Застраховка (обезщетение за смърт) - въпрос ?
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: M3 GTS
Здравейте колеги. Темата не е от най-приятните, но ще се допитам до вас. Ако има и адвокати, които да се намесят в темата ще е още по-добре.
Преди няколко месеца близък на мой приятел загина в катастрофа, причинена от един идиот. Та.... оказа се, че семейството на загиналият не трябва да води дело срещу виновника, защото държавата щяла да се сезира само и тя да заведе делото. Според четенето и допитването, нямало начин тоя идиот да влезне в затвора, защото нямал алкохол в кръвта, наркотици и т.н.
Следва другото - обезщетението. Иска се заведе директно към застрахователите, защото да се чака оня да плаща..... ще има доста да се чака и накрая без резултат. Та тук идва и въпроса заради, които пускам темата - да приемем, че застрахователи дадат обезщетение от определена сума, то тази сума след това тези същите застрахователи ще поискат ли тази сума от виновният ? И в крайна сметка виновният ще плаща ли нещо ?
За делото от държавата щял да получи условна присъда.... т.е. НИЩО. Ако и застрахователите не си поискат парите от него.... тогава изобщо тоя същият идиот какво ще изтърпи изобщо ?!
Преди няколко месеца близък на мой приятел загина в катастрофа, причинена от един идиот. Та.... оказа се, че семейството на загиналият не трябва да води дело срещу виновника, защото държавата щяла да се сезира само и тя да заведе делото. Според четенето и допитването, нямало начин тоя идиот да влезне в затвора, защото нямал алкохол в кръвта, наркотици и т.н.
Следва другото - обезщетението. Иска се заведе директно към застрахователите, защото да се чака оня да плаща..... ще има доста да се чака и накрая без резултат. Та тук идва и въпроса заради, които пускам темата - да приемем, че застрахователи дадат обезщетение от определена сума, то тази сума след това тези същите застрахователи ще поискат ли тази сума от виновният ? И в крайна сметка виновният ще плаща ли нещо ?
За делото от държавата щял да получи условна присъда.... т.е. НИЩО. Ако и застрахователите не си поискат парите от него.... тогава изобщо тоя същият идиот какво ще изтърпи изобщо ?!

- chernobila
- младши ентусиаст
-
- Кара: мечтата на живота си
- Мечтае да кара: е38 с евтино гориво
Re: Застраховка (обезщетение за смърт) - въпрос ?
Нищо никой няма да му направи.Заради това всеки собственик на автомобил плаща гражданска отговорност
А заради това,че няма да лежи и нито ден в затвора сме виновни само и единствено НИЕ 

- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
НЕ съм юрист и риск да не бъда максимално коректен
Ако виновния е имал валидна ГО, да застрахователя е длъжен да плаща
Регресен иск застраховател/или в случая по-скоро Гаранционния фонд(който плаща при липса на ГО)мже да има,когато не е имал валидна ГО (или ако не се лъжа ако е била пиян също)
Ако виновния е имал валидна ГО, да застрахователя е длъжен да плаща
Регресен иск застраховател/или в случая по-скоро Гаранционния фонд(който плаща при липса на ГО)мже да има,когато не е имал валидна ГО (или ако не се лъжа ако е била пиян също)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
Ясно. Значи вече да знам ако трябва да убивам някой как трябва да го направя, та и косъм да не падне от главата ми после 

- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
Колега дано не ти се случва никога,но си представи следната ситуация минаваш през камък,стъкло или нещо от тоя сорт по пътя пукаш гума и колата ти хуква наляво право в насрещното като те оставя без време за реакция,удряш насрещно движещата се кола и убиваш в хората в нея,а ти оставаш жив иди после обяснявай на тяхните роднини,че камъка е виновен в техните очи ти си убиеца.За това в закона има умишлено,неумишлено,убийство по невнимание и т.н. което се доказва от съответните институции с оглед на ситуацията,за това се прави това ГО,за това и така са направени законите макар и не винаги да ни устройват.В случая който ти посочих едва ли би искал теб да те изкарват виновен,а не този който не си е свършил работата по потдръжката на пътя или селянина който е изхвърлил някъв боклук на пътя.Не знам каква е била ситуацията колега,но не винаги в скръбта си сме прави!Естествено ако се е правил на Шумахер трепането му е малко!
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
Напълно те разбирам колега, но истината за случката се крие в последното ти изречение.

- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Само да вметна: Всеки от нас си има "камбанария" от която всичко е така, като иска да се види... Ъгъла на погледа от "камбанарията" на комшията може да се окаже съвсем друг и... кой е прав?!? ТОВА хипотетично..
По темата, посъветвай твоя приятел да ПОСЪВЕТВА РОДНИНИТЕ НА ЗАГИНАЛИЯ да заведат граждански иск по време на наказателното производство и да привлекат като страна в така присъединеното производство застрахователя на "виновния".
Посъветвай твоя приятел да ПОСЪВЕТВА РОДНИНИТЕ НА ЗАГИНАЛИЯ да си наемат адвокат за да свърши работа, но не да си земе само хонорара а и действително да свърши нещо...
От мен толкова в общия форум, за повече - на лично!
Накрая - съболезнования!!!
По темата, посъветвай твоя приятел да ПОСЪВЕТВА РОДНИНИТЕ НА ЗАГИНАЛИЯ да заведат граждански иск по време на наказателното производство и да привлекат като страна в така присъединеното производство застрахователя на "виновния".
Посъветвай твоя приятел да ПОСЪВЕТВА РОДНИНИТЕ НА ЗАГИНАЛИЯ да си наемат адвокат за да свърши работа, но не да си земе само хонорара а и действително да свърши нещо...
От мен толкова в общия форум, за повече - на лично!
Накрая - съболезнования!!!
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Търси адвокат с опит в тези дела, който си слага хонорара в иска. С две думи ще вземе пари, като свърши нещо, не предварително. Първо тряжва да се пусне иск към застрахователната компания на убиеца. За това няма нужда от адвокати. След това, се пуска през съдебната система, вече с адвокат, понеже изплатеното от застрахователите е символично винаги. Няма нужда да споменавам, че ще минат поне 4-5 години в дела.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Тези дела не са толкова прости, за да можем да ти помогнем тук.
Съветът ми е да си намериш добър адвокат със сериозен опит в такива дела и да си му платиш както си му е редът - преди започване на делото и в пълен размер, за да можеш после да си възстановиш сумата.
Всякакви минавания "тънко" после излизат дебело.
Също ти препоръчвам да говориш с тези хора или поне да прочетеш секцията въпроси/отговори - поне ще ти дадат адекватен съвет.
Съветът ми е да си намериш добър адвокат със сериозен опит в такива дела и да си му платиш както си му е редът - преди започване на делото и в пълен размер, за да можеш после да си възстановиш сумата.
Всякакви минавания "тънко" после излизат дебело.
Също ти препоръчвам да говориш с тези хора или поне да прочетеш секцията въпроси/отговори - поне ще ти дадат адекватен съвет.
Touring & windsurf club
- Батман
- младши ентусиаст
-
- Кара: х5 4.6is
- Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра
Може да предявите претенцията си към застрахователя, но ако е имало сключена застраховка. От друга страна често застрахователя, предлага да плати по-нисък размер. Опитайте да се обърнете към застрахователя и ако не Ви устройва си предявете гражданските искове. Вариантите са два - да се конституирате като граждански ищци в нак. процес и да искате обезщетения или да ги предявите по граждански ред. И двата варианта имат плюсове и минуси. Макар, че ако наследниците на пострадалия имат възможност да си заплатят съдебните разноски, бих Ви препоръчал да предпочетете гражданското дело, защото имате по-големи възможности.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Точно предварително плащане, е най-глупавата постъпка! Аз снених два адвоката, първия му се плати и нищо, а вторият поиска 15% от сумата за която ги съдихме. Така имат интерес да свършат нещо, ако платиш чакай после да се размърда. Има една 4% такса, от исканата сума, която се плаща на държавата преди започването за делото.
Първоначално, страхувателите плащат минимума, в моя случай беше 10к лв.+разходите за погребението..
Всичко което говорим, важи само, ако убиеца е имал гражданска отговорност.
Първоначално, страхувателите плащат минимума, в моя случай беше 10к лв.+разходите за погребението..
- predel
- ентусиаст
-
alekangg написа:Точно предварително плащане, е най-глупавата постъпка! Аз снених два адвоката, първия му се плати и нищо, а вторият поиска 15% от сумата за която ги съдихме. Така имат интерес да свършат нещо, ако платиш чакай после да се размърда. Има една 4% такса, от исканата сума, която се плаща на държавата преди започването за делото.
Пак се изказвате просто за мнение.... Колегата по-горе е дал линк, и е дал съвет, който е добър. По Вашата логика трябва и всеки семеен, който не може да направи дете да се самоубие (най-малко). Пазара на предлаганите адвокатски услуги е голям, но всеки нормален адвокат СЛЕД КАТО РАЗГЛЕДА документите решава дали да си губи времето с Вас. Нещата са горе - долу същите, като при частите за коли - купуваш мнооого евтина част и сменяш тази част на всеки 5-6 хиляди километра, купуваш част от реномирана и читава фирма-производител за реалната и стойност и караш 60-70 хиляди километра и накрая като дръпнеш чертата - си прецакан с евтината част. Колега, консултация устна с адвокат, който си знае работата започва от 60 лв. на всеки започнат час. Аз лично не бих Ви и обърнал внимание, ако почнете да ме учите как да си върша работата, но има и "измислени" колеги, които са попаднали случайно в гилдията и те могат да ви подведат... тогава просто си патите от "спестовността". Нима мислите, че ще се договоря с Вас за % от "взетото"? Как ще изчислите % за да не ви вкарат ефективно в затвора?!? Стига толкова Хамерикански филми, нека всеки си работи работата и да му се плаща за това.... А иначе от футбол, здравеопазване и право - всички разбираме... то и хала ни е като на "разбирачи"...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Видно е, че сте адвокат, но аз нещо не разбирам какво точно искате от мен, нито коментарите за процентите и затворите..Не си правя майтап в случая.
Мнението ми е базирано на личен опит с идентичен случай. Не е, чух, казаха ми и т.н.
Както е споменато, има различни адвокати както е с всичко останало и най-важното, какъвто и адвокат да се наеме, гаранция няма за нищо. Никъде не съм казвал, че не съм дал 50 или 60лв за консултация, нито съветвам да се търси безплатна такава. Казах, да не се дават някакви сериозни хонорари предварително. От втората адвокатка съм доволен и съм приключил случая преди няма и две години и тя взе % от това което ни изплатиха. Всичко беше документирано подробно, не ми се струва да е било нещо нелегално. Коментарите, за американските филми и разбирачи, изобщо няма да ги коментирам. Бъдете баш адвоката и успехи с клиентите.
Все си мисля, че клиентите избират адвокатите като цяло, а не обратното. Казвам го, относно намеците Ви, че няма да се занимавате с определени хора. Все пак това е личен избор и всеки може да откаже да извърши услугите си, но обратния вариант е в пъти по-възможен. Не искам да Ви обиждам по никакъв начин, понеже не Ви познавам, но и при вас е както навсякъде, всеки е най-добрия и най-знаещия, като при майсторите малко.
Мнението ми е базирано на личен опит с идентичен случай. Не е, чух, казаха ми и т.н.
Както е споменато, има различни адвокати както е с всичко останало и най-важното, какъвто и адвокат да се наеме, гаранция няма за нищо. Никъде не съм казвал, че не съм дал 50 или 60лв за консултация, нито съветвам да се търси безплатна такава. Казах, да не се дават някакви сериозни хонорари предварително. От втората адвокатка съм доволен и съм приключил случая преди няма и две години и тя взе % от това което ни изплатиха. Всичко беше документирано подробно, не ми се струва да е било нещо нелегално. Коментарите, за американските филми и разбирачи, изобщо няма да ги коментирам. Бъдете баш адвоката и успехи с клиентите.
Все си мисля, че клиентите избират адвокатите като цяло, а не обратното. Казвам го, относно намеците Ви, че няма да се занимавате с определени хора. Все пак това е личен избор и всеки може да откаже да извърши услугите си, но обратния вариант е в пъти по-възможен. Не искам да Ви обиждам по никакъв начин, понеже не Ви познавам, но и при вас е както навсякъде, всеки е най-добрия и най-знаещия, като при майсторите малко.
- predel
- ентусиаст
-
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2