Устройства за икономия
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
Устройства за икономия
Става въпрос за устройства за иконономия на ел. енергия включително и на такова подобно за автомобил . Призовавам колеги с нужните познания да вземат отношение за по-детайлно обяснение на идеята ( щото мисля то само това го има ) за икономия на ел. енергия , както и варианта за икономия на гориво , което е мисля на същия принцип. Електротехниката ми е до средно специално и мойто лично мнение е че идея има , но самите предлагани устройства не са със нужната "мощност" за да се реализира така горещо рекламираната икономия. Пробвал съм и двата варианта и не не си внушавам , икономия няма или поне не може да се засече еднозначно поради много променящи се фактори ежедневни . Предполагам в този така многоброен форум ще се намери електроинженер да внесе яснота по въпроса и ако има вариант да се подбри изпълнението на устройството за да се постигне в крайна сметка смислен положителен резултат. Моля мнения от рода " ти си наивен да им вярваш " и т.н. останат неизказани , въпроса за обсъждане е друг . Благодаря. ПС: Ясно в , че в едно средностатистическо домакинство в днешно време потреблението на реактивна енергия е многократно увеличено ( много уреди с ел. двигатели ) , но могат ли предлаганите на пазара устройства да се справят с тези мощности . Много ме дразни рекламирането на повече от 30% икономия от нещо сруващо по-малко от това да заведеш приятелката си на кино , без "менютата" дори използвайки като коз единствено теоретичен принцип познат от десетки години . Даже имаше и нещо от сорта , че и БМВ вече използвали (едва ли не досега принципа на изграждане на ел. системите в автомобилите им е бил в каменната ера ) такъв принцип за постигане на икономиии в автомобилите им .
Re: Устройства за икономия
За 10ти път сигурно ще го напиша - електромерите за битови нужди, не отчитат реактивно напрежение. Икономията ще ви е точно 0% 

Не Мы такие, Жизнь такая
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
И ти си мислиш, че който има наистина работещи идеи по въпроса ще ти ги сподели тук,в този форум?
Че няма да ги реализира на пазара самия той или пък други няма да му платят за да си мълчи???
В нито един бранш никой не се интересува потребителите му да харчат по-малко от продуктите му,даже напротив.
Че няма да ги реализира на пазара самия той или пък други няма да му платят за да си мълчи???
В нито един бранш никой не се интересува потребителите му да харчат по-малко от продуктите му,даже напротив.
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Битовите консуматори плащат само активната енергия
17.В кои случаи се заплаща за използвана/отдавана реактивна енергия?
От 5.04.2013 г. е в сила „НАРЕДБА № 1 от 18.03.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия“ (издадена от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обн., ДВ, бр. 33 от 5.04.2013 г.) съгласно която:
1. Клиентите на електрическа енергия от електрическите мрежи с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече и производителите на електрическа енергия, когато са в режим на потребление, заплащат надбавка върху стойността на активната електрическа енергия в зависимост от използваната реактивна електрическа енергия за всеки петнадесетминутен интервал, при който факторът на мощността е по-малък от 0,9.
(2) Клиентите на електрическа енергия от електрическите мрежи с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече и производителите на електрическа енергия, когато са в режим на потребление, заплащат надбавка за цялото отдадено през съответния календарен месец количество реактивна електрическа енергия.

17.В кои случаи се заплаща за използвана/отдавана реактивна енергия?
От 5.04.2013 г. е в сила „НАРЕДБА № 1 от 18.03.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия“ (издадена от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обн., ДВ, бр. 33 от 5.04.2013 г.) съгласно която:
1. Клиентите на електрическа енергия от електрическите мрежи с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече и производителите на електрическа енергия, когато са в режим на потребление, заплащат надбавка върху стойността на активната електрическа енергия в зависимост от използваната реактивна електрическа енергия за всеки петнадесетминутен интервал, при който факторът на мощността е по-малък от 0,9.
(2) Клиентите на електрическа енергия от електрическите мрежи с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече и производителите на електрическа енергия, когато са в режим на потребление, заплащат надбавка за цялото отдадено през съответния календарен месец количество реактивна електрическа енергия.
Неправилно съм се изказал относно реактивната енергия , не да се заплаща тя , а идеята че е пада факторът на мощността и съответно кпд на устройствата потребяващи такава и оттам и по-неефективно използване на ел. енергията в домакинството като цяло. А колкото до това кой какво ще споделя , не съм призовавал към издаване на авторски проект.
vladobate написа:Неправилно съм се изказал относно реактивната енергия , не да се заплаща тя , а идеята че е пада факторът на мощността и съответно кпд на устройствата потребяващи такава и оттам и по-неефективно използване на ел. енергията в домакинството като цяло. А колкото до това кой какво ще споделя , не съм призовавал към издаване на авторски проект.
http://vbox7.com/play:c6d4457474
Е тука научно са го обяснили хората, защо е измама

Не Мы такие, Жизнь такая
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Кое искаш да промениш по дадена инсталация,за да убедиш дигиталните им електромери че хабиш по малко от това,което те отчитат?
защото едва ли ще тръгнеш да подобряваш абсолютно всеки електрически консуматор у вас по въпроса на неговото захранване и КПД като уред.
За сравнение никъде другаде в Европата не съм видял задължително изискване електромерите да са дигитални и съответно манипулируеми от разстояние.
защото едва ли ще тръгнеш да подобряваш абсолютно всеки електрически консуматор у вас по въпроса на неговото захранване и КПД като уред.
За сравнение никъде другаде в Европата не съм видял задължително изискване електромерите да са дигитални и съответно манипулируеми от разстояние.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Икономия на енергия...ами много е просто. Енергоспестяващи крушки. Пране на нощна енергия, проточен бойлер(харчи ток само когато има консумация на вода). Отделно компа и телевизорите се гасят когато не се ползват. Отоплението ако е с ток, трябва да е с маркови инверторни климатици. Фризерите през лятото гълтат страшно много ток. Халогенните прожектори в двора могат да се заменят с LED тела, които не светят толкова силно, но са някакви смешни ватове. И така няма да има нужда от революционни уреди.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
vladobate написа:Неправилно съм се изказал относно реактивната енергия , не да се заплаща тя , а идеята че е пада факторът на мощността и съответно кпд на устройствата потребяващи такава и оттам и по-неефективно използване на ел. енергията в домакинството като цяло.
Факторът на мощността не е кпд, а отношение на употребената пълна енергия към реактивната.
Няма връзка между фактора и колко плащаш защото не плащаш реактивната енергия, в сметката ти влиза отношение на пълната енергия към нула. Следователно всички устройства, подобряващи фактора на мощността в домакинствата са напълно безсмислени и не намаляват сметките!
10 мнения
• Страница 1 от 1