Искат да махат Ботев от учебниците?!
Модератор: Общи модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
Искат да махат Ботев от учебниците?!
Мъдри глави от комисията за дискриминация ще махат Ботев от учебниците
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=20523
Аз лично не намирам подходящи думи да коментирам... потресен съм. Самата идея е абсурдна, независимо дали ще стане факт или не.
„Да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище”, е пример за политически некоректен израз, тъй като внушава негативно отношение спрямо турците и ги представя като поробители и насилници. Поне така е според логиката на чиновниците от Комисията на защита от дискриминацията, която разкритикува остро начина, по който се представят турците в учебниците ни. В такъв случай какво да правим – да изхвърлим Ботев от програмата ли, пита в отговор директорът на издателство „Просвета” Йоана Томова.
Не само турците обаче би следвало да се чувстват дискриминирани според умовете от Комисията. Жената също има от какво да се засегне, ако види начина, по който е представена в родните учебници. А именно – или като сексуален обект, или като домакиня. Всяка жена може сама да си избере кое от двете повече я обижда. Издателите контрират, че няма как със задна дата да се направят народните приказки и песни с по-феминистично звучене. Примерно изразът „мома за женене” няма как да се махне, колкото и обидно да звучи той в ушите на феминистките, пише "Преса".
Действително до края на Деветнайсети век жените са били „разменна монета” – при династически бракове, политически съюзи, дори и сред обикновените фамилии, признават от издателството. Но по тази логика не би трябвало да се преподава и творчеството на Вирджиния Улф, която иначе е една от първите феминистки. Историята, езикът и литературата не могат да бъдат „мръсни тайни” - те са такива, каквито са, твърдят издателите.
Според Комисията трябва да се ревизира и отношението към хомосексуализма, за който са забелязали, че се представя в учебниците ни в отрицателна светлина. Също така в текстове се срещали недопустими според тях думи като „манго” и „негър”. Засега те нямат отговор на позицията на издателите и тепърва ще се решава дали Ботев ще остане в учебниците, или робството пак ще стане присъствие, жените няма да са „моми за женене”, негрите ще станат афроамериканци, а хомосексуализмът ще е нещо прекрасно.
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=20523
Аз лично не намирам подходящи думи да коментирам... потресен съм. Самата идея е абсурдна, независимо дали ще стане факт или не.
- HackeD
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E92 330D
- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
Re: Искат да махат Ботев от учебниците?!
кви сайтове четете бре

- outworld
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320d
Не се излагайте, не четете всякакви тъпотий по сайтовете... Плъзнали са такива сайтове с тъпа информация, днес четох, че и Васил Левски го махат ама не го. Станаха модерни такива лъжливи информации.. Не вярвайте 

- HackeD
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E92 330D
Тва за Бойко е вярно, преди месец ходих да си продавам учебниците и тая ми вика историята не върви, че ще има нова нали Бойко ще е вътре, и аз... 

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Ама до преди няколко години се смеехме на клипове на американските подрастващи в тубата на които не могат да отговорят на елементарни на глед въпроси.Скоро и на нас така ще ни се смеят.Изглежда заличаването на национална и етническа принадлежност е цел номер Едно.Но защо?
6 мнения
• Страница 1 от 1