Наръчник помага на дамите шофьори

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е53 Фанатик
Аватар
Кара: xDrive

Наръчник помага на дамите шофьори

Мнение от BMW-X5 » 20 Май 2006, 14:49

Наръчника дава отговори на въпроси като какво да направим, когато ни свърши бензинът и как да реагираме когато спукаме гума

Разработен специално за дамите шофьори, първият по рода си наръчник в България предлага отговорите на въпроси като: какво да направим, когато ни свърши бензинът, как да реагираме когато спукаме гума, има ли начин да се справим с големите дупки по пътя.

Освен ценни правила за справяне в кризисни ситуации на пътя помагалото съдържа основни препоръки, които позволяват на дамите да опознаят по-добре автомобил си и да реагират на сигналите, които той им дава. Включени са също правила за сигурност и самоотбрана на пътя.

Първият тираж на наръчника е 30 000 броя. В рамките на кампанията, наречена "Дамите с предимство", се организира и
безплатно уикенд училище за жени шофьори.

В него могат да се запишат всички дами, които желаят да получат практически съвети за елегантно излизане от затруднения на пътя. Телефоните за записване са 974-31-43 и 975-19-25.

Над 10 известни българки, сред които Александра Сърчаджиева, Александра Жекова, Ива Екимова, Лара Береану, ЛиЛана, Милена Милотинова, Нина Димитрова и Пепа Николова се включиха в официалното представяне на кампанията, за да вдъхнат увереност на всички жени шофьори.

Те се събраха, за да споделят опита си зад волана и да призоват за повече кавалерство по българските пътища. Дамите получиха съвети лично от победителката в Националния женски рали шампионат София Богоева.

"Дамите с предимство" е кампания организирана от "Хюндай" с подкрепата на "Шел" и сп. "Жената днес".

Източник: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=888897

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pantata » 21 Май 2006, 13:22

Вече ти изтрих една безмислица в тази тема, а ти написа нова. Намали глупостите! ;)

Иво

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 22 Май 2006, 0:47

Наръчника сигурно ще има огромен интерес, но аз като дама имам огромен проблем с развиването на болтовете на джантите на спукана гума и логично е да изпадна в безпомощно състояние.

Почти няма център за смяна на гуми, в който да не завиват с гайковерт болтовете. След което, трябва да си поне малко мускулест, за да се справиш, а за дама, изпаднала в беда на пътя, със спукана гума вече ситуацията стана безнадеждна, почти. ;)
Да караш Peugeot е страст!

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 22 Май 2006, 1:04

Eva* написа:Наръчника сигурно ще има огромен интерес, но аз като дама имам огромен проблем с развиването на болтовете на джантите на спукана гума и логично е да изпадна в безпомощно състояние.

Почти няма център за смяна на гуми, в който да не завиват с гайковерт болтовете. След което, трябва да си поне малко мускулест, за да се справиш, а за дама, изпаднала в беда на пътя, със спукана гума вече ситуацията стана безнадеждна, почти. ;)

Е тук за съжаление си много права... И какво трябва да правиш в такъв случай? Естествено търсиш някой достатъчно силен- тоест мъж- и го молиш да помогне. И после разбира се говорят, че те жените за шофьори не стават защото нищо не разбират и дори не знаят как една гума да сменят, нали... Не е никак лошо да има такива помагала, още по-добре ще е и мъжете да ги прочетат- все ще се намери някой полезен съвет... Но това няма да стане никога- мъж да си признае, че може да научи нещо от такава книжка :mhihi:
Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Май 2006, 1:22

Eva* написа:Наръчника сигурно ще има огромен интерес, но аз като дама имам огромен проблем с развиването на болтовете на джантите на спукана гума и логично е да изпадна в безпомощно състояние.

всъщност има просто решение- виж си диаметъра на дръжката на ключа за равиване и си намери една стоманена тръба със една идя по-голям диаметър и около 50-75см дълга.. и си я прибери в багажника.. ако спукаш гума, слагаш ключа така че да е почти хоризонтално, надяваш тръбата след което внимателно със едното краче натискаш накрая на тръбата.. ако не потръгне болта, се качваш и с двата крака като се подпираш на колата и подскачаш леко..

разбира се може да отидеш и да си купиш едно гедоре със 75см рамо - същата работа, но по-скъпо...

може също ако нямаш тръба или си скачала по тръбата но не е тръгнало (почти невъзможно)и е задна спукана гума, да вдигнеш гумата, да я завъртиш така че лошия болт да е най-долу, да дръпнеш ръчната и да сложиш ключа подходящо да сочи дръжката на 4-5 часа и да пуснеш леко колата на крика- ключа (или тръбата) опира на земята и после колата със цялата си тежест натиска и болта тръгва...

болтовете не са основния проблем обаче.. проблема е че често джантата е залепнала за диска/барабана и няма махане.. затова като си намериш тръбата, я смачкай от едната страна и като ти се запъне такава гума, подпъхваш тръбата и пак.. със едното краче, ако не се отлепи - леко и двата крака...

а най-добре е някои да ти я смени.. но особено нощем и сама ако си.. може да бъде много нервоопъващо със непознатите помагачи.....
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 22 Май 2006, 22:36

alx, благодаря за добрия съвет.

Иначе, от опит говоря, случи ми се веднъж колата да загасне късно една зимна вечер, на едно отвратително място, под Редута. Ни да я оставиш, ни да я помръдеш, че има още 2 км., нищо.

Мислено всички фактори за изгасването игнорирах на принципа на изключването. Бензин, акумулатор, вода в бензина, филтри, масло, свещи, кабели за свещи, мокро делко - следя състоянието и и знам, че всичко е ток. По едно време се присетих, че леко намирисва на бензин, да де... ама в тъмното, че и някакво улично куче много злобно ме гледаше на 3 метра от колата, направо ми изкара акъла, като взе и да лае по мен, а аз съм се заровила под капака и търся някаква съществена причина, колата да не работи на добри обороти, и да се дави и да не работи.

Спря в движение от раз на трета. През деня леко придърпваше, но не обърнах огромно внимание. Реших, че може да и е студено, затова.

Ми, накрая след 30 минутно гонене с кучето около колата и умуване, какво адже ба да е? - се наложи в 23,20 да викна помощ от приятел. Дойдоха двама от клуба и един мой колега. Какво мислиш се оказа? :D Единия щуцер на бензиновата помпа се измъкнал леко и засмуква въздух. Сети се колегата ми, че имал навремето подобен проблем. :)

Е за това, ама никога не бих се сетила. Рових по бензиновите маркучи, зяпах по всички видими тръбопроводи, било вода, бензин, каквото ще да е, вече реших, че се е запушил някой жигльор на карбуратора. Реших, поне да ме дръпне някой до дома на 2 км. от мястото. Като дойдоха им маркирах всичко, за да не губим време. Щото като се почне с въпроса - а с къв бензин си? :) А маслото, а свещите - а аз си знам, че нещата са наред.

Изгониха първо кучето, чукнаха момчетата щуцера, за да се закрепи до сервиза на сутринта и колата си запали. На другия ден се подсигурих с нова помпа, за по-сигурно. А можело и да се залепи с течен метал. :)
Да караш Peugeot е страст!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 26 Май 2006, 12:39

Аз мога да се похваля че не веднъж съм оказвал помощ на дами шофиорки,за различни повреди.
Не виждам нищо срамно да те помолят да им смениш гумата и ти да им я смениш.То не може ем да искаме от жените си да са салби хубави наконтени и да си сменят гумите сами :mhihi:
А напоследък няколко пъти ми се случва като видя някоя мацка че се мъчи да паркира и не става и нестава :mhihi:
Отивам чуквам и на джама и и обяснявам една по една маневрите които трябва да направи и така ако повечето хора правят като мен(вместо да им се хилят под мустак от страни) мисля че ще дойде време в което жените ще паркират по добре и ще карат по добре :!:
Значи лични впечатления не стига че дадох 400лв++ за книжката на жена ми ами ония капут на нищо не я е научил е аз сега и на инструктор се правя :ranting:
Има елементарни неща които трябва да им се обяснят и всичко си идва на мястото.

Назад към Извън Темата