Ипотечен кредит - въпроси

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Ипотечен кредит - въпроси

Мнение от xpl0d » 11 Окт 2012, 14:26

Оглеждам се за ипотечен кредит с малко по-особени изисквания, а именно:
- до 100% финансиране
- фиксирана лихва за целия период, т.е. не тази година 5, другата 7, по-другата 10%
- без поръчители и допълнително обезпечаване, като ипотекиране на 2-ри имот, коли и т.н.
- без промяна в лихвата при смяна на месторабота
- без такси за разглеждане, различните проценти такса отпускане - 1, 2% еднократно при отпускане на кредита къде са и т.н.

Та има ли изобщо банка в България отпускаща кредити с подобни условия? Как седи въпроса с теглене на подобен ипотечен кредит от чужбина(ЕС)?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: Ипотечен кредит - въпроси

Мнение от deyan-enchev » 11 Окт 2012, 14:53

xpl0d написа:Оглеждам се за ипотечен кредит с малко по-особени изисквания, а именно:
- до 100% финансиране
- фиксирана лихва за целия период, т.е. не тази година 5, другата 7, по-другата 10%
- без поръчители и допълнително обезпечаване, като ипотекиране на 2-ри имот, коли и т.н.
- без такси за разглеждане, различните проценти такса отпускане - 1, 2% еднократно при отпускане на кредита къде са и т.н.

Та има ли изобщо банка в България отпускаща кредити с подобни условия? Как седи въпроса с теглене на подобен ипотечен кредит от чужбина(ЕС)?

Като цяло изискванията ти са добри, но има изключения.

- Има как да вземеш 100% финансиране дори и сега, но уловката на някои банки няма да ти хареса. Тя е в разрез с твоето тиренце номер 3 - искат за залог друг имот.

- Фиксирана лихва за целия период е меко казана Нирвана. Знам поне 3ма души с фиксирана лихва, чиято лихва е била повишена, макар и с малко, но повишена. Има марж който съответства с предполагаемата инфлация.
Моя съвет е да не е фиксирана а обвързана с 6м Еурибор (ПРИМЕРНО) и ще ти кажа защо, от 1 година насам лихвата ми я свалиха 2 пъти, именно защото някой от тези индекси пада.

- Промяна на лихвата при смяна на работата ти ЩЕ ИМА САМО, ако си подписал договора при преференциални условия осигурени от настоящия ти работодател. Инъче няма смисъл.
Също така много банки дават по-добри условия на клиентите си с по-висок месечен доход, да речем над 3000к = по-ниска лихва.

- Ако успееш да изтеглиш кредит БЕЗ тия такси, ще ти завидя не само аз. Реално дори и да не ти ги вземат еднократно, то въпросните такси ще бъдат разбити на по-малки вноски през календарната година.
Това е и една от основните части на ГПР на който банката разчита за печалбите си от кредитирането.

ПС: Само като съвет на човек минал през това съвсем ама съвсем скоро, не тегли кредит за имот който ще търпи ремонт и ти нямаш поне 50% личен капитал от стойността на имота.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 11 Окт 2012, 14:57

Както каза колегаta, с тия условия банка ще намериш в някои друг живот :mhihi:
Последна промяна bioz на 11 Окт 2012, 15:18, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 11 Окт 2012, 14:57

Добра тема. До преди седмица щях да пускам същата тема но ... айде днес айде утре и темата същеструва:)
100% финансиране не съм намерил или ако го има е с кофти условия. Най -добрата лихва, която намерих е 6% за първите 3 г. фиксирана и 6.5% за останалите (променлива според Еурибор).

Аватар

Мнение от xpl0d » 11 Окт 2012, 14:58

deyan-enchev написа:ПС: Само като съвет на човек минал през това съвсем ама съвсем скоро, не тегли кредит за имот който ще търпи ремонт и ти нямаш поне 50% личен капитал от стойността на имота.

От коя банка с какви условия тегли ти? Дай на ЛС ако искаш :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 11 Окт 2012, 15:21

Готов си, да не правим реклама на мършата все пак, мирише си която и да е тя.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 11 Окт 2012, 15:32

НЕ ипотекирайте освен, ако не сте 100% сигурни в дохода си за следващите 5 години. Ипотеката за 30 години е най-големият к*р, който може да си набиете. Работата ми е такава, че всеки ден виждам хора, които остават на улицата. Повечето от тях не са си и помисляли, че може да се случи така, но уви... Животът под наем е далеч по-изгодния вариант поне до момента, в който имате пари кеш за свое жилище или огромен и сигурен доход.

Аватар

Мнение от xpl0d » 11 Окт 2012, 15:37

raduslaf написа:Ипотеката за 30 години е най-големият к*р, който може да си набиете.

Да бе 50 години :mhihi: Аз говоря за <=10г.
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 11 Окт 2012, 15:38

Реалността е следната:

- до 100% финансиране
Някои банки го предлагат, но или при залог на друг имот, или при гаранти. В общи линии го пишат като възможност само да се лъжат клиенти да влязат в банката. Реално погледнато ти ще дадеш ли такъв заем без допълнителен залог :?:

Пълен абсурд- това е кредит за 20+ години и няма фиксирана лихва. Тези с фиксирана лихва за първите 3-5-10г. не искаш да знаеш с колко грозни вноски се оказват после. Търси банка с твърдо установена лихва- някаква основа (ОЛП, Еурибор и подобни) + % надбавка, като надбавката е постоянно число.

Постижимо, макар и трудно в общият случай- само да имаш сериозен доход не винаги е достатъчно. Лесно постижимо е ако финансирането е до 50-60% от цената на имота (+ сериозен доход), но пък е чиста фантастика при 100% финансиране- независимо от дохода.

Лесна работа- НЕ подписваш договор с преференции в тази насока и не ти пука къде ще бачкаш после.

Без такса за разглеждане- май се намират. Ама без такса управление- забрави.

И още нещо.

Банките не случайно искат да вложиш и свои пари- като си събрал 20-30% от сумата поне изглеждаш сериозен и благонадежден. Да не говорим, че без налични 30% от сумата за имот няма особен смисъл да си го набиваш с ипотека- банката която се навие да ти отпусне кредит при 100% финансиране такива условия и вноски ще ти извърти, че ще усетиш как ти го набиват заедно с макарите и без вазелин...

Варианта е един- за няколко години заделяш 12-15 000€ и се нареждаш за финансиране на имот за около 60-65 000€. Сега няма смисъл да се буташ между шамарите за да не си поредният изгорял.

raduslaf написа:НЕ ипотекирайте освен, ако не сте 100% сигурни в дохода си за следващите 5 години...

Е значи НИКОГА да не взимаме ипотечен кредит, а да купуваме само кеш, в брой, на ръка- дори и Уорън Бъфет не е сигурен в доходите си за следващите 5 години ;) Прав си, че рисковете са сериозни, ама който не рискува- не пИчели.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 11 Окт 2012, 15:45

xpl0d написа:
raduslaf написа:Ипотеката за 30 години е най-големият к*р, който може да си набиете.

Да бе 50 години :mhihi: Аз говоря за <=10г.

Ами не си уточнил такова нещо и аз предупреждавам за най-кофти възможността.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 11 Окт 2012, 15:47

F3P написа:
raduslaf написа:НЕ ипотекирайте освен, ако не сте 100% сигурни в дохода си за следващите 5 години...

Е значи НИКОГА да не взимаме ипотечен кредит, а да купуваме само кеш, в брой, на ръка- дори и Уорън Бъфет не е сигурен в доходите си за следващите 5 години ;) Прав си, че рисковете са сериозни, ама който не рискува- не пИчели.

Има и живот под наем за известно време, който може да обере рисковете от неудачно пресметнати възможности. Но да не навлизаме в подробности, че ще се зароди спор, който не ми се води :) Всеки е свободен да взима правилните според него решения :yes:

Потребител
Аватар
Кара: E61 530xd
Мечтае да кара: F11 535d XDrive

Мнение от vrajdeber » 11 Окт 2012, 15:56

При мене схемата беше ипотекирай апартамент да построиш къща. Така дори и да стане нещо лошо, ще ми вземат апартамента но никой не може да посегне на къщата.
Изображение

Аватар

Мнение от xpl0d » 11 Окт 2012, 16:03

F3P написа:- до 100% финансиране
Някои банки го предлагат, но или при залог на друг имот, или при гаранти. В общи линии го пишат като възможност само да се лъжат клиенти да влязат в банката. Реално погледнато ти ще дадеш ли такъв заем без допълнителен залог :?:

Аз бих дал. Дали ще е 80-90 или 100% аз лично разлика не намирам. Малко по-голяма сума, тва е. Така или иначе банките имат супер обезпечение - имота е реално техен докато не го изплатиш, лапат големите лихви, лапат от застраховка живот, ако стане нещо с теб. Какъв да е проблема със 100% финансиране без залози и гаранти пак казвам, аз лично не мога да си обясня, освен с факта, че е узаконена врътка на банките за повече пари, нищо друго.

F3P написа:- без поръчители и допълнително обезпечаване, като ипотекиране на 2-ри имот, коли и т.н.
Постижимо, макар и трудно в общият случай- само да имаш сериозен доход не винаги е достатъчно. Лесно постижимо е ако финансирането е до 50-60% от цената на имота (+ сериозен доход), но пък е чиста фантастика при 100% финансиране- независимо от дохода.

Пак не виждам каква е драмата. Сам съм, т.е. ни дети, ни коти дето се казва. Задължения към никого, за нищо нямам. Кредити никакви нямам. Ориентировъчната вноска при текущите условия на повечето банки при 100% финансиране е около 50% от нетната ми заплата. Предостатъчна остатъчна за мен сума по всички параграфи. Реално никакъв проблем. Тва допълнително обезпечаване било като ипотекиране, поръчители и т.н. са само излишни нерви и стрес. И за мен и за поръчители.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 11 Окт 2012, 16:24

Няма такава банка :mhihi:

Виж, СИ банк дава 100% финансиране но не официално.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 11 Окт 2012, 16:28

Аз препоръчвам като % от нетните ти доходи вноската по кредита да ти е максимум 30%.

Ще се обоснова и защо. Да предположим, че си ерген, и нямаш деца. В момента дори и да взимаш хубава заплата, която ще ти позволи сам да изплащаш ипотечния си кредит, то не е сигурно как ще се развиват разходите ти през идните години.

Хубаво е да планираш буфер от средства в случай че разходите ти се увеличат. Точно такова увеличение би било едно дете.

Следваща

Назад към Извън Темата