Колело с двигател - въпрос
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Stefan Caromov
- Потребител
-
- Мечтае да кара: Кораба Destiny
- Детайли за колата: Alfa Romeo 156 Selespeed
Колело с двигател - въпрос
Здравейте , повдигнах темата и в алфа форума, но категорични отговори ,подплатени със закон, до момента няма. Освен това ровичках из нета, също не намерих адекватни сто процентови отговори,та да питам и тук, като форум с може би най- голяма посещаемост.
За това
http://motobg.net/zcart/index.php?main_ ... ts_id=1042
иска ли се някакво СУМПС ?
Колело с двигателче .... Из сайтовете ,които продават такива двигатели нови, пише, че не е нужно и , са цитирали някаква наредба, според мои познати, които също имат такива щуротии, също няма нужда , но според един познат полицай (НЕ катаджия) трябвало задължително да имам М , за да го карам, но не можа да си подплъти думите със зъкона. Онзи ден видях един дядо да кара такова и той изрично ми каза, че това двигателче се води помощно средство ,но също не успя да цитира закон.
Така, това колело мога да си го карам на велоалеи, тротоари, улици, независимо че има двигателче. Та някой ,ако знае 100 процента и естествено цитира закона, ще съм благодарен.
В момента според мен би трябвало да не искат книжка, защото ,представете си ситуацията, аз въртя педалите като изоглавен (моторчето не работи) и ме спират да ми пишат акт за .. каране на колело на три бири примерно.
От друга страна довода, че е МПС също е логичен, въпреки че не се плащат данъци, такси и застраховки.
Никъде не намерих ясна буква в закона указваща какво може и какво не с това колело....
За това
http://motobg.net/zcart/index.php?main_ ... ts_id=1042
иска ли се някакво СУМПС ?
Колело с двигателче .... Из сайтовете ,които продават такива двигатели нови, пише, че не е нужно и , са цитирали някаква наредба, според мои познати, които също имат такива щуротии, също няма нужда , но според един познат полицай (НЕ катаджия) трябвало задължително да имам М , за да го карам, но не можа да си подплъти думите със зъкона. Онзи ден видях един дядо да кара такова и той изрично ми каза, че това двигателче се води помощно средство ,но също не успя да цитира закон.
Така, това колело мога да си го карам на велоалеи, тротоари, улици, независимо че има двигателче. Та някой ,ако знае 100 процента и естествено цитира закона, ще съм благодарен.
В момента според мен би трябвало да не искат книжка, защото ,представете си ситуацията, аз въртя педалите като изоглавен (моторчето не работи) и ме спират да ми пишат акт за .. каране на колело на три бири примерно.
От друга страна довода, че е МПС също е логичен, въпреки че не се плащат данъци, такси и застраховки.
Никъде не намерих ясна буква в закона указваща какво може и какво не с това колело....
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: Колело с двигател - въпрос
Приятел го спряха с нещо подобно едно Piaggio Ciao заводско колело с двигателче под 50к.Той на няколко бири и им вика "пишете" ония се чудят, той им вика пишете акта бе какъв е проблема .... след 15 мин разговори го пуснаха да си ходи по живо по здраво няма актове няма такива задължителна категория.Само трябва да внимаваш за скорост-а, че ако се засилиш и ще ти го приберат почти сигурно, ако те засекат с радар.

- Stefan Caromov
- Потребител
-
Как така ще го приберат ?На какво основание, то аз мога да вдигна 50 и с едно хубаво, качествено колело, въртейки педалите.... Ама то принципно и тия щуротии повече от 30-тина на равно не могат да вдигнат
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Според мен трябва кат. М, то това си е двигател с вътрешно горене и то 50цц.
Все едно като си бях оголил скутера за боя (беше останала само седалката, резервоара и рамката сиреч горе доло като колело с това нещо) да мога да си карам просто така
Все едно като си бях оголил скутера за боя (беше останала само седалката, резервоара и рамката сиреч горе доло като колело с това нещо) да мога да си карам просто така

- Stefan Caromov
- Потребител
-
Ми, не е точно така, защото колелото има педали, предполага мускулна сила. Със сигурност знам, че Сиигуей-те можеш да ги караш ,ако можеш и на бутилка ракия..Пак трябва да се води с двигател, независимо, че е електрически.
В закона пише така
"Категория”М"-Водачът, който притежава правоспособност за управление на МПС от катег. "М" има право да управлява мотопед. Мотопеди са дву- или триколесни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 куб.см и чиято конструктивна максимална скорост не надвишава 45 км/ч. Кандидатите трябва да имат навършени 16 години.
Следователно ако имаш "М" категория нема да имаш никакви проблеми , това че помагаш с педалите не е никакво извинение (сеедно да пуснеш голем мотор по инерция и като те стопират куките да кажеш ма как тои двигателя не работи
) а това за атковете като си попинал , те куките имат право да ти пишат акт и с колело и дори пеша при полежение че си пиян нема смисъл да ти цитирам закона.Така че си прави изводите 
"Категория”М"-Водачът, който притежава правоспособност за управление на МПС от катег. "М" има право да управлява мотопед. Мотопеди са дву- или триколесни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 куб.см и чиято конструктивна максимална скорост не надвишава 45 км/ч. Кандидатите трябва да имат навършени 16 години.
Следователно ако имаш "М" категория нема да имаш никакви проблеми , това че помагаш с педалите не е никакво извинение (сеедно да пуснеш голем мотор по инерция и като те стопират куките да кажеш ма как тои двигателя не работи

- Stefan Caromov
- Потребител
-
Хм.... може и да си прав за дефиницзията мотопед...Но със сигурност с колело не могат да ми пишат акт , че съм пил ,а пък пеша съвсем . Или това е нещо от тая година измислено
- Bavarcho
- Пантерчо
-
Stefan Caromov написа:Ми, не е точно така, защото колелото има педали, предполага мускулна сила. Със сигурност знам, че Сиигуей-те можеш да ги караш ,ако можеш и на бутилка ракия..Пак трябва да се води с двигател, независимо, че е електрически.
да ама не е с двигател с вътрешно горене

за електрическите скутери не се изисква книжка, за това по морето има доста под наем.
за всичко дето има ДВГ се изисква книжка...

- Stefan Caromov
- Потребител
-
Мамка му и разделение,,, значи за ел скутер ,дет вдига 60 никой не иска книжка и не му пука пил ли си , а за просто колело с двигател от резачка примерно искат ...
Треа си някой правист да се изкаже кое как е.
Треа си някой правист да се изкаже кое как е.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Bavarcho написа:за всичко дето има ДВГ се изисква книжка...

Никой не мое ма връне на селу!
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Имам 2 ма съседа карат такива, единия е адвокат и вика нема проблеми нищо не искат, ама може и да променът закона, те за колоездачите искат вече, звънец, фар, стоп, и светлоотразителни светлинки на педалите и спиците + жилетка
А на мойте педали не може да се сложат 

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Stefan Caromov
- Потребител
-
Михайловски, много те моля попитай съседа си адвокат, спират ли го, как протича спирането, как, кое да цитирам, ако ме спрат и така нататък .
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- Bavarcho
- Пантерчо
-
Като те спрат с цел да ти вземат някой лев не закони ми Шекспир да им цитираш се тая
И пак да поФтора... за всяко МПС което има ДВГ (двигател с вътрешно горене) се изисква съответната шофьорска книжка.

И пак да поФтора... за всяко МПС което има ДВГ (двигател с вътрешно горене) се изисква съответната шофьорска книжка.

To по тая логика и в КАТ трябва да се регистрира,та и ГО да има
.А както има и 80цц двигатели за колела,какво-с А категория ли се карат?
Автора,ето ти го закона:

Автора,ето ти го закона:
НАРЕДБА I-45/24.03.2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ
Издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31/14.04.2000 г., в сила от 14.04.2000 г., изм., бр. 48/ 14.05.2002 г.
I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.
(2) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
1. тролейбусите;
2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
5. инвалидните колички с двигател.

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Караш си като пич, колелото все пак няма документи, талони глупости.. На акта кво ще пишат? Че караш пиян колелото ли, КОЛЕЛОТО СИ остава колело, ако ще и реактивен двигател да му сложиш.
Споменахте за по-голям мотор, ако го бутам и не съм седнал в/у него, нищо не могат да ми кажат

Споменахте за по-голям мотор, ако го бутам и не съм седнал в/у него, нищо не могат да ми кажат

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2