Секретни болтове- помощ!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Секретни болтове- помощ!

Мнение от red_bull92 » 17 Дек 2013, 19:21

Здравейте, изпаднах в много гадна ситуация. Купих от един приятел купе без двигател от Е36 купе за проект. Проблемът е, че 2 от джантите се държаха на 3 секретни болта (1 на предната, която беше железна и го отвъртях с ръка, тъй като беше много леко завит) и 2 на задна дясна джанта много стабилно завити и отогре на всичкото джантата е лета и болтовете са вътре в отворите и не могат да се развият с тръбен ключ. Моят приятел не можа да немари секретния ключи сега не мога да развия двата болта, за да сваля джанатата, че думата е с обурната ротация и е спукана и е за е лепене. Ходих по магазини за авточасти да търся комплект болтове с ключ, като моя да ги развия с техния ключ, но продавачите на свякъде ми казаха, че няма как да намеря същия ключ ( демек друг 2-ри като него няма) Много хора ми казаха с телоподаващо да заваря болтове върху секретните и да поливам с вода, за да не стопя джантите, но 1-во ме е страх да не ги стопя, 2ро не мога да намеря човек с телоподаващо. Ходих и при гумаджия и го викнах у нас понеже колата е без двигател и няма как да стигне до гумаджийница освен на въже, но 1во, че нямам твърда връзка за теглене и ще ми се заядат КАТ-аджийте, 2-ро че улиците на места са заледени и само на ръчна няма да стане. Гумаджията ми каза да взема рамо от гедоря и да го набия в болта и да го развия така и направих, но рамото започна да изтъпява шлиците на болта и почна да превърта, после слагах парцал, но не удържаше и все се късаше ( четох по форуми, че гумаджийте си имали всякакви секретни болтове и не било проблем да развият секретни болтове с изгубен секретен ключ. та тва ме навява на мисълта, че този гумаджия при който отидох не е хич добър) Моля помагайте, колата се намира в Кюстендил иначе, ако имаше някой колега, който може да го развие щях да го викна у нас да ги свали, но едва ли ще има такъв който да е кюстеднилец или да му се разкарва до там. Също така мислех да сваля джантата с носача и малка част от моста, но болтовете са много ръждясали и нямата сваляне. Някакви идеи ? :bowdown: :bowdown: :bowdown: Изображение
Изображение
Изображение
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Re: Секретни болтове- помощ!

Мнение от stambo_81dg » 17 Дек 2013, 19:35

Аз такива съм развивал, като набих вътре шестограм в шлиците :idea:
Гумаджийте имат едни вложки които са специално за развиване на секретни болтове :idea:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 17 Дек 2013, 19:42

Взимаш едни такива, разпробиваш болта централно и с въртока го отвиваш ;)
Изображение
Вземи няколко комплекта за всеки случай
Изображение
ATR-42/72

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 17 Дек 2013, 20:53

DLVasilev написа:Взимаш едни такива, разпробиваш болта централно и с въртока го отвиваш ;)
Изображение

Почти съм 100% сигурен че това ще се счупи.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 17 Дек 2013, 21:01

И аз имах такъв проблем преди време с 4 болта по един на сяка джанта.
Решението е бормашина и внимателно да не остържеш джантите,на ниски обороти и така.Доста въртене е ама става без проблем.
Първо със секач си направи белязка в центъра на болта за да захване по-лесно точно в центъра.
Започни с по-малък размер на свредлото не директно с 10-така.Може би първо със 6-ца.Не се шашкай толкова - за 1 час макс два си ги махнал тия болтове :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 17 Дек 2013, 21:08

Най-лесния вариант е да завариш някакво Г образно желязо и да ги развиеш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: IS

Мнение от Dundiu » 17 Дек 2013, 21:23

Аз имах същия проблем, развих ги, като набих един болт с по-голям диаметър. Понеже резбата потдава лесно тя стана с формата на шлиците, но беше голямо блъскане с един чук, ама пък спестих едни 50 лева (които ми искаха за да ми развият болтовете) и не си съсипах джантите с CO или друг вид заварки. Отивам да потърся болта и да го снимам, по-късно ще кача снимка за да се добие визуална представа за какво говоря :yes:

ето и снимките
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 17 Дек 2013, 21:57

Разпробии главите на болтовете да паднат издъпваш джантата и после с тръбен ключ ги развиваш стеблата и чао.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 17 Дек 2013, 22:39

GecataBMW-E46 написа:Разпробии главите на болтовете да паднат издъпваш джантата и после с тръбен ключ ги развиваш стеблата и чао.

Ти това упражнение правил ли си го?Май не,щото ако си опитвал да разпробиваш джантови болтове може би нямаше да си толкова категоричен!
Само с телоподаващото (джантите най-много да се опушат малко,ако човека знае какво прави) или с набиване на нещо в секретния болт!
Загряването на болта при заварка или чукането в/у него при набиване на нещо олхлабва резбата ;)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Потребител
Аватар
Кара: м10

Мнение от amdqmov » 17 Дек 2013, 22:43

stambo_81dg написа:
DLVasilev написа:Взимаш едни такива, разпробиваш болта централно и с въртока го отвиваш ;)
Изображение

100% процента ще се счупи :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 17 Дек 2013, 23:00

amdqmov написа:
stambo_81dg написа:
Изображение

100% процента ще се счупи :lol:

Искаш ли да ти дам едно дето няма да се строши ;) По самолетите има болтове дето са 10 пъти по-корави от тия на джантите :winky:
Изображение
ATR-42/72

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 18 Дек 2013, 19:29

Ако беше в София и колата са движеше проблема лесно щеше да се реши... това на снимката е оригинален БМВ секрет, а те са 30-тина различни по спомен. (под номерация са) В Дару Кар, Камор и другите представители имат всички секрети и няма проблем да ти ги развият.
Кофти че си прецакал единия доколкото разбрах и сега вече с оригинален камък няма да стане. Като си ревил предния не трябваше да прецакваш другите два, на края на болта има номер (това е номера на секрета) и някой колега щеше да има камък за този номер секрет (аз лично имам пет шест камъка)
Гумаджията правилно те е посъветвал с удължението от гедоре, може би не си го набил както трябва и после като ситръггнал да отвиваш да си го усукал..
Сега вече варианта ти е разпробиване, с заварка трудно ще стане да не се къса.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: м10

Мнение от amdqmov » 18 Дек 2013, 19:31

За самолети не знам :mhihi: ,ама ти гарантирам,че болта няма да излезне с тва

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Мнение от red_bull92 » 18 Дек 2013, 20:32

Не ми е важно да запазя болтовете, върпосът е да сваля джаната и да не я увредя и да отнеса гумата да ми я обърнат, че е с обърната ротатия назад и да я залепят.
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DLVasilev » 18 Дек 2013, 22:15

amdqmov написа:За самолети не знам :mhihi: ,ама ти гарантирам,че болта няма да излезне с тва

Щом си толкова компетентен по въпроса няма да споря :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

Следваща

Назад към Извън Темата