Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Македония

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е46 320d
Детайли за колата: BMW E46 320d 150HP (M47N) 2004г

Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Македония

Мнение от Jimmy_ns » 27 Фев 2013, 21:55

Здравейте колеги. Предстои ми пътуване през изброените държави. Искам да попитам хората, които са минавали през тях, горе долу колко са пътните такси и може ли да се плаща с карта или трябва съответния кеш. Защото чета по какви ли не сайтове и информацията е доста противоречива. Също така цените на горивата (ако е възможно за дизел) и ако се знае нещо характерно за шофирането в съответните държави. Ще съм много благодарен на точна информация, защото ситуацията е такава, че бюджетът трябва да е много добре планиран преди заминаването. Знам, че маршрутът не е от най-популярните, но ако сте минавали поне през част от него, ще съм благодарен да споделите мнение. Абсолютно всяка информация ще е от полза. Благодаря много :)

младши ентусиаст
Аватар

Re: Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Макед

Мнение от zazomazo » 27 Фев 2013, 22:16

от Хърватска до Албания с ферибот ли ще пътуваш?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 27 Фев 2013, 23:08

В Сърбия и Хърватска може да се плаща с евро,плащал съм и с карта Visa.
Зависи накъде ще пътуваш,от Ниш до Белград е около 7 евро за лек автомобил,от Белград до Шид(това е към границата с Хърватска) е около 3-4 евро.
По спомен от границата до Загреб беше около 16 евро но това по спомен.
В Албания и Македония не съм ходил и даже незнам с пътни такси ли са или с винетка.
:driving: :dunno: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от Jimmy_ns » 27 Фев 2013, 23:26

Благодаря. Ами с ферибот ще е по-скъпо, за това мисля за мина Босна и Херцеговина. Съжалявам, че не съм го описал, но нямам спирка там и съвсем го бях отписал това нещо. :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 27 Фев 2013, 23:50

През Сърбия минаването е точно колкото колегата горе е споменал, 6,5 + 3,5 = 10Е тотал.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 compact,96'индивидуъл
Мечтае да кара: 6 serries
Детайли за колата: монреалблауууу

Мнение от vaykisss » 28 Фев 2013, 0:06

Сърбия може с евро ,може с карта, около 11 евро е както са писали колегите аз си плащам с динари,1100 за 2те,да не забравиш,че ограничението е 120км по магистралата,камери няма,от българско до Ниш има доста често патрулки и се крият кат наште ушеви :mhihi: ,Хърватска 130км по магистралата,камери няма има обаче чат пат цивилни коли с (черни пасати най често) ченгета,през 2 месеца пътувам,но не са ме спирали досега,иначе си щпора с 150-160(на собстрен риск), зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра :lol: ,едната магистрала е 120 куни (от границата със Сърбия до Загреб),за Македония и Албания нищо не мога да ти помогна,за цените на дизела горе долу като наще не съм много сигурен(аз съм на газ :clap: )

Потребител
Аватар

Мнение от Jimmy_ns » 28 Фев 2013, 12:06

Благодаря много :)

Потребител
Аватар
Кара: ги да говорят
Мечтае да кара: X5M

Мнение от Gecata » 28 Фев 2013, 20:39

Внимавай в Сърбия и по магистралата,че там камери и полицейски постове няма,ама има едни убавци с коли със затъмнени всички стъкла,които ти пускат табелката "Police" и ако си превишил 120км.и става не ме питай :mhihi: .Всичките коли са тъмни(БМВ Е60,Шкода Суперб,Ауди А6)само тези съм засичал,но може да имат и други,така че умната.
За превишение над 40км. "Бе ти си за суд бре" :mhihi: ама минах с 50евро,като намалиха някой друг километър,и пари на ръка не взимат(еле па евро),закараха ме до банка да си внеса глобата и чао.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 28 Фев 2013, 23:19

vaykisss написа:... зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра ...

Понеже пътувам служебно често в последно време маршрута България - Сърбия - Хърватска - Словения да спомена, че от тази година зелена карта не е нужна, защото гражданската отговорност правена тук важи навсякъде в Еврозоната + Хърватска и Сърбия, които са подписали някакви споразумения или нещо такова. Не мога да съм съвсем конкретен, просто знам, че зелена карта не ми вадят за този маршрут от нова година...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 01 Мар 2013, 0:27

pampo написа:
vaykisss написа:... зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра ...

Понеже пътувам служебно често в последно време маршрута България - Сърбия - Хърватска - Словения да спомена, че от тази година зелена карта не е нужна, защото гражданската отговорност правена тук важи навсякъде в Еврозоната + Хърватска и Сърбия, които са подписали някакви споразумения или нещо такова. Не мога да съм съвсем конкретен, просто знам, че зелена карта не ми вадят за този маршрут от нова година...

Това сериозно и вече не трябва зелена карта??
Не го бях чул досега.
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 01 Мар 2013, 9:01

за да съм напълно сигурен, че няма да ви подведа днес ще изнамеря мейла отпреди 1 месец, с който ни съобщават тази информация...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Мар 2013, 1:30

Ето го имейла колеги, от него става ясно, че само за Турция от съседите е нужна "зелена карта"

Уважаеми колеги,

Информираме ви, че при пътуване в Гърция, Румъния и другите държави-членки на Европейския съюз, както и Швейцария, Андора и Хърватска, сертификат "Зелена карта" не е задължителен.

Достатъчно е наличието на валидна "Гражданска отговорност" . Тази застраховка покрива отговорността на застрахованите лица за вреди, причинени както в България, така и на територията на държава-членка съгласно нейния закон.

Сертификат "Зелена карта" е необходим единствено при преминаване на МПС през територията на държави, които са извън Европейското икономическо пространство и не са страни по Рамковия Многостранен Гаранционен Договор между Националните бюра. Това означава, че за Турция е необходима "Зелена карта".

Считано от 01.януари 2012 страна по Рамковия договор е и Сърбия, поради което за Сърбия сертификат "Зелена карта" не се изисква.

Назад към Извън Темата