвам или съм фен на марката.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 13 Май 2012, 17:32

BMW_POWER написа:Не карам мотор, но намерих какво мислят мотористите по темата

http://www.motoforum.bg/index.php/topic,47293.0.html

Ебаси голфаджиите :shock:
Не съм вярвал, че човек караш пистов мотор и то истински расов, може да каже че БМВ е пълен ташак при колите, пежото му било по убаво...
З@еби :banghead:
Изображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 13 Май 2012, 18:22

Вие се пазете сами, а аз ще си пазя колата, а не вас, че не ми се ремонтират ламарини заради някой идиот.
И понеже Ви уважаваме, на събора всички дошли мотористи им бяхме осигурили място за паркиране вътре на пистата.Защото бяха уважили събора на "кенефите" както се изказват вашите "компетентни" колеги.Да не говорим, че повечето от тях са имали досег с БМВ само на пътя, колкото да го видят какво представлява!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 13 Май 2012, 18:25

Изводът на колегата по-горе е съвсем точен. Човек, който харесва Мерцедес (само това е колата, всички останали и Мерцедес...) много трудно може да възприеме мотоциклета като хоби или начин на придвижване, според него: "Абе ти луд ли си да дадеш 10 бона за това, да те вее ветъра на него?! Знаеш ли какви ML-и има вече за тия пари...". Съвсем нормално е да ни мразят, но да внимават как точно ще проявят омразата си, щото огледалата и стъклата им са много скъпи на Мерцедесите (немското качество, няма начин...).

Авторът на темата съвсем ясно е опредилил колко сме комплексирани според автомобилите които караме. Нямам думи просто. Нищо не ме нервира така както слагането на нещата под общ знаменател. Блондинките са тъпи, в Италия не сменят масло, гърците ги мързи и сега излезе, че и собствениците на Мерцедес и БМВ са комплексирани и се опитват да изпъкнат пред тълпата :mhihi:

По темата:
-Провирането между колите на светофар не ме дразни, стига да има място за да се мине без риск да се надраска колата или да се счупи огледало. Както е писано по-горе огледалата са скъпи, последиците от падането с мотора също не са евтини.

-Изпреварването по осевата линия на двупосочен път е много дразнещо и също толкова опасно. Равносилно е аз да тръгна да изпреварвам кола, докато в насрещното има мотор - малък е и все ще намери място къде да иде, нали?

-Много превишената скорост. Няма как да предвидя, че мотор ще дойде с 250+ км/ч, че да го изчакам преди да тръгна да изпреварвам.

Аз самия имам мерак за мотор и ако вляза в нечий багажник с 300 км/ч, не мисля че ще имам основание да му се сърдя.

Следваща

Назад към Извън Темата