компресор и пистолет за боядисване

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

компресор и пистолет за боядисване

Мнение от MaxMeyer » 19 Апр 2013, 13:35

Здравейте!Може ли с такъв компресор http://prodavalnik.com/kompresor-24l-1- ... -i21877167 да се купи бояджийски пистолет за 30-40лв и да се боядисат джанти с по-добър резултат от флакон спрей?И съответно каква трябва да бъде дюзата на пистолета?Коя марка е най-добре в този нисък ценови клас?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: компресор и пистолет за боядисване

Мнение от BMW_RIDER » 19 Апр 2013, 13:40

MaxMeyer написа:Здравейте!Може ли с такъв компресор http://prodavalnik.com/kompresor-24l-1- ... -i21877167 да се купи бояджийски пистолет за 30-40лв и да се боядисат джанти с по-добър резултат от флакон спрей?И съответно каква трябва да бъде дюзата на пистолета?Коя марка е най-добре в този нисък ценови клас?

То не е само до пистолета и компресора. Това да боядисаш нещо като хората си е майсторлък не случайно струва една торба пари.
Ако все пак си решил да го правиш - подготовката е много важна - перфектно обработена повърхност и правилно разредена боя и правилно налягане.

Иначе да ще стане по добре от спрей дори и с този компреор, хубаво е да има влагоуловител на него. При всички положения потренирай малко на разни тенекии.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 19 Апр 2013, 13:57

Този влагоуловител допълнително ли се взима?Универсален ли е?Скъп ли е?
И конкретно към какъв пистолет за 30-40лв да се насоча?Имам голям мерак да се пробвам...отдавна. :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Апр 2013, 13:58

Колегата го е написал,но ако е любителски за джанти-горе долу става.
Неща които трябва да знаеш за боядисване на джанти ,както е в твоя случай,трябва първо компресора да е с повече налягане и по-голям балон за въздуха,всяко включване на компресора да пълни,означава падане на налягането и вкарване на конденз ,което означава вода в боята,което пък е доста кофти,трябва да си вземеш едно такова нещо дето улавя конденза че иначе кофти (не говоря за професионално боядисване,даже е много далеч от това).
Маркуча не трябва да е с някаква голяма дължина,пак поради налягане и конденз.
Иначе ,подготовката на джанти е 80% от цялата работа,как ще се изтъркат,къде да се китосат и в каква среда ще се пръснат (обезпрашеност и влага) и как после ще съхнат,ако искаш да станат красиви.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 19 Апр 2013, 14:04

Най-вероятно ще стане, но трябва да попръскаш преди това доста. Не жали боя, джанти понякога се боядисват доста по-трудно от равна повърхност :yes:
Гледай дюзата на пистолета да е максимално отворена и имай търпение. Според мен по-добре повече ръце отколкото да го налееш на 2 ръце и да се отече, но това зависи и от формата на повъхноста.
С какъвто и пистолет да го боядисаш, ако си малко кадърен ще стане в пъти по-добре от спрей - мое мнение :)
Е.Димитров написа:Колегата го е написал,но ако е любителски за джанти-горе долу става.
Неща които трябва да знаеш за боядисване на джанти ,както е в твоя случай,трябва първо компресора да е с повече налягане и по-голям балон за въздуха,всяко включване на компресора да пълни,означава падане на налягането и вкарване на конденз ,което означава вода в боята,което пък е доста кофти,трябва да си вземеш едно такова нещо дето улавя конденза че иначе кофти (не говоря за професионално боядисване,даже е много далеч от това).
Маркуча не трябва да е с някаква голяма дължина,пак поради налягане и конденз.
Иначе ,подготовката на джанти е 80% от цялата работа,как ще се изтъркат,къде да се китосат и в каква среда ще се пръснат (обезпрашеност и влага) и как после ще съхнат,ако искаш да станат красиви.
:yes: :yes: :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 19 Апр 2013, 15:06

Привет , сумата доста ще набьбне , като крайна цена ? , има черен мат за джанти с 2 флакона ще си ОК .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Апр 2013, 17:11

krasi2bmw написа:Привет , сумата доста ще набьбне , като крайна цена ? , има черен мат за джанти с 2 флакона ще си ОК .

И ако преди това мине на пясакоструйка да ги изглади перфектно,ще стане още по-добре :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 19 Апр 2013, 17:40

:) майко ....
тва няма да го бъде
тоя компресор е 110л всмукателен дебит което го прави на около 60л на изхода към бутилката при 24л бутилка тва ще помпи кат замаяно нон стоп крайният резултат сещай се
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 19 Апр 2013, 19:17

BMW_RIDER написа:
То не е само до пистолета и компресора. Това да боядисаш нещо като хората си е майсторлък не случайно струва една торба пари.
Ако все пак си решил да го правиш - подготовката е много важна - перфектно обработена повърхност и правилно разредена боя и правилно налягане.

Е една торба с пари е от 1600 лв цялостно боядисване на колата 1000 лв ми е само боята с лака, кое е една торба с пари :mhihi:
Той бояджията ми взима 300 лв за труд, ако аз си купя всичко останало. Даже мисля и да му я закарам готова
Иначе тоя компресор според мен е малко над минимума, който ти е необходим. Купи по-хубав пистолет. Китайските са не боклуци ами не знам какви. Иначе един малък пищов с 0,8/1,0 дюза за джантите ще ти свърши работа. Стандартно налягането им е от 3 до 5 бара, като преди да пръскаш джантите пръскай настрани, регулирай метлата на пистолета, съотношение боя-въздух и така ;)
Ако ще ги пръскаш някаква металик боя след като нанесеш базата не се бави много с лака, понеже после се люпи. Базата дърпа сравнително бързо и затова не е много добре да се бави лака ;)
Не чегъртай с много едри шкурки, матирай с по ситни водни такива, обезмасли, мини преди боя с парафинова кърпа, за да няма прашинки. Парафиновата кърпа не я натискай много съвсем леко колкото да обере каквото има.
И е хубаво и някаква основа принципно да има отдолу под боята ако има стара боя с такава основа ползавай я :yes:
Изображение
ATR-42/72

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 19 Апр 2013, 20:45

Благодаря ви :yes: Много съм навит да се пробвам.Не искам да коментираме боядисването с спрей и колко евтино е то.Нито колко ще ми струва и как няма смисъл.Искам за 200-250лв да си купя компресор и пистолет и да се пробвам да си направя джантите хубави.Този компресор ще ми върши и друга работа в последствие...Моля продължавайте с мненията и съветите при боядисването на джанти с евтин компресор и евтин пистолет.Накрая ще събера най-стойностните съвети и ще действам.Джантите ми са съсипани от предишния собственик с черен спрей върху оригиналната боя :kuku: Сега се бели с нокът...С шкурка 120 ли да започна и до кой номер да карам преди шприца?Смивка не би ми помогнала нали,по скоро да нанесе щети?
М/у другото се спрях за сега на един френски компресор малко по-скъп но маслен и малко по-силен.И на някакви италиански пистолети за 35-39лв. :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 19 Апр 2013, 21:22

MaxMeyer написа:Благодаря ви :yes: Много съм навит да се пробвам.Не искам да коментираме боядисването с спрей и колко евтино е то.Нито колко ще ми струва и как няма смисъл.Искам за 200-250лв да си купя компресор и пистолет и да се пробвам да си направя джантите хубави.Този компресор ще ми върши и друга работа в последствие...Моля продължавайте с мненията и съветите при боядисването на джанти с евтин компресор и евтин пистолет.Накрая ще събера най-стойностните съвети и ще действам.Джантите ми са съсипани от предишния собственик с черен спрей върху оригиналната боя :kuku: Сега се бели с нокът...С шкурка 120 ли да започна и до кой номер да карам преди шприца?Смивка не би ми помогнала нали,по скоро да нанесе щети?
М/у другото се спрях за сега на един френски компресор малко по-скъп но маслен и малко по-силен.И на някакви италиански пистолети за 35-39лв. :)

120 шкурка е много едра според мен. Ако толкова лесно се люпи тая боя започни с 600 например. Не за друго ами защото с толкова едра като 120 ще се надере много, после трябва да жулиш 9 дена и 9 нощи с водните за да не си личат драскотините отдолу но това ако нямаш никаква основа. Ако джантите са били фабрично боядисани можеш да използваш, тази основа, която имат и не е нужно да използваш друг шприц, просто стария го изглади, обезмасли хубаво и след това нанеси новата боя ;)
Смивка би ти свършила работа. Терминатора, българския, той е чудесен. Той сваля слой по слой. Използвай го да свалиш гадната боя, след това неутрализирай с вода. Мога да ти дам и една друга смивка. С нея сваляме боята по самолетите и не е агресивна към алуминиеви детайли, тъй като целия самолет е такъв, обаче трябва да намажеш джантата, да я покриеш добре с найлон и след това трябва да я държиш така намазана и завита около 3-4 часа на 30 градуса, след това забърсваш боята и работиш.
По въпроса за компресора, зависи по-натам за какво ще го използваш. За боя на кола не става, но за дребни неща ще ти върши работа :yes:
Изображение
ATR-42/72

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от ///Maximalniq » 20 Апр 2013, 2:10

Ако искаш добър резултат от шкуренето, почвай с 120, после нагоре (300,600,800,1200,2000) Два слоя боя имаш да махаш, голямо шкурене те чака :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 20 Апр 2013, 2:37

Не знам защо си го извадих това от нета, но е интересно четиво. Много неща не ги знаех даже на теория.
http://napravisam.net/?p=10752
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DLVasilev » 20 Апр 2013, 9:23

///Maximalniq написа:Ако искаш добър резултат от шкуренето, почвай с 120, после нагоре (300,600,800,1200,2000) Два слоя боя имаш да махаш, голямо шкурене те чака :mhihi:

Един път като сложи смивка и е готов, защо трябв а да жули като ненормален :D
Аз в момента полирам мойте джанти смивка яко и после направо с пастата ;)
Може и с търкане, ама за 4 часа джантата е готова по моя метод :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 20 Апр 2013, 10:38

Аз лятото си взех такъв компресор главно да боядисам джипа отдолу (Мицубиши Паджеро 2-ка, тея дето ако не ги боядисваш всяко лято изгниват) и после съм го ползвал за много други работи да си пръскам.
Боядисвал съм и няколко комплекта джанти и с повечко старание стават що годе. В началото взех някакъв китайски пистолет, после един приятел (бояджия) ме заведе и си взех по-хубав дето пръска доста по-добре от китайския.
От боядисване със спрей ще стане много по-добре и по-здраво със сигурност. Ако имаш мерак пробвай. (аз главно за това го взех защото имах мерак да си боядисвам някой работи сам)
Тези джанти съм ги пръскал (станаха като нови в сравнение с предишния си вид)
11362380685980783_6.pic.jpeg

както и още три комплекта лети джанти (имам снимки, но на другия компютър)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата