Строителни фирми / Покупка на апартамент
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
Строителни фирми / Покупка на апартамент
Здравейте колеги,
тъй като информацията в Интернет е оскъдна по този въпрос решавам да пусна тема тук.
Купували ли сте апартамент от строител (София) още на зелено или незавършен ? Ако да с коя фирма и какви са ви отзивите за нея. Цени, коректност ...
Процедурата иначе е ясна, сайт за имоти където има плява от брокери, които реално работа не вършат освен да те убеждават как жилища няма, всички купуват и няма, трябва да вземеш това което ти предлагат и да си съгласен с всико, цените се качват като луди и ти си идиот защото си закъснял с купуването. Просто с брокер работа да си нямаш, ужасни са!
Но, купуването на зелено или без АКТ 16 е рисковано ... та тук целя да видя кой какъв опит имат и дали наистина на зелено или незавършен (АКТ 14,15) може да вземеш голямата отстъпка. За сега гледах Контракт Сити, но на груб строеж си искат 750-900 евро кв.м. за 55-65-75 квадрата апартамент което си е цифра, толкова са и завършени до ключ.
Моля отговорите да бъдат от потребители на форума, че очаквам сега някой герой с 0 мнения да се появи регистриран днес и да почне да хвали.
тъй като информацията в Интернет е оскъдна по този въпрос решавам да пусна тема тук.
Купували ли сте апартамент от строител (София) още на зелено или незавършен ? Ако да с коя фирма и какви са ви отзивите за нея. Цени, коректност ...
Процедурата иначе е ясна, сайт за имоти където има плява от брокери, които реално работа не вършат освен да те убеждават как жилища няма, всички купуват и няма, трябва да вземеш това което ти предлагат и да си съгласен с всико, цените се качват като луди и ти си идиот защото си закъснял с купуването. Просто с брокер работа да си нямаш, ужасни са!

Моля отговорите да бъдат от потребители на форума, че очаквам сега някой герой с 0 мнения да се появи регистриран днес и да почне да хвали.
Последна промяна masimo на 16 Окт 2012, 16:27, променена общо 1 път
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Строителни фирми / Покупка на апартамен
Аз лично на зелено апартамент не бих купил, освен от някоя утвърдена фирма като Артекс, ГБС, НИКМИ и т.н. Има и положителна страна да спазариш нещо по-рано - цената по принцип е по-ниска, а съущо така можешд а следиш как се извършва строежа. Иначе като го видиш намазано с шарена мазилка изглежда добре, но като се нанесеш, бонусите почват да валят...
Never mistake motion for action...
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
Так е колега ... Пропуснах и да кажа, че от майстори също трябва да се пазиш и бонуси има жестоки когато почнат да ти слагат теракот и да довършват за живеене. Разбира се най-добре е да си го вземеш на латекс и само да вкараш обзавеждането или обзаведен, но нали парите никога не стигат и гледаме от къде може нещо да се отреже.
Зависи и колко си готов да чакаш, преди да се нанесеш. Аз лично не бих рискувал с покупка "на зелено", не за друго, ами знам колко може да се проточи издаване на Акт 15, т.е. след грубия строеж..Един вид плащаш апартамент и се нанасяш след 4-5 години...Друг е въпроса вече за самото качество на строителство, тука винаги е голяма мистерия..
Може би е добре да се ориентираш към големите фирми, смятам, че те си държат на името. 

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Контракт сити са сериозна фирма и строят добре, поне строяха добре доскоро със сигурност. Апартаментите в блоковете им светкавично се изкупуват.
В квартала в който живея имотите построени от тях дори не се пускат в сайтовете за обяви.
Друга привидно хубава фирма е МИРАТ, в момента мисля че строят в Младост 1а, ходил съм да гледам как строят и освен че спазват всички изисквания за безопасност влагат и качествени материали в строежа си - зад Била.
Покупката преди акт 16 си е рисковано начинание, разбирам опасенията ти, но това е и начин да се договориш за по-ниска цена.
Все пак решението за такава постъпка изисква топки.
В квартала в който живея имотите построени от тях дори не се пускат в сайтовете за обяви.
Друга привидно хубава фирма е МИРАТ, в момента мисля че строят в Младост 1а, ходил съм да гледам как строят и освен че спазват всички изисквания за безопасност влагат и качествени материали в строежа си - зад Била.
Покупката преди акт 16 си е рисковано начинание, разбирам опасенията ти, но това е и начин да се договориш за по-ниска цена.
Все пак решението за такава постъпка изисква топки.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Аз съм брокер и продавам апартаменти само с Акт 16.
Моят съвет е: не купувай без Акт 16! Има много фактори за получаване на Акт 16 и те не винаги зависят от строителя! А и цените са доста ниски в момента, почти равни с тези на "зелено" така че риска е незаслужен.
Моят съвет е: не купувай без Акт 16! Има много фактори за получаване на Акт 16 и те не винаги зависят от строителя! А и цените са доста ниски в момента, почти равни с тези на "зелено" така че риска е незаслужен.

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Много трябва да внимаваш колега, ако си решил такова нещо и да обърнеш голямо внимание на юридическата стана на нещата, всякакви договори и споразумения, дори не със тебе директно трябва да се гледат под лупа. Кой е собственик на земята, строителя ли, трето лице ли е, какви уговорки има той със строителя и т.н. Ако може да споменеш за кой район става въпрос тия 700-900 евро квадрат защото действително цифрата е висока. На 900 евро има апартаменти в центъра в момента, просто трябва да търсиш и да се пазариш. Моето мнение е ,че не си заслужава риска и парите особено за кирливото ново строителство.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
И аз съм на мнение, че не трябва да взимаш без Акт16 (разрешение за ползване).
Аз купих на Акт15 и (почти) нямах проблеми, но строителя просто се оказа свестен - късмет.
Съветвам те преди да подписваш каквото и да е, да се посъветваш с адвокат, който да прегледа цялата документция на блока и да ти каже какви са рисковете.
Имай предвид, че не всеки адвокат разбира от строителство!
Ако имаш нужда от адвокат, пиши на ЛС - човекът ми свърши страхотна работа покрай моя апартамент. Не ми е приятел, просто ми беше препоръчан от друг човек.
Аз купих на Акт15 и (почти) нямах проблеми, но строителя просто се оказа свестен - късмет.
Съветвам те преди да подписваш каквото и да е, да се посъветваш с адвокат, който да прегледа цялата документция на блока и да ти каже какви са рисковете.
Имай предвид, че не всеки адвокат разбира от строителство!
Ако имаш нужда от адвокат, пиши на ЛС - човекът ми свърши страхотна работа покрай моя апартамент. Не ми е приятел, просто ми беше препоръчан от друг човек.
Последна промяна Georgieff на 16 Окт 2012, 13:00, променена общо 2 пъти
Touring & windsurf club
Колега, дори и много много утвърдени фирми фалират, имат закъснения. Много нерви, много. Имам колеги с незавършени жилища. Винаги има закъснения.
Родителите ми купуваха на зелено, но от много много сигурен човек, с минимален риск. Предимства има много, можеш да изменяш леко плана. Сменяш дограмата, мястото на комини и т.н.
Но пък има колкото щеш измамени. Има и много останали на акт 15-14. Когато избирахме с моята приятелка апартамент сме попадали на всякакви неща. Най-сигурно е да разпиташ съседите. Една от кооперациите беше построена на 0.5 кв.м. чужд имот и си седеше на акт 15 от 4 години. Естествено брокера пропусна тази подробност с думите: акт 16 се чака до две три седмици.
Аз лично никога не бих взел на нещо под акт16, риска просто не си заслужава, нито нервите.
Родителите ми купуваха на зелено, но от много много сигурен човек, с минимален риск. Предимства има много, можеш да изменяш леко плана. Сменяш дограмата, мястото на комини и т.н.
Но пък има колкото щеш измамени. Има и много останали на акт 15-14. Когато избирахме с моята приятелка апартамент сме попадали на всякакви неща. Най-сигурно е да разпиташ съседите. Една от кооперациите беше построена на 0.5 кв.м. чужд имот и си седеше на акт 15 от 4 години. Естествено брокера пропусна тази подробност с думите: акт 16 се чака до две три седмици.
Аз лично никога не бих взел на нещо под акт16, риска просто не си заслужава, нито нервите.
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
Здравейте,
наистина акт 16 е нещо което наитина спестява безброй проблеми. Забелязвам обаче тенденция, че при новите жилища хубавите апартаменти 2,3,4 етаж между 60 и 65/80 квадрата са изкупени преди самия пуск, всички ли имат големи топки
Затова и прибягвам дотук да размислям и над този вариант, разбира се всичко си има цена, както казахте нервите, разправиите и времето отделено.
Колега, BMW_RIDER, ами търся във Витоша, Манастирски ливади, Младост (всичките), Дианабад, Дружба(1,2). Иначе много добри оферти за Люлин и Надежда .. просто неискам
А за споменатите от мен локации цени от 750-800 евро са си нормални
Ако е 600-650 или е 1-ви или последен етаж или няколко номержа на актове липсват.
Търсенето ми е от около месец и половина и за сега бях само на 2 огледа. Факт е, че цената би трябвало да се запаси в близката година поне с оглед финансовото състояние на българина и европа, но разбира се това са само мой преценки. Затова бързам умерено
наистина акт 16 е нещо което наитина спестява безброй проблеми. Забелязвам обаче тенденция, че при новите жилища хубавите апартаменти 2,3,4 етаж между 60 и 65/80 квадрата са изкупени преди самия пуск, всички ли имат големи топки

Колега, BMW_RIDER, ами търся във Витоша, Манастирски ливади, Младост (всичките), Дианабад, Дружба(1,2). Иначе много добри оферти за Люлин и Надежда .. просто неискам

Търсенето ми е от около месец и половина и за сега бях само на 2 огледа. Факт е, че цената би трябвало да се запаси в близката година поне с оглед финансовото състояние на българина и европа, но разбира се това са само мой преценки. Затова бързам умерено

Последна промяна masimo на 16 Окт 2012, 13:16, променена общо 1 път
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
Аз си взех апартамента на етап кота +3.45 нито е зелено нито е готов. Единствено си намери читава фирма строител (няма да ти препоръчвам тази която прави грубия строеж при мен защото няма да си доволен).
За мен най-големия + е, че успях да си го спазаря на кунтур и плочи (тоест купих си 2 плочи и една преградна стена със съседите). Просто не ми харесваше как имам измислена входна врата, китайски интериорни врати, 2 бани, гардеробна както и 4 неизползваеми стай с тесни коридори. Също така успях да си променя конфигурацията на дограмата като си доплатих за допълнителните неща, а не се наложи да я сменям с друга веднага щом се нанеса.
За мен големия ПЛЮС е, че си направих апартамента както ми харесва (опен спейс
кухня + трапезаря + хол от 62м2
преградих си спалня и детска стая и намалих баните на 1 ) като за целта не трябваше да бутам направеното да прекарвам нови кабели и т.н. което си е разход.Също така успях да си реша проблема с липсата на топлофикация с поставяне на камина, което при готов апартамент не съм сигурен, че бих тръгнал да го правя... Та в крайна сметка получих апартамент по мой-вкус за по-малко пари от обявените (само че малката подробност е, че се занимавам с интериорни ремонти и цената на ремонта който направих щеше да е в пъти по-голям ако бях викал други знайни и незнайни майстори). Също така по този начин съм сигурен за качеството на вложените материали и не се притеснявам, че нещо ще се скапе и т.н.
Относно контракт сити (гледам че ги хвалите) имал съм клиенти с техни апартаменти и по скоро клоня към по-добре не те. Попадал съм на фрапантни изпълнения на грубото им строителство и съм по скоро склонен да мисля, че евтините има жилищни сгради ги претупват.
Като фаворити мога да откроя Арго и ГБС като фирми от който бих си купил апартамент. Просто качеството на грубия строеж при тях ми харесва. А и като ще е на зелено по-добре да е солидна фирма която държи на името си.
Поздрави и дано съм ти бил полезен
За мен най-големия + е, че успях да си го спазаря на кунтур и плочи (тоест купих си 2 плочи и една преградна стена със съседите). Просто не ми харесваше как имам измислена входна врата, китайски интериорни врати, 2 бани, гардеробна както и 4 неизползваеми стай с тесни коридори. Също така успях да си променя конфигурацията на дограмата като си доплатих за допълнителните неща, а не се наложи да я сменям с друга веднага щом се нанеса.
За мен големия ПЛЮС е, че си направих апартамента както ми харесва (опен спейс

Относно контракт сити (гледам че ги хвалите) имал съм клиенти с техни апартаменти и по скоро клоня към по-добре не те. Попадал съм на фрапантни изпълнения на грубото им строителство и съм по скоро склонен да мисля, че евтините има жилищни сгради ги претупват.
Като фаворити мога да откроя Арго и ГБС като фирми от който бих си купил апартамент. Просто качеството на грубия строеж при тях ми харесва. А и като ще е на зелено по-добре да е солидна фирма която държи на името си.
Поздрави и дано съм ти бил полезен

- masimo
- кандидат ентусиаст
-
Далеч съм от идеята, че строят добре. Всичко вече се прави за да се продава бързо и да се изкарват пари. Жилища, коли, техника
Сега ако търся да гледам и какви точно материали влагат няма да се спася от квартирите скоро.
Въпреки, че тепърва ще си слагам подпис над душата към някоя банка ... 

Колега, апартамент САМО с акт 16!
Голяма грешка направих че взех апартамент на зелено. Естествено не беше завършен и фирмата фалира. Заведох дело, но собственика на фирмата почина. Строежа го взе друга фирма и го дострои. Съдих се с нея, защото нямаха намерение да ми дадат апартамента, който бях заплатил на 100% на първата фирма. След сага продължила повече от 10 години вече съм осъден на последна инстанция от втората фирма. Не само че нямам апартамент, ами вече платих разходите за делото на втората фирма. И така. Пиша го за да предпазя друг да не допусне грешката която аз направих преди време!
Голяма грешка направих че взех апартамент на зелено. Естествено не беше завършен и фирмата фалира. Заведох дело, но собственика на фирмата почина. Строежа го взе друга фирма и го дострои. Съдих се с нея, защото нямаха намерение да ми дадат апартамента, който бях заплатил на 100% на първата фирма. След сага продължила повече от 10 години вече съм осъден на последна инстанция от втората фирма. Не само че нямам апартамент, ами вече платих разходите за делото на втората фирма. И така. Пиша го за да предпазя друг да не допусне грешката която аз направих преди време!
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
Re: Строителни фирми / Покупка на апартамент
Ами явно ще бъде с акт 16.
незнам какво да мисля тогава, в София има толкова много хора с големи топки и/или високи доходи и не им пука ако си загубят вкараните пари защото гледам масово новите кооперации са поизкупени от към хубави апартаменти при пускането им. Но както и да е .. има оферти, има време ще гледам само с акт 16.
Казус който ми хрумна сега. Ако закупя апартамент на залено, но има проблем и той не бива завършен или бива завършен частично, при незиплащане на вноските по импотеката, защото аз купувам с импотека, банката взима апартамента и следва тя да се разправя със строителя или инвеститора да си търси апартамента докрай и аз горя с парите внесеми първоначално ?
Последното е само чешане на пръсти
Направих си изводите.
незнам какво да мисля тогава, в София има толкова много хора с големи топки и/или високи доходи и не им пука ако си загубят вкараните пари защото гледам масово новите кооперации са поизкупени от към хубави апартаменти при пускането им. Но както и да е .. има оферти, има време ще гледам само с акт 16.
Казус който ми хрумна сега. Ако закупя апартамент на залено, но има проблем и той не бива завършен или бива завършен частично, при незиплащане на вноските по импотеката, защото аз купувам с импотека, банката взима апартамента и следва тя да се разправя със строителя или инвеститора да си търси апартамента докрай и аз горя с парите внесеми първоначално ?

Последното е само чешане на пръсти

32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3