Пенсионен Фонд "Доверие"
Модератор: Общи модератори
69 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
Пенсионен Фонд "Доверие"
Колеги, това не е реклама или антиреклама, просто имам няколко въпроса - какво е това и има ли почва у нас.
Провокиран съм от новините, че този фонд ще бъде закупен от офшорка и бъдещето му е неизвестно, както всичко в тази УНИКАЛНА държава!
Днес прочетох, че на първите взели пенсии, от този фонд ще им дадат 30 лв отгоре!
30 лв!!!
И по принцип тази "новина" щеше да ми влезе от едното ухо и излезе от другото, но се сетих, че и аз имам "дялове" там.
В началото на кариерата ми (
) една госпожа ми звънна по жисиема и каза: аз съм еди коя си, от ПФ Доверие, ала бала, допълнително осигуряване, ала бала, по-висока пенсия след време, ала бала, на рецепцията съм във вашия офис, елате...
Отивам аз, извикан по средата на работния ми процес, ни в клин, ни в ръкав да видя таз' госпожа какво иска от мен. Бута ми в ръцете някакви листа, договори и пак същото - от ПФ Доверие, ала бала, допълнително осигуряване, ала бала, по-висока пенсия след време. Какво да кажа аз новобранката преди 7 години, не знам какво се случва, чувал съм само за пенсионни вноски, нито знам какво е задължително, какво не е. Подписвам.
Забравям за случая, защото от фишовете за заплатата ми виждам, че се превеждат някакви пари за пенсия - осигурявам се. Супер!
Всяка година получавам извлечение от партидата ми от Доверие. Поглеждам. Изхвърлям.
Ама през последните дни новините за този пенсионен фонд нещо започват да ме човъркат. Разрових се и намерих последното извлечение от индивидуалната ми партида - горе долу ще са към 7000 лв в края на 2013г. И се замислям какво по дяволите е това - доброволно съм дал 7000 лв или? Намирам тези в нета, чета, чета, но пак не разбирам нищо. Пред очите ми се набиват неща като "изплащане на партидата", "Универсален Пенсионен Фонд", "Професионален Пенсионен Фонд", "Допълнителен Пенсионен Фонд". Еди кое си може да се тегли еди колко си еди кога си. НИЩО НЕ РАЗБИРАМ!!!
Искам да помоля някой ако знае за какво става дума да сподели.
Извлеченията са ми по "Универсален Пенсионен Фонд Доверие" - задължително ли е, доброволно ли е това осигуряване в "Доверие" и мога ли да си изтегля тези пари обратно и да се откажа от този фонд
Провокиран съм от новините, че този фонд ще бъде закупен от офшорка и бъдещето му е неизвестно, както всичко в тази УНИКАЛНА държава!
Днес прочетох, че на първите взели пенсии, от този фонд ще им дадат 30 лв отгоре!
30 лв!!!
И по принцип тази "новина" щеше да ми влезе от едното ухо и излезе от другото, но се сетих, че и аз имам "дялове" там.
В началото на кариерата ми (

Отивам аз, извикан по средата на работния ми процес, ни в клин, ни в ръкав да видя таз' госпожа какво иска от мен. Бута ми в ръцете някакви листа, договори и пак същото - от ПФ Доверие, ала бала, допълнително осигуряване, ала бала, по-висока пенсия след време. Какво да кажа аз новобранката преди 7 години, не знам какво се случва, чувал съм само за пенсионни вноски, нито знам какво е задължително, какво не е. Подписвам.
Забравям за случая, защото от фишовете за заплатата ми виждам, че се превеждат някакви пари за пенсия - осигурявам се. Супер!
Всяка година получавам извлечение от партидата ми от Доверие. Поглеждам. Изхвърлям.
Ама през последните дни новините за този пенсионен фонд нещо започват да ме човъркат. Разрових се и намерих последното извлечение от индивидуалната ми партида - горе долу ще са към 7000 лв в края на 2013г. И се замислям какво по дяволите е това - доброволно съм дал 7000 лв или? Намирам тези в нета, чета, чета, но пак не разбирам нищо. Пред очите ми се набиват неща като "изплащане на партидата", "Универсален Пенсионен Фонд", "Професионален Пенсионен Фонд", "Допълнителен Пенсионен Фонд". Еди кое си може да се тегли еди колко си еди кога си. НИЩО НЕ РАЗБИРАМ!!!
Искам да помоля някой ако знае за какво става дума да сподели.
Извлеченията са ми по "Универсален Пенсионен Фонд Доверие" - задължително ли е, доброволно ли е това осигуряване в "Доверие" и мога ли да си изтегля тези пари обратно и да се откажа от този фонд

- cHaunepucTa
- младши ентусиаст
-
Re: Пенсионен Фонд "Доверие"
И аз имах същия въпрос.
Беше ми отговорено, че не могат да се теглят, а само да се прехвърлят към друг фонд.
Чувам, че тоя фонд ще го продават на някаква офшорка и се чудя...дали паричките ни няма да отидат някъде.
Също така се чудя, как така ще давам задължително допълнително пари на някакъв фонд, да си разполага с тях и да прави какво си поиска и да изкарва най-малкото лихви от тях.
Тоя фонд не е държавен, а частен, а като гледам може и да се продава... WFT?
Беше ми отговорено, че не могат да се теглят, а само да се прехвърлят към друг фонд.
Чувам, че тоя фонд ще го продават на някаква офшорка и се чудя...дали паричките ни няма да отидат някъде.

Също така се чудя, как така ще давам задължително допълнително пари на някакъв фонд, да си разполага с тях и да прави какво си поиска и да изкарва най-малкото лихви от тях.
Тоя фонд не е държавен, а частен, а като гледам може и да се продава... WFT?
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
Това ако не може да се тегли от там е голям та*ак - 40 год стаж, даваш им 40 000 лв, те ще ти дават после 30 лв отгоре на пенсията
Сега видях, че нещо пише в сайта им - ако са лични твои вноски можеш да ги изтеглиш, ако са само от работодателя - не можеш, ако са от теб и работодателя - еди какво си и т.н. Все пак са мои вноски, от заплатата ми се удържат. Ще я разнищя аз тази история
Доброволен рекет не плащам!

Сега видях, че нещо пише в сайта им - ако са лични твои вноски можеш да ги изтеглиш, ако са само от работодателя - не можеш, ако са от теб и работодателя - еди какво си и т.н. Все пак са мои вноски, от заплатата ми се удържат. Ще я разнищя аз тази история

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
В тая държава всичко е измама, вкл. и тези фондове
Нищо допълнително не плащам, всичко слагам на джоб или къшенце за собственият ми фонд. 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
barty написа:В тая държава всичко е измама, вкл. и тези фондовеНищо допълнително не плащам, всичко слагам на джоб или къшенце за собственият ми фонд.
Ако се осигуряваш,някъде ти се разпределят парите служебно в такива фондове -искаш или не.
- audi_rulzzz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525dA
- Мечтае да кара: BMW E39 M5
yellowsubmarine написа:Това ако не може да се тегли от там е голям та*ак - 40 год стаж, даваш им 40 000 лв, те ще ти дават после 30 лв отгоре на пенсията![]()
Сега видях, че нещо пише в сайта им - ако са лични твои вноски можеш да ги изтеглиш, ако са само от работодателя - не можеш, ако са от теб и работодателя - еди какво си и т.н. Все пак са мои вноски, от заплатата ми се удържат. Ще я разнищя аз тази историяДоброволен рекет не плащам!
Като я разнищиш да споделиш кво си постингал

Аз мисля идните дни да ида да проверя в кои фонд са ме назначили служенбно и ако се окаже доверие да се местя.
- MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
Абе я някой наистина, който разбира да каже каква е тази шашма ... явно е пак нещо да ни крадат, но поне нека да можем да му противодействаме по-ефективно. И на мен няква ми се обажда да ме увещава да си дам дяловете в нейната банка.. ДСК май беше.. обаче не мога да стопля за кви дялове ми говори, но май ми мирише за ей тези допълнителни осигурявания.. я кажете за схемата pls. 

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Аз съм към фонд Бъдеще.
Получих клубна карта с която ползвам доста отстъпки в разни вериги + 9 стотинки отстъпка в Лукойл.
Видях че имам някакъв допълнителен пенсионен фонд , звънях да попитам дали мога го изтегля и ми казаха че само доброволните фондове могат да се теглят а редовния и допълнителния са задължителни да ги има в наличност по закон.
После ходих да питам една счетоводителка и тя ми отговори 1 към 1 същото , така че според мен няма какво да се съмнявате.Закона е такъв , всеки трябва да има по два фонда.
Получих клубна карта с която ползвам доста отстъпки в разни вериги + 9 стотинки отстъпка в Лукойл.
Видях че имам някакъв допълнителен пенсионен фонд , звънях да попитам дали мога го изтегля и ми казаха че само доброволните фондове могат да се теглят а редовния и допълнителния са задължителни да ги има в наличност по закон.
После ходих да питам една счетоводителка и тя ми отговори 1 към 1 същото , така че според мен няма какво да се съмнявате.Закона е такъв , всеки трябва да има по два фонда.

И на мен ми пращат писма от този фонд Доверие колко пари ми била сметката. До сега около 2000лв. Няма ли някаква защита от държавата на тия пари, щом ни ги вземат на сила?
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
Говорих с ТРЗ-то на фирмата за която работя, същевременно получих същия отговор от Доверие - а именно, че този допълнителен фонд е задължителен, така че няма мърдане. Ще си плащам допълнително 40 год 40 000 лв, а накрая ще ме зарадват с 30 лв надбавка към основната пенсия - БЕЗЦЕННО. Една бърза сметка показва, че аз след пенсия трябва да живея още 40000:(12х30) = 111 години
Побъркана рекетьорска държава. Дано по-скоро се махна от тук.
Прикачам и отговора от Доверие:

Прикачам и отговора от Доверие:
Уважаеми господин Кръстев,
Получихме чрез http://www.poc-doverie.bg Вашия въпрос относно възможността да изтеглите средствата, натрупани в индивидуалната Ви партида.
Вие сте член на Универсален пенсионен фонд „Доверие”. Осигуряването в универсален фонд е задължително и има за цел получаването на допълнителна пожизнена пенсия за старост при навършване на възрастта по чл. (68), ал. 1-3 от Част І на Кодекса за социално осигуряване /КСО/ - за мъжете през 2013 г. - 63 г. и 8 месеца. Вноските в него са част от общите осигурителни вноски, които работодателят е длъжен да превежда в НАП. Към настоящия момент те са 5 % от осигурителния доход (за 2013 г. максималният осигурителен доход е 2200 лв.) и се заплащат от работодателя и служителя в съотношение 2,8:2,2.
Законова възможност за еднократно изтегляне до 50% от натрупаната сума от универсален фонд преди пенсиониране има само в случай на пожизнена загуба на работоспособност над 70,99%, удостоверена от ТЕЛК/НЕЛК.
Вие не може да изтеглите набраните средства преди настъпване на осигурителен случай и да прекратите участието си в универсален пенсионен фонд.
В допълнение измененията в КСО, влезли в сила от 01.01.2012 г., включват нарастване на възрастта за пенсия с по 4 месеца всяка година до достигане на 65 г. за мъжете през 2020 г.
При необходимост от допълнителна информация или съдействие, моля, свържете се с нас на електронната поща head@poc-doverie.bg или на телефони: 02/ 937 50 72 и 0 700 13 400 (на цената на един селищен разговор от цялата страна).
С уважение,
Отдел “Обслужване на клиенти”
Дирекция “Маркетинг”
ПОК “Доверие” АД

Vra4anin написа:Кой какво може да направи (продаде/прекупи или произведе) под тезгяха (един вид "сива икономика") това е, всичко друго си вътре. Ако искаш да работиш по правилата си обречен на фалит или най-малкото на вечна загуба.
Така разсъждават всички българи и с право, след като на върха на държавата стоят безкрайно корумпирани и продажни политици. Всички са такива, ние им даваме данъците и те ги крадат. Ако не ги откраднат, правят така, че да си прецакан законово - от държавата, защото всичко е в нейн интерес. Включително и тези фондове - плащай там някакви пари - ние ще ги управляваме и никога няма да ги получиш, но иначе са си твои
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
yellowsubmarine написа:Ще си плащам допълнително 40 год 40 000 лв, а накрая ще ме зарадват с 30 лв надбавка към основната пенсия - БЕЗЦЕННО. Една бърза сметка показва, че аз след пенсия трябва да живея още 40000:(12х30) = 111 години![]()
Как изчисли, че за 40 години ще внесеш 40 000 лв.???
Това означава, че към сегашния момент трябва да внасяш по 83 лв. на месец. Което е 5% от осигурителния ти доход, тоест се осигуряваш на 1660 лв.? Много малко са хората, които се осигуряват на такива суми. болшинството се осигуряват на под 500 лв., което значи че в този фонд влизат под 25 лв. на месец или за 40 години ще внесеш под 12000, а не 40000...
И втория въпрос - как реши, че ще те зарадват с 30 лв. допълнителна пенсия??? Това го раздухаха медиите като голяма сензация, а всъщност това е минималната сума, която ще получават хората, които са се осигурявали на мин. раб. заплата през последните 13 години...
Тази допълнителна пенсия се изчислява по формула, която е половин страница. Най-голямо влияние оказват осигуровките, които си внесъл между 25-тата и 35-тата си година. Ако погледнем статистика колко хора под 30 г. се осигуряват на над 500 лв. ще стане плачевно...
Тези, които сега получават по 30 лв. са започнали да внасят през 2000-ната. Внасяли са 13 години минималната вноска. През 2000-ната мин. раб. заплата е 75 лв., което означава че са внасяли във фонда колосалната сума от 3,75 лв. на месец!!! Е колко искаш да получат сега - 500 лв. на месец ли

Понеже ми стана интересно си направих труда да сметна колко пари е внесъл човек, който се е осигурявал от 01.01.2000 до 30.06.2013 на минималната работна заплата. Получи се невероятната сума от 1222,50 лв.!!! И сега като направим твоята сметка 1222,50 делено на 30 лв./м. се получава 40. Тоест този човек е внесъл във фонда сума, която е достатъчна да му плащат допълнителната пенсия 40 месеца (около 3 години и половина), а ще получава тази пенсия 5-10-15-20 години - кой колкото доживее

Та откъде идват допълнителните пари:
Този фонд не е буркан, да затвориш 10 лв. и след 30 години пак да са си 10... Всеки фонд има гарантирана доходност, която е около 3-4%. Освен гарантираната има и допълнителна - допълнителната доходност или става печалба за фонда или се разпределя в някакво съотношение между фонда и клиента. Едва ли има български фонд, който ще сподели допълнителната доходност с клиентите си

Във всеки един момент можеш да изискаш информация колко пари си внесъл, и каква доходност получаваш всяка година.
Тук има по-подробна дискусия:
viewtopic.php?f=4&t=341066
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Колега и 1000лв да съм внесъл, като не ми дадат нищо пак съм прецакан. Не искам нищо от тази държава, само да ме освободи от вноските (данъци). Но за съжаление няма как да стане - как ще крадат иначе.
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:...
Колега, в монополистит в бранша работя и се осигурявам на пълния размер заплата, който е далеч над тези 1600 които си споменал. Месечните вноски са ми пак над тези 80 лв, които си споменал. Бях писал по-горе, че получавам ежегодно извлечения по партидата ми и към края на 2013г ще бъдат към 7000 лв. И това е само за допълнителния фонд. Още наливам и в основния и накрая ще съм внесъл над 100к сумарно. И както да въртим сметките аз след пенсия никога няма да си взема стоте К

Относно 30-те лева, пак по-горе казах, че четох, че първите от този фонд ще вземат 30 лв, което вече ме наведе на мисълта да проверя какво се случва. Да кажем, че си прав, че само тези ще вземат по 30 лв допълнително към основната пенсия, но ловя бас, че аз няма да взема над 35

69 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5