ЕПК или панел
Модератор: Общи модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
ЕПК или панел
Малко странна за форума тема. Въпросът е как може да се различи ЕПК от панел. Питам, защото доколкото знам ЕПК са високо строителства, а ме убеждават че един блок на 8 етажа в люлин е такъв. Сигурно има хора, които могат да кажат как стоят нещата или поне да дадат координати, където може да се провери.
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Re: ЕПК или панел
Тъй като преди 4 години и аз се ровех за инфо в тази насока,мога да ти кажа ,че ЕПК е за предпочитане и много добър ценови но не и компромисен вариант пред панелно или ново строителство от последните години.ЕПК има и 8-9 етажни сгради,но се ползва за далеч по-високи.Ще ти постна набързо няколко бележки,взимал съм ги от строителен форум:
Едроплощен кофраж (ЕПК) и пълзящ кофраж (ПК). По тази система са построени високите блокове. Носещата конструкция е изградена със стоманобетонни шайби, колони и плочи. След като бъде изградена основната конструкция, фасадите се затварят с панели или тухли. Поради тази причина много хора смятат, че това е панелно строителство.
Едропанелните жилищни сгради (ЕПЖ) са изцяло (подове, стени, тавани, земетръсни шайби, стълбищни клетки, и т.н.) изпълнени от цели стоманобетонни панели. Те са свързани помежду си с дюбелни връзки посредством заварки. Между отделните елементи ясно се виждат фугите.
Ако търсиш жилище попрочети тук,просто за обща култура:
http://www.1001line.com/kniga-imoti/h1p8.html
Едроплощен кофраж (ЕПК) и пълзящ кофраж (ПК). По тази система са построени високите блокове. Носещата конструкция е изградена със стоманобетонни шайби, колони и плочи. След като бъде изградена основната конструкция, фасадите се затварят с панели или тухли. Поради тази причина много хора смятат, че това е панелно строителство.
Едропанелните жилищни сгради (ЕПЖ) са изцяло (подове, стени, тавани, земетръсни шайби, стълбищни клетки, и т.н.) изпълнени от цели стоманобетонни панели. Те са свързани помежду си с дюбелни връзки посредством заварки. Между отделните елементи ясно се виждат фугите.
Ако търсиш жилище попрочети тук,просто за обща култура:
http://www.1001line.com/kniga-imoti/h1p8.html
Доколкото знам няма такъв регистър където можеш да провериш, но ако апартамента които гледаш е за ремонт, може да погледнеш вътрешните стени. Ако не са бетон( панели ), значи е монолит.
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
bioz написа:Доколкото знам няма такъв регистър където можеш да провериш, но ако апартамента които гледаш е за ремонт, може да погледнеш вътрешните стени. Ако не са бетон( панели ), значи е монолит.
Има Панели със вътрешни стени от тухли

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
^ то какви ли неща няма в стените на панела, от вестници и картони че понякога и тухли.
Моят съвет е ЕПК но нисък блок, а не 18/21 етажа.
Главните предимства за мен на панела пред новото строителство са относително по-ниската цена и по-голямата използваема площ.
Моят съвет е ЕПК но нисък блок, а не 18/21 етажа.
Главните предимства за мен на панела пред новото строителство са относително по-ниската цена и по-голямата използваема площ.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
По принцип, сградата трябва да има технически паспорт. Може да се потърси в Общината. Нямам представа къде точно, но аз бих попитал в Техническата служба или при Главния архитект. Също ако сградата има Сертификат за енергийна ефективност (трябва да има!) - в него е описана строителната конструкция. Ако не е изготвен паспорт, най-сигурния начин е да се намери проектната и екзекутивна (изпълнителна) документация на сградата.
Друг сигурен начин да се различи ЕПК от ЕПЖС (без да се кърти) не се сещам... Може би етажността на блока може да бъде някаква индикация. Панелните по принцип са по-ниски, около 6 етажа. За такава височина едва ли ще се прави едроплощен кофраж, очаква се блоковете по система ЕПК да бъдат по-високи. Осем етажа наистина е по средата - може да бъде и двете... Ще продължа да мисля по въпроса и ще се консултирам с колегите, но за момента - това се сетих.
Друг сигурен начин да се различи ЕПК от ЕПЖС (без да се кърти) не се сещам... Може би етажността на блока може да бъде някаква индикация. Панелните по принцип са по-ниски, около 6 етажа. За такава височина едва ли ще се прави едроплощен кофраж, очаква се блоковете по система ЕПК да бъдат по-високи. Осем етажа наистина е по средата - може да бъде и двете... Ще продължа да мисля по въпроса и ще се консултирам с колегите, но за момента - това се сетих.
Excellent! Steven is my name!
ilia1984 написа:bioz написа:Доколкото знам няма такъв регистър където можеш да провериш, но ако апартамента които гледаш е за ремонт, може да погледнеш вътрешните стени. Ако не са бетон( панели ), значи е монолит.
Щом казваш

- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
bioz написа:ilia1984 написа:bioz написа:Доколкото знам няма такъв регистър където можеш да провериш, но ако апартамента които гледаш е за ремонт, може да погледнеш вътрешните стени. Ако не са бетон( панели ), значи е монолит.
Щом казваш
Ми и аз казвам,че има такива блокове.Фасадни панели и тухлени преградни стени

Демек стокови такива

deyan-enchev написа:......Главните предимства за мен на панела пред новото строителство са относително по-ниската цена и по-голямата използваема площ.
И по голямата устойчивост на земетръс

sambeto написа:bioz написа:ilia1984 написа:bioz написа:Доколкото знам няма такъв регистър където можеш да провериш, но ако апартамента които гледаш е за ремонт, може да погледнеш вътрешните стени. Ако не са бетон( панели ), значи е монолит.
Щом казваш
Ми и аз казвам,че има такива блокове.Фасадни панели и тухлени преградни стени![]()
Демек стокови такива![]()
Знам, че има, но това не са така наречените "панели", за които предполагам колегата се интересува както и цените им не са "панелски"...
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Дано не се налага пак да тестваме как са при земетръс че комшията отдолу не е спирал Хилтито от 2 дена.
Лошото при ЕПКто е че повечето блокове са високи и са 2 входа. Това значи много домакинства под един покрив = повечко битови проблеми.
Има и панели (конкретно в Младост/София) с височина 6 до 9 етажа.
Толкова ниско ЕПК аз не съм виждал, може ли да кажете в кои квартали са така?
Лошото при ЕПКто е че повечето блокове са високи и са 2 входа. Това значи много домакинства под един покрив = повечко битови проблеми.
Има и панели (конкретно в Младост/София) с височина 6 до 9 етажа.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Ми ще искам да видя в нотариалния акт- там ще пише предполагам. Иначе не е за ремонт и няма как да погледна, но и да можеше едва ли бих различил бетона от монолита 

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
Проектната документация е единствения сигурен източник. Забравих как се казваше институцията, в която се съхраняваха, но питай в общината и ще ти кажат къде има проектна документация за блока. От там ясно се вижда. Друг вариант да го познаеш е външния вид на блока, повечето панелки са с доста близки форми и са лесно разпознаваеми, но това естествено не е сигурен метод...
Колега, сетих се, институцията се казва ДАК (Държавна Агенция по Кадастъра). Там по закон трябва да има копие от проектната документация на жилищния блок.
Колега, сетих се, институцията се казва ДАК (Държавна Агенция по Кадастъра). Там по закон трябва да има копие от проектната документация на жилищния блок.
- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
deyan-enchev написа:
Има ниски ЕПК. Примерно в рекламата на Каменица е такъв. За предпочитане е ниско ЕПК пред панел, защото скоро панелите ще трябва да се санират (да се презаваряват свръзките) и не знам как можеш да организираш цял вход за тази операция. Високо ЕПК - гледай Етажна собственост, даже там са добре

ktv написа:Малко странна за форума тема. Въпросът е как може да се различи ЕПК от панел. Питам, защото доколкото знам ЕПК са високо строителства, а ме убеждават че един блок на 8 етажа в люлин е такъв. Сигурно има хора, които могат да кажат как стоят нещата или поне да дадат координати, където може да се провери.
Можеш да заведеш: строителен техник, проектант, архитект или оценител на оглед и да ти дадат становище за конструкцията на сградата. Ако не си сигурен и става въпрос за дребна сума пари, можеш да направиш две отделни експертизи. Като казвам експертиза имам предвид и устно становище - разбира се ако ти върши работа.
Многоетажните жилищни блокове (примерно над 10 етажа) са ЕПК, но както казаха колегите - има и изключения. ЕПЖС/ЕПЖБ - ЕдроПанелнаЖилищнаСграда/Блок е обикновено до 9 етажа във височина. При някой типове панелни конструкции лесно може (от външен оглед на фасадата) да се видят фугите между отделните панели, но имай предвид, че т.нар. саниране (външна топлоизолация) замазва всичко.
На фона на сумата на апартамента по-добре се обърни към специалист. За конкретни телефони - пробвай с Google-то.
Най-евтино ще ти излезе един разговор с домоуправителя през неделно време с една бира в ръка

Успех.
Селото се оказа точно във града
ktv написа:Ми ще искам да видя в нотариалния акт- там ще пише предполагам. Иначе не е за ремонт и няма как да погледна, но и да можеше едва ли бих различил бетона от монолита
В нотариалния акт много рядко се изписва конструкцията, защото нотариусите преписват нещата от преходен нотариален акт, а и никой не ги задължава да изписват конструкцията.
В акта ще срещнеш имената на собственика, площта на апартамента (със/без тераси), точен адрес, граници и др.
Иначе от това, което се сещам:
- нивата на санитарните помещения на някой номенклатури панели са по-високи (видимо) от нивото на коридора;
- по памет стените на санитарните помещения са с по-тънки - по спомен 8,4 см.
Не приемай горното за 100% истина!
Селото се оказа точно във града
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2