"Зелена карта" ЕС Уведомително писмо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N47

Re: Зелена карта ЕС

Мнение от plamen_nedkov » 13 Юни 2013, 14:21

не е задължителна застраховка, но все пак е препоръчителна. Ако нещо стане в чужбина да можеш да докажеш, че имаш задължителните документи. Не казвам, че ще стане ама ако някой се спре в теб и ти я нямаш тази зелена карта може да те изкарат теб виновен. + че е евтина - за 15дни за Гърция беше 15лева.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 13 Юни 2013, 14:34

plamen_nedkov написа:не е задължителна застраховка, но все пак е препоръчителна. Ако нещо стане в чужбина да можеш да докажеш, че имаш задължителните документи. Не казвам, че ще стане ама ако някой се спре в теб и ти я нямаш тази зелена карта може да те изкарат теб виновен. + че е евтина - за 15дни за Гърция беше 15лева.

Бате ти от кога не си ползвал "Зелена карта"? От одавна само се доплаща за сертификата нещо от сорта на 10-30лв и си важи за цяла година (колкото ти е гражданската). А някои компании направо са го включили в цената и ти издават безплатно.

P.S.
Всъщност е обратното при всички е безплатно, само при някои които са направили по-голямо намаление се доплаща.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 13 Юни 2013, 14:39

Ами и аз знам, че не се изисква Зелена Карта за Гърция примерно ... но при ПТП или друг инцидент, какъв документ се предоставя на гръцките власти.
Като нямаме зелена карта ?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plamen_nedkov » 13 Юни 2013, 14:39

Kris написа:Бате ти от кога не си ползвал "Зелена карта"?

не съм ползвал от миналият месец. Не знам кой кампании си я включват директно в цената. Все пак в момента, както и миналата година всички се стремят към по-ниска цена и затова не включват зелената карта. Ако няма да излизаш от страната - не ти трябва вси пак. Като я нямаш - съм написал колко съм платил за нея.
Последна промяна plamen_nedkov на 13 Юни 2013, 14:41, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 13 Юни 2013, 14:54

Така е,Зелена карта не е задължителна...точно от многото противоречива информация в нета и къде ли не,преди да напусна страната звъннах на застрахователя ми и едно момиче най-учтиво ми обясни,че не се изисква никъде в ЕС + няколко държави извън него,обясни ми защо я има,защо я препоръчват и т.н. беше много подробна.Аз нямам зелена карта,и след като не е задължителна не мисля да им давам допълнителни 70 лева за нея.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 13 Юни 2013, 15:02

plamen_nedkov написа:

не съм ползвал от миналият месец. Не знам кой кампании си я включват директно в цената. Все пак в момента, както и миналата година всички се стремят към по-ниска цена и затова не включват зелената карта. Ако няма да излизаш от страната - не ти трябва вси пак. Като я нямаш - съм написал колко съм платил за нея.

Еми какви са тия 15лв за 15 дни и при това в Гърция???

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plamen_nedkov » 13 Юни 2013, 15:07

Kris написа:
plamen_nedkov написа:

Еми какви са тия 15лв за 15 дни и при това в Гърция???

ми нали казвам колко съм дал за зелената карта за Гърция бе човек. Не ми е включена в Гражданската и толкова струва. Казаха ми, че не е задължителна, а е препоръчителна и ми обясниха защо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 13 Юни 2013, 16:38

Зелена карта не се изисква в ЕС.

Но, когато сключваш застраховка "гражданска отговорност" (ГО) застрахователите те питат дали ще пътуваш в чужбина.
Ако декларираш, че няма да пътуваш в чужбина ти правят отстъпка от ГО, защото в BG не се изплащат премии както в ЕС.
Незнам какво ще стане ако си декларирал, че няма да излизаш в чужбина, платил си цялата гражданска и след това в чужбина направиш ПТП.
Застрахователя може ли да обяви гражданската ти за невалидна? Ето това не го разбирам! При положение, че на сайта на гаранционния фонд и съответно на ченгето с таблета му излиза, че имаш ГО?
:help: :help: :help:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X1 F48 Xdrive 18d xLine 2018г.
Мечтае да кара: Lamborghini Huracan Performante

Мнение от jigga » 13 Юни 2013, 16:49

Значи колеги,на Великден бях на вуйна на гости в Гоце Делчев и отидохме да се разходим до град Драма и нито на българската,нито гръцката страна ми поискаха зелена карта,отидохме и се върнахме без проблем,малко след това се видях с момчето което ми прави застраховките в АРМЕЕЦ и го питах как стои въпроса с зелените карти и той ми отговори така че на границата няма да имаш проблем да влезнеш в ЕС СТРАНА без зелена карта и да караш през нея,но е препоръчително да е имаш ако се стигне до проишествие с колата или катастрофа с друг автомобил!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 13 Юни 2013, 17:00

jigga написа:...но е препоръчително да е имаш ако се стигне до проишествие с колата или катастрофа с друг автомобил!
Единствено и само, защото пише на английски език и е стандартен документ. Като извадиш принтираното лисче от застрахователя гръка намя кой да си го преведе и ще трябва да се обясняваш.

Въпроса ми е при ПТП дали застрахователя може да не изплати премия, защото си декларирал, че няма да излизаш от BG?

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 13 Юни 2013, 17:01

Ако стане ПТП по ваша вина ще сте много по-щастливи, ако имате "Зелена Карта"... щото "ГО" не важи за страни извън БГ, особено когато в полицата пише, че колата няма да се кара извън BG ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Юни 2013, 22:09

Аз последно миналата година ноември се обаждах до застрахователя (Армеец) за да искам да ми издадат зелена карта за да пътувам до Гърция. От там ми отговориха, че ГО издадена в България е валидна в целия ЕС и има действието на зелена карта. ГО е необходима само за страни извън ЕС.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от armani78 » 13 Юни 2013, 22:43

Вчера си извадих зелена карта.Утре сутрин заминавам за Румъния,нека си я имам за всеки случаи.Не ми искаха никакви пари щом ми е за първи път и за една държава?? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 14 Юни 2013, 10:37

Хора, какви са тия цени, аз преди година платих 4 лв за зелена карта, а ето и какво пише в SDI:

Обикновено застрахователите предлагат две тарифи. Основната се прилага за всички МПС, които няма да напускат територията на Р. България, а втората, когато МПС ще напуска страната.

В случай че полицата Гражданска отговорност е сключена с валидност само за територията на Р. България, е възможно доплащане, което разширява покритието на застраховката и я прави валидна на територията на Европейския съюз и/или други държави.

При пътуване в държави извън Европейския съюз се издава сертификат Зелена карта, който е безплатен или е на цена от 1,00 до 10,00 лева, в зависимост от застрахователната компания.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z4 3.0i & Mini F60 JCW

Re: "Зелена карта" ЕС Уведомително писмо

Мнение от TheFreeRider » 14 Юни 2013, 16:18

Точно в СДИ правих ГО преди една седмица и разликата в цената с/без зелена карта си е осезаема - 266 срещу 308 (най-евтините оферти, в една и съща ЗК). Но за лично спокойствие я извадих. Досега мисля само един път са ми я искали на граница, но това беше преди година-две. Сега явно нещата са по-различни.

Следваща

Назад към Извън Темата