20г. момиче и братчето му инвалид без родители и на улицата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

20г. момиче и братчето му инвалид без родители и на улицата

Мнение от Демирев » 25 Яну 2013, 22:38

Ние сме едно детско семейство. Нямаме си майка и баща, но така се случиха при нас нещата. Наложи се аз да стана майка на братчетата и сестричето си”, обяснява 20-годишната Моника от Монтана.

Майката Димитранка починала преди година от рак. Жената работела като готвачка в дом “Майка и дете”. След кончината всичко паднало на грижите на Моника. Тя двете й братчета Валентин - на 12 г., Никола - 17 г., и сестричкатата Виктория - 9 г., остават сираци.

Момичето не се оплаква, а с упорство всеки ден се справя с проблемите. Най-много грижи са необходими за 12-годишния Валентин, който страда от детска церебрална парализа. Усмихнатото момче е приковано към инвалидната количка. Още не е правил първата си стъпка. “Наложи се, вместо да стана фермер, да гледам братчето си”, казва каката.

Децата отказват да останат при втория си баща и живеят на квартира. “Той не ни е никакъв, а и много зле се отнасяше с нас. Затова се реших на този вариант - да се преместим на квартира и да заживеем сами”, пояснява Моника.

Самото търсене на квартира било ходене по мъките. Кандидат-хазяите не реагирали добре, когато разберат, че са 4 самотни деца. “Ооо, вие ще вдигате много шум. Това е някаква лудница. Съседите ще се оплакват”, отговаряли и отказвали. Накрая попаднали на човек, който им се доверил, че са тихи и кротки, възпитани и им предоставил апартамента си в малка жилищна кооперация, като заключил едната стая.

“Нямаме много вещи. Само най-необходимото - малко дрехи и играчките на Вальо, така че бързо се нанесохме в новото жилище”, радва се Моника. “При нас дори е весело. Когато сме заедно, много се обичаме и държим един на друг, помагаме си.” Моника не може да си позволи да продължи образованието си или да работи, затова става личен асистент на Валентин. За всекидневните грижи за болното братче държавата плаща на Моника 120 лв. месечно за 4 часа на ден.

А грижите за него са денонощни. Има известно подобрение - вече може да движи ръцете си, задържа играчките, обикновено малки червени коли, и бръмчи с тях. Иска да стане състезател. Сега остава да се поработи за раздвижване на краката, за да проходи.

“Водя го в дневния център за деца и младежи с умствени увреждания, но вече е време да потърся по-квалифицирана помощ, а не знам към кого да се обърна”, споделя момичето.

Валентин е всекидневно на занимания и все повече му харесва с приятелчета. В центъра са готови да го поемат за повече часове, независимо че капацитетът е ограничен и местата са заети.

За него ще се грижат рехабилитатор, психолог и логопед. В момента там са 38 деца при капацитет 36, уточни директорката Калинка Миронова. Според нея в случая е
необходима и намесата на отдела за закрила на детето.

12-годишният Валентин е умно и общително момче. Бил на година, когато се разбрало, че страда от детска церебрална парализа. Той е със 100% инвалидност и постоянно му е необходим придружител.

“Не го оставям и миг сам, защото е безпомощен. Той не може да се обслужва. Говори много хубаво. Винаги казва: “Моля, дай ми вода!” Така си иска и хляб, а след това благодари с усмивка”, казва Моника.

Тя постоянно го мести в кухнята, за да го наблюдава, когато там приготвя храната за семейството.

Всички обичат да се събират заедно на масата и да си разказват преживяното - всеки, каквото му се е случило в училище, а любопитният Вальо запомня всичко.
Моника е завършила средно образование със специалност фермер.

Това е неосъществената мечта, но сега е оставила бляновете си на заден план. Тя има други грижи като всяка жена - домакиня и болногледачка.

“Не ми тежи прането, готвенето, чистенето. Вече съм свикнала и се справям с всичко”, казва тя.

И четиримата обичат животните - отглеждат два хамстера. Шегуват се, че животинките са много свободолюбиви - понякога сами си отварят клетката и излизат на разходка в хола. После така се крият, че никой не може да ги намери. Като огладнеят обаче, се показват и започват лакомо да лапат стърготини.

Имат баба, леля и дядо, но той е в инвалидна количка, отрязали са му и двата крака. Затова предпочитат да не безпокоят роднините.

Моника търси помощ през лятната ваканция да посетят Специализираната болница за рехабилитация в Момин проход или в Баня, Пловдивско, за да може да се подобри състоянието на Валентин.

“Мисля, че тази болест трябва да бъде атакувана с всички сили и средства. Всяка проява на слабост и ненастойчивост трябва да се считат като слабост и отстъпление пред болестта.

Знам какво трябва да се направи, но при нас условията са други. Още в самото начало в лечението трябва да се включат както личният лекар на детето, така и добре координиран екип от педиатър невролог, психолог, специален педагог, добре подготвен и добронамерен рехабилитатор”, реди Моника.

“Детето трябва да бъде непрестанно под грижите на този екип. Нужни са и консултациите на ортопед. Той е човекът, който му дава възможност да проходи. Това не ми е по силите да го организирам.

Понякога сама се обвинявам, че стоя така безпомощно. Надявам се да стане чудо и Валентин да оздравее, да проходи. Моля се на Бог”, продължава момичето. Радва се, че Валентин няма епилептични припадъци и счита, че приятната обстановка и повечето усмивки го лекуват.

Моника разпределя оскъдния бюджет от пенсиите и детските надбавки. Тя отделя много време и за ходене по институциите и навсякъде е с Валентин с инвалидната количка.

Освен за социални помощи е подала заявление за общинско жилище. Счита, че това много ще облекчи живота на детското им семейство.

“Необходими са, дори са закъснели, спешни консултации с невролог”, посъветва д-р Белниколова от МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” в Монтана.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Re: 20г. момиче и братчето му инвалид без родители и на улиц

Мнение от MadChicken » 25 Яну 2013, 23:07

Много мъка има в тая нащ'а България, ей!
А тука се водят празни дискусии за "средна класа" с измислени хиляди лева на месец...
Only dead fish follow the stream...

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i

Мнение от bmw maniqk ivo bmw » 25 Яну 2013, 23:40

Това момиче е достойно за уважение! Браво че въпреки проблеми не се отказва и се бори за да помага на братята си и сестричката си! :clap:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Яну 2013, 0:36

Пълно е с такива хора в страната. А правителството хвърля 14 милиона за референдум "че да си сравнели били часовниците преди изборите". :kuku:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 26 Яну 2013, 1:04

да..иначе НЯМА ПАРИ !
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 26 Яну 2013, 1:33

MadChicken написа:Много мъка има в тая нащ'а България, ей!
А тука се водят празни дискусии за "средна класа" с измислени хиляди лева на месец...

Това мнение сякаш аз съм го писал. Абсолютно същото си помислих, когато гледах репортажа по телевизията и веднага се сетих за темата за "средната класа" и колко страници се изписаха в празни приказки. Поклон пред това момиче, впечатлен бях колко позитивно гледа на живота въпреки трудностите. Нека хората от оная тема, недоволстващи от доходи възлизащи на хиляди левове се опитат да си представят как се справят в живота хора като нея.

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 26 Яну 2013, 1:52

Не е ли открика някаква сметка, кой с каквото може да удари едно рамо, наистина заслужава уважение момичето!
Изображение
E34, E38

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 26 Яну 2013, 4:22

Такива теми ни връщат на земята, че едва ли липсата на М-пакет, айфон или други подобни вехтории са по-големи дертове от подобно нещо :yes:

Радвам се също, че в статиите по темата, които излизат в гугъл - в коментарите е пълно с хора искащи координати на момичето.Държавата - това сме ние хората..

Господ дава изпитания на силните. Поклон пред момичето :bowdown:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 26 Яну 2013, 10:07

предлагам администрацията на клуба да открие банкова сметка и да съберем някаква сума да помогнем!
едва ли ще решим проблемите на децата, но поне ще дадем повод за малко усмивки в трудния им живот...
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Яну 2013, 10:23

Аз съм ЗА. Там е работата, че има и много други, които са ЗА. :yes:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 26 Яну 2013, 11:19

Всички сме ЗА,ама какво от това????
Ще се събере една сума,ще се помогне единично,веднъж,сега,на еди коя си дата.И к'во???
А след месец,след година,2015г........????Какво,ще ги осиновите ли?
Има държава,има институции има маса чиновници на които това им е работата--научавайки за такива случаи да реагират-веднага,сега,даже вчера,адекватно и хуманно.
Такива случаи има поне 9000 в страната.Знаете ли колко хора са се отдали на каузата да не работят не защото ги мързи,а само за да се грижат за близък човек в къщи,който по една или друга причина не може да се грижи за себе си сам.Стига фалшиви съпричасности,след месец никой няма да се сеща за тези деца,вглъбени в собствените си проблеми.
Най-полезното което може да се направи е да се вдигне шум,да се обърне медийно внимание,който има познати ,абе ето бе един съфорумник в темата за булсат каза че работи в някаква телевизия--да прочете темата и да види дали не може да се направи един горещ репортаж по темата.Няма само Карбовски да си прави ПР на гърба на чуждото нещастие.
Трябва да се вдигне шум,за да се забележи даден проблем,другото е ала бала.Нито форума има финансовата възможност да издържа ежемесечно подобни семейства,нито е длъжен.Затова плащаме данъци на тази държава-да реагира .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 26 Яну 2013, 11:37

Държавата е ясно, че отдавна е абдикирала от тези си задължения.

В интервюто се казва нещо съвсем конкретно:

Моника търси помощ през лятната ваканция да посетят Специализираната болница за рехабилитация в Момин проход или в Баня, Пловдивско, за да може да се подобри състоянието на Валентин.

С риск да ме оплюе някой такива хора имат нужда от помощ, а не домовете където и без това 90% са от малцинствата и макар и в неравностойно положение са здрави деца.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 26 Яну 2013, 11:45

jordanpar написа:..Стига фалшиви съпричасности,след месец никой няма да се сеща за тези деца,вглъбени в собствените си проблеми.
..

така е, след месец едва ли ще си спомняш, че си дарил някаква сума за да помогнеш на човек в нужда....но въпросния човек ще го помни цял живот!!!
това е разликата....и ако го направиш само за да си начешеш егото-да, наистина няма смисъл...не ти ли идва отвътре да помогнеш наистина ще бъде "фалшива съпричастност"...
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 26 Яну 2013, 11:50

Значи болното дете определено се нуждае от много добра и навременна медицинска помощ.По скоро да се сведе това до вниманието на медицински лица,които безплатно и за каузата биха помогнали.Фирми,бизнесмени,които могат да помогнат с нещо конкретно.Хора,които могат безвъзмездно да ги настанят в свой имот.Това че държавата била абдикирала си е лично наш проблем и отговорност-на обществото.Ние сме оставали така да е положението.Ние не си търсим правата в подобни случаи а само цъкаме с език,дърпаме лявото ухо и си казваме ''пази боже аз да не ставам така''.С единични благородни каузи нищо не става пичове.Ами хилядите други случаи които просто не са стигнали до медийното внимание?????Дайте да събудим държавата,че Христос не е от форума и не може да нахрани цял народ с две риби и пет хляба!!! /дано не е богохулство примера/
А че този на когото е помогнато ще помни е факт,но това не помага на останалите нуждаещи се.Както и един ден прекаран по-добре не оправя живота като цяло.Въобще никой не чете смисъла от написаното от мен,а само се търси в контекста за какво да се заяде.
далеч по-полезно е да се направи инициативен комитет.Има юристи във форума,има лекари,има ''бас бая'' бизнесмени.Нека всички се ангажират,да проучат кое как е,да се предложи една правна помощ на тези деца за пред държавата,сигурен съм че има институции които се грижат за такива случаи.И ако се задействат нещата системно да се проверява състоянието на това осиротяло семейство.
Последна промяна jordanpar на 26 Яну 2013, 11:54, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 26 Яну 2013, 11:53

На мен ми е ясно това ама кво, партия ли да основем?
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата