Международни паспорти след брак
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
Международни паспорти след брак
Колеги, имам един въпрос, моля просветените да споделят.
Със съпругата ми не сме си сменявали международните паспорти след брака, аз там се водя неженен, тя - неомъжена и с бащината си фамилия. Скоро заминаваме в Русия, аз да работя с работна виза, тя като моя съпруга.
Може ли да минем без издаване на нови паспорти, а да приложим свиделство за брак към старите паспорти?
Със съпругата ми не сме си сменявали международните паспорти след брака, аз там се водя неженен, тя - неомъжена и с бащината си фамилия. Скоро заминаваме в Русия, аз да работя с работна виза, тя като моя съпруга.
Може ли да минем без издаване на нови паспорти, а да приложим свиделство за брак към старите паспорти?

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Международни паспорти след брак
Изчакай до 18:00 и ще ти кажа от първа ръка ( майка ми да се прибере )
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- tahsinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E34 /грухчо/
- Мечтае да кара: E34 M5
Ако жена ти е приела фамилията ти, в 30 дневен срок след сключване на брака трябва да си подмени паспорта,личната карта и СУМПС ако има такова.Твоя няма нужда да го подменяш.Ето законовата норма:
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) При промяна на имената, единния граждански номер (личния номер/личен номер на чужденец), пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни.
(2) В срока по ал. 1 при промяна на постоянния адрес лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта, разрешение за пребиваване по чл. 59, ал. 2, т. 2 и 4, карта на бежанец, карта на чужденец, получил убежище, и карта на чужденец с хуманитарен статут. При промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място в срок до 30 дни от издаване на новия документ лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство.
(3) При издаване на нов български личен документ предишният от същия вид се връща на органа, който го е издал.
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) При промяна на имената, единния граждански номер (личния номер/личен номер на чужденец), пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни.
(2) В срока по ал. 1 при промяна на постоянния адрес лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта, разрешение за пребиваване по чл. 59, ал. 2, т. 2 и 4, карта на бежанец, карта на чужденец, получил убежище, и карта на чужденец с хуманитарен статут. При промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място в срок до 30 дни от издаване на новия документ лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство.
(3) При издаване на нов български личен документ предишният от същия вид се връща на органа, който го е издал.
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Не, и стискайте палци на гишето в Районното да е някоя разбрана служителка, за да не и треснат и Акт на жена ти
Ако е твърде голямо закъснението за издаване на нова лична карта с новото име...
ето го и в Закона...
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв.български гражданин, който:
1. (отм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.)
2. не обяви пред компетентните български органи придобиването на документи за самоличност, издадени от друга държава, в определения за това срок;
3. загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност;
4. попречи на упълномощените органи да извършат проверка за установяване на самоличността му;
5. (доп. - ДВ, бр. 29 от 2003 г.) не представи документа за самоличност на органа, който го е издал, в 3-месечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването му;
6. обяви неверни данни при подаване на заявление за издаване на документи за самоличност, ако не подлежи на по-тежко наказание по друг закон;
7. използва нередовни български документи за самоличност;
8. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) не подмени документите си за самоличност в срок от 30 дни при промяна в имената, персоналните данни, постоянния адрес или трайни и съществени изменения на образа;

ето го и в Закона...
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв.български гражданин, който:
1. (отм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.)
2. не обяви пред компетентните български органи придобиването на документи за самоличност, издадени от друга държава, в определения за това срок;
3. загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност;
4. попречи на упълномощените органи да извършат проверка за установяване на самоличността му;
5. (доп. - ДВ, бр. 29 от 2003 г.) не представи документа за самоличност на органа, който го е издал, в 3-месечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването му;
6. обяви неверни данни при подаване на заявление за издаване на документи за самоличност, ако не подлежи на по-тежко наказание по друг закон;
7. използва нередовни български документи за самоличност;
8. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) не подмени документите си за самоличност в срок от 30 дни при промяна в имената, персоналните данни, постоянния адрес или трайни и съществени изменения на образа;
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Ако факта за брак пише, че след сключване на брака съпругата, си сменя името, то тя е длъжна да си смени личната карта и паспорта в срок от 1 месец след сключването на брака. АКо не има глоби. Според майка ми, на границата няма да я върнат, щом паспорта е валиден, но като отиде да си го смени/поднови ще има глоба. Това е информация от първа ръка! 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Ох, дообре бе Крокии
Ние двамата по-горе сме втора ръка
Написал е колегата, че си е сменила името съпругата му... И не съм сигурна, че ще може да мине граница, не знам как проверяват там /Номер на паспорт или ЕГН/, но ако е с ЕГН, ще й излезе новото име и ...
проблеммм
Понеделник рано, колега, жИната пред Раойнното... А ако си е сменила адреса /или иска в новите документи да е различен от стария/, тоест сега живее при теб или нещо такова, първо трябва да смени адресната регистрация и с документа в Раойнното за Лична Карта и Паспорт...
Ааа, и още нещо, не може да смени само паспорта, тряя и личната карта
П.С. Сега се загледах, така написано има вероятност да не е подменян само паспорта, личната карта да си я е подменила жената, в този случай, не знам... Може и да няма глоба
Логично погледнато...

Ааа, и още нещо, не може да смени само паспорта, тряя и личната карта

П.С. Сега се загледах, така написано има вероятност да не е подменян само паспорта, личната карта да си я е подменила жената, в този случай, не знам... Може и да няма глоба

- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
Kroki написа:Според майка ми, на границата няма да я върнат, щом паспорта е валиден, но като отиде да си го смени/поднови ще има глоба. Това е информация от първа ръка!
Съвсем логично за българската граница: бракът не променя ЕГН-то, снимката, биометричните данни... и от България излиза свободна пълнолетна българска гражданка с валиден паспорт, без забрана за напускане на страната, без нещо за деклариране...
Но за влизането и престоя й в Русия, особено щом ще пребивава там като твоя съпруга... може да има проблеми. Помислете само - за да се уверят в руското посолство, че е твоя съпруга, ще удостоверите със свидетелството за брак, където пише каква фамилия ще носи след брака. Ако е бащината й, няма проблем, но ако е на съпруга й...

Според мен, не питайте по форуми, а директно в посолството! Колкото по-рано научите "от извора" какво трябва и какво не трябва, толкова по-малко нерви ще изразходвате!
Успех!
(Поглед от трета ръка

"... _ _ _ ..."
За да ти е мирна главата, най- добре звъннете в посолството или си извадете нови документи, има бързи поръчки, ако не Ви остава много време до пътуване. Кофтито е , че за Русия не става само с лична карта, ами ще си Ви трябва и паспорта. Дано Ви хареса и останете с добри впечатления 

I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!
9 мнения
• Страница 1 от 1