Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това

Мнение от Kroki » 23 Сеп 2013, 9:52

По-тясната разбира се. Гумата трябва да е по-широка, когато ще караш предимно на лед. Демек съобразяваш се с условията. И съответно, ако зимата е суха и няма никакъв сняг, ми само е студено, смятам, че е по-добре да е с по-широка гума. Ама ако валне и се задържи 2-3 месеца снега, както предвиждат всяка година :mhihi: , това да е най-лютата зима от 100 години, по-хубаво по-тясна.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 23 Сеп 2013, 9:57

Никакъв мит не е, а истина. За сняг и лед тънка гума. Виж тези от WRC на зимните етапи карат със 145 широки гуми. А за сух студ разбира се широка гума :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Сеп 2013, 10:17

При по-тясната гума контактното петно с пътя е по-тясно, но по-дълго. Това гарантира едно по-плавно поднасяне. При по-широката гума е по-широко, но по-късо. Това води до измамно чувство на стабилност, докато колата изведнъж поднесе.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 23 Сеп 2013, 10:18

Проблема на широката гума е кал и киша(и в частност сняг). Колкото по-широка е гумата толкова по-трудно става избутването на кишата от центара на гумата към периферията й. Но и тук(както и с всичко друго) има граници на логичност. Иначе всички щяхме да слагаме гуми от МЗ150 :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 23 Сеп 2013, 10:57

ociata написа:Проблема на широката гума е кал и киша(и в частност сняг). Колкото по-широка е гумата толкова по-трудно става избутването на кишата от центара на гумата към периферията й. Но и тук(както и с всичко друго) има граници на логичност. Иначе всички щяхме да слагаме гуми от МЗ150 :mhihi:

Изображение

Снимката е точно на място колега :yes: в WRC всички карат точно с такива гуми и коментариите са излишни . В шампионат в който се наливат милиарди долари би трябвало да занаят най добре е какви гуми се кара зимата ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 23 Сеп 2013, 11:00

+1 за по-тесни гуми зимата.

Особено важно е предните гуми да са по тесни при автомобили със задвижване на задните колела.
Широките гуми се пързалят върху снега и колата не завива. Тесните гуми се забиват в снега, защото натоварването на кв. см. е по-голямо и колата завива.

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 23 Сеп 2013, 11:06

Ми вземи си едни лети 13-ки и ще си оправиш визията. Не мисля, че си струва с всяко излизане да мислиш, че ще затънеш и откъде по-добре да минеш..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 23 Сеп 2013, 13:55

Само не сравнявайте WRC гумите с нормалните шосейни :mhihi:

Изображение

Това е гума на WRC за сняг. Шиповете за още по-голям грип. А са тесни отново за по-голям грип. При еднакво тегло на автомобила и по-тесни гуми колата "тежи повече". Просто сумарната контактна площ при по-тесни гуми е по-малка. Има по-голям натиск върху гумата, а от нейна страна и върху асфалта => по-голям грип, оттук и по-лесното излизане/влизане в преспи например. Или движение върху лед.
За сухо време е ясно - колкото по-широко толко по-добре :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 23 Сеп 2013, 14:38

Ралиджииските гуми за сняг, работят в доста "свит" температурен режим. Тесни са за да се охлаждат по-лесно. Идеята им е на всяка цена да задържат шиповете, щото без тях сцепление ... :nono:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 23 Сеп 2013, 14:56

Ами момента в който ако е твърде тясна и потъва по-лесно надолу и колата почва да се движи отгоре на снега докато не се отумбачи ? Аз пък гледам да балансирам тясно и широко. Тея на ралито не им се налага да карат през неочистени пътища

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 23 Сеп 2013, 16:02

Ако гледаш високопроходимите машини, всички гуми са максимално широки, веригите също. Така не затъват, а се движат по-повърхностно. И са високопроходими. Какво искаш, да затъваш, за да се вкопаваш или да си проходим? Проходимост не означава да копаеш, а да минаваш възможно най-безпроблемно и да имаш възможно най-голяма контактна повърхност. Как можеш да си проходим, намалявайки контактната повърхност? При лоша контактна повърхност, няма ли да има значение всеки квадратен сантимтър, за да се придвижваш? И дори да копаш до асфалт, какво правим ако срещнеш лед, а не асфалт, както е доста често зимата? Особенно на утъпкан сняг. Трябва ли изобщо да копаш, защо? С тясна гума, намаляваш площа на колата и натиска се увеличава при еднакво тегло. Колата има склонност да затъва повече, вкопава се, стават коловози и какъв е смисълът? Всяка зима съм карал с 205/65/15. Сериозно се замислям тази да обуя 16-те със зимни 225/55/16. По горните съображения, които според мен са логични.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 23 Сеп 2013, 17:33

Да, ама тия машини с широките гуми тежат по няколко тона. :) И за тях не е проблем...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 23 Сеп 2013, 17:50

Kroki написа:Да, ама тия машини с широките гуми тежат по няколко тона. :) И за тях не е проблем...

Освен камионите дето тежат по няколко тона и имат широки гуми за кола няколко тона не се сещам :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 23 Сеп 2013, 17:57

Говорих за тия БТР-и и т.н.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 23 Сеп 2013, 18:20

Колега, за да си правиш кефа с кола с предно зимата си стой с тънките гуми, пък нека ти гледат задницата професорите с валяците. После защо затъвали БМВ-тата... Иначе с нормално каране и с по-широки гуми няма да имаш проблем, ама вече за да се катериш и да си хвърчиш по планините си трябват високи и тънки гуми :)
Live it like you Love it

Следваща

Назад към Извън Темата