За войната... от близо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

За войната... от близо

Мнение от enigma » 05 Юни 2012, 10:19

От край време си мислех да разкажа тази историйка пред българска аудитория.
Това е споделяне на едно чисто човешко преживяване, не искам да го политизирам.
Кой прив, кой прав в тия войни - нека Бог да съди.
Преди няколко години фирмата ми беше контрактор в Ирак. Офиса ни беше в едно малко градче (е малко, малко - по-голямо от Пловдив). В един прекрасен слънчев ден това градче се оказа завзето от бунтовници - бяха още най-горещите години в Ирак. Оказахме се хората от нашата фирма, служители от една друга частна фирма (общо десетина "цивилни", но шантави за сметка на това) и една шепа неопитни марийнс, в нашата сграда. Та някои от тези марийнс даже не бяха минали стрелкова подготовка, на видеото се вижда (и чува), че трябваше ние да ги учим "в крачка". Не знам как и защо се бяха озовали в Ирак. Почти цял ден трябваше да удържим сградата срещу настъпващите бунтовници (близо 200 човека). Както споменах, бяха още най-горещите години в Ирак и военните бяха доста заети - чак към края на деня от щаба успяха да пратят няколко апачита да разчистят терена. След това се изсипаха и специалните части и демонстрираха блестяща победа... като за пред медиите.

Ето и клипчето, снимано от нас:

Защо го поствам това ... ами на времето мисля някой тук беше на мнение, че "компютърджиите" при военните са в безопасност дълбоко в тила - голяма грешка. Много често "компютърджиите" са точно в центъра на събитията, опъват оптики и конфигурират рутери под обстрел, или като нас се оказват на грешното място в грешното време.

Освен това, относно прословутия негативизъм на българина. Преди да се оплаквате в колко скапана държава живеете, замислете се колко по-зле може да е, по-голямата част от човешкото население живее в много по-лоши и опасни условия. България е една красива и спокойна страна, един оазис в световния хаос. Усмихвайте се, радвайте се на малкото, което имате и се опитвайте да бъдете позитивни и градивни в действията си, защото сте (сме?) един благословен народ.

Поздрави.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ентусиаст
Аватар

Re: За войната... от близо

Мнение от flame » 05 Юни 2012, 10:51

enigma написа:Преди да се оплаквате в колко скапана държава живеете, замислете се колко по-зле може да е, по-голямата част от човешкото население живее в много по-лоши и опасни условия. България е една красива и спокойна страна, един оазис в световния хаос. Усмихвайте се, радвайте се на малкото, което имате и се опитвайте да бъдете позитивни и градивни в действията си, защото сте (сме?) един благословен народ.

:yes: :D
Човек изглежда е устроен така, че да оцени колко ценно е нещо едва когато го загуби.
Или да оцени какво е истински хубаво, чак когато се изправи очи в очи с истински лошото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 05 Юни 2012, 11:10

enigma написа:Преди да се оплаквате в колко скапана държава живеете, замислете се колко по-зле може да е, по-голямата част от човешкото население живее в много по-лоши и опасни условия...

теоретично звучи правилно, ама реално ако /примерно/ ти спрат тока зимата заради това, че не си имал пари да го платиш някак не успява да те стопли мисълта за това, че има хора, които никога не са ползвали електроенергия....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Helix » 05 Юни 2012, 11:17

Само не разбрах автора военен контрактор(като Блекуотър например) ли е бил в Ирак или просто някаква фирма дето прокарва интернет и комуникация там?
Иначе е самата истина че тука хората мрънкат прекалено много вместо да се хванат да работят!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 05 Юни 2012, 11:20

Колега, малко не съм съгласен с теб.
Имам преки наблюдения и да ми твърдиш, че морската пехота на САЩ били неподготвени и без практика в огневата под-ка ми звучи смешно.
Разликата между нашия солджър и техния е огромна

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Юни 2012, 11:26

zazomazo написа:
enigma написа:Преди да се оплаквате в колко скапана държава живеете, замислете се колко по-зле може да е, по-голямата част от човешкото население живее в много по-лоши и опасни условия...

теоретично звучи правилно, ама реално ако /примерно/ ти спрат тока зимата заради това, че не си имал пари да го платиш някак не успява да те стопли мисълта за това, че има хора, които никога не са ползвали електроенергия....

Така сме свикнали :dunno: И на мен ми се е случвало някой път да спрат тока цял ден (и да не ми стигне батерията на лаптопа) и да им тегля едни майни със заключението, че е баси и скапания провален ден. Но не съм се замислял (точно тогава), че някъде по света не само ток, ами и вода нямат и сирените за въздушно нападение вият по няколко пъти на ден...

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 05 Юни 2012, 11:28

За да си сравняваме живота е добре да го правим на наще си географски ширини,а не да се сравняваме с племенни държави като Ирак ,в които десетохилядни квартали са подчинени на по една голяма управляваща ги фамилия,вечерта свети само техния палат,в двора на който са паркирани разни скъпи возила,нищо че нямат канализация,а лайната им минаваха в ъгъла на порталната врата с дръжка от ковано злато и се изсипваха на улицата.
Чета и за нашия Лукойл-завалиите едва изкарали милиард и нещо за да си купят тая нова машинарийка за да смучат още повече петролни продукти.
И в същото време гледам масата пари, които британците са изсипали за кефа на леля Елка по случай диамантения й юбилей-дано да е доволна от празненствата,че незнам.
И сега тука някой да ми казва да съм бил доволен че виждам изгрева на слънцето и съм си платил месечните сметки-кво повече да иска човек,райски живот си живеем наистина,ехххх.Имах един папагал,редовно човъркаше вратичката на клетката си.Един ден го пуснах.Едно че не можеше да лети като птиците заради закърнелите си крила,друго че след има няма 5 мин сам допълзя до клетката си и си влезе вътре.Кво му трябваше в този живот-купа ядки и чаша вода ;) ,я ги гледай онея дето са на свобода в джунглата как се мъчат по цял ден да оцелеят.

Няма справедливост в този свят ееееййй.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 05 Юни 2012, 11:35

gromovich написа:Колега, малко не съм съгласен с теб.
Имам преки наблюдения и да ми твърдиш, че морската пехота на САЩ били неподготвени и без практика в огневата под-ка ми звучи смешно.

Аз не казах, че морската пехота на САЩ са неподготвени , а че конкретно тези момчета, които бяха с нас бяха такива. Единия сам си каза, че не е стрелял изобщо (и си личи).
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Юни 2012, 11:42

jordanpar написа:И сега тука някой да ми казва да съм бил доволен че виждам изгрева на слънцето и съм си платил месечните сметки-кво повече да иска човек,райски живот си живеем наистина,ехххх.

Някои и на това се радват ;) Пък теб досега не съм те видял на нещо да се радваш :winky:
Дори бат Бойко и Плевнелиев да пукнат едновременно още утре - тогава сигурно пак ще намериш от какво да си недоволен :kuku:

jordanpar написа:Няма справедливост в този свят ееееййй.

Което ме навежда на мисълта, че или живееш в някой друг свят, или чувството ти за справедливост е уникално ай да не казвам какво :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Юни 2012, 11:51

Вечнонедоволен - е най-типичната черта за населениет на България . Ние сме най-големите мрънкалници ЕВЪР . Те африканции и индийци дет наситина живеят (на 80%) в лайната не реват колкото нас . Спирането на дименето в ресторанти им обръщоло живота наопаки , дневните светлини били подигравка , влизането в ЕС национално предателство , развитие на пътна инфрасттруктура пари на вятъра ... аман ей . То ясно че държавата ни е корумпирана , ама тва не е причина си слагаме въжето . Ама така е , като всички вечерят с новини на боза тв - водещата новина за деня - в албания 2ма нарязани , в Италия 3ма изнасилени ... а пък когато блъснат човек в БГ - манннаааа ... както пеееше един урод - едно дете умря и нахранихме машината :ranting:

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 05 Юни 2012, 11:58

enigma написа:
gromovich написа:Колега, малко не съм съгласен с теб.

Аз не казах, че морската пехота на САЩ са неподготвени , а че конкретно тези момчета, които бяха с нас бяха такива. Единия сам си каза, че не е стрелял изобщо (и си личи).

Ако не се лъжа сред тях има и наемници.Такива които не са военно, а работят като частна охрана.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 05 Юни 2012, 12:01

Аз недоумявам какъв дебил трябва да си, за да отидеш в зона на военни действия без да си стрелял ... без да знаеш какво се прави с оръжието и т.н. голямо безхаберие
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 05 Юни 2012, 13:01

deyan-enchev написа:Аз недоумявам какъв дебил трябва да си, за да отидеш в зона на военни действия без да си стрелял ... без да знаеш какво се прави с оръжието и т.н. голямо безхаберие

И то не къде да е, а точно в Ирак :lol:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 05 Юни 2012, 13:22

имам един познат, беше участвал в българските батальони в ирак. разправял ми е като е давал наряди кпп - излизат американците да патрулират, няколко джипа, 20 човека, връщат се 16-17. и това постоянно, не единичен случай нещо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Юни 2012, 13:24

Като ти е промит мозъка с пропаганда за великата американска армия ще отидеш не ами и за още ще питаш.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Следваща

Назад към Извън Темата